Tips en artikelen over geld besparen

11 tips voor een goedkope roadtrip

11 tips voor een goedkope roadtrip

Laatst bijgewerkt: oktober 16, 2019

Een roadtrip maken is voor veel mensen een ideale manier om vakantie te vieren. Vanuit de auto geniet je van de meest mooie uitzichten. En je hebt alle vrijheid om te bepalen waar je heen zult gaan en hoelang je daar zult blijven. Daarnaast is een roadtrip maken in veel gevallen ook een voordelige manier van vakantie vieren. Vooral als je de auto met meerdere mensen deelt. In dit artikel voorzien we je van 11 tips voor een goedkope roadtrip met de auto.


1. De auto

Heb je zelf al een superfijne auto, waarmee je de roadtrip wilt gaan maken? Dan kun je deze tip overslaan. Voor iedereen die geen fijne (of zuinige) auto heeft om mee op pad te gaan, hebben we een aantal tips verzameld.

Leen een auto

De meest voordelige manier om aan een auto te komen als je die zelf niet hebt, is een auto lenen. Of dit een optie is, kun je uitproberen door degene van wie de auto is lief aan te kijken. De kans is aanwezig dat het lenen van een auto niet zal lukken. Iemand is namelijk voor langere tijd zijn/haar auto kwijt en er zullen behoorlijk wat kilometers mee gereden worden. Niet gek dus als iemand niet staat te springen om zijn of haar auto aan je mee te geven.

Huur een auto

https://www.instagram.com/p/BxzJ1G3CHc0/

Een auto huren, kan in een aantal gevallen een voordelige optie zijn. Bijvoorbeeld als je ergens een roadtrip wilt gaan maken waar je niet met de auto naartoe kunt rijden. Of als je kiest voor een roadtrip waarbij een vlucht naar het land waar je wilt gaan rondrijden goedkoper is dan een reis met de auto. Ga je een auto huren? Vergelijk de prijzen, voorwaarden en eventuele kosten bij schade dan goed met elkaar om de meest voordelige optie te kiezen.

Koop een goedkope auto

Een auto kopen om de roadtrip mee te gaan maken, is in sommige gevallen een aantrekkelijke optie. Kies hierbij het liefst voor een auto die wél betrouwbaar, maar niet duur is. Een kleinere en lichtere auto is het meest voordelig, omdat deze goedkoop zijn in de aanschaf, tegen een lage premie te verzekeren zijn en vaak ook zuinig, en goedkoop in onderhoud zijn. Dit geldt vooral als je kiest voor een auto die niet te oud is.

Tip: Koop je wel een oude auto? Kies dan voor een slim pechhulp pakket, zoals de ANWB Europadekking met vervangend vervoer. Mocht de auto er dan wel mee ophouden, kun je je trip in ieder geval voortzetten.

Brandstof

Ook kun je bekijken welke vorm van brandstof het meest aantrekkelijk is als je op zoek bent naar een goedkope auto voor een roadtrip. Daarbij verbruikt een dieselmotor minder liters brandstof en is dus zuiniger. Ook is diesel in veel landen goedkoper dan benzine, maar niet in allemaal. Qua wegenbelasting is Diesel wel minder aantrekkelijk. Dit is uiteraard niet zo belangrijk als je de auto na de roadtrip weer te koop aanbiedt.

Als je voor een auto kiest die elektrisch rijdt, heb je het voordeel dat je qua brandstof heel goedkoop uit bent. Wel is de aanschaf veel duurder en zul je rekening moeten houden met het maximaal aantal kilometers dat je kunt rijden voordat de auto opgeladen moet worden.

Iets verderop hebben we de brandstofprijzen van een aantal Europese landen voor je op rijtje gezet. Zo kun je direct zien wat qua brandstof de beste keuze zou kunnen zijn.

Koop de auto samen

Als je met meerdere mensen een roadtrip gaat maken, kunnen jullie ervoor kiezen om de auto samen te kopen en na afloop eventueel weer te verkopen. Zo kost de auto je uiteindelijk vrij weinig of misschien zelfs niets. Check tijdens je zoektocht naar een geschikte auto zeker ook even websites als Marktplaats en onthoud dat bij een particulier kopen vaak voordeliger is dan bij een garage.


2. Waar ga je heen?

Natuurlijk is een roadtrip door verre oorden hartstikke leuk, maar prijstechnisch gezien zijn dat soort bestemmingen niet heel handig als je graag een goedkope roadtrip wilt maken. Kies er in plaats daarvan voor om een beetje in de buurt te blijven. Maak bijvoorbeeld een roadtrip door eigen land. Hierbij kun je natuurlijk zelf een route bepalen, maar je kunt online ook de mooiste routes van ons land vinden en een van die routes kiezen.

Dicht bij huis

Wil je wel graag naar het buitenland? Kies dan bijvoorbeeld voor een roadtrip door Duitsland of door België. Of ga naar (Noord-)Frankrijk of Luxemburg. Zo kun je op relatief korte afstand van huis genieten van een mooie roadtrip.

Goedkope landen

Je kunt er ook voor kiezen om landen uit te zoeken waar het ‘leven’ goedkoop is. Op die manier kun je dan bijvoorbeeld besparen op de kosten voor eten en drinken of een eventuele accommodatie. Houd er wel rekening mee dat dit soort landen, zoals bijvoorbeeld de meeste Oost-Europese landen, vaak best een stukje rijden zijn. Uiteindelijk kun je je daardoor afvragen of het wel echt goedkoper is om af te reizen naar zo’n land.

Landen waar brandstof goedkoop is

In het ene land betaal je veel meer voor brandstof dan in het andere land. Als je graag goedkoop een roadtrip wilt maken, is het kijken naar de brandstofprijzen een slimme manier om te besparen. Om het je makkelijker te maken, hebben we hieronder een aantal landen plus de brandstofprijzen in dat land voor je op een rijtje gezet (oktober 2019).

prijs per Liter  Benzine Diesel
Nederland € 1,77 € 1,48
België € 1,41 € 1,47
Duitsland € 1,41 € 1,28
Frankrijk € 1,51 € 1,46
Bulgarije € 1,10 € 1,11
Luxemburg € 1,24 € 1,14
Ierland € 1,42 € 1,31
Noorwegen € 1,71 € 1,62
Oostenrijk € 1,24 € 1,22
Spanje € 1,30 € 1,21
Zwitserland € 1,43 € 1,52

Tip: Een complete lijst van alle brandstofprijzen in Europa kun je vinden op de website van de ANWB.


3. 7 leuke (en goedkope) routes

https://www.instagram.com/p/B3pCqtsIQL2/

Er zijn superveel routes te vinden die je zou kunnen rijden als je graag een goedkopere roadtrip wilt maken. Om het je een stukje makkelijker te maken, hebben we hieronder 7 van deze routes voor je op een rijtje gezet:

  • Bundesstraße 500 (Duitsland). Een mooie route door onder andere het Zwarte Woud.
  • Antwerpen – Luik (België). Een indrukwekkende route langs onder andere Brussel, Gent en La Roche-en-Ardenne.
  • Romantische Straße (Duitsland). Een prachtige route die je onder andere langs Slot Neuschwanstein leidt.
  • Limbourg – Vielsam (België). Een route door de Belgische Ardennen, langs o.a. Verviers, Spa en de watervallen van Coo.
  • Veluweroute (Nederland). Een mooie route voor een paar dagen weg. Je passeert steden als Apeldoorn en Ede. En kunt wandelen (of rondrijden) in één van de mooiste natuurgebieden van ons land.
  • Bratislava – Boedapest – Wenen – Bratislava. Een roadtrip door 3 landen, waarbij je met het vliegtuig van en naar Bratislava vliegt.
  • Ring of Kerry (Ierland). De Ring of Kerry is de bekendste autoroute van Ierland. Vooral als de prijzen voor tickets laag zijn, is dit een hele fijne optie voor een roadtrip.

Check routes en tips van anderen

Online zijn nog veel meer routes en handige tips te vinden voor het maken van een goedkope roadtrip door een bepaald land of gebied. Zo kun je kiezen voor een vooraf uitgestippelde route of zelf bepalen welke dingen je precies zou willen zien en daar je route op aanpassen.


4. Wanneer ga je?

Als je een roadtrip gaat maken in Europa, dan is het slim om rekening te houden met de periode waarin je dit wilt gaan doen. Zo is het in het hoogseizoen vrijwel alles duurder. Om te besparen zou je er dus beter voor kunnen kiezen om de zomervakantie te vermijden en het liefst buiten de schoolvakanties te gaan. Op die manier kost je accommodatie bijvoorbeeld al een stuk minder.


5. De accommodaties

Verblijven in hotels met van alles erop en eraan is natuurlijk heel relaxt, maar zeker niet de meest voordelige optie. Wanneer je graag een goedkope(re) roadtrip wilt gaan maken, kun je op de accommodaties een hoop besparen.

B&B of hostel

Een B&B is over het algemeen een stuk goedkoper dan een hotel. Check dus zeker even of je die mogelijkheid hebt. Een hostel is een vaak nog voordeligere optie. In de meeste grote steden kun je op die manier goedkoop overnachten.

Kamperen

Vind je het geen probleem om op een camping te verblijven? Dan kun je natuurlijk ook gewoon met je tentje op een camping gaan staan. Dit is vaak enorm voordelig. Liever toch iets meer luxe? Dan kun je eventueel ook met zijn allen een trekkershut (of safaritent) huren. Goedkoop, je slaapt op een bed, hebt net even wat meer ruimte dan in een tent en je zit warm en droog.

Wildkamperen

Wil je wél kamperen, maar daar liever niet voor betalen? Dan is wildkamperen dé oplossing. Vooral in het noorden van Europa heb je landen waar je op prachtige plekken kunt wildkamperen. Check vooraf wel altijd even of het is toegestaan en zo ja, waar precies. In Nederland kun je ervoor kiezen om te gaan paalkamperen. Op de website logerenbijdeboswachter.nl kun je alle plekken vinden waar dat in ons land kan.


6. Eten en drinken

Elke dag uit eten gaan in een restaurant en onderweg eten en drinken kopen bij tankstations zijn manieren om je roadtrip níét goedkoop te maken. Zorg er daarom voor dat je slimme keuzes maakt met betrekking tot het eten en drinken.

Supermarkt

Koop van tevoren een flinke hoeveelheid eten en drinken voor onderweg, zodat je dit bij een goedkope supermarkt kunt doen. Ook in de landen (of in het land) waar je doorheen gaat reizen, kun je eten en drinken het beste bij een supermarkt halen.

Kook zelf

Verblijf je op een camping of in een accommodatie waar je zelf kunt koken? Dan is dat absoluut aan te raden. Je kunt eventueel ook een wegwerp barbecue kopen en lekker met zijn allen gaan barbecueën. Niet alleen gezellig, maar ook goedkoper dan uit eten gaan.


7. Rij rustig

Wil je graag zoveel mogelijk besparen? Dan doe je er goed aan om rustig te rijden. Bij hogere snelheden verbruiken de meeste auto’s veel meer benzine dan bij iets lagere snelheden. Daarnaast loont het om milieubewust te rijden. Dus niet te snel optrekken, eerder je gas loslaten als je moet remmen, je banden goed oppompen en zoveel mogelijk een vaste snelheid aanhouden. Zo kun je behoorlijk op de kosten voor je brandstof besparen.


8. Hoe meer zielen… hoe goedkoper de roadtrip

Met meerdere mensen een roadtrip maken, is niet alleen heel gezellig, maar ook nog eens een stuk voordeliger. Je kunt immers alle kosten met elkaar delen. Check dus zeker even bij je beste vrienden en/of vriendinnen of ze zin hebben in een roadtrip. Dit kan je zomaar een hoop extra voordeel en gezelligheid opleveren.


9. Plan je trip

Je trip plannen, is een goede manier om geld te besparen. Zo kun je uitzoeken hoe je ergens het goedkoopst kunt komen door bijvoorbeeld tolwegen te omzeilen. Je kunt bepalen waar je voordelig kunt overnachten. En je kunt van tevoren uitzoeken of je een vignet (of milieusticker) nodig hebt en waar je deze kunt kopen. Zo voorkom je dat je een boete krijgt omdat je je niet aan de regels houdt.


10. Pechhulp (ANWB)

Als je in het buitenland met pech komt te staan, is dat natuurlijk allesbehalve fijn. Door van tevoren even te checken hoe het zit met pechhulp in het buitenland met jouw verzekering, weet je zeker dat je hulp kunt verwachten als er wel iets gebeurt. Een slimme optie is de ANWB Europadekking met vervangend vervoer. Mocht er dan iets met jouw auto gebeuren, dan hoef je tenminste niet gelijk je hele roadtrip te staken. Dit is trouwens vooral ook handig als je met een oudere auto op reis gaat.


11. Uitjes en activiteiten

Als je een roadtrip maakt, dan wil je natuurlijk ook andere dingen doen dan alleen maar in de auto zitten. Door van tevoren de tijd te nemen om uit te zoeken welke activiteiten je graag zou willen doen en welke dingen je graag zou willen zien, kun je ook direct bekijken hoe je dit het voordeligst kan doen. Zo zijn toegangskaartjes vaak goedkoper als je ze van tevoren online koopt. Daarnaast is het handig om vooraf uit te zoeken waar je de auto goedkoop zou kunnen parkeren, zodat je kunt besparen op de parkeerkosten.

Bespaar op activiteiten

Probeer vooral ook te zoeken naar alternatieven voor activiteiten die veel geld kosten. Zoek bijvoorbeeld naar gratis stadswandelingen. Zo kun je evengoed van alles over de stad te weten komen en bijzondere plekken ontdekken, zonder dat je hoeft te betalen voor een dure excursie. Daarnaast is het slim om scherpe keuzes te maken met betrekking tot uitjes waar entreegeld aan verbonden is. Zo kun je allerlei pretparken en musea gaan bezoeken, maar je kunt ook van tevoren uitzoeken welke je het allerliefst zou willen zien en de rest overslaan. Door scherpe keuzes te maken, kun je een hoop geld besparen. Daarnaast zijn veel leuke activiteiten ook gewoon gratis te doen.


Goedkope roadtrip met de auto

In dit artikel heb je 11 tips kunnen vinden voor een goedkope roadtrip met de auto. Zo heb je tips kunnen vinden voor het besparen op het vervoer, de accommodaties, de bestemming en het eten en drinken. Zo kun je genieten van een mooie én goedkope roadtrip.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen