Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

10 tips om goedkoop je rijbewijs te halen

10 tips om goedkoop je rijbewijs te halen

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Het rijbewijs halen is voor velen al van jongs af aan een droom. Lekker zelf rondrijden, gaan waar je wilt en genieten van vrijheid en nieuwe plekken. Maar iedereen die zich aan het oriënteren is op het halen van zijn/haar rijbewijs, weet ook dat het halen van dat geliefde roze pasje een hoop geld kost. Wil je weten hoe je jouw rijbewijs goedkoop zou kunnen halen? In dit artikel voorzien we je van 10 tips.


1. Zorg dat je weet wat het kost

Voordat je begint met het nemen van rijlessen, is het verstandig om te weten wat het ongeveer zal gaan kosten en of je dat kunt betalen. Hierbij doe je er goed aan om ervoor te zorgen dat je (het grootste gedeelte) van het bedrag dat je nodig hebt al bij elkaar gespaard hebt. Zo kun je onbezorgd je rijlessen nemen en voorkom je dat je je rijlessen tussendoor moet staken omdat je geld op is. Dat zal er namelijk alleen maar voor zorgen dat je aan het einde van de rit veel extra geld kwijt bent, omdat je extra lessen moet nemen.

View this post on Instagram

NIEUWS UIT DE MARKT—>> “CBR roept kandidaten op zo snel mogelijk gezondheidsverklaring in te vullen” Het #CBR roept kandidaten op om zo vroeg mogelijk in de #rijopleiding de gezondheidsverklaring in te vullen. De oproep wordt gedaan op Facebook. “Zo voorkom je teleurstelling en extra #rijlessen”, schrijft het instituut. Het CBR heeft een zestiental tips op een rijtje gezet voor rijbewijskandidaten. Die tips worden regelmatig weer onder de aandacht gebracht via de socials. Het CBR vestigt deze week de aandacht op de gezondheidsverklaring. “Om rijexamen te kunnen doen, moet je gezond genoeg zijn om veilig te kunnen rijden. Daarom moet je een gezondheidsverklaring naar het CBR sturen. Doe dat meteen in het begin van je rijopleiding. Soms moet je namelijk naar een medisch specialist en/of een rijtest doen bij het CBR.” Een woordvoerster van het CBR laat desgevraagd weten dat de informatie over de gezondheidsverklaring is toegevoegd aan de tips om teleurstelling en extra rijlessen te voorkomen. “Met deze tip op Facebook willen we kandidaten er nogmaals op attenderen om op tijd hun gezondheidsverklaring in te sturen. Dat kan problemen voorkomen. (…) Vanwege de drukte bij het CBR (bij de gezondheidsverklaringen) kan het voor een kandidaat die een vraag met ‘ja’ beantwoordt langer duren voordat hij zijn verklaring van geschiktheid krijgt. In verband met de planning van een eventueel examen is het goed als de instructeur daarvan op de hoogte is. Daarom is die zin daar voor nu aan toegevoegd.” Blijf onze SOCIALS volgen voor meer nieuw uit de markt. Of vraag een GRATIS proefles aan via: https://autorijschooldehaas.nl/aanmeldformulier/

A post shared by ᴀᴜᴛᴏʀɪᴊsᴄʜᴏᴏʟ ᴅᴇ ʜᴀᴀs ★ (@autorijschooldehaas) on

De gemiddelde kosten voor een rijbewijs

De gemiddelde leerling heeft ongeveer 30 tot 40 lessen nodig om zijn of haar rijbewijs te halen. De gemiddelde prijs voor een uur rijles is € 41,-. Hier bovenop komen nog extra kosten voor het halen van je theorie, TTT, afrijden en evt. herexamens.

De gemiddelde kosten voor het halen van een rijbewijs zijn volgens het CBR €2.300,-. Natuurlijk kan dit bedrag hoger of lager uitvallen, afhankelijk van hoeveel lessen je nodig hebt en of je het examen in één keer haalt. Voordat je begint met lessen, is het dus slim om ervoor te zorgen dat je dat bedrag (ongeveer) bij elkaar hebt.


2. Zoek een geschikte rijschool

Veel mensen die op zoek gaan naar een rijschool, staren zich daarbij enkel en alleen blind op de rijschool die het goedkoopst is. Dit kan een manier zijn om veel geld op je rijbewijs te besparen, maar er zijn ook een aantal nadelen aan deze aanpak. Je kunt in plaats daarvan beter kijken naar wat jij belangrijk vindt en wat je nodig hebt, zodat je een rijschool kunt kiezen die bij je past.

https://www.instagram.com/p/B3bcBKtJDTl/

Bepaal wat je belangrijk vindt

Wanneer je op zoek gaat naar een rijschool kun je voor jezelf bepalen wat je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld last van rijangst of faalangst? Dan doe je er goed aan om een rijschool te zoeken die bekend is met dit soort problemen en die daar een geschikte aanpak voor heeft.

Vind je het belangrijk dat je tijdens de opleiding les krijgt van dezelfde instructeur? Of heb je een voorkeur voor een man of een vrouw? Dan is het handig om daar op te letten. Andere dingen die belangrijk kunnen zijn, zijn onder andere:

  • De lesauto van de rijschool
    • Bouwjaar
    • Type auto
    • Benzine of Diesel
  • De mogelijkheid om een spoedcursus te doen
  • Zo snel mogelijk kunnen starten met lessen
  • Lestijden die voor jou goed uitkomen
  • Lessen in een automaat of versnelling

3. De prijs is echt niet alles

Veel rijscholen stunten met superlage prijzen en acties om mensen binnen te halen. Dit is natuurlijk aantrekkelijk, want iedereen weet dat rijlessen duur zijn en er zullen maar weinig mensen zijn die niet gevoelig zijn voor acties waardoor ze op dat bedrag kunnen besparen.

Rijscholen proberen je bijvoorbeeld binnen te halen met goedkope pakketprijzen of met een gratis herexamen. Zelfs als je eigenlijk niet zoveel eisen hebt, is het toch slim om de rijscholen die stunten met prijzen even kritisch onder de loep te nemen.

Kwaliteit boven een lage prijs

Natuurlijk is het leuk als je een pakket kunt kopen voor een spotprijs. Je ziet al helemaal voor je hoe dat ervoor gaat zorgen dat je je rijbewijs slechts voor dat bedrag zult gaan halen. Maar wat nou als de rijschool die met die aanbieding stunt helemaal geen goede resultaten boekt? De kans dat je je rijbewijs dan in één keer zult halen, is vrij klein. Dat betekent dat je uiteindelijk meer lessen nodig zult hebben en misschien zelfs voor een herexamen zult moeten betalen. En zelfs al is het herexamen gratis, die extra lessen zul je wel moeten betalen. Dan blijkt die goedkope rijschool toch ineens niet meer zo goedkoop.

Check ervaringen van anderen

Lees daarom zeker ook eens de ervaringen van andere mensen met de bewuste rijschool. Hoe is de begeleiding? Zijn ze tevreden over de manier van lesgeven? Worden afspraken nagekomen? Hoeveel mensen zijn ook daadwerkelijk binnen 1 of 2 keer voor hun rijbewijs geslaagd? De ervaringen van anderen vertellen je heel veel over een rijschool en de kwaliteit daarvan.

Het slagingspercentage

Als je rijscholen vergelijkt, dan is het ook slim om naar het slagingspercentage van de bewuste rijschool te kijken. Op de website van het CBR kun je van iedere rijschool zien hoe hoog het slagingspercentage is. Hierdoor kun je zien of een rijschool goede resultaten boekt. Helaas blijkt uit dit soort cijfers vaak ook dat de meest goedkope rijscholen minder goed presteren.


4. Vergelijk de rijscholen

Wat je wensen ook zijn, het is handig om de tijd te nemen om rijscholen met elkaar te vergelijken. Op prijs, op mogelijkheden, op de wachttijd en op de tijden waarop je zou kunnen rijden. Vergeet vooral ook niet te kijken naar hoelang een lesuur duurt. Door dit soort dingen met elkaar te vergelijken, kun je alvast een selectie maken uit rijscholen die bij je zouden kunnen passen. Vanuit daar kun je vervolgens verder zoeken.

Hoelang is een lesuur?

Bij de ene rijschool is een lesuur 50 minuten en bij de ander een uur. Dit is handig om mee te nemen in je vergelijking. 30 lessen van 50 minuten is uiteindelijk namelijk 5 uur minder lessen dan 30 lessen van 60 minuten.


5. Neem een proefles

Hoe goed de website van een rijschool er ook uitziet en hoe goed de ervaringen van anderen ook zijn, uiteindelijk weet je pas wat je van een rijschool vindt als je het zelf hebt uitgeprobeerd. Daarom doe je er goed aan om gewoon eens een proefles te nemen bij die rijschool die je wel ziet zitten. Tijdens de proefles kun je bepalen of de instructeur iemand is bij wie je je op je gemak voelt, of het iemand is die bij je past en of je zijn/haar manier van lesgeven prettig vindt.

Stel vragen

Tijdens de proefles kun je de instructeur de vragen stellen die je hebt. Zo kun je bijvoorbeeld met hem/haar bespreken hoeveel rijlessen hij/zij denkt dat je nodig zult hebben. Hoelang het ongeveer zal duren voordat je dan af kunt rijden en hoe de rijlessen verder in hun werk zullen gaan. Word je bijvoorbeeld thuis opgehaald? Moet je ergens naartoe komen? Rijd je altijd alleen of rijdt er ook weleens een andere leerling mee? Zo weet je precies wat je te wachten staat en of dat iets is wat bij je past.

Tevreden of niet tevreden

Ben je helemaal tevreden met de rijschool? Dan kun je ervoor kiezen om je rijlessen daar te gaan volgen. Twijfel je nog? Dan kun je eventueel een proefles bij een andere rijschool aanvragen om te kijken of je daar misschien een beter gevoel bij hebt. Het is namelijk heel belangrijk dat je een goed gevoel bij de rijschool en de instructeur hebt.


6. De theorie

Voordat je af mag rijden, zul je in het bezit moeten zijn van je theorie. Sommige mensen kiezen ervoor om hun theorie te halen voordat ze beginnen met rijlessen. Dit kan vooral heel slim zijn als je al snel kunt afrijden, doordat je bijvoorbeeld voor een spoedcursus gaat. Houd er rekening mee dat het halen van je theorie soms niet in één keer lukt en dat je het dus niet op het allerlaatste moment plant. Mocht het namelijk zo zijn dat je het theorie-examen niet haalt, dan kun je dus ook niet afrijden

https://www.instagram.com/p/B3cW-vfn2ZS/

Theorieles

De meeste rijscholen bieden je de mogelijkheid om theorieles te nemen. Dit kan heel handig zijn als je moeite hebt met de stof of niet zo goed bent in zelfstandig leren. Daarnaast kun je tijdens zo’n les vragen stellen, waardoor je de kans vergroot dat je de stof ook daadwerkelijk snapt en dat het blijft hangen.


7. Haal het beste uit je rijlessen

De één leert nu eenmaal sneller dan de ander. Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, zal dus ook deels afhangen van hoe snel je dingen oppakt en aanleert. Om het beste uit je rijlessen te halen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

  • Zorg dat je goed uitgerust bent voor je rijles
  • Stel vragen als je over dingen twijfelt en oefen dingen/situaties die je lastig vindt
  • Les minimaal 1 keer in de week en plan je lessen het liefst vooruit
  • Plan twee lessen achter elkaar. Doordat je langer achter het stuur zit, leer je sneller
  • Leer jezelf aan om mee te kijken als je naast iemand in de auto zit
  • Les op verschillende tijden. Op die manier leer je bijvoorbeeld ook tijdens de spits te rijden

8. Doe een Tussentijdse Toets

Veel mensen besparen op de Tussentijdse Toets omdat ze het zonde vinden voor hun geld. In veel gevallen is het tóch slimmer om de toets wel te doen. De Tussentijdse Toets is eigenlijk een soort proefexamen, waarbij je kunt ervaren hoe een rijexamen werkt. Je kunt vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen en de examinator kan je nog wat tips meegeven waar je aan kunt werken, zodat je straks helemaal klaar bent voor je examen. Dat zorgt vervolgens ook weer voor meer zelfvertrouwen en een geruster gevoel. Twijfel je of je de toets nodig hebt? Vraag je instructeur dan vooral om advies.

Oefenen na je TTT

Doordat de examinator aan kan geven waar je nog aan moet werken, kun je daar gericht mee aan de slag gaan. Dit is prettig, omdat je die fouten dan niet (of minder snel) zult maken op je examen. Ga dus vooral ook samen met je instructeur aan de slag met de punten die de examinator benoemd heeft, zodat je van je fouten kunt leren.


9. Laat je instructeur bepalen wanneer je er klaar voor bent

Veel leerlingen denken dat ze al helemaal klaar zijn voor het examen, terwijl hun instructeur het daar niet mee eens is. In dit geval is het verstandig om toch naar je instructeur te luisteren, hoe graag je ook zo snel mogelijk af zou willen rijden. Uiteindelijk kost het je namelijk een hoop extra geld als je voor je examen zakt en extra lessen nodig hebt.


10. Bereid je goed voor op het examen

Je examen is een spannend moment en het is verstandig om je hier goed op voor te bereiden. Niet alleen zodat je de kans vergroot dat je het in een keer haalt, maar ook zodat je het examen zelfverzekerd in kunt gaan. Zorg dat je de nacht voor je examen goed slaapt en dat je goed eet voordat je op moet. Ben je heel zenuwachtig? Eet dan een banaan. Ook natuurlijke rustgevende middelen kunnen werken, zolang ze je rijvaardigheid maar niet beïnvloeden. Andere dingen die je kunt doen, zijn:

Een rijles voor het examen plannen

Je doet er goed aan om voor je examen nog een rijles te plannen, zodat je instructeur nog wat laatste dingen met je kan doornemen en zodat de ergste spanning afneemt. Zo ga je rustiger het examen in.

Maak het examen niet te groot

Hoe belangrijker je het examen maakt in je hoofd. Hoe zenuwachtiger je ervoor wordt. Je kunt niet meer dan je best doen en als je zakt dan is dat jammer, maar niet het einde van de wereld. De volgende keer gaat het misschien een stuk beter.

Blijf kalm

Probeer kalm te blijven. Niet alleen van tevoren, maar ook tijdens het rijden. Vooraf kunnen ademhalingsoefeningen je helpen om rustig te blijven. Tijdens je examen is het vooral belangrijk dat je niet in de stress schiet als iets misgaat. Blijf in plaats daarvan rustig en los de situatie op. Fouten maken mag, zolang je ze maar kalm en zelfverzekerd oplost.

Rij zoals je dat altijd doet

Probeer tijdens je examen te rijden zoals je dat ook tijdens je rijlessen doet. Let goed op en probeer ondanks je zenuwen scherp te blijven. Ga niet ineens héél voorzichtig rijden, omdat je bang bent om fouten te maken. Dan kan de examinator namelijk het idee krijgen dat je er niet klaar voor bent. Daartegenover staat natuurlijk dat je ook niet ineens heel onvoorzichtig moet gaan rijden. Als je rijdt zoals je tijdens de lessen doet, moet het haast wel goed komen. Je instructeur vindt immers dat je er klaar voor bent.

Gezakt? Snel door!

Ben je helaas toch gezakt? Wacht dan niet te lang met het oppakken van je lessen, maar ga direct door. Zo voorkom je dat bepaalde stof verloren gaat en dat je daardoor extra lessen nodig hebt.


Goedkoop je rijbewijs halen

Goedkoop je rijbewijs halen, doe je zeker niet altijd bij de goedkoopste rijschool. Hoewel het aantrekkelijk kan lijken om voor de laagste prijs te gaan, doe je er goed aan om rijscholen op verschillende punten met elkaar te vergelijken. De kwaliteit van een rijschool en of de rijschool bij jou past, zijn namelijk erg belangrijk voor het halen van je rijbewijs. Zorg daarom dat je kiest voor een rijschool met een hoge kwaliteit en een hoog slagingspercentage en een instructeur bij wie jij je op je gemak voelt. Zo is de kans groter dat je in één keer slaagt en dat scheelt een hoop geld.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Consument
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen