Tips en artikelen over geld besparen

37 tips om geld te besparen op kosten voor kinderen

37 tips om geld te besparen op kosten voor kinderen

Laatst bijgewerkt: september 19, 2019

Kinderen zijn een geweldige aanvulling op je leven. Door de ogen van een kind ontdek je de wereld op een hele nieuwe manier. Maar ze kosten aardig wat geld. School, buitenschoolse activiteiten, kleding, eten en ga zo maar door. Gelukkig lees jij nu dit artikel. Want wij geven namelijk bijzonder veel tips om te besparen op de kosten voor kinderen. Daar worden jij én je portemonnee vast heel erg blij van. En dat zonder je kind iets tekort te doen!


1. Eten en drinken

Iedereen moet eten en drinken. Je kunt niet besparen op je kinderen door ze gewoon maar twee maaltijden per dag te geven. Je moet er dus iets anders op verzinnen, zoals bijvoorbeeld leren om te budget koken.

De volgende drie tips helpen je daarbij:

1.1 Koop goedkopere merken

Koop jij Oreo koekjes bij de Albert Heijn? Of koop je vrijwel identieke koekjes bij de Aldi voor de helft van de prijs? Kinderen zijn vaak niet zulke fijnproevers en ze nemen al snel genoegen met een merk dat wat minder bekend is. Natuurlijk zien ze de reclames van de grote merken en associëren ze de lekkere smaak daarmee, maar daar zijn ze zo vanaf wanneer je alleen de budgetmerken van die producten koopt.

https://www.instagram.com/p/BuwCIusBHe_/

Houd er ook rekening mee dat goedkope merken niet altijd gezond zijn. Nou zijn de Oreo koekjes in zowel originele vorm als namaak vorm natuurlijk erg ongezond. Maar producten zoals pindakaas kunnen erg veel in kwaliteit verschillen.


1.2 Neem je kinderen niet mee naar de supermarkt

Mama, mag ik dit? Papa, van mama mag ik dat altijd… herkenbaar? Kinderen meenemen tijdens het boodschappen doen kan soms organisatorisch nodig zijn, maar het is allesbehalve handig. Met name als je net iets nodig hebt uit de productschappen in de buurt van de snoepjes. Bij tip 9.7 ga je lezen dat ‘nee’ zeggen tegen kinderen helemaal niet zo erg is. Neem je toch je kinderen mee tijdens het doen van je boodschappen, dan word je hier in ieder geval alvast goed op getest.


1.3 Bespaar op alle boodschappen

Heb je al eens gekeken naar de kosten voor je eigen boodschappen? Aangezien je kinderen met jou mee eten, kun je natuurlijk ook eens zelf zoeken naar goedkopere manieren om boodschappen te doen. Gelukkig hebben wij al wat voorwerk voor je gedaan. We schreven namelijk al een artikel met 41 tips om te besparen op boodschappen. In dit artikel zie je alle tips waarmee je enorm kunt besparen op de boodschappen. Voor je kinderen, maar ook voor jezelf.

Bonustip: Maak iedere zomer je eigen ijsjes. Waterijs, schepijs en zelfs sorbetijs zijn redelijk eenvoudig zelf te maken. Door zelf wat fruit te plukken, te pureren en dat met wat water te mengen heb je namelijk direct smaakvol ijs, wat een stuk goedkoper is dan uit de winkel.


2. Kleding

Kleding is een gevoelig puntje bij veel ouders. Ze willen dat hun kinderen er netjes en verzorgd bijlopen. Daar hoort bezuinigen op kinderkleding voor de meeste ouders dus niet bij. Ze willen het liefst de beste merken, zodat de kinderen op school niet als ‘buitenbeentje’ gezien worden.

Toch is dit nergens voor nodig, blijkt uit ons artikel met 9 tips om te besparen op kleding en het artikel met tips hoe je kunt besparen op babykleding. Er zijn namelijk meer dan genoeg manieren om te besparen op kleding:

2.1 Tweedehands kleding

De naam tweedehands geeft veel mensen de koude rillingen over de rug. Er zijn zelfs ouders die zeggen: “Daar laat je je kind toch niet in lopen?”. Dat is helemaal nergens voor nodig. Tweedehands betekent namelijk niet dat er gaten in de kleding zitten, of dat het vies is. De meeste kledingstukken in tweedehands winkels waren namelijk gewoon miskopen of werden na drie keer dragen te groot of te klein. Een kind geeft er trouwens helemaal niets om wanneer ze met tweedehands kleding lopen. Die mening ontstaat pas wanneer anderen er iets van vinden.

Plekken waar je goedkoop tweedehands kleding vindt:

 • Kringloopwinkels (zelfs merkkleding is hier spotgoedkoop)
 • Marktplaats
 • Tweedehands kledingbeurzen (IJhallen, vlooienmarkten)
 • Ruilmiddagen voor kleding
 • Apps zoals United Wardrobe
 • Vintage winkels

https://www.instagram.com/p/B2Ka7LDI0No/

Andere opties voor goedkope kleding hebben vooral te maken met slim inkopen en weten waar je moet zijn en op welk moment. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van tips zoals:

 • Het bezoeken van een kledingoutlet.
 • Kinderkleding kopen bij Zeeman of Wibra. Ze groeien er zo snel uit, dat de kwaliteit dus minder belangrijk is.
 • Zelf kinder kledingstukken maken is redelijk eenvoudig. Met name jurkjes, rokjes of eenvoudige t-shirts.
 • Oude kleding verkopen in plaats van opbergen in de kast.
 • Altijd kleding kopen aan het einde van een seizoen. Let daarbij wel op dat kinderen snel groeien in één seizoen.


2.2 Luiers

Tijdens het eerste levensjaar van een kind kan je wel meer dan 2.500 luiers gebruiken. Een baby kan dus alleen aan luiers al meer dan 500 euro kosten in één jaar. Gelukkig kun je besparen op luiers met een aantal handige tips. Zo kun je bijvoorbeeld:

 • Groot inkopen bij een aanbieding. Is de maat te klein? Gesloten verpakkingen kun je omruilen in de winkel.
 • Wasbare luiers gebruiken.
 • Vanaf jonge leeftijd beginnen met de zindelijkheidstraining.

3. Thuis & onderweg

In huis heb je veel dingen nodig voor een kind. Met name voor baby’s en jonge kinderen zijn de spullen niet aan te slepen. Een commode, box of wieg, speelgoed en entertainment zijn daarvan slechts enkele voorbeelden. Ga je op pad met een jong kind, dan heb je ook weer een hoop spullen nodig. Een buggy om mee te gaan wandelen en een autostoeltje wanneer je wat verder weg gaat bijvoorbeeld. Hieronder lees je over enkele bespaartips voor de belangrijkste spullen voor thuis & onderweg.


3.1 Buggy & kinderwagen

Ga je op pad met een baby of jong kind, dan maak je waarschijnlijk gebruik van een buggy, kinderwagen of wandelwagen. Stuk voor stuk zijn dit dure middelen om een kind te vervoeren. En daarbij komt dat je waarschijnlijk geen ruimte hebt om er drie in je huis neer te zetten. Hieronder lees je enkele tips om geld of ruimte te besparen.

 • Koop een 3-in-1 kinderwagen. Vanaf 200 euro heb je dan kwalitatieve spullen die weinig ruimte innemen.
 • Koop op marktplaats tweedehands spullen. Het liefst een combinatiepakket met meerdere spullen, zodat je korting krijgt.
 • Zoek je tweedehands en voordelig, maar toch professioneel gereinigd? Kijk dan op Gookinderwagen.nl

Autozitje
Voor het autozitje kun je dezelfde strategieën toepassen als bij de buggy en de kinderwagen. Hier speelt de veiligheid alleen wel een extra grote rol. Je wilt natuurlijk dat je baby of kind zo veilig mogelijk vervoerd wordt. Om te besparen op een autozitje kun je de volgende punten overwegen:

 • Koop een autozitje op de groei, zodat deze tussen 1 en 12 jaar oud gebruikt kan worden. Let wel op de veiligheid van dit soort stoeltjes.
 • Koop een tweedehands autozitje op Marktplaats of Facebook.
 • Koop een Isofix stoeltje voor baby’s én peuters. Zo hoef je hem niet al na één jaar te vervangen voor een andere.
 • Kies niet voor het nieuwste model.
 • Koop geen autozitje bij de autodealer in verband met de hoge prijs.


3.2 Commode & wieg

De commode en wieg gebruik je erg veel wanneer je baby nog klein is. Maar al snel moeten ze plaatsmaken voor andere meubelstukken. Wie kijkt naar de nieuwprijs van een commode of een wieg, schrikt zich dan waarschijnlijk een hoedje. Honderden euro’s voor iets wat je maar voor een korte periode gebruikt. Er zijn gelukkig een aantal manieren om daar een oplossing voor te verzinnen.

https://www.instagram.com/p/B1wfTRYIc7c/

 • Je kunt een commode of wieg zelf in elkaar timmeren.
 • Je kunt beide meubelstukken tweedehands kopen.
 • Je kunt een wieg ‘op de groei’ kopen, waardoor het nog een paar jaar gebruikt kan worden als bed.
 • Je kunt een dressoir of ander meubelstuk gebruiken als commode.

3.3 Speelgoed & entertainment

Spelenderwijs de wereld ontdekken is voor kinderen erg belangrijk. Door de fantasiewereld in te duiken, leren ze allerlei vaardigheden waar ze de rest van hun leven gebruik van zullen maken. Speelgoed en entertainment kan daar dus goed bij helpen. Maar dat betekent niet gelijk dat je een iPad moet kopen voor de eerste verjaardag. Goedkoper speelgoed of andere vormen van entertainment kopen is heel goed mogelijk.

Daarvoor hebben wij de volgende tips:

 • Koop speelgoed online, bijvoorbeeld via Listi. Vaak krijg je daar ook nog extra geld voor terug via cashback voor extra korting.
 • Koop speelgoed in de kringloopwinkel.
 • Sla groots in tijdens rommelmarkten zoals op Koningsdag.
 • Kijk bij opa en oma op zolder.
 • Doe mee met winacties op Facebook.
 • Maak gebruik van ruilmiddagen.
 • Laat je kind steeds 50% van zijn speelgoed gebruiken en ruil het iedere paar maanden om. Zo blijft al het speelgoed lang leuk.
 • Koop nooit speelgoed in de winkel vlak voor de feestdagen.


4. Netwerk & Contacten

Als ouder heb je vaak veel andere kinderen op bezoek. Misschien heb je daarom zelfs goede relaties met de ouders van die kinderen opgebouwd. Daar kun je dus goed gebruik van maken om goedkope spullen te scoren. Binnen de netwerken van ouders worden soms namelijk hele interessante projecten georganiseerd. Denk daarbij aan speelgoed ruilmiddagen, kledingruildagen of zelfs weggeven van spullen.

Veel ouders zien de berg met entertainment, speelgoed en andere spullen steeds groter worden, terwijl er naar verhouding steeds minder mee gespeeld wordt. Vaak geven ouders dan liever iets weg dat niet gebruikt wordt. Als je in een netwerk met ouders zit, dan hebben zij waarschijnlijk graag dat jij wat speelgoed van hun kinderen overneemt. Met name door de trend van consuminderen zie je dit soort opruimacties steeds vaker.

4.1 Tweedehands websites

Heb je niet zo goed contact met de ouders uit de klas van je kinderen? Ook dan zijn er nog genoeg manieren om direct of indirect gebruik te maken van je netwerk. Op Facebook kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig een berichtje plaatsen met de vraag of er iemand is die wat spullen heeft voor jouw kind.

Vind je dat iets te direct, dan kun je het ook iets anoniemer doen. Door zelf op zoek te gaan naar bepaalde Facebook groepen bijvoorbeeld. Voornamelijk in grotere steden vind je daar groepen zoals ‘Gratis op te halen Rotterdam’. Hier komen dagelijks nieuwe spullen voorbij die je gratis bij die persoon kunt ophalen. Regelmatig zitten daar ook spullen voor kinderen tussen.

Voor goedkope opties kun je ook op de Facebook Marketplace kijken. Hier bieden mensen kinderspullen aan met een goedkoop prijskaartje. Andere opties zijn natuurlijk Marktplaats, Speurders en zelfs websites die speciaal tweedehands kinderspullen kopen en verkopen.

Het bestaan van dit soort websites maakt het heel duidelijk. Er zijn nog maar weinig kinderspullen die je voor de volle prijs hoeft te betalen. En aangezien je veel uitgaven maakt voor een kind, bespaar je met deze opties soms wel honderden euro’s per jaar.


5. Tripjes & vakanties

Het eerste kringgesprek na de zomer, is op vrijwel alle scholen hetzelfde. Kinderen mogen vertellen hoe ze heten en waar ze naartoe op vakantie zijn geweest. Ieder kind wil graag vertellen waar ze zijn geweest, maar sommige kinderen kunnen niet op vakantie. Er is te weinig geld, waardoor ze uiteindelijk niets kunnen inbrengen in het gesprek. Daar is natuurlijk niets mis mee. Niet iedereen kan een vakantie betalen. Met de onderstaande tips voor een goedkope vakantie kun je het kringgesprek misschien toch een stuk leuker maken voor je kind.

Lees ook:


5.1 Ga met de auto

Veel mensen gaan op vakantie met het vliegtuig. Leuk als je vanaf Eindhoven een weekendje naar Polen vliegt voor 20 euro per persoon. Helaas zijn de prijzen iets anders als je kijkt naar de wat meer bekende vakantiebestemmingen. Vaak red je het niet voor minder dan 100 euro per persoon. Dat is een stuk meer dan wanneer je er met de auto op uit zou trekken. met hoe meer mensen je gaat, hoe goedkoper de auto naar verhouding wordt. Ook ben je op de locatie zelf ook veel flexibeler wanneer je met de auto op vakantie gaat.


5.2 Blijf dichtbij huis

Voor een vakantiegevoel hoef je echt niet naar Azië te vliegen, of een hele week op een strandbedje te liggen voor de deur van een luxe resort. Het is voor een kind al vakantie wanneer je niet thuis slaapt. Wanneer je een tas inpakt met spullen voor een paar dagen en daar op ontdekking gaat. Zolang jij maar tijd besteedt met je kind, is het vaak al snel goed. Ga dus eens een midweek naar België, of blijf zelfs in Nederland om vakantie te vieren. Op websites zoals Groupon of vakantieveilingen zijn meer dan genoeg aanbiedingen te vinden, waarmee je soms een midweek op een vakantiepark verblijft voor nog geen 25 euro per dag voor de hele familie.


5.3 Laat je kind logeren bij familie

Heb je familieleden die aan de andere kant van Nederland wonen? Dan kun je je kinderen ook even op ‘vakantie’ sturen. Jij hebt dan ook direct een paar dagen vakantie, waarin je heerlijk kan genieten van rust en tijd voor jezelf. En ondanks dat je misschien niet weg bent, voelt het toch een klein beetje als vakantie voor jezelf.


5.4 Ga korter op vakantie

De trend om steeds korter op vakantie te gaan, blijft zich ontwikkelen. Waar we vroeger één keer per jaar drie weken op vakantie gingen, verspreiden mensen dit tegenwoordig liever. Probeer ook eens om gewoon een paar dagen weg te gaan. Een weekend is vaak al meer dan genoeg om een echt vakantiegevoel te ervaren.

Ga je in de zomervakantie 3 keer een weekend weg naar een andere bestemming, dan ben je goedkoper uit dan een dure en lange vakantie, en heb je toch 3 keer zoveel gezien.


5.5 Gebruik kortingsacties

Tegenwoordig hoef je bijna niets meer voor de volle prijs te betalen. Tenminste, als je goed kunt zoeken en een beetje flexibel bent. Op websites zoals Groupon, Vakantieveilingen en hotelkamerveiling vind je dagelijks nieuwe aanbiedingen voor interessante reizen en vakanties. Vaak zijn dit zeer goedkope aanbiedingen waarmee je voor minder dan 100 euro ergens naartoe kan met het hele gezin.


6. Vaste lasten

Zonder kinderen heb je al een aantal vaste lasten. Waarschijnlijk krijg je niet meer vaste lasten wanneer je kinderen hebt, maar ze worden wel hoger. Je moet bijvoorbeeld verhuizen naar een groter huis, je eet meer en je verbruikt meer energie. Hieronder zie je enkele tips om geld te besparen op de kosten voor je kind.


6.1 Verzekeringen

Nederland heeft de zorg goed op orde, maar de kosten voor zorg zijn helaas ook enorm. Ieder jaar stijgen het eigen risico en de premies, en heb je ook steeds meer aanvullende verzekeringen nodig. Het is belangrijk om goed naar alle verzekeringen te kijken. Een kind heeft een zorgverzekering nodig, maar er zijn ook andere gevolgen wanneer je een kind krijgt. Zo kunnen de babyspullen in huis zorgen dat je inboedelverzekering niet meer alle kosten dekt in het geval van schade. Het is dus belangrijk om te bekijken hoe je kunt besparen op verzekeringen.


6.2 Gas, water en licht

Een kind verbruikt net als de rest van het gezin gas, water en elektriciteit. Nou staan kinderen erom bekend om nogal vaak de kraan te laten lopen, lampen te laten branden of een raam open te zetten met -10 graden Celcius. Je kan het ze natuurlijk niet echt kwalijk nemen – ze moeten het leven eerst nog begrijpen – maar het kost je wel meer geld dan nodig.

Je kan daarom het beste afspreken met je kind welke maatregelen er genomen moeten worden om de energierekening laag te houden. Je kan er bijvoorbeeld een wedstrijd van maken. Wanneer jullie huishouden iedere maand minder energie heeft verbruikt dan het voorgaande jaar, dan krijgt ‘iedereen’ een beloning. Door je kind uit te leggen dat die beloning betaald kan worden van de besparing, begrijpen ze het concept ‘geld’ ook een stukje beter. Zo ben je bezig met de opvoeding, terwijl je kosten bespaard. Ideaal dus.


6.3 Tijdschriften en abonnementen

Even Donald Ducken? Of tijdens een wc-bezoek gewoon naar de verjaardagenkalender kijken en etiketten lezen van luchtverfrissers? Tijdschriften en andere abonnementen voor kinderen zijn leuk, maar lang niet altijd nodig. En er zijn veel goedkopere opties dan om steeds nieuwe uitgaves te kopen. Wil je kind graag tijdschriften lezen, maar is er geen geld voor? Zo los je dat op:

 • Rondvragen of familie en vrienden abonnementen hebben
 • Leesmap aanvragen
 • Naar de bibliotheek om te lezen
 • Ruilen met tijdschriften van vriendjes en vriendinnetjes

7. Kinderopvang

Zijn beide ouders werkzaam, of wil je als jonge ouders nog wel eens een avondje op stap zonder de kinderen? In dat geval moet je er voor zorgen dat je een oppas hebt. En hoewel het 16-jarige buurmeisje voor 4 euro per uur goed haar best doet, kun je daar natuurlijk ook op andere manieren op besparen.


7.1 Kies voor ‘stay at home moms’ of oma

Heb je een jong kind dat nog niet naar school gaat, en moet je de hele dag werken? In dat geval kun je beter niet kiezen voor een dagopvang of kinderdagverblijf. De kosten daarvoor zijn vaak absurd hoog en kunnen zomaar boven de 500 euro per maand uitkomen. Het is veel beter om een gepensioneerde oma of een ‘stay at home mom’ te vragen of zij kunnen oppassen. Werk je parttime, dan kun jij weer aanbieden om op je vrije dagen iets te doen voor de ander. Door op deze manier gunsten te ruilen hoef je alleen tijd te investeren, waardoor je uiteindelijk veel geld bespaart.


7.2 Oppasdiensten ruilen

Uiteraard kun je ook oppasdiensten ruilen. Wil je een keer met je partner een bioscoopavondje inplannen of een romantische avondwandeling maken? In dat geval is het natuurlijk zonde als je de kinderen bij een oppas moet brengen. Het is veel beter om de oppasdiensten te ruilen. Jij neemt bijvoorbeeld iedere 1e vrijdag van de maand de kinderen van een goede vriend of vriendin. Zij nemen dan jouw kinderen op de 3e vrijdag van de maand. Zo heb je tenminste één keer per maand een volledige avond voor jezelf en je partner, zonder dat het je geld kost.


8. Feestjes & verjaardagen

Feestjes en verjaardagen zijn beruchte geldkloppers. Je kan natuurlijk niet één ballon opblazen, een cupcake kopen en een cadeautje voor 1 euro geven. Tenminste. Het kan wel, maar dat wil je niet. Gelukkig zijn er een aantal tips hoe je goedkoop een kinderfeestje kunt organiseren.


8.1 Geef cadeautjes verspreid

Heb je een jong kind en vier je een verjaardag met de hele familie? Grote kans dat je kindje meer dan 5 cadeautjes krijgt. Natuurlijk erg leuk, maar wel een beetje veel op die jonge leeftijd. Je kan de cadeautjes die ze niet gebruikt ook prima in een kast bewaren. Bijvoorbeeld tot Sinterklaas, kerst of met een ander feestje. Je pakt de cadeautjes in dit geval natuurlijk niet af, maar je voorkomt dat ze allemaal in één keer gegeven worden.

Cadeautjes hoeven overigens ook helemaal niet duur te zijn. Kinderen zijn vaak allang blij dat ze een cadeautje krijgen. Het is veel leuker om een goedkoop cadeautje te vinden dat echt bij een kind past, dan een duur cadeautje dat direct opzij wordt gelegd omdat het niet naar wens is. Bekijk ook 25 leuke en goedkope cadeautjes.


8.2 Begin vroeg met voorbereiden

Hoe eerder je begint met het voorbereiden van een kinderfeestje, hoe goedkoper het wordt. Geen last minute taarten, versieringen of veel te dure pinata’s, maar gewoon overwogen beslissingen die het alsnog een leuke dag maken. Je koopt bijvoorbeeld goedkope versieringen via Aliexpress, je houdt aanbiedingen in de gaten en je bestelt een lekkere cake met een kortingsbon van de lokale bakkerij. Meer weten?


8.3 Zoek op Marktplaats en de rommelmarkt naar cadeautjes

Marktplaats is dé plek om goedkope cadeautjes te vinden. Heel veel mensen kopen namelijk iets voor een verjaardag, en ze komen er dan later achter dat een kind dat al heeft. Vervolgens kopen ze iets nieuws, waardoor ze het oude cadeau weer kunnen verkopen. Dat verschijnt dan in nieuwstaat voor een veel goedkopere prijs op Marktplaats, waar jij dus van kunt profiteren.

Ook Koningsdag is een ideale dag om op zoek te gaan naar koopjes. Dat kan je met een kind doen, zodat ze zelf een leuk cadeautje kunnen kiezen, maar ook zonder. Dan koop jij gewoon alvast een berg cadeautjes voor € 1,- per stuk, die je dan het komende jaar steeds kunt geven. En zeg nou zelf? Wat is er leuker? Het krijgen van één cadeautje uit de winkel voor 10 euro, of 10 gebruikte cadeautjes voor één euro? Jouw kind weet daarop waarschijnlijk wel het antwoord.


9. Buitenschoolse activiteiten en hobby’s

Daarnaast spelen veel activiteiten van kinderen zich af buiten de school. Hobby’s, sporten of andere activiteiten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Maar dat betekent niet dat je direct een dure hobby hoeft te kiezen. Hieronder zie je hoe je bespaart op buitenschoolse activiteiten en hobby’s.

9.1 Kies een goedkope sport of hobby

Voor vrijwel iedere activiteit moet je iets betalen. Toch is lang niet iedere sport of hobby even duur. Je betaalt vaak een deel contributie en een deel aan materiaalkosten en periodieke kosten. Zwemmen is bijvoorbeeld een redelijk goedkope hobby en sport. Je kind heeft waarschijnlijk nog wel een zwembroek en een handdoek liggen, en ook de periodieke uitgaven zijn laag.

Dat in tegenstelling tot voetbal, hockey of andere teamsporten. Je moet dan verplicht een uitrusting kopen met kleding, sporttas, schoeisel en dat ook regelmatig onderhouden ofopvangf vervangen. Daarnaast betaal je vaak nog extra voor toernooien en jaarlijkse kampen. Natuurlijk moet een kind zich uit kunnen leven in een sport die hij of zij leuk vindt, maar er hangen wel financiële gevolgen aan je keuze.


9.2 Schrijf je als eerst in

Soms is het mogelijk om je als eerste in te schrijven voor een nieuw jaar, in ruil voor een korting op de contributie. Dit doet een stichting of organisatie om zo snel mogelijk de eerste uitgaven te kunnen doen. Door hiervan te profiteren, bespaar je misschien een paar procenten op het jaarbedrag.


9.3 Vraag korting

Heb je meerdere kinderen, of neem je meerdere activiteiten af bij dezelfde aanbieder? In dat geval is het helemaal niet zo vreemd om korting te vragen. Als jij twee of drie kinderen hebt, dan wordt die korting namelijk niet automatisch berekend. Dat terwijl veel organisaties wel bereid zijn om je tegemoet te komen in de kosten wanneer zij erachter komen dat je al veel geld betaalt.


9.4 Word vrijwilliger als ouder

Ben je een ondernemende ouder? Dan kun je ook voorstellen om vrijwilliger te worden bij de stichting of organisatie waar je kind een hobby of sport doet. Je kan bijvoorbeeld een voetbalcoach worden, grensrechter zijn of helpen bij het opbouwen van evenementen.

In ruil voor je inzet is het vaak mogelijk om korting te krijgen op de contributie, of zelfs helemaal gratis te sporten.


9.5 Doe eerst een proefles

Ken je dat gevoel? Je kind ‘zeurt’ al drie maanden om een bepaalde sport of hobby uit te oefenen. Vervolgens schuif je wat met je geld, offer je wat voor jezelf op en ga je akkoord. Terwijl je verwacht dat je kind het heel erg leuk gaat vinden, komt hij na drie weken thuis en zegt dat hij het niet meer leuk vindt.

Dat is natuurlijk enorm vervelend, aangezien je niet zomaar de contributie terug kunt vragen. Doe dus altijd eerst een proefles voordat je ergens aan begint.


9.6 Leen spullen of koop tweedehands

Wil je kind enorm graag de nieuwe Lionel Messi worden, of Rafael Nadal verslaan op de Australian Open? In dat geval moet je zulke ambities natuurlijk niet in de weg staan. Maar jouw ambities om geld te besparen moeten uiteraard ook nog steeds gehandhaafd worden.

Daarom kun je het beste spullen lenen of tweedehands kopen wanneer je overstag gaat. Op marktplaats vind je bijvoorbeeld heel veel sportkleding voor kinderen. Maar ook neefjes, nichtjes, broertjes en zusjes hebben vast genoeg spullen in de kast liggen om een heel eind te komen.


9.7 Leer ‘nee’ te zeggen

Voor sommige ouders is het de normaalste zaak van de wereld, terwijl anderen zich direct schuldig voelen. Nee zeggen is een kunst, maar een essentieel onderdeel van de opvoeding. Wanneer een kind later groot is, moet hij nou eenmaal het concept van geld begrijpen. Een kind moet snappen dat je geld maar één keer kunt uitgeven. Dat kun je doen door af en toe ‘nee’ te zeggen tegen dingen. Uiteraard zullen er wel wat tranen rollen, maar als je daarna samen gaat zitten om het concept van geld uit te leggen, zullen de meeste kinderen snel weer bijdraaien.


9.8 Zoek goedkope activiteiten

Je ziet ze overal. Reclames voor pretparken, musea en bioscopen. Allemaal betaalde en zelfs hele dure uitjes. Maar wist je dat je ook gewoon heel veel dingen gratis kunt doen in Nederland. In ons artikel met 54 goedkope en gratis uitjes lees je verschillende activiteiten die je helemaal gratis of heel goedkoop kunt doen, vaak ook samen met je kinderen.


10. School

Een groot deel van de kindertijd wordt op school doorgebracht. Het is de plek waar nieuwe vaardigheden worden geleerd, vriendjes en vriendinnetjes worden gemaakt en het is ook direct één van de duurdere kostenposten. Want wanneer je alles bij elkaar optelt, kom je jaarlijks uit op uitgaven van enkele honderden euro’s per kind. Hieronder zie je hoe je daar zoveel mogelijk op bespaart.


10.1 Kies het juiste vervoersmiddel

Bij het zoeken naar een geschikte school is het altijd handig om de vervoerskosten mee te nemen in de berekening. Natuurlijk is het prima wanneer een kind een paar kilometer moet fietsen. Sterker nog. Het is gratis lichaamsbeweging, waardoor je ook weer minder kosten hoeft te maken voor sportactiviteiten.

Maar let ook op bij het kiezen van een vervoersmiddel. De bus is bijvoorbeeld erg duur. Een fiets kopen is in dat geval veel beter en goedkoper op de lange termijn. Let dan wel op de volgende punten:

 • Koop nooit een gloednieuwe fiets. Zodra kinderen de straat uit zijn, gebruiken ze hem als een mountainbike.
 • Zorg dat de verlichting altijd werkt. De politie checkt op schoolroutes regelmatig op fietsverlichting.
 • Onderhoud de fiets regelmatig. Door goed voor de fiets te zorgen, gaat deze gemakkelijk een paar jaar langer mee.


10.2 Stimuleer voor goede cijfers

Een jaar naar school gaan is duur. Hoewel veel van de materialen door de overheid worden betaald, maak je alsnog redelijk veel kosten. Als je kind een jaar blijft zitten, dan stapelen die kosten zich alleen maar op. Zeker bij een vervolgopleiding kan je daardoor gemakkelijk 2.000 tot 3.000 euro per jaar extra kwijt zijn.

Probeer je kinderen dus altijd te stimuleren om goede cijfers te halen en blijf betrokken bij hun leerproces. Zo zijn ze eerder klaar met school, zodat ze ook sneller geld kunnen verdienen voor zichzelf.


10.3 Zet de verwarming laag als kinderen op school zijn

Wanneer de kinderen weg zijn, is het tijd om alles thuis een tandje lager te zetten. De verwarming in hun kamer kan bijvoorbeeld best een graadje lager.

Kijk ook even of ze de lampen wel uit hebben gezet en of er niet onnodig veel stekkers in de muur zitten. Dit kost namelijk allemaal extra stroom, zonder dat er iets aan het opladen is. Je kan eventueel ook een stroomschakelaar kopen. Daarmee zet je in één keer de stroom uit van verschillende apparaten.


10.4 Maak gebruik van contributies en regelingen

Veel scholen maken gebruik van de ouderbijdrage om bepaalde activiteiten te kunnen organiseren. Deze bijdrage is vrijwillig, maar wel erg belangrijk om dit soort buitenschoolse activiteiten te kunnen doen. Heb je weinig geld, dan hoef je niet bij te dragen aan dit potje. Er zijn zelfs regelingen om school betaalbaarder te maken.

Nationaal Fonds Kinderhulp
Het Nationaal Fonds Kinderhulp helpt kinderen waarvan de ouders niet genoeg geld hebben voor sport, ontspanning, muziekles of andere activiteiten.

Stichting Leergeld
Deze stichting helpt kinderen wanneer er niet genoeg geld is voor een schoolkamp, of sportactiviteit. Ook voor hulp bij de aanschaf van schoolbenodigdheden zoals een laptop kun je hier terecht.

Jeugdsportfonds
Bewegen is lekker en gezond. Een kind kan natuurlijk gaan hardlopen of fietsen, maar dat is niet bepaald gezellig of goed voor de sociale vaardigheden. Het Jeugdsportfonds helpt om de contributie te betalen voor sportclubs.


10.5 Spaar op tijd voor schoolreisjes

Schoolreisjes zijn vaak hét hoogtepunt van een schooljaar. Er wordt in de klas wekenlang aandacht aan besteed en tot in de details gesproken over het programma. Dan is het natuurlijk vervelend als jouw kind niet mee kan op schoolreisje.

Door iedere maand een paar euro opzij te leggen, zorg je ervoor dat er altijd een spaarpotje is voor dit soort activiteiten.


10.6 Maak je eigen schoolfoto’s

Het is altijd weer de vraag. Moet je de schoolfoto’s nou wel of niet kopen? Eigenlijk is het natuurlijk niet nodig. Je kunt de pasfoto’s zelf ook maken, en er is vast wel een ouder die jou de digitale versie van de groepsfoto wilt doorsturen. Op die manier heb je alsnog belangrijke foto’s voor in het fotoboek, maar hoef je er niet de hoofdprijs voor te betalen.


10.7 Geen koekjes en snoep mee naar school

In veel scholen is het inmiddels al een regel dat er geen koekjes, snoep en chocola meegegeven mag worden naar school. Of dat een handige beslissing is, en of scholen zich daar mee mogen bemoeien is natuurlijk een discussie op zichzelf waard. Maar fruit is in principe een stuk goedkoper dan een koek.

Je koopt al een banaan voor 10 cent, terwijl sommige koekjes 50 cent of zelfs een euro per stuk kosten. Doe je dat iedere dag, dan lopen die kosten natuurlijk enorm op na één jaar. Het ’10-uurtje’ of tussendoortje mag dus best een lekker (en gezond) stuk fruit zijn.


Heb jij kinderen en zou je graag wat geld willen besparen? Je hoeft je niet schuldig te voelen om je kinderen te betrekken in je besparingen. Je kunt dus ook niet alles opofferen zodat je kinderen wel alles kunnen krijgen wat ze willen. Besparen is een normaal onderdeel van opgroeien en daar mogen kinderen dus ook best iets van meekrijgen. Wie weet leren ze er zelfs zoveel van, dat ze later precies weten hoe ze zelfstandig en zorgvuldig met geld moeten omgaan. En dat is uiteindelijk precies wat je als ouder wilt meegeven in de opvoeding van je kind.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen