Tips en artikelen over geld besparen

9 tips voor goedkope kleding

9 tips voor goedkope kleding

Laatst bijgewerkt: september 19, 2019

Iedereen heeft kleding nodig, maar het kost jaarlijks behoorlijk veel geld om je kledingkast een opfrisser te geven. De gemiddelde Nederland besteedt namelijk 4 tot 5% van het jaarinkomen aan kleding. Dat is een half maandsalaris. Dat kan best iets minder. Maar hoe? Wij vertellen je in dit artikel 9 tips hoe je goedkoop aan kleding komt.


1. Koop tweedehands kleding

Wil je goede kleding, maar niet de volle mep betalen? Dan is tweedehands kleding kopen één van de makkelijkste tips om op te volgen. In iedere grotere stad is wel een tweedehands winkel te vinden waar je de kleding kunt kopen.

Maar een lager prijskaartje is niet het enige voordeel van tweedehands kleding. Zolang jij geen nieuwe kleding koopt, hoeft er ook minder kleding gemaakt te worden. Daar profiteert de natuur ook weer van, waardoor je dus op twee manieren duurzaam bezig bent.

Waar koop je tweedehands kleding?

Tweedehands kleding kopen is in Nederland helemaal geen taboe. Sterker nog, er zijn mensen die alleen maar tweedehands kleding kopen en daar heel open over zijn. Op de volgende plekken koop je eenvoudig tweedehands kleding.

 • Vintage winkels. Deze winkels hebben vaak hele oude kleding, waardoor het juist wat duurder is.
 • Tweedehands markten. Bijvoorbeeld de IJhallen, maar ook rommelmarkten en vlooienmarkten.
 • Marktplaats. Op marktplaats vind je alles van versleten schoenen tot jassen die nooit gedragen zijn.
 • Kringloop. In de kringloop vind je vaak zeer goedkope kleding. Met name merkkleding is daar erg goedkoop.
 • Kleding apps en websites. Op websites zoals United Wardrobe kun je veilig tweedehands kleding kopen en verkopen.


2. Bezoek de goedkoopste kledingwinkels

Je weet vast wel alle dure winkels uit je hoofd op te noemen. Maar weet je ook waar je de goedkoopste kleding kunt kopen? De goedkoopste winkels om kleding te kopen zijn onder andere:

 • Wibra
 • Zeeman
 • Primark
 • H&M
 • C&A
 • Zalando (online)
 • Aliexpress (online)

De bovenstaande winkels bieden over het algemeen de goedkoopste kleding en schoenen. Wel moet je bij veel fysieke winkels het geluk hebben dat er een aanbieding is of dat je de kleding kunt passen. Bij online winkels zoals Aliexpress kun je het pakketje niet zomaar weer terugsturen als het een maatje te klein is. Daarnaast zitten er ook twee grote nadelen aan goedkope kleding. Het is ten eerste vaak gemaakt van minder duurzame materialen en er is som ook kinderarbeid aan te pas gekomen. Omdat tweedehands kleding goedkoper en ook duurzamer is, kan het kopen daarvan dus een betere oplossing zijn dan goedkope kleding. Daarbij is goedkope kleding vaak ook van minder goede kwaliteit. Je moet die kledingstukken dus ook weer eerder vervangen.


3. Bezoek een outlet

Een outlet is één van de beste plekken om nieuwe kleding tegen een lage prijs te kopen. Er zijn in Nederland verschillende outlets te vinden. Hier koop je dure merkkleding tegen een lagere prijs, maar is het ook mogelijk om te shoppen voor normale kledingmerken. Wel moet je je vooral niet blindstaren op hoeveel korting je krijgt. Een broek met 70% korting die nu € 69 euro kost, is nog steeds duurder dan een broek met 20% korting die nu € 59 euro kost. Kijk vooral wat je daadwerkelijk uitgeeft en niet alleen naar wat je bespaart.

In Nederland vind je de volgende outlets:

 • Designer Outlet Roermond
 • Designer Outlet Roosendaal
 • Bataviastad Fashion Outlet

4. Bezoek een kledingruilbeurs

Kijk je in je eigen kledingkast, dan hangen er waarschijnlijk genoeg kledingstukken die je al meer dan een jaar niet gedragen hebt. Je kunt ze natuurlijk laten hangen of naar de kringloop brengen. Maar wist je dat er ook kledingruilbeurzen zijn in Nederland. Iedere beurs heeft andere regels. Bij de ene beurs krijg je punten voor ieder ingeleverd kledingstuk, waardoor je ook weer voor datzelfde aantal punten nieuwe kleding mag uitzoeken. Bij andere beurzen gaat het vooral om de gezelligheid en mag je meenemen wat je wilt.

Kledingruilbeurzen zijn vaak evenementen die het ene jaar wel en het andere jaar niet meer worden georganiseerd. Je kunt daarom het beste kijken of er een evenement bij jou in de buurt plaatsvindt.


5. Koop alleen in de sale

Kleding die nieuw in de winkel hangt, is binnen 4 tot 8 weken vaak alweer afgeprijsd. Je vraagt je af waarom je überhaupt de volle pond betaalt voor je kleding. Want wanneer je altijd alles in de sale koopt, besteed je aanzienlijk minder geld dan iemand die alles koopt wanneer het nieuw in de collectie is. Omdat je natuurlijk niet voor ieder t-shirt de aanbiedingen in de gaten kan houden, zijn er een aantal hulpmiddelen om je te ondersteunen:

 • Schrijf je in voor nieuwsbrieven van kledingwinkels waar je graag komt.
 • Stel prijs alerts in voor kledingstukken die je graag wilt hebben.
 • Like de social media kanalen van je favoriete kledingwinkels.
 • Bekijk voor ieder soort kledingstuk wanneer de sale is (winter, zomer, lente of herfst).


6. Ga altijd voor de goedkoopste prijs

Alleen maar winkelen wanneer er iets in de aanbieding is, blijft één van de beste tactieken om te besparen op kleding. Maar er zijn nog twee manieren om je kleding extra goedkoop te kopen.

Afdingen

We zijn er als Nederlanders verschrikkelijk slecht in, maar het is mogelijk om in winkels af te dingen. Natuurlijk ga je bij de Primark geen €2,80 euro bieden voor een t-shirt van € 3,00, maar er zijn wel mogelijkheden. Mannen die niet van winkelen houden, doen graag zoveel mogelijk aankopen in één keer. Op die manier hoeven ze maar twee keer per jaar te winkelen voor zichzelf. Maar als je voor 230 euro 5 kledingstukken in dezelfde winkel koopt, kun je best voorstellen of er een mooi rond bedrag van gemaakt kan worden. Je moet dat eigenlijk altijd proberen bij dit soort bedragen, want nee heb je, en ja kun je krijgen.

Gebruik kortingscodes

Ga je online winkelen, dan ken je het wel. De tekst ‘vul hier je kortingscode in’. Het invullen van een kortingscode kan verschillende effecten hebben. Je ontvangt gratis verzending of je krijgt extra korting bij het afrekenen. Welke optie het ook is, het bespaart jou uiteindelijk geld. Er zijn drie manieren waarop je kortingscodes kunt ontvangen:

 • Websites met kortingscodes van vrijwel iedere webshop
 • Aanmelden voor de nieuwsbrief
 • Volgen van social media kanaal
 • Het niet afrekenen van je winkelwagentje. De webshop stuurt je dan soms een email met korting.

7. Verkoop je eigen kleding

Soms wil je gewoon nieuwe kleding hebben, terwijl de oude kledingstukken nog gewoon prima zijn. Hoewel je jezelf belooft dat je die oude kledingstukken ook nog zal dragen, is dat vaak niet het geval. In plaats van opvulling in je kledingkast, kun je het ook proberen te verkopen. Bijvoorbeeld via Marktplaats of United Wardrobe. Hier kijken dagelijks duizenden mensen naar goedkope kleding. Het geld wat je ontvangt bij de verkoop, kun je vervolgens weer investeren in nieuwe kleding. En door je eigen kleding te verkopen draag je ook weer bij aan de duurzaamheid van de kledingproductie, omdat er zo minder kleding nodig is.


8. Maak je eigen kleding

Ben je een beetje creatief en heb je veel tijd over? In dat geval kan het lonen om je eigen kleding te maken. Met wat garen, een paar meter stof en een naaimachine kom je zo een flink eind. Op Youtube vind je bijvoorbeeld meer dan genoeg videokanalen waar creatievelingen hun eigen kleding maken. T-shirts, jurkjes of zelfs tassen, het staat er allemaal op.

Vervolgens moet je ook de stofjes nog uitzoeken, die je dan per meter koopt. Die kostenpost is vaak nog hoger dan je denkt. Eenvoudige stoffen zonder patroontjes zijn redelijk goedkoop, maar voor veel design stofjes betaal je gemakkelijk 30 euro per strekkende meter. Uiteindelijk betaal je dan zelfs door het zelf te maken meer dan wanneer je naar een goedkope winkel zou gaan. Je kunt dus erg goedkoop zelf je kleding maken, maar concurreren met de prijzen van de Primark, Wibra of Zeeman is vrijwel onmogelijk.


9. Koop zomerkleding in de winter

Heb je aan het eind van de zomer veel oude zomershirts weggegooid? Koop die dan nu alvast nieuw voor volgende zomer. Omdat kleding trendgevoelig is, willen kledingwinkels de ‘oude’ kleding zo snel mogelijk kwijt, waardoor alles in de sale komt. Daar profiteer jij van, wanneer je steeds na het seizoen naar de winkels gaat. Is je winterjas aan vervanging toe voor de aankomende winter? Houd het dan nog heel even vol en koop een nieuwe jas vlak na de deze winter. De jas die je voor de winter voor 150 euro zag hangen, kan na de winter zomaar voor meer dan 50% korting over de toonbank gaan. Door vooruit te plannen, loop jij dan altijd met een goedkopere kledingkast rond. En het is ook best een lekker gevoel als je vervolgens goed voorbereid bent op het seizoen daarna.


Met de bovenstaande 9 tips ben je in staat om voortaan een stuk goedkoper je kleding te kopen. En dat is belangrijk, want door geld te besparen op kleding, houd je geld over voor iets anders. Leuke dingen bijvoorbeeld. Wil je meer besparen? Bekijk ook onze artikelen met bespaartips op je energie en het interessante artikel hoe je kunt beginnen met consuminderen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen