Tips en artikelen over geld besparen

6 tips om goedkoop te parkeren

6 tips om goedkoop te parkeren

Laatst bijgewerkt: augustus 12, 2019

Parkeren wordt steeds duurder en vooral in steden betaal je soms schrikbarend hoge tarieven voor het parkeren van je auto. Niet alleen is het betalen van hoge (uur)tarieven voor het parkeren van je auto behoorlijk zonde voor je geld, maar het is in veel gevallen ook nog eens totaal overbodig. In de meeste gevallen is het namelijk heel goed mogelijk om je auto tegen lagere tarieven (lees: goedkoop of zelfs gratis) te parkeren. Zo kun je het geld dat je op de parkeerkosten bespaart uitgeven aan iets veel leukers dan de parkeerautomaat. Meer weten? Lees dan snel verder. In dit artikel geven we je namelijk 6 tips om goedkoop te parkeren.


1. Parkeer op een P+R

Een van de manieren waarop je behoorlijk op je parkeerkosten kunt besparen, is door je auto op een P+R-terrein te parkeren. Het fijne is dat je dit soort plekken altijd wel in (of aan de rand van) een stad kunt vinden. De parkeertarieven op dit soort terreinen zijn vaak erg laag en in sommige gevallen is het parkeren zelfs gratis. Vanaf het parkeerterrein kun je vervolgens met het openbaar vervoer naar de plek van bestemming reizen. Vaak is het zo dat je dit tegen een gereduceerd tarief kunt doen als je je auto op de P+R hebt geparkeerd, en in sommige gevallen is het ov vanaf het parkeerterrein naar het centrum van de stad (en weer terug) zelfs gratis.

Regels P+R-terrein

P+R-terreinen hanteren verschillende regels. Zo is het zo dat het sommige terreinen een reservering vereisen. Ook kan het zijn dat als je vanaf het P+R-terrein met het ov verder gaat reizen en daar korting voor wilt ontvangen (of dit zelfs gratis wilt doen) dat daar dan regels aan verbonden zijn. Zo is het vaak zo dat je alleen korting krijgt als je daadwerkelijk naar het centrum bent gereisd en dat kunt aantonen. Door van tevoren uit te zoeken wat de regels voor het parkeerterrein zijn, weet je precies aan welke voorwaarden je moet voldoen. Zo voorkom je dat je voor (vervelende) verrassingen komt te staan.


2. Parkeer buiten het centrum van de stad

Een andere manier om goedkoop of zelfs gratis te parkeren, is door je auto buiten het centrum van de stad neer te zetten. Alleen al door je auto een paar straten verderop te parkeren, kun je behoorlijk op de parkeerkosten besparen. Het loont vaak nog meer om je auto helemaal aan de rand van of net buiten de stad neer te zetten, of om op zoek te gaan naar een woonwijk waar geen parkeergeld betaald hoeft te worden. Ook op de parkeerterreinen van bouwmarkten en woonwinkels en op industrieterreinen kun je vaak helemaal gratis parkeren. Vanaf daar kun je dan het openbaar vervoer nemen om naar het centrum te komen of indien mogelijk gaan lopen.

Handige tips voor jouw stad

Ben je op zoek naar handige tips voor de stad waar jij je auto wilt parkeren? Dan kun je online een hoop tips van andere automobilisten vinden. Zo kom je gemakkelijk achter de handigste en goedkoopste parkeerplaatsen in (de buurt van) jouw stad.

Tip: Ook het parkeerterrein van de McDonald’s is in veel steden een goede optie. Check wel altijd even of dit is toegestaan om een parkeerboete te voorkomen. Daarnaast is een parkeerplaats voor carpoolers ook een fijne optie.


3. Parkeer je auto gratis bij een station

Bij veel stations, vooral in de iets kleinere steden, is het nog mogelijk om je auto helemaal gratis te parkeren. Vanaf daar kun je dan de trein of bus naar de stad nemen. Soms ligt het station waar je gratis kunt parkeren slechts op een paar minuten met de trein van de stad waar je naartoe wilt af, waardoor dit een fijne optie is voor wie geld wil besparen. Ook het parkeren op het parkeerterrein van/bij een tankstation kan een optie zijn. Dit is vooral handig als je de rest van je reis met een andere automobilist mee kunt rijden.


4. Vergelijk de parkeertarieven

Een goede tip om op wat dan ook te besparen is: vergelijk de prijzen/tarieven. Op die manier kun je precies zien waar je het goedkoopst kan parkeren en zo een hoop geld besparen. Neem dus vooraf vooral even de tijd om de tarieven van verschillende parkeergarages en parkeerterreinen te vergelijken en kijk ook eens wat de verschillen zijn tussen de parkeertarieven op straat. Houd er wel rekening mee dat de tarieven niet altijd per zelfde tijdseenheid berekend worden. Zo betaal je op de ene plek per 30 minuten en op een andere plek per uur. In dat geval zul je even de moeite moeten nemen om uit te rekenen waar het parkeren voor jou dan het voordeligst is.

Tip: Soms is het aanschaffen van een dagkaart voordeliger dan voor een x aantal uur betalen. Slim dus om ook daar even naar te kijken.


5. Gebruik een parkeer app

Door gebruik te maken van een parkeer app is het mogelijk om een hoop geld te besparen. Je betaalt namelijk letterlijk voor de tijd dat je geparkeerd stond en niet voor delen van tijdseenheden die je niet volledig hebt gebruikt. Op die manier betaal je dus nooit te veel. Een parkeer app is daarnaast fijn omdat je niet van tevoren hoeft aan te geven hoe lang je wilt parkeren, zoals je dat (meestal) wel moet dan als je bij een automaat op straat betaalt. Zo voorkom je dus dat je te veel betaalt omdat je inschatte langer bezig te zijn dan je daadwerkelijk was, en voorkom je een parkeerboete omdat je te laat terug bij je auto bent, omdat je langer nodig had dan je dacht. Het fijne is dat sommige parkeer apps deze service ook aanbieden voor het parkeren in een parkeergarage.

Verschillende apps

Tegenwoordig zijn er een hoop apps op de markt waarmee je je parkeergeld kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan Parkmobile, ANWB Parkeren en Yellowbrick. Houd er rekening mee dat het gebruik van deze apps niet altijd gratis is en dat ze niet overal te gebruiken zijn. Ook is het soms nodig om registratiekosten en/of servicekosten te betalen. Meer informatie over alle beschikbare parkeer apps, op welke platformen deze gebruikt kunnen worden en wat de kosten daarvoor zijn, kun je gemakkelijk online vinden.

Tip: Check altijd goed of je je parkeersessie via de app hebt beëindigd, voordat je wegrijdt van de parkeerplaats. Zo voorkom je dat je voor een hoop extra tijd zult moeten betalen, terwijl je al lang en breed thuis bent.


6. Parkeer niet op het terrein zelf

In de meeste gevallen is het zo dat als je de auto op het parkeerterrein van een luchthaven, pretpark of evenement zelf parkeert, dat je dan hoop parkeergeld kwijt bent. Daarom is het slim om eens iets verder te kijken om te zien waar je in de directe omgeving je auto zou kunnen parkeren tegen veel lagere tarieven. Vaak is het zo dat aanbieders van parkeerplaatsen om luchthavens heen je gratis naar de luchthaven brengen als je je auto bij hen parkeert. In het geval van grote evenementen is er vaak een shuttlebus die je kunt nemen. En anders heb je vaak de mogelijkheid om het ov te nemen of de afstand zelfs lopend af te leggen. Meer informatie over de parkeermogelijkheden in de buurt van de plek waar je moet zijn, kun je online vinden. Voor wie een goedkope parkeerplek in de buurt van een luchthaven zoekt, is de website Parkos erg handig.


Goedkoop parkeren

Het goedkoop parkeren van je auto als je een stad, evenement of bijvoorbeeld een pretpark bezoekt, is in de meeste gevallen heel goed mogelijk. Door van tevoren even de tijd te nemen om uit te zoeken wat in jouw geval het meest voordelig is, voorkom je dat je een hoop geld kwijt bent aan parkeren. Check bijvoorbeeld welke parkeergarage het goedkoopst is of waar je op straat het voordeligst parkeert. Bekijk eens of er een P+R terrein in de buurt is waar je je auto gratis (of voor weinig) kunt parkeren. Of ga eens op zoek naar plekken aan de rand van de stad waar je gratis kunt parkeren om zo een hoop geld te besparen. Ook het gebruik van een app kan erg handig zijn, vooral omdat je hiermee enkel en alleen betaalt voor de minuten die je daadwerkelijk geparkeerd stond. Wil je weten waar je in de stad naar jouw keuze goedkoop kunt parkeren? Dan kun je online verschillende tips per stad vinden.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Vervoer
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen