Tips en artikelen over geld besparen

11 tips om geld te besparen op speelgoed

11 tips om geld te besparen op speelgoed

Laatst bijgewerkt: oktober 17, 2019

Speelgoed is voor kinderen niet alleen een manier om zich te vermaken, maar ook om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Doordat de ontwikkeling van een kind best snel gaat, krijg je als ouder te maken met het regelmatig aanschaffen van nieuw speelgoed. Niet erg, maar soms wél prijzig. Toch is het heel goed mogelijk om geld te besparen op het speelgoed voor je kinderen. Hoe? In dit artikel voorzien we je van 11 tips.


1. Vraag om speelgoed

Verjaardagen, Sinterklaas en Kerstmis zijn de ideale gelegenheid om je ouders, familieleden of vrienden om speelgoed voor je kind(eren) te vragen. Zo kan je kind ieder jaar genieten van nieuwe soorten speelgoed, zonder dat jij daar flink voor in de buidel hoeft te tasten.

Daarnaast loont het ook om eens in de familie of bij vrienden rond te vragen of zij misschien nog speelgoed overhebben waar niet meer mee gespeeld wordt door hun kinderen. Dit is vooral handig als die kinderen net even iets ouder zijn, waardoor zij geen interesse meer hebben in het speelgoed. Je kunt vragen wat ze ervoor willen hebben en zo voor weinig (of misschien zelfs voor niets) aan nieuw speelgoed voor jouw kind(eren) komen.

Ruil speelgoed

Heb je vrienden/familie die kinderen hebben die dezelfde leeftijd hebben als jouw kind? Dan zou je eens kunnen vragen of ze interesse hebben in het ruilen van speelgoed. Er is vast speelgoed waar je kind niet meer mee speelt en dat zal ongetwijfeld ook het geval zijn bij die vrienden of familie. Door dat speelgoed met elkaar te ruilen, hebben de kinderen weer iets nieuws om mee te spelen.


2. Ga voor tweedehands speelgoed

Speelgoed is iets wat je heel goed tweedehands kunt kopen. Ga daarom vooral ook eens op zoek naar leuke koopjes door bijvoorbeeld op websites als Marktplaats te kijken. Hier vind je niet alleen speelgoed dat gebruikt is, maar soms ook compleet nieuw speelgoed dat mensen dubbel hebben of waar de kinderen geen interesse in hebben. Zo kun je voor weinig geld splinternieuw of nauwelijks gebruikt speelgoed kopen.

Kringloop

Als je op zoek bent naar tweedehands speelgoed mag een bezoekje aan de kringloop eigenlijk niet ontbreken. Hier vind je superveel speelgoed voor alle leeftijden. Van houten blokken tot poppen. En van rolschaatsen tot puzzels.

Rommelmarkt

Hetzelfde geldt trouwens voor de rommelmarkt. Hier kun je mogelijk nóg goedkoper aan je speelgoed kopen. Veel mensen grijpen een rommelmarkt of vrijmarkt aan om van overbodig speelgoed af te komen. Voor jou een uitgelezen kans om nieuw speelgoed te scoren.

Reshopper

Ken je de app Reshopper al? Via deze app kun je tweedehands kinderspullen vinden die bij jou in de buurt worden verkocht. Zo voorkom je dat je kilometers moet rijden om die leuke blokkendoos op te halen en hoef je minder bang te zijn voor oplichting of hoge verzendkosten.

Social media

Ook op social media, en dan vooral op Facebook, bieden mensen tweedehands speelgoed aan. Het handige is dat je ook hier vooral aanbiedingen bij jou in de buurt te zien krijgt, tenzij je dit anders instelt. Een fijne manier om goedkoop aan ‘nieuw’ speelgoed te komen.


3. Koop speelgoed goedkoop

Als je nieuw speelgoed wilt kopen, dan doe je er goed aan om de aanbiedingen en prijzen van het speelgoed met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet meer betaalt dan nodig. Een handige website die je hiervoor kunt gebruiken, is Listi. Dit is een website waarop kinderen verlanglijstjes kunnen maken met daarop speelgoed dat ze graag zouden willen hebben. Het fijne aan deze website is dat je direct een overzicht krijgt van waar je dat speelgoed het voordeligst zou kunnen kopen.

Vergelijk prijzen en aanbiedingen

Wil je liever zelf kijken waar je het speelgoed het goedkoopst zou kunnen vinden? Dan doe je er goed aan om de prijzen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Check gelijk ook even of er toevallig een aanbieding geldt waarmee je mogelijk nog meer kunt besparen. Of of er kortingscodes beschikbaar zijn waarmee je korting op je bestelling kunt krijgen.

Cashback

Check vooral ook eens of je via een cashback-website een leuke aanbieding kunt vinden. Op deze websites kun je een account aanmaken, waarmee je vervolgens geld kunt ‘verdienen’ met het kopen van spullen die je toch al wilde hebben. Als je via de cashback-website een linkje volgt naar de website waar je het speelgoed wilt gaan kopen, dan krijgt de cashback-website commissie op het moment dat je daadwerkelijk iets bestelt. Vervolgens krijg jij een bepaald percentage van het bedrag uitbetaald door de cashback-website. Zo verdienen jullie allebei op jouw bestelling.

Cashback-websites waar je deals vindt voor het kopen van speelgoed zijn onder andere:

  • Shopbuddies.nl
  • Cashbackxl.nl

Check wel altijd even de voorwaarden van de actie om er zeker van te zijn dat je in aanmerking komt. Houd er daarnaast rekening mee dat het even kan duren voordat je het geld daadwerkelijk terugkrijgt.

Webshops voor goedkoop speelgoed

Webshops waar je goedkoop speelgoed kunt vinden, zijn ideaal voor ouders die graag willen besparen. Een van die websites is internet-toys.com. Hier vind je speelgoed voor alle leeftijden, maar ook dingen als kinderstoelen en spullen voor in de kinderkamer.

Andere websites waar je goedkoop speelgoed kunt vinden, zijn onder andere:

  • Groupon
  • VakantieVeilingen
  • AliExpress

Tip: In dit artikel vind je 13 handige tips om extra geld te besparen op AliExpress.

Winkels voor goedkoop speelgoed

Wie op zoek is naar goedkoop speelgoed, zou vooral ook eens rond kunnen kijken bij winkels als Action of Flying Tiger. Houd er wel rekening mee dat goedkoop in sommige gevallen duurkoop is, en dat het soms dus beter is om iets meer te betalen voor kwaliteit, zodat je kind er langer mee kan spelen dan slechts een paar dagen.

Prijs en kwaliteit

Met andere woorden: kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit van het speelgoed. Speelgoed voor een paar euro is uiteindelijk namelijk best duur als het al na een paar keer spelen kapot is. In dat geval kun je beter speelgoed kopen dat drie keer zo duur is en jarenlang meegaat.


4. Koop speelgoed in de juiste periode

Veel mensen kopen het speelgoed voor Sinterklaas of kerst op het laatste moment. Dit is niet gek, want rond die tijd kun je vaak ook profiteren van flinke kortingen. Als je graag geld wilt besparen, doe je er slimmer aan om je aankopen wat meer over het jaar te verspreiden. Zo voorkom je niet alleen dat je in één keer een hoop geld uit moet geven, maar kun je ook nog eens profiteren van de meest voordelige koopjes.


5. Zet speelgoed apart

Als je kind altijd toegang heeft tot al het speelgoed, dan zal het eerder op bepaald speelgoed uitgekeken raken of speelgoed links laten liggen omdat ander speelgoed leuker is. Een makkelijke manier om het speelgoed interessant te houden, is door niet al het speelgoed beneden (of in de speelkamer) te zetten. In plaats daarvan kun je een deel van het speelgoed apart zetten en dit na een bepaalde tijd omwisselen met ander speelgoed. Grote kans dat het speelgoed dat je apart had gezet dan wél weer interessant is.


6. Koop duurzaam speelgoed

Besparen op speelgoed kun je niet alleen doen door het zo goedkoop mogelijk te kopen, maar ook door duurzaam speelgoed te kopen. Op die manier koop je speelgoed dat lang meegaat en waarvan de impact die de productie op het milieu heeft minder groot is. Zo kun je je kind met een goed gevoel met het speelgoed laten spelen.

Houten speelgoed

Een goed voorbeeld van duurzaam speelgoed, is speelgoed dat gemaakt is van hout. Zoals blokken, treinbanen en puzzels. Dit soort speelgoed kun je haast overal vinden, waaronder bij webshops als Bol.com, maar ook bij IKEA of HEMA.


7. Koop speelgoed van goede kwaliteit

Natuurlijk is goedkoop speelgoed kopen een handige manier om geld te besparen, maar vaak is dit speelgoed ook van beduidend mindere kwaliteit dan iets duurder speelgoed. Speelgoed van hoge kwaliteit gaat vaak erg lang mee, wat als voordeel heeft dat je kind er lang mee kan spelen en dat een eventueel broertje of zusje er ook nog plezier van kan hebben.

Daarnaast kun je speelgoed van hoge kwaliteit makkelijker verkopen als er helemaal niet meer mee gespeeld wordt. Sommige soorten speelgoed zijn (vrij) waardevast, waardoor je het jaren later nog voor een fijne prijs kunt verkopen. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed als:

  • Lego
  • Duplo
  • Fisher-Price

8. Speelotheek

Speelgoed huren (of lenen) is een goed alternatief voor het kopen van speelgoed. Niet alleen is het leuk omdat je kind zo steeds nieuwe soorten speelgoed kan uitproberen, maar het is ook nog eens duurzaam. Speelotheken zijn door het hele land te vinden en de kosten zijn vaak zeer aantrekkelijk. Check dus zeker eens of er een speelotheek bij jou in de buurt te vinden is waar je speelgoed, verkleedkleren en gezelschapsspellen kunt huren.


9. Verkoop ‘oud’ speelgoed

Is er speelgoed waar je kind écht niet meer mee speelt, omdat hij of zij er te oud voor is geworden, of omdat het zijn of haar aandacht niet meer vast kan houden? Dan kun je het speelgoed weggeven aan mensen die er nog iets aan hebben of het naar de kringloop brengen.

Wil je er liever nog iets aan overhouden? Dan is het verkopen van gebruikt speelgoed een goede manier om dat te doen. Je kunt het onder andere aanbieden op Marktplaats, Facebook of Reshopper. Of eventueel op een rommelmarkt of vrijmarkt (Koningsdag). Zo kan het oude speelgoed nog wat opleveren. Dat geld kun je dan eventueel weer gebruiken voor de aanschaf van nieuw speelgoed.


10. Alternatieven voor duur speelgoed

Kinderen willen vermaakt worden en plezier hebben en daar hebben ze in veel gevallen niet eens zoveel voor nodig. Daarom is het ook slim om te kijken naar alternatieven voor allerlei (duur) speelgoed. Ga bijvoorbeeld samen met de kinderen hutten bouwen of maak een fort van dekens in de huis- of slaapkamer. Ga spelen in het bos of op het strand, of speel spelletjes waar je niets voor nodig hebt, zoals verstoppertje.

Door je kinderen te leren dat ze niet veel nodig hebben om zich te vermaken, kun je besparen op de kosten voor speelgoed. Laat ze bijvoorbeeld kennis maken met spelletjes die je zelf als kind deed, zoals hinkelen, touwtje springen of stoepranden. De dingen die je hiervoor nodig hebt, zijn vaak erg goedkoop.

https://nl.pinterest.com/pin/371758144210570929/?nic=1

Knutselen

Daarnaast vinden veel kinderen het hartstikke leuk om te knutselen. Ga bijvoorbeeld naar het bos om eikeltjes of kastanjes te verzamelen en maak daar samen poppetjes of herfststukjes van. Of geef de kinderen een (goedkoop) kleurboek en kleurpotloden. Niet alleen zullen ze zich vermaken met het zelf maken van dingen, maar het is ook nog eens goed voor hun ontwikkeling.


11. Maak zelf speelgoed

Vind je het leuk om zelf dingen te maken? Dan kun je eens kijken wat er mogelijk is als het gaat om zelf maken van speelgoed. Van handpoppen tot poppenhuizen en van speelgoedkeukens tot parkeergarages voor speelgoedautootjes, je kunt het allemaal vrij simpel zelf maken. Soms is een beetje inspiratie het enige wat je nodig hebt om tot leuke ideeën te komen. Hieronder hebben we daarom een aantal leuke voorbeelden van zelfgemaakt speelgoed voor je op een rijtje gezet.

Zoals deze parkeergarage van karton:

https://nl.pinterest.com/pin/371758144210660038/?nic=1

Deze katapult:

https://nl.pinterest.com/pin/371758144212570437/?nic=1

Dit golf spelletje:

https://nl.pinterest.com/pin/371758144213541269/?nic=1

Dit keukentje van een oud kastje:

https://nl.pinterest.com/pin/371758144210715136/?nic=1

Deze wasmachine van karton:

https://nl.pinterest.com/pin/371758144210659971/?nic=1

Dit drumstel van blikken:

https://nl.pinterest.com/pin/381891243400113427/?nic=1

Of deze puzzel van karton:

https://nl.pinterest.com/pin/611222980660840675/?nic=1

Online zijn superveel leuke ideeën te vinden, die vaak ook nog eens voorzien zijn van een stappenplan. Zo kun je heel simpel leuk speelgoed maken voor je kind. Een fijn alternatief voor duur speelgoed.


Besparen op speelgoed

De tips in dit artikel hebben je laten zien dat het besparen op speelgoed op verschillende manieren mogelijk is. Zo kun je eens om je heen vragen of mensen speelgoed overhebben en of jij dit eventueel over kunt kopen of dat diegene misschien wil ruilen met speelgoed van jouw kind. Daarnaast is het kopen van tweedehands speelgoed een goede manier om te besparen. Wil je nieuw speelgoed kopen? Check dan vooral ook acties en vergelijk prijzen. Bekijk zeker ook eens de alternatieven, zoals het zelf maken van speelgoed, om zo een hoop geld te kunnen besparen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Consument
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen