Tips en artikelen over geld besparen

Hoe organiseer ik een goedkoop kinderfeestje?

Hoe organiseer ik een goedkoop kinderfeestje?

Laatst bijgewerkt: augustus 12, 2019

“Als ik op jouw feestje mag komen, dan mag jij naar de mijne.” In de gangen en aula’s van scholen worden kinderfeestjes regelmatig verhandeld om dingen voor elkaar te krijgen bij vriendjes en vriendinnetjes. Maar hoewel kinderen al weken uitkijken naar de feestjes, ligt dat voor de ouders vaak anders. Een kinderfeestje is namelijk een flinke aanslag op het budget. Want wat moet je dit jaar nou weer verzinnen? Het is niet eenvoudig, maar gelukkig ben je niet alleen. Daarom lees je hier alles over het organiseren van een goedkoop kinderfeestje.


12 tips voor een goedkoop kinderfeestje

In dit artikel praten we over de manieren waarop je een kinderfeestje zo goedkoop mogelijk houdt. Daarbij gaat het om de organisatie, maar ook om het kiezen van het beste tijdstip. Om ervoor te zorgen dat je ook nog leuke activiteiten kunt doen, vertellen we je ook welke activiteiten goedkoop én leuk zijn.


1. Bespaar op de locatie

Een locatie heeft de potentie om de duurste uitgavenpost van het kinderfeestje te worden. Je kunt het zo gek niet bedenken, of een locatie organiseert kinderfeestjes. Dierentuinen, indoor speelparadijzen en bioscopen. Natuurlijk zijn dat allemaal bijzondere ervaringen, maar het kost je heel veel geld. De beste manier om een goedkoop kinderfeestje te organiseren, is dus door de locatie te schrappen. Want als je een onvergetelijk feestje in de huiskamer weet te organiseren, is dat namelijk net zo leuk.


2. Verstuur digitale uitnodigingen

Een eenvoudige manier om een paar euro te besparen, is door de uitnodigingen niet meer op papier te laten drukken. Op internet zijn genoeg programma’s te vinden waar je een leuke uitnodiging mee kunt maken. Je kunt soms zelfs een video uitnodiging versturen, waarin de jarige zelf zijn gasten uitnodigt. Het laten drukken en het eventueel met de post verzenden van de uitnodigingen kost al gauw 15 euro, waardoor je hier eenvoudig op bespaart.


3. Houd het simpel

Veel ouders willen dat hun kinderen een onvergetelijk kinderfeestje kunnen beleven. Maar kinderen zijn helemaal niet zo veeleisend. Organiseer één grote activiteit of enkele kleintjes en laat het daar dan bij. Kinderen gaan namelijk zo snel op in het moment dat ze helemaal niet meer bezig zijn met de wereld om zich heen.


4. Begin de voorbereidingen vroeg

Wil je een themafeestje geven met verkleed kleding of andere aankleding? Dan is het vroeg vaststellen van het thema een aanrader. Je kunt dan rustig om je heen kijken naar aanbiedingen, spullen bestellen van het internet of op andere manieren aan de aankleding voor het thema komen.


5. Organiseer twee-in-één verjaardagsfeestjes

Kinderen hebben vaak veel vriendjes en vriendinnetjes die ze willen uitnodigen. Maar is er een vriendje of vriendinnetje jarig in dezelfde maand? In dat geval kan het kosten besparend zijn als zij het feestje samen geven. De ouders delen dan de kosten, waardoor je op die manier eenvoudig 50% minder uitgeeft. Een bijkomend voordeel is dat kinderen het vaak geweldig vinden om samen met iemand anders een verjaardag te vieren.


6. Gebruik je eigen netwerk

Je zult je verbazen over wat voor spullen mensen in je eigen omgeving allemaal verzameld hebben. Bijvoorbeeld draagbare muziekinstallaties, verkleedkisten, knutselspullen of andere materialen die je prima kunt gebruiken voor een kinderfeestje. Soms hoef je helemaal niet veel geld uit te geven aan een leuk kinderfeestje. Je moet alleen de juiste mensen kennen. Vraag eens om je heen of er iemand is die iets voor je heeft. Wie weet is er wel iemand met een geweldig idee.


7. Skip de eerste 2 verjaardagen

Als kersverse ouder wil je het graag goed doen. Maar kinderen van één of twee jaar maken weinig mee van hun eigen verjaardag. Soms is het dus beter om dit soort verjaardagen helemaal over te slaan. Natuurlijk kun je mensen uitnodigen op de koffie, maar meer is niet echt nodig. Dan kun je alvast wat geld opzij zetten om de andere verjaardagen wat uitgebreider te vieren.


8. Hergebruik goodie bags van andere feestjes

Zit je kind op school en wordt hij of zij om de haverklap uitgenodigd voor kinderfeestjes? Dan heb je thuis vaak al snel een hele verzameling aan snoepgoed en speelgoed uit goodie bags die de andere jarige kinderen hebben meegegeven aan jouw kind. Soms kun je dit soort spulletjes prima hergebruiken. Bijvoorbeeld als je een pinata wilt vullen, waar de kinderen vervolgens met een stok tegen mogen slaan. Door dit soort spulletjes te hergebruiken blijft je kind wat gezonder en geef je ook nog eens minder geld uit. Dat zijn dus twee vliegen in één klap.


9. Serveer geen maaltijden

Dit is wellicht één van de beste tips om geld te besparen op een kinderfeestje. Zorg dat het feestje tussen twee maaltijd in valt. Bijvoorbeeld van 13:30 tot 17:00. Op die manier weten de andere ouders dat ze hun kinderen na de lunch moeten brengen, en voor het avondeten weer op moeten halen. Dat bespaart jou een hoop geld voor het koken van één of zelfs twee maaltijden. De ouders weten dan dat hun kind alleen een aantal snacks zal krijgen, en gezien het tijdstip is dat dus helemaal prima.


10. Nodig alleen familie uit

Het helemaal overslaan van een verjaardagsfeestje is niet leuk. Maar je kunt de gastenlijst wel beperken tot alleen familie. In de familie zelf zijn vaak ook al een paar leeftijdsgenoten, waardoor er alsnog vriendjes en vriendinnetjes aanwezig zijn. Lang niet alle kinderen vieren een feestje voor vriendjes en vriendinnetjes van school. Hoewel het misschien niet het leukste nieuws is voor een kind, kun je het vast goedmaken door samen iets leuks te gaan doen.


11. Bereid zelf een maaltijd

Heb je ervoor gekozen om toch een maaltijd te serveren? Dan is het slim om die maaltijd zelf te bereiden. De favoriete maaltijden voor kinderen zijn vaak pizza of patat, wat gelukkig hele makkelijke gerechten zijn om zelf te maken. Heb je zelf een frituurpan of een oven, dan kom je al een heel eind. Daarnaast is het bakken van een eigen pizza al een activiteit op zichzelf en kan het zelfs een onderdeel zijn van het feestje. Je hebt dus direct een programma én je bespaart geld op het laten thuisbezorgen van dure pizza’s.


12. Bak zelf een taart

Ook een taart kun je veel beter zelf bakken. Natuurlijk is het leuk om een taart te bestellen met een foto opdruk van de jarige, maar dat is helemaal niet nodig. Binnen 3 minuten is de taart gesneden en na een paar minuten is de foto opdruk al opgegeten. De kosten zijn daar eigenlijk te hoog voor. Per taartpuntje ben je bij zo’n taart namelijk al snel één of twee euro kwijt. Dat terwijl een goedkope cake mix inclusief extra ingrediënten maar drie of vier euro kost voor een complete taart. Net als pizza’s bakken is ook het bakken van een taart een leuke activiteit. Koop je er nog wat versieringen bij, dan kan iedereen vervolgens zijn eigen cake of taart versieren.


Goedkope activiteiten voor een kinderfeestje

Ben je benieuwd welke activiteiten leuk én goedkoop zijn? Wil je geen honderden euro’s uitgeven aan dure uitjes? Hieronder geven we je meer dan genoeg suggesties voor goedkope activiteiten die net zo onvergetelijk zijn voor een kind als voor je eigen portemonnee.

Maak een videoclip

Laat alle kinderen wat gekke kleding meenemen of verzamel zelf wat bij elkaar. Vervolgens kies je een liedje wat alle kinderen kennen, waarop je een repertoire gaat instuderen. Pak een camera, laat de kinderen playbacken en zet er later het originele nummer overheen. Een gegarandeerd succes dat ook alle andere ouders graag zullen willen zien.

Springkussen huren

Een springkussen huren duur? Nee hoor. Soms kan je namelijk al voor 50 euro een paar uur lang een springkussen huren. Een groot voordeel van deze activiteit is dat je ongelimiteerd vriendjes en vriendinnetjes kunt uitnodigen. Ook zijn er genoeg spelletjes te bedenken op het springkussen, waardoor die paar uur zo voorbijvliegen.

Bloemen plukken

Ga je een verjaardagsfeestje organiseren in de lente of zomer, dan staan alle bloemen in bloei. Omdat Nederland veel pluktuinen kent, kun je op die manier zelf met de kinderen een aantal bloemen uitkiezen. De bloemen moeten na het plukken natuurlijk wel kunnen drinken, dus je kunt wellicht van tevoren ook al wat jampotjes verzamelen. Die kunnen de kinderen met wat papier marché, verf en stiften vast heel mooi omtoveren in een vaas. Op deze manier organiseer je bijna gratis een hele leuke activiteit.

Themafeestje

Themafeestjes doen het altijd goed. Vooral omdat ze gewoon in de huiskamer georganiseerd kunnen worden. Begin op tijd met de voorbereidingen, zodat je alvast wat verkleedkleren bij elkaar kunt krijgen. Regel dan bijvoorbeeld wat schmink en makeup en het piraten- of prinsessenfeestje kan van start.


Overige ideeën voor een goedkoop kinderfeestje:

– Kinderboerderij
– Speeltuin
– Thuisbioscoop
– Olympische spelen
– Pyjama party
– Speurtocht / dropping
– Picknick
– Broodjes bakken op kampvuur
– Zwembad
– Spelletjesmiddag
– T-shirt versieren of bedrukken


Je ziet dat het helemaal niet zo moeilijk is om een goedkoop kinderfeestje te organiseren dat ook nog leuk is. Het is begrijpelijk dat ouders veel willen doen voor hun kinderen, maar kinderen hebben nog zoveel fantasie, dat een kleine activiteit al een bijzondere ervaring wordt. Probeer eens naar een kinderfeestje te kijken door de ogen van een kind. Je ziet dat je met heel weinig geld al een hele hoop kunt bereiken.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen