Tips en artikelen over geld besparen

Waar kun je gratis of goedkoop parkeren in en rondom Amsterdam?

Waar kun je gratis of goedkoop parkeren in en rondom Amsterdam?

Laatst bijgewerkt: september 5, 2019

Praat je tijdens een verjaardag over Amsterdam, dan komt het onderwerp ‘parkeren’ al snel naar voren. Er is altijd wel iemand die zich had vergist in de parkeertarieven en uiteindelijk een fortuin moest betalen. En die verhalen zijn inderdaad waar: in de binnenstad betaal bijvoorbeeld zo’n €7,50 voor een uur parkeren. Amsterdam verdient jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan auto’s die niets anders doen dan wachten op hun bestuurders. Ben jij net goed bezig met het besparen op je benzinekosten, dan wil jij daar natuurlijk niet aan bijdragen. In dit artikel lees je daarom waar en hoe je goedkoop kunt parkeren in Amsterdam.


Stadsdelen Amsterdam

Amsterdam is een enorme stad. Om het geheel een beetje overzichtelijk te houden, is de stad opgedeeld in 7 zones. Noord, Oost, Zuid, West, Centrum, Nieuw-West en Zuid-Oost. Iedere zone heeft zijn eigen parkeertarieven, en in sommige zones zoals het centrum zijn er zelfs bepaalde straten of wijken die een ander tarief hebben. De duurste zone om te parkeren is altijd het centrum. Hier betaal je soms meer dan 10 euro per uur op de duurdere parkeerplaatsen. Let dus altijd goed op wanneer je de auto in het centrum wilt neerzetten. Ga je binnenkort ook naar Rotterdam? Lees dan alles over goedkoop en gratis parkeren in Rotterdam.


Gratis parkeren; enkele uitzonderingen

Gratis parkeren in Amsterdam is lastig. Voornamelijk in het centrum van de stad moet je op ieder moment van de dag en iedere dag van de week betalen om een auto neer te zetten. Toch zijn er enkele uitzonderingen. Hieronder zie je welke dat zijn:

 • Gratis parkeren op zondag in Amsterdam-Zuid
 • Gratis parkeren op zondag in Amsterdam-Oost
 • Gratis parkeren op alle dagen in bepaalde wijken Amsterdam-Noord
 • Gratis parkeren in enkele buurten Amsterdam-West, op zondag overal.

De goedkoopste parkeerplaatsen in Amsterdam:

West / Nieuw-West
In Amsterdam West en Nieuw-West heb je enkele parkeerplaatsen waar je redelijk goedkoop kunt parkeren. Wel moet je dan echt aan de buitenkanten van de stad zijn, omdat je anders alsnog de volle mep betaald.

 • Geuzenpoort – € 1,- p/u en de eerste 120 min gratis voor Vomar klanten
 • Plein 40-45 – € 1,50 p/u voor de eerste 3 uur. Daarna €2,00 per uur.

Noord
In Noord bevinden zich redelijk veel parkeerplaatsen. Sommige zijn behoorlijk duur, terwijl anderen voor korte duur gratis zijn. Dit zijn de beste parkeerplaatsen in Amsterdam Noord:

 • De Banne – Je parkeert hier het eerste uur gratis. Daarna betaal je € 0,20 per 10 minuten.
 • De Overkant – Je parkeert hier 1,5 uur gratis. Vervolgens betaal je per uur ca. 1 euro extra.
 • P1 Wieden: € 1,30 voor de eerste 3 uur, daarna € 1,30 per uur.

Zuid

Kom je vanuit het Zuiden, dan is een parkeerplaats in Zuid een slimme zet. Het scheelt je veel tijd om de hele Ring over te rijden of in de file te staan. Gelukkig zijn er ook in Amsterdam Zuid enkele goedkope en gratis parkeerplaatsen.

 • Hoofentree Amsterdamse Bos – Eerste 3 uur gratis. Vervolgens € 2,50 per uur.
 • Buitenveldertselaan – Gratis.
 • Gelderlanderplein P2+P3 – Eerste 2,5 uur gratis. Vervolgens 2 tot 5 euro per uur.
 • Uranus – Gratis parkeren. Maximale tijd om te parkeren is 3 uur.
 • Spaklerweg – Eerste 1,5 uur gratis. Vervolgens 2 euro per 30 minuten.

Oost

De goedkopere parkeerplekken in Oost zijn het dichtstbij van alle goedkope parkeerplekken die we hier noemen. Ze zijn daardoor ideaal voor een kort bezoek aan de stad. Dat is dan waarschijnlijk ook de reden dat je alleen maar gratis of goedkoop parkeert wanneer je kort verblijft.

 • Albert Heijn Molukkenstraat 190 – Eerste 90 minuten gratis. Vervolgens € 2,- per 30 minuten.
 • Parking Middenweg 69 – Eerste 2 uur gratis parkeren. Daarna € 4,50 per uur.
 • Molukkenstraat – Eerste uur gratis. Vervolgens € 2,40 per uur.

10 cent parkeerplaatsen

In Amsterdam vind je ook enkele zogenaamde 10 cent parkeerplaatsen. Hier mag je een beperkte tijd staan, voor een bedrag van 10 cent per uur. Dat is natuurlijk geen geld. Waar je de plekken vindt? Voornamelijk rondom de stad, ver van het centrum. Je vindt ze bijvoorbeeld rondom parken, begraafplaatsen en andere openbare locaties. Let er wel op dat er een maximale parkeerduur is. Ook mag je de auto bijvoorbeeld niet ergens anders neerzetten wanneer de maximale tijd verstreken is. Op de website van de Gemeente Amsterdam lees je meer over de precieze locaties van deze 10 cent parkeerplekken.


Goedkoop parkeren bij ParkBee

Parkeren in Amsterdam is erg duur. Tenzij je een plekje bij ParkBee weet te bemachtigen. De parkeertarieven zijn hier vanaf 2 euro per uur en soms parkeer je een hele dag voor maar 10 euro. Dat zijn natuurlijk hele vriendelijke prijzen. Hoe dat kan? Door slim gebruik te maken van al die parkeerplekken in Amsterdam. Sommige kantoren hebben meer parkeerplekken dan nodig, voornamelijk in het weekend. ParkBee helpt jou om dit soort ‘premium’ parkeerplekken te scoren, zonder dat je daar de hoofdprijs voor betaalt. Op de website van ParkBee zie je op de kaart in één oogopslag waar je in Amsterdam goedkoop kunt parkeren.


Parkeerplaats reserveren via Parkmobile

Het vinden van een parkeerplaats in Amsterdam is een ramp. Kom je zonder voorbereiding naar de stad, dan rijd je eerst een half uur rond, om vervolgens alsnog de hoofdprijs te betalen. Gelukkig bestaan er ook websites zoals parkmobile.nl. Op die website vul je de gewenste locatie – Amsterdam – in, en vervolgens krijg je een kaart te zien van de stad. Weet je precies waar je moet zijn tijdens je bezoek, dan kies je vervolgens gewoon de goedkoopste parkeerplaats in de buurt van waar jij moet zijn.

Omdat de website werkt met kleurtjes en handige overzichten, weet je vaak al binnen één minuut waar de goedkoopste parkeerplaats zich bevindt. Vervolgens kun je daar eenvoudig een parkeerplaats reserveren. Op die manier ben je dus altijd verzekerd van een parkeerplek, waardoor je zonder zorgen naar Amsterdam kunt.


Parkeren bij Interparking IJDock

Goedkoop parkeren en toch binnen een paar minuten in het centrum staan? Bij Interparking IJDock is het mogelijk. Reserveer vooraf je plekje in de parkeergarage en je betaalt vervolgens slechts 10 euro voor een hele dag parkeren. Een extra groot voordeel is dat je altijd verzekerd bent van een plekje. Geen stressvolle situaties omdat de parkeerplaats vol is, of dat je de voorwaarden voor het parkeren niet hebt gelezen. Gewoon eenvoudig profiteren van lage tarieven. De parkeergarage bij IJDock wordt dus niet voor niets met zeer hoge review scores beloond.


P+R parkeerplaatsen

Op zogenaamde P+R parkeerplaatsen in Amsterdam, kun je het goedkoopst parkeren. Deze parkeerplekken zijn speciaal voor mensen die hun autoreis vervolgen met het openbaar vervoer. Zet jij je auto neer op één van deze parkeerplaatsen, dan hoef je vaak maar €1,00 per 24 uur te betalen. De voorwaarde is dan wel dat je binnen één uur na het parkeren en 1 uur voor het ophalen van je auto met het openbaar vervoer gereisd moet hebben, vanaf een nabijgelegen station.

Wanneer je terugkomt bij de parkeerplaats, moet je vervolgens je ov-chipkaart scannen, waar de gegevens van worden afgelezen. Ziet de parkeerautomaat dat jij met het ov hebt gereisd, dan wordt de korting automatisch berekend.

P+R regeling
De P+R regeling is in principe voor iedere onderstaande P+R parkeerplaats hetzelfde. Kom je in het weekend of na 10:00 op een doordeweekse dag, dan betaal je 1 euro per 24 uur. Kom je voor 10:00, dan betaal je 8 euro om 10 uur te parkeren. Bij sommige parkeergarages gelden ook andere regelingen. Bijvoorbeeld bij de Rai parkeerplaats. Daar worden regelmatig evenementen georganiseerd, waardoor je op die dagen niet goedkoop kunt parkeren. De maximale parkeerduur is 96 uur. Daarna geldt het reguliere tarief weer.

Bekijk dus altijd per parkeerplaats of er andere voorwaarden gelden, zodat je uiteindelijk niet alsnog de hoofdprijs betaalt.

Parkeerplaatsen

De P+R parkeerplaatsen liggen allemaal om de stad heen. Je vindt ze op de volgende locaties:

 1. P+R Transferium Amsterdam Johan Cruiff Arena
 2. P+R Transferium Amsterdam Noord
 3. P+R Transferium RAI
 4. P+R Transferium Olympisch Stadion
 5. P+R Transferium Sloterdijk
 6. P+R Transferium Bos & Lommer
 7. P+R Transferium VUmc

Let dus goed op de voorwaarden, zodat je ook echt gratis kunt parkeren op deze parkeerplaatsen.

Gratis P+R buiten Amsterdam

Eerder in het artikel schreven we al over de P+R parkeerplaatsen in en rondom Amsterdam zelf. Ook verder buiten de stad bevinden zich genoeg P+R parkeerplaatsen die gratis zijn. Je vindt ze bijvoorbeeld in Weesp en Abcoude, maar ook in Amstelveen. Vanaf deze locaties sta je door de snelle OV-verbinding al snel in het centrum van de stad en hoef je toch niet (veel) te betalen.


Parkeren buiten Amsterdam

Gelukkig komt er ergens een einde aan de absurd hoge parkeerkosten in Amsterdam. Helaas ben je dan wel een eindje uit de stad, maar door de goede OV-verbindingen, sta je dan alsnog zo in het centrum. Hieronder enkele goede locaties buiten de stad, waar je (tijdelijk) gratis kunt parkeren én toch redelijk eenvoudig de stad in komt.

Woonwijken & Blauwe Zones
Vrijwel alle wijken in Amsterdam zijn de laatste jaren veranderd in ‘Blauwe Zones’. Hier mag je soms gedeeltelijk gratis parkeren, terwijl je op andere parkeerplaatsen een vergunning nodig heb. Wanneer het gaat om tijdelijk parkeren, mag je daar bijvoorbeeld maximaal 2 uur, of maximaal 4 uur staan. Moet je voor een korte periode de stad in, dan zijn die locaties natuurlijk prima. Hieronder zie je op welke plekken je (tijdelijk) gratis kunt parkeren.

Amsterdam-West
In Slotermeer, net buiten de drukte van het centrum, vind je station ‘de Vlugtlaan’ of ‘Jan van Galenstraat’. Deze metrostations liggen in een woonwijk, waardoor je daar eenvoudig kunt parkeren. Wel heb je maximaal 2 uur om weer terug bij de auto te zijn, omdat het hier gaat om een blauwe zone.

Een stuk verder naar het Westen toe, in Geuzenveld, is het wel mogelijk om gratis te parkeren. Hier is geen blauwe zone, waardoor je daar de hele dag kunt parkeren. Het enige nadeel is dat je vanaf hier wel wat langer onderweg bent naar het centrum.

Duivendrecht, Diemen & Bijlmermeer
In het Zuiden van Amsterdam vind je diverse metrostations in de richting van het centrum. Voorbeelden zijn Venserpolder, Bullewijk, Kraaienest en Reigersbos. In de buurt van deze stations vind je enkele woonwijken waar je de hele dag gratis kunt staan. Let wel op dat in sommige straten wel weer betaald parkeren geldt. Dit wordt duidelijk gemaakt door middel van borden, die je aan het begin van een woonwijk ziet staan.

Bedrijventerreinen
Kom je in het weekend naar Amsterdam, dan is er waarschijnlijk niemand aanwezig in de vele bedrijfsterreinen rondom de stad. Zo vind je in Lijnden bijvoorbeeld een aantal auto importeurs. Op dit soort bedrijventerreinen mag je waarschijnlijk niet parkeren, maar er wordt ook niet vaak gecontroleerd omdat het geen officiële parkeerplaatsen zijn. Of dat betekent dat je er moet gaan staan? Dat mag je uiteraard zelf bepalen. Een parkeerboete in Amsterdam kost je ongeveer 65 euro. In de duurste parkeergarages in het centrum van Amsterdam betaal je dat ook als je één dag je auto parkeert.


Moet jij binnenkort naar Amsterdam en heb je geen zin om een lening af te hoeven sluiten om de parkeerkosten te betalen? In dit artikel vind je gelukkig meer dan genoeg tips om goedkoop te parkeren. Zo hoef je niet direct te stressen wanneer iemand je vraagt of je gezellig een dagje naar Amsterdam wilt.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Vervoer
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen