Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

10 Tips om een goedkope auto te leasen

10 Tips om een goedkope auto te leasen

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Een eigen auto is vaak niet alleen vrij duur, maar veel van de meest ingrijpende kosten komen ook nog eens onverwachts. Elke keer dat de auto naar de garage gaat voor een kleine of grote beurt is voor veel mensen weer spannend, welke dure mankementen worden er dit keer weer gevonden?

Een auto privé leasen in plaats van te kopen kan een groot deel van die onzekerheid wegnemen. Voor een vast bedrag per maand heb je geen zorgen meer over de onverwachte uitgaven. Maar dat niet alleen, een auto leasen kan zelfs goedkoper zijn dan dezelfde auto nieuw kopen. Natuurlijk moet je dan wel de juiste keuzes maken. Daarom geven we je in dit artikel 10 handige tips wanneer je goedkoop een auto wilt leasen.


Is een auto leasen goedkoper dan kopen?

Reken je een nieuwe auto direct in zijn geheel af, dan is kopen vrijwel altijd voordeliger dan leasen. Wanneer je echter geld moet lenen voor een nieuwe auto kan het interessanter zijn om die te leasen dan om hem zelf te kopen en er een aparte autolening voor af te sluiten. Dat geldt volgens de Consumentenbond voor meer dan de helft van alle leasemaatschappijen. Hoe komt dat?

  • Een leasemaatschappij koopt een bepaald type auto niet alleen voor jou, maar ook voor vele honderden andere klanten. Dat betekent dat de maatschappij een geweldige korting kan bedingen op het gehele pakket auto’s, een korting die vele malen hoger ligt dan wat jij zelf voor elkaar kunt krijgen bij de dealer.
  • Niet alleen voor een automerk is een leasemaatschappij een grote klant, ook als geldverstrekker genieten ze enorm veel schaalvoordeel. Ze kunnen grote bedragen tegen aantrekkelijk tarieven lenen zodat ze ook daar veel geld op besparen.

Overigens heeft een leasemaatschappij ook nog enkele andere voordelen doordat ze een grote speler zijn. Zoals bij de autoverzekering, die meteen goedkoop voor het gehele wagenpark wordt afgesloten. Dat gaat dan alleen om all-risk, want andere risico’s worden zelf opgevangen met de daarvoor vrijgemaakte reserves. Voor het onderhoud van de auto’s kunnen aantrekkelijke afspraken worden gemaakt met onderhoudsbedrijven dus ook dat is per auto relatief voordelig voor de leasemaatschappij.

Ook leuk om te weten: alle leasemaatschappijen in Nederland zijn officieel gevestigd in Noord-Holland omdat daar de laagste motorrijtuigenbelasting geldt van het hele land. Dat is dus ook nog een slimme manier om kosten te besparen, iets waar jij uiteindelijk als leaseklant ook van profiteert.

Wat kun je zelf allemaal nog doen om de kosten voor je particuliere leaseauto verder te verlagen?

Tip 1: Kies een kleine leaseauto

Hoe kleiner de auto, hoe goedkoper het in de regel is om deze te leasen. Daarom is ons eerste advies ook om een klein formaat auto te kiezen waar je zo min mogelijk kosten aan hebt. Natuurlijk moet je nog wel goed met de auto uit de voeten kunnen, want als je niet kunt met de auto wat je ermee wilt is hij uiteindelijk toch nog te duur betaald. Zorg dus dat je wel gewoon al je spullen mee kunt nemen als je als gezin op vakantie gaat bijvoorbeeld. Maar kijk je alleen naar de maandelijkse leasetermijn, dan is zo klein en eenvoudig mogelijk wel gewoon het beste advies.

Tip 2: Ga voor het zuinigste model

De tweede tip volgt al vrijwel vanzelf uit de eerste, want kleine auto’s zijn vaak ook de zuinigste modellen. Aangezien je de brandstof gewoon zelf moet betalen is het dus nog slimmer om een kleine auto te kiezen als je geld wilt besparen op je totale autokosten. Moderne auto’s zijn natuurlijk sowieso zuiniger dan tweedehands (en dus oudere) modellen. Daarom heeft het kopen van een nieuwe, kleine auto sowieso altijd de voorkeur boven een tweedehands exemplaar wanneer je op de kosten van het verbruik wilt besparen.

Tip 3: Ga na of kopen toch niet voordeliger is

Wanneer je bij een betrouwbare leasemaatschappij een auto privé leaset is dat vrijwel altijd goedkoper dan dezelfde auto nieuw kopen. Maar dat is natuurlijk anders wanneer je een vergelijkbaar model tweedehands aanschaft. Dan heb je echter uiteraard niet de voordelen van leasen, zoals altijd een relatief nieuwe en zuinige auto rijden en een goed overzicht van de kosten zonder onverwachte uitgaven. Maar als je minder uitgeeft aan de tweedehands auto kun je het geld dat je elke maand bespaart alvast opzij zetten voor eventuele onkosten, of om een vervangende tweedehands auto te kunnen kopen wanneer die teveel gaat kosten in het onderhoud.

Tip 4: Let op het Keurmerk Private Lease

Voor je met een bepaalde leasemaatschappij in zee gaat is het belangrijk om te checken of het bedrijf ook beschikt over het Keurmerk Private Lease. Deze kwaliteitsnorm is door de leasebranche (in samenwerking met de Consumentenbond) opgezet om het vertrouwen van de consument in private lease te bevorderen. Wanneer de leasemaatschappij over dit keurmerk beschikt weet je zeker dat je eerlijke voorwaarden terug zult vinden in je leasecontract, dat je een compleet product leaset waarbij je niet ineens met aanvullende hoge kosten wordt geconfronteerd, dat je bij klachten altijd goed geholpen wordt en dat je bovendien 14 dagen bedenktijd hebt.

Tip 5: Lees wel altijd de kleine lettertjes

Een leasecontract levert vaak geen problemen op zolang alles goed blijft gaan of je privésituatie hetzelfde blijft. Maar het kan alsnog heel duur worden als je leasecontract kleine lettertjes bevat waar je alleen onder bepaalde omstandigheden mee te maken krijgt. Wanneer je bijvoorbeeld gaat scheiden of je baan kwijtraakt kan het goed zijn dat je graag weer van je leaseauto af wilt. Dat kan alsnog duur uitpakken omdat je hoge kosten moet betalen om het contract af te kopen. Let dus heel goed op de kleine lettertjes van de voorwaarden of die situaties niet wat teveel in het voordeel van de leasemaatschappij zijn afgedekt. Wanneer je leaset bij een maatschappij met het Keurmerk Private Lease is dit sowieso altijd goed voor elkaar. Maar lease je ergens anders, bestudeer dan altijd je leasecontract goed voor je jouw handtekening zet.

Tip 6: Profiteer van je opgebouwde schadevrije jaren

Wanneer je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd doe je er goed aan om een leasemaatschappij uit te zoeken waar je op basis daarvan een no-claim korting kunt krijgen. De verzekering van je leaseauto staat namelijk op naam van de leasemaatschappij en niet op die van jou. Dat betekent dat er normaal gesproken niet naar je bestaande no-claim korting wordt gekeken. Toch zijn er maatschappijen die dat wel doen, omdat ze snappen dat jij minder risico voor ze vormt en je daarvoor graag belonen met een extra korting. Dat houdt in dat je een lagere leasetermijn krijgt voorgeschoteld dan anders. Heb je geen of nog niet zoveel schadevrije jaren opgebouwd, dan is dit iets minder belangrijk om op te letten.

Tip 7: Check of de opbouw van je no-claim door blijft lopen

Het is ook goed om op te letten of de leasemaatschappij waar je mee in zee gaat is aangesloten op RoyData, het landelijke systeem dat schadevrije jaren van autorijders registreert. Dan tellen je schadevrije jaren namelijk ook tijdens de leaseperiode gewoon door, terwijl ze anders na 3 jaar komen te vervallen. Zijn de schadevrije jaren vervallen omdat je hebt geleaset? Dan betaal je dus veel meer voor je autoverzekering. Het is dus slim om daar nu alvast rekening mee te houden zodat je in de toekomst kosten zult besparen op je autoverzekering.

Tip 8: Kies een passende kilometerbundel

Wanneer je een leaseauto hebt hoort daar ook altijd een kilometerbundel bij. De leasemaatschappij gaat meestal uit van 10.000 km per jaar of meer. Maar wanneer je een bundel hebt van 10.000 kilometer en je er in een jaar 12.000 hebt gereden, dan moet je aan het eind van het jaar bijbetalen. Gemiddeld genomen heeft de leasemaatschappij dan namelijk eerder of meer kosten aan je auto dan van tevoren was berekend. Het slim kiezen van je kilometerbundel is dus altijd goed, want daarmee voorkom je bijbetaling. Overigens krijg je helaas geen geld terug voor de kilometers die je minder hebt gereden dan je bundel.

Tip 9: Een occasion leasen is niet altijd goedkoper

Er worden tegenwoordig steeds meer gebruikte auto’s aangeboden als private lease optie. Op het eerste gezicht zou je zeggen dat dit goedkoper zou moeten zijn dan een nieuwe auto leasen, maar dat hoeft helaas niet het geval te zijn. Een gebruikte auto zal namelijk minder restwaarde hebben aan het eind van de looptijd en meer brandstof verbruiken. Ook de motorrijtuigenbelasting is hoger dan bij een nieuwe en zuinige auto. Tot slot zijn er gemiddeld genomen meer kosten aan onderhoud en reparatie. Al met al hoeft een tweedehands auto dus echt niet goedkoper te zijn, wat natuurlijk niet gezegd is dat je niet af en toe tegen een goede aanbieding aan kunt lopen. Als je daarvan gebruik wilt maken, let dan uiteraard ook gewoon weer op de andere tips uit dit artikel.

Tip 10: Profiteer van aanbiedingen en lease-acties

Regelmatig worden er door grote ketens lease-acties opgezet om consumenten te verleiden ook aan private lease te gaan doen. Er wordt dan een bepaald merk en type auto op grote schaal aangeboden voor een lage maandelijkse leasetermijn. Omdat deze actie vaak in samenspraak met het automerk zelf (of de importeur) wordt opgezet profiteren alle deelnemers van nog meer korting dan anders. Vele duizenden auto’s worden namelijk ineens ingekocht, wat voor een ongekend hoge schaalkorting zorgt. Check natuurlijk nog wel steeds goed de aanbieding als geheel en let op de kleine lettertjes. Maar wees zeker niet benauwd om van een dergelijke grootschalige leaseactie gebruik te maken, want dat kan gewoon heel aantrekkelijk zijn.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Vervoer
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen