Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Hoeveel moet ik sparen per maand? (+ 8 tips)

Hoeveel moet ik sparen per maand? (+ 8 tips)

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Sparen, voor de een is het een automatisme en voor de ander lijkt het haast onmogelijk. Het sparen van geld is niet alleen handig en slim, maar eigenlijk ook noodzakelijk. Door voldoende spaargeld te hebben, kun je financiële problemen zoveel mogelijk voorkomen. Daarnaast levert voldoende spaargeld je rust op, omdat je altijd iets achter de hand hebt als het nodig is. In dit artikel lees je hoeveel geld je per maand zou moeten sparen en hoe dat zou kunnen doen.


Hoeveel moet je sparen?

Hoeveel je zou moeten sparen, lijkt misschien lastig te bepalen. Natuurlijk hangt het onder andere samen met waar je het geld voor zou willen gebruiken en hoe snel je het bij elkaar wilt hebben. Toch heeft het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) uitgezocht hoeveel je minimaal zou moeten sparen om onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine of koelkast of een dure reparatie aan de auto, op te kunnen vangen. De Nibud-vuistregel is: spaar minimaal 10% van je maandelijkse inkomen.


Spaar 10% van je maandelijkse inkomen

De één zal zijn schouders ophalen bij het idee dat hij 10 procent van zijn maandelijkse inkomen moet sparen, omdat dat geen enkel probleem is. Terwijl een ander nu wellicht een beetje in paniek raakt, want hoe moet je in hemelsnaam 10% van je inkomen opzij zetten als het je maar net lukt om rond te komen?

Geen paniek. Allereerst is de 10% een richtlijn. Lukt het je niet om dit bedrag maandelijks opzij te zetten, dan is dat geen ramp. We zullen je verderop in dit artikel van een aantal tips voorzien waarmee je tóch zou kunnen sparen, al is het misschien minder dan die 10%.


1. Bereken de 10% van jouw inkomen

Om te bepalen wat het advies van het Nibud precies voor jou betekent, is het handig om eerst eens uit te zoeken hoeveel 10% van jouw inkomen precies is. Hierbij maak je gebruik van nettobedragen, omdat dat is wat je daadwerkelijk krijgt. Je netto inkomen kun je achterhalen door te bekijken wat je maandelijks aan loon op je bankrekening gestort krijgt of door je loonstrookjes te bekijken.

Sparen met je partner

Delen jij en je partner samen alle kosten en willen jullie ook graag samen gaan sparen? Dan kun je alle inkomsten van jullie samen bij elkaar optellen om tot een juiste berekening te komen.

Optellen en delen

Tel alle inkomsten die maandelijks binnenkomen bij elkaar op en deel dit bedrag vervolgens door 10. De uitkomst van die som is wat je maandelijks zou moeten sparen. Iemand die bijvoorbeeld 1500 euro netto per maand verdient, zou daar dus 150 euro van moeten sparen.


2. Spaardoelen bepalen

De 10% die we hierboven hebben behandeld, is voor onvoorziene uitgaven. Daarnaast zou het uiteraard zo kunnen zijn dat je geld wilt sparen voor bepaalde doelen. Hoeveel je in dat geval zou moeten sparen, hangt uiteraard af van wat het is waar je voor wilt sparen. Wil je graag een nieuwe auto kopen? Wil je geld sparen voor een eigen huis? Of wil je graag voldoende geld bij elkaar zien te krijgen om die ene droomreis te maken?

Hoeveel en hoelang heb je nodig?

Allereerst zul je moeten bepalen hoeveel je nodig hebt voor het doel. Hoeveel zal die nieuwe auto je bijvoorbeeld gaan kosten? Vervolgens is het belangrijk dat je weet binnen hoeveel tijd je dat bedrag bij elkaar wilt hebben. Als je duidelijk hebt hoeveel geld je precies nodig hebt en binnen hoeveel tijd je dat geld bij elkaar wilt/moet hebben, kun je pas bepalen hoeveel je zou moeten sparen.

Houd het realistisch

Hoeveel je maandelijks aan de kant kunt zetten om jouw spaardoel te bereiken, hangt natuurlijk af van jouw/jullie inkomen. Door jullie financiële situatie mee te nemen in je berekening, kun je bepalen of het spaardoel realistisch is. Een spaardoel is realistisch als je naast het geld dat je maandelijks zou willen/moeten sparen ook nog wat overhoudt voor eventuele onvoorziene uitgaven binnen die maand.

Rekenvoorbeeld

Jullie moeten een nieuwe auto kopen, omdat de huidige auto niet meer door de APK zal komen. De APK verloopt over 10 maanden. Jullie willen een tweedehands auto kopen van maximaal 3000 euro. De verwachting is dat je voor je huidige auto nog maximaal 600 euro zult krijgen. Je hebt dus zo’n 2400 euro nodig. Dit betekent dat je 240 per maand apart moet zetten om het doel te bereiken. Of dat mogelijk is, hangt af van jouw situatie

Een realistisch spaardoel
Stel dat je alleenstaand bent en fulltime werkt. Hiermee verdien je maandelijks zo’n 1800 euro. Je vaste lasten zijn maandelijks 1100 euro. Daarnaast geef je gemiddeld 300 euro uit aan boodschappen. In totaal houd je dus 400 euro over. Het spaardoel is in dit geval realistisch.

Een spaardoel dat niet realistisch is
Jullie zijn een samenwonend stel met twee kinderen. Maandelijks krijgen jullie ongeveer 2200 euro binnen. De vaste lasten zijn ongeveer 1450 euro. Daarnaast geven jullie zo’n 500 euro uit aan boodschappen. Het spaardoel is in dit geval niet echt realistisch, omdat je geen ruimte overhoudt.

Bekijk je situatie kritisch

Het vaststellen van een realistisch spaardoel is alleen mogelijk als je kritisch naar je eigen situatie kijkt. Bekijk hoeveel je nodig hebt, binnen welke tijd je dit nodig hebt en of dat mogelijk is met jouw inkomen. Is dit niet het geval? Dan zul je een ander spaardoel moeten vaststellen. Schuif het doel bijvoorbeeld nog een paar jaar voor je uit of kies er bijvoorbeeld voor om een goedkopere auto te kopen of een goedkopere reis te maken, zodat je het geld wél binnen de beoogde tijd bij elkaar kunt sparen.


Hoe kun je ruimte maken om te sparen?

Voor sommige mensen zal het geen enkel probleem zijn om 10% van hun inkomen over te maken naar een spaarrekening. Voor anderen lijkt deze opgave onmogelijk. Voor iedereen die niet genoeg geld overhoudt om te sparen óf voor wie dat wel doet maar graag nog meer zou willen sparen, hebben we een aantal tips verzameld.


3. Bekijk je inkomsten en uitgaven

Een goede manier om een overzicht te krijgen van wat er maandelijks binnenkomt en wat er weer uitgaat, is door dit letterlijk op te schrijven. Dit kun je gewoon met pen en papier doen of eventueel in een programma als Excel.

Stap 1: Schrijf je inkomsten op

Allereerst ga je je inkomsten opschrijven. Wat komt er maandelijks allemaal binnen? Schrijf ook de bedragen die je aan eventuele toeslagen ontvangt op om een zo compleet mogelijk overzicht te krijgen.

Stap 2: Bereken je vaste lasten

Vervolgens noteer je al je vaste lasten. Hoeveel geld gaat er maandelijks naar je energiemaatschappij? Wat betaal je voor je internet en tv? Hoeveel huur of hypotheek moet je maandelijks betalen? En welk bedrag geef je gemiddeld uit aan boodschappen? Noteer al deze bedragen.

Stap 3: Wat houd je over?

Als je alle uitgaven van je inkomsten aftrekt, weet je precies wat je maandelijks overhoudt. Dit is het bedrag wat je zou kunnen sparen. Is dat bedrag niet hoog genoeg of wil je graag meer kunnen sparen? Dat kun je verdergaan met de volgende stap.

Stap 4: Bekijk waar je op kunt besparen

Nu je weet hoe hoog je uitgaven zijn, is het tijd om te bekijken hoe je daar op kunt besparen. Geef je veel geld uit aan je boodschappen? Dan vind je hier 41 handige tips te besparen op je boodschappen. Je energiekosten kun je verminderen door bijvoorbeeld korter te douchen en de verwarming lager te zetten. En abonnementen zou je stop kunnen zetten of kunnen vervangen voor goedkopere alternatieven. Op deze website vind je daarnaast nog veel meer artikelen met tips om geld te besparen.

Stap 5: Spaar per jaar

Lukt het je na bovenstaande stappen te hebben doorlopen toch niet om maandelijks (voldoende) geld te sparen? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om jaarlijks een bepaald bedrag apart te zetten, zoals bijvoorbeeld je vakantiegeld of een eventuele dertiende maand. Op die manier kun je toch sparen.


4. Zoek hulp bij het (be)sparen

Lukt het je niet goed om te sparen of weet je niet goed hoe je het beste zou kunnen besparen op jouw uitgaven? Dan kun je op de website van het Nibud allerlei handige tips en tools vinden. Zo kun je door middel van het Persoonlijk Budgetadvies zien waar je op zou kunnen besparen. En helpt het bespaarplan je om te besparen op je uitgaven. Wil je liever persoonlijk advies? Dan kun je eventueel een budgetcoach inschakelen die je verder kan helpen.


5. Hoe zet je je spaargeld opzij?

Als je gaat sparen, kun je dit op verschillende manieren doen. Automatisch sparen is vaak de handigste manier om maandelijks een vast bedrag naar je spaarrekening over te boeken. Dit kun je het beste zo instellen dat het bedrag naar je spaarrekening wordt overgemaakt op de dag dat je salaris binnenkomt. Het fijne hieraan is dat je niet over het sparen hoeft na te denken en het dus niet kunt vergeten. Door het direct op de dag dat je salaris wordt overgemaakt over te laten boeken naar je spaarrekening, voorkom je dat je het geld uitgeeft aan andere dingen.

Boek zelf over

Een andere manier om te sparen, is door zelf een bedrag naar je spaarrekening over te boeken. Dit kun je bijvoorbeeld aan het einde van de maand doen, door (een deel van) het bedrag dat over is over te boeken naar je spaarrekening.

Pin je spaargeld

Je kunt er ook voor kiezen om maandelijks een bepaald bedrag te pinnen en dat thuis in je ‘spaarpot’ te bewaren. Op die manier kun je voorkomen dat je het geld toch weer terug naar je betaalrekening boekt, omdat je meer hebt uitgegeven dan nodig.

Welke methode jij het liefst wilt gebruiken om te sparen, is uiteraard een persoonlijke keuze, al is het automatisch sparen vaak wel het handigst.


6. Maak diverse spaarpotjes

Alleen maar sparen om eventuele onvoorziene uitgaven te kunnen financieren, is niet echt motiverend. Je hebt er immers niet echt plezier van. Daarom zou je ervoor kunnen kiezen om twee verschillende spaarpotjes te maken. Dit kan vaak in de online omgeving van je bank. Maak bijvoorbeeld een potje voor de onverwachte uitgaven en zorg dat daar een vast bedrag ‘inzit’. Kies daarnaast voor een potje spaargeld waarmee je leuke dingen mag doen, zoals op vakantie gaan of nieuwe kleding kopen.

Spaardoelen

Daarnaast kan het helpen om spaardoelen aan de potjes te koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld een potje maken voor een nieuwe auto of voor jullie bruiloft. Of een potje voor de kinderen, of voor die ene verre reis die jullie graag samen willen gaan maken. Op die manier heb je een spaardoel en dat maakt het sparen vaak makkelijker (en leuker).


7. Een beetje sparen, is ook sparen

Lukt het je écht niet om die 10% van je inkomen opzij te zetten? Laat je daar dan niet door tegenhouden om toch te gaan sparen. Een beetje sparen, is immers ook sparen. Zet opzij wat je opzij kunt zetten om op die manier toch, al is het langzaam, een leuk bedrag aan spaargeld bij elkaar te krijgen. Er zijn een hoop mensen die die 10% niet op hun spaarrekening kunnen zetten. Het gemiddelde percentage dat de gemiddelde Nederlander spaart, is namelijk zo’n 6,5 procent van het nettoloon. Je bent dus echt niet de enige die die 10% niet apart kan zetten.


8. Zorg voor extra inkomen

Als je graag meer geld zou willen sparen dan je nu kunt doen, dan kun je erover nadenken om manieren te zoeken om meer inkomen te genereren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te kijken naar mogelijkheden om extra bij te verdienen, of door bijvoorbeeld op zoek te gaan naar een baan die beter betaalt. Je kunt je huidige baas eventueel ook om loonsverhoging vragen om zo meer te verdienen.

Verkoop overbodige spullen

Kijk vooral ook eens rond in huis of er spullen zijn die overbodig zijn en die je eventueel zou kunnen verkopen. Het geld dat die verkoop oplevert, zou je vervolgens op je spaarrekening kunnen zetten.


Geld sparen

Geld sparen is voor de een makkelijker dan voor de ander. Niet alleen omdat de een meer verdient dat de ander, maar ook omdat sommige mensen nu eenmaal beter zijn in sparen. Als je niet goed bent in sparen, kun je dat gelukkig leren. Door op je uitgaven te letten, door maandelijks een bedrag naar je spaarrekening over te maken en door er een sport van te maken om zoveel mogelijk geld te (be)sparen, wordt het sparen een stuk leuker en makkelijker. Heb je hulp nodig? Check dan de website van het Nibud of neem bijvoorbeeld eens contact op met een budgetcoach.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sparen
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen