Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Hoe koop je een goedkope bril?

Hoe koop je een goedkope bril?

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Goed kunnen zien is belangrijk. Zowel voor je plezier als voor je veiligheid. Heb jij een bril nodig, maar zie je op tegen de hoge kosten? Dat is begrijpelijk, want afhankelijk van de glazen die je nodig hebt, moet je soms honderden euro’s betalen. Gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je veel goedkoper een nieuwe bril kunt kopen. Wij vertellen je waarom sommige brillen extreem duur zijn en geven je de 8 beste tips om een goedkope bril te scoren.


Verschil tussen een dure bril en een goedkope bril

Een bril is een bril zou je zeggen. Toch betaal je voor de ene bril 30 euro, terwijl je voor een andere bril 1.000 euro betaalt. Dat verschil moet ergens vandaan komen. We beginnen dit artikel dan ook met 5 punten waarop de prijs van een bril wordt bepaald. Je kunt dus al direct kiezen op welke van die vijf punten jij wil en kán besparen. Vervolgens geven we je nog 8 extra tips om een goedkope bril te kopen.

Het merk

Opticiens adverteren vrijwel nooit met het merk glas dat er in je bril zit. Het montuur daarentegen krijgt meer dan genoeg aandacht, alsof dat het belangrijkste onderdeel van de bril is. Hoewel dat voor veel mensen ook echt zo is, hoef je natuurlijk helemaal geen dure merkbril te kopen. De monturen verschillen helemaal niet zoveel van de standaardmonturen, waardoor je gewoon extra geld in je zak kunt houden.

De vraag

Dit puntje heeft deels te maken met het voorgaande punt. Vraag naar een bepaald soort montuur zorgt ervoor dat de prijs omhoog schiet. Wil je een goedkoop montuur? Kies er dan niet eentje die in het midden van de winkel tentoongesteld staat, maar juist een die ergens in een hoekje staat. Minder gewilde brillen zijn vaak een stuk goedkoper.

Materiaal

Vervolgens bepaalt het materiaal van de bril de prijs. Is het montuur van plastic, dan is het vaak goedkoper dan wanneer het gemaakt is van aluminium of een ander materiaal. Daarnaast is ook het materiaal van de glazen belangrijk. De goedkoopste brilglazen zijn vrijwel altijd gemaakt van samengeperst plastic. Goedkope brillen van glas zijn vaak gemaakt van een mindere kwaliteit glas. Hoewel het niet voor iedere sterkte of oogafwijking mogelijk is, kan het kiezen voor een goedkoper soort glas een grote invloed hebben op de uiteindelijke prijs van de bril.

Service

Er zijn drie vormen van service bij het kopen van een bril. Je kunt online een bril kopen, je kunt naar een grote keten en je kunt naar de opticien op de hoek van de straat. Welke optie voor jou het beste is, hangt af van je ogen. Heb je multifocale glazen nodig, dan is een opticien misschien de beste plek voor jou. Maar wil je gewoon een leesbril en hebben beide ogen dezelfde afwijking, dan hoef je waarschijnlijk gewoon alleen even je ogen te laten opmeten. Vervolgens heb je geen service meer nodig om een goede bril te kiezen.

Extra’s

De extra’s maken de bril soms wel 10 keer zo duur. Want een brilglas is niet zomaar een stukje glas. Het kan bewerkt worden op verschillende manieren, waardoor je bijvoorbeeld minder last hebt van weerspiegelingen. Wil je een goedkope bril kopen, laat je dan vooral niet overhalen om dit soort extra’s te kopen.


8 tips voor een goedkope bril

Naar het besparen op de vijf bovenstaande punten, gaan we hier nog iets verder de diepte in. Want waar kun je precies op besparen, hoe vind je de goedkoopste aanbieder en wat voor aanbiedingen zijn voordelig? Wij vertellen het je hier.


1. Ga langs in de winkel

Wil je zeker weten dat je ergens de goedkoopste bril kunt krijgen? Ga dan langs in de winkel. Er zijn in Nederland meer dan genoeg opticiens waar je zo binnen kunt stappen voor een oogmeting. Denk aan Pearl, Hans anders, EyeWish Groeneveld etc. Hoewel ze vaak korting geven op mooie monturen, kan de uiteindelijke prijs soms tegenvallen. Heb je nog geen vaste winkel, profiteer daar dan van door gerust bij drie winkels een offerte op te vragen voor een bril die bij jouw ogen past.


2. Trap niet in verkooppraatjes en marketing

Er is altijd wel érgens een korting te krijgen op een bril. Maar die aanbiedingen zijn niet altijd goed. Je gaat erheen met het idee dat je voor 99 euro een multifocale bril kunt kopen, en uiteindelijk ga je alsnog de deur uit met een bril voor 300 euro. Het is natuurlijk hartstikke mooi als een winkel korting biedt, maar die aanbieding is niet altijd geschikt voor alle ogen. Heb je een oogafwijking die niet veel voorkomt, dan kun je ervan uitgaan dat je alsnog duur uit bent.


4. Koop je bril online

Heb je een oogmeting laten doen en is die meting professioneel uitgevoerd? In dat geval hoef je de bril niet meer bij een opticien of een andere brillenwinkel te kopen. Omdat zij huur moeten betalen, de meetapparatuur aangeschaft hebben en veel personeel in dienst hebben, berekenen deze winkels deze kosten door in de brillen. Een voorbeeld van een online brillenverkoper is brillen24.nl.

Deze van oorsprong Belgische online brillenverkoper levert ook in Nederland en heeft naar eigen zeggen gespecialiseerde opticiens in dienst. Omdat een bril vaak op maat gemaakt moet worden, kun je heel eenvoudig je oogmeting opsturen naar brillen24.nl. Zij maken vervolgens een bril die helemaal naar jouw wens is samengesteld. De besparing? Voor duurdere brillen kun je soms wel 50% of meer besparen ten opzichte van de opticien bij jou om de hoek. En voor een bril van 1.000 euro is dat een enorme besparing.


5. Bespaar op extra’s

Draag je de bril de hele dag, of gebruik je hem vooral voor het lezen van de krant? Je kunt enorm veel besparen op een bril wanneer je niet kiest voor extra opties. Want voor ieder optie extra betaal je tientallen euro’s extra. Wil je de allerbeste glazen, ontspiegeld, verdund met een blauwfilter en clean coat? Dan zal je bij de kassa flink in je buidel moeten tasten. Het is niet gek om dan naar buiten te lopen met een bril die meer dan 800 euro kost. Dat terwijl een bril met glazen van gemiddelde kwaliteit en zonder die opties soms minder dan honderd euro kan kosten. Het is dus aan jou de vraag of je al die opties echt nodig hebt. Het is natuurlijk zonde om zo’n dure bril te kopen als je hem alleen nodig hebt voor tijdens het autorijden.


Trendgevoelige mensen zijn meer geld kwijt aan een bril dan mensen die niet meegaan met de trends. Ieder seizoen komen er weer nieuwe monturen op de markt. Soms is het rond, soms is het vierkant en soms moet er een tijgerprintje op de pootjes gedrukt zijn. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan een trend worden. Natuurlijk is het leuk om er trendy uit te zien, maar als dat per jaar een paar tientjes extra kost is het wellicht een goed onderdeel om op te besparen.


7. Koop standaardbrillen bij Blokker, Hema en Etos

Heb je een bril nodig om je krant te lezen of zit je achterin de klas met samengeknepen ogen naar het schoolbord te kijken? Grote kans dat je helemaal geen dure bril nodig hebt. Sterker nog. Het zou zonde zijn als je met een relatief eenvoudige oogafwijking een dure bril koopt bij de opticien. In verschillende winkels kun je voor minder dan 5 euro een bril kopen. Beide glazen zijn dan van dezelfde sterkte en gericht op mensen met een + of – afwijking. Heb je je ogen laten opmeten en kun jij een bril kopen bij Blokker, Hema, Etos of een bouwmarkt? Doe dat dan vooral. Je kunt later altijd nog een andere bril kopen.


8. Gebruik “3 halen = één betalen” acties

Heb je een nieuwe bril nodig, wacht dan op aanbiedingen van je eigen opticien. Ieder jaar zijn er aanbiedingen waarbij je een tweede of zelfs derde bril gratis krijgt. Heb je veel brildragers in je familie, dan kun je dit soort momenten gebruiken om samen naar de opticien te gaan en korting te krijgen. Krijg je twee brillen gratis, dan bespaart ieder van jullie toch maar liefst 67% op de kosten. Uiteraard moet je bij dit soort acties wel opletten op tip 2. Veel van dit soort aanbiedingen zijn erop gericht om jou in de winkel te krijgen. Hoewel dit soort aanbiedingen beter zijn dan aanbiedingen die een vast bedrag aangeven, kun je je ook zeker verkijken op hoeveel de eerste bril je kost.


9. Sluit een aanvullende verzekering af

Maak je iedere paar jaar flinke kosten voor een bril en heb je ook nog andere kosten voor je gezondheid? In dat geval kan het gunstig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Sommige verzekeraars bieden namelijk een premium verzekering aan waar (een deel van) de kosten voor een bril vergoed zijn. Je hebt een aanvullende verzekering nodig als je een normale bril draagt.Alleen medische gevallen krijgen de kosten vergoed vanuit de basisverzekering.

Let er wel op dat de kosten voor de aanvullende verzekering niet hoger worden dan de vergoeding die je uiteindelijk krijgt. Vaak sluit je een grotere aanvullende verzekering af, waar bijvoorbeeld ook orthodontie of andere dure zorg bij in zit. Heb je verder niets nodig van die aanvullende verzekering, dan ben je waarschijnlijk duurder uit. De kosten voor een aanvullende verzekering waar een vergoeding voor brillen inbegrepen is, liggen namelijk tussen de 3 euro en 90 euro per maand. Een flink verschil. Kijk dus vooral of je volgend jaar kunt overstappen naar een aanbieder met een gunstige aanvullende verzekering op het gebied van brillen en lenzen.


Heb jij een bril nodig en wil je geen enorme bedragen uitgeven? Met de tips hierboven ben je hopelijk in staat een aanzienlijk deel van de kosten te besparen. Want een goede bril hoeft absoluut niet duur te zijn. Met wat slimme trucjes houd jij dus ieder jaar gewoon wat geld over, zonder tekort te doen aan de kwaliteit van je bril.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Consument
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen