Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

54 goedkope en gratis uitjes

54 goedkope en gratis uitjes

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Ga je dit weekend weer Netflix kijken, wandelen in hetzelfde bos, of spelen in dezelfde speeltuin? We zijn als mensen enorme gewoontedieren en we vallen daardoor vaak terug op dezelfde activiteiten. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, maar wist je dat er in Nederland ongelooflijk veel gratis en goedkope uitjes zijn die erop wachten om ontdekt te worden? Zou jij graag wat vaker iets buiten de deur willen doen? In dit artikel lees je over 54 gratis en goedkope uitjes.


Een enorme verzameling uitjes

Hieronder vind je een verzameling met tientallen leuke uitjes. Sommige kosten niets, sommige maximaal 10 euro per persoon. Ben je op zoek naar een plan voor een regenachtige middag, een zonnige dag of wil je op pad met kinderen? We beginnen de lijst eerst met de gratis uitjes. Vervolgens lees je enkele goedkope uitjes. We sluiten het artikel af met overige gratis en goedkope uitjes, die vooral tijd- en locatie afhankelijk zijn, of die je gewoon overal in Nederland kunt doen. Sla je deze lijst op in je favorieten, dan weet je zeker dat saaie dagen vanaf vandaag tot het verleden behoren.


13 Gratis uitjes


1. Speeltuin Roeffen Mart

Grubbenvorst, Limburg

Een speeltuin lijkt op zichzelf geen uitje. Maar Roeffen Mart is een geval apart. Dat komt omdat het is neergezet door de Mart Roeffen stichting. Vandaag de dag staan er zo’n 40 speeltoestellen die geschikt zijn voor alle leeftijden. De entree is geheel gratis, omdat er vooral wordt gewerkt met vrijwilligers.


2. De Klimduin

Schoorl, Noord-Holland

De Klimduin in Schoorl is voor jong en oud een geweldige plek. Je kunt er natuurlijk zelf de 51 meter hoge Klimduin bestijgen, maar in de omgeving van Schoorl zijn prachtige wandelingen en fietstochten te maken.


3. Kaas- en klompenboerderij Simonehoeve

Katwoude, Noord-Holland

Nederlanders zijn echte kaasliefhebbers. Daarom is het zo leuk dat de rondleiding door kaas- en klompenboerderij Simonehoeve in Katwoude helemaal gratis is. Uiteraard is het ook mogelijk om tijdens de rondleiding een lekker blokje kaas te proeven. Wie weet ontdek je hier wel een nieuwe favoriete kaassoort!

View this post on Instagram

Shout out here to the app Park4Night, which we used religiously on our road trip through Europe. On it we found Simonehoeve, a family operated cheese and clog making business. Despite showing up right at close, we were treated to a free tour where we learned all about making wooden clogs and cheese! Then we tried some samples, purchased a large round of edam and some homemade spicy mustard and were able to stay the night in their parking lot for free. This is what we call a win-win. We met some lovely local entrepreneurs, learned new information, had a bunch of laughs and walked away with great products. What's the best unexpected stop you have had on a road trip? #cheesemaking #woodenclogs #clogs #localshops #shoplocal #park4night #roadtripping #vanlifeeurope #netherlands #simonehoeve #edam #ig_europe #okennasodyssey #learnsomethingnew

A post shared by Okennas Odyssey (@okennasodyssey) on


4. De Ulebeld

Deventer, Overijssel

Een dagje met de kinderen op pad? Bij natuur- en educatiecentrum Ulebeld kunnen kinderen de hele dag gratis spelen in de natuur. De ouders kunnen vanaf het terras een oogje in het zeil houden en genieten van de prachtige groene omgeving.


5. Futureland

Rotterdam, Zuid-Holland

De Rotterdamse haven is één van de grootste ter wereld. Maar wist je dat tientallen vierkante kilometers van de Maasvlakte eerst tot de zee behoorden? In Futureland ontdek je zelf hoe de enorme Rotterdamse haven tot stand is gekomen.


6. Boerenvreugd Aalsmeer

Aalsmeer, Noord-Holland

Aan speelplezier ontbreekt het niet bij Boerenvreugd Aalsmeer. Het is zelfs de grootste speeltuin van de omgeving. Daarnaast is er ook nog een kinderboerderij op het terrein, waardoor je er gemakkelijk een hele middag kunt rondhangen.


7. De Paardenkamp Soest

Soest, Utrecht

Ben je een paardenliefhebber? Bij Paardenkamp Soest is het mogelijk om een rondleiding te krijgen en alle paarden van dichtbij te zien en te aaien. Kom je met kinderen? Zij kunnen in de tussentijd een spelletje spelen en een speurtocht doen.


8. Telefoonmuseum Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland

Weet jij nog hoe de mobiele telefoon eruitzag voor de Nokia 3310? Waarschijnlijk niet. In het Telefoonmuseum in Rotterdam reis je terug in de tijd en zie je zelf hoe blij je mag zijn dat jouw telefoon niet meer zo groot is als vroeger.


9. De Beeldentuin in Garderen

Garderen, Gelderland

De beeldentuin in Garderen is een verzamelplaats van allerlei interessante en bijzondere beelden. Sommige beelden zijn alleen voor de sier, terwijl je andere beelden ook kunt kopen. In bepaalde maanden vind je hier ook een groot evenement met zandsculpturen die vervolgens een tijdje blijven staan. Die uitjes kun je dus prima met elkaar combineren.


10. Belevenissenbos Lelystad

Lelystad, Flevoland

Ga je met kinderen op pad, dan moet je beslist eens naar het Belevenissenbos in Lelystad. Over een enorm groot stuk natuurgebied vind je hier diverse speeltoestellen, zoals tokkelbanen en klimparcours. Vooral voor wat oudere kinderen (en avontuurlijke ouders) is het belevenissenbos een ideale plek voor een uitdagende zaterdagmiddag.


11. Yakult Fabriek Almere

Almere, Flevoland

Je kent vast het bekende drankje Yakult wel. Vooral kinderen zijn er helemaal weg van. Dat maakt een rondleiding door de fabriek van Yakult ook zo leuk. Tijdens de rondleiding leer je alles over de productie van het product. Zo weet je direct een stuk meer hoe bepaalde producten tot stand omen.


12. Theepottenmuseum Limburg

Weert, Limburg

Ben jij een echte theeleut? Dan kun je een bezoekje aan het Theepottenmusem in Limburg natuurlijk niet overslaan. In het museum staan meer dan 1650 verschillende theepotten, in de vreemdste vormen en maten.


13. Monumentendorp Orvelte

Orvelte, Drenthe

Wil jij een dag lang terug in de tijd reizen? Monumentendorp Orvelte heeft enkele bijzondere manieren om dat mogelijk te maken. Zo kun je een bezoek brengen aan een echte glasblazerij of een ritje maken met paard en wagen.


14. Zwemmen in de natuur

De Nederlandse zomers kunnen soms behoorlijk warm worden. Een zwembad met glijbanen en bijbehorende snackbar klinken dan erg aantrekkelijk. Maar Nederland is een land met enorme hoeveelheden (zwem)water waar je gratis of heel goedkoop gebruik van kunt maken. Zo hebben we een paar honderd kilometer kustlijn, enorme meren en soms zelfs kanalen waar je in mag en kan zwemmen. Een dagje naar zo’n gratis waterpartij is uiteraard hartstikke leuk, en het is nog eens gratis ook. Soms zijn er betaalde waterparken in natuurgebieden. Ook die parken zijn vaak een stuk goedkoper dan officiële zwembaden waar je de hoofdprijs voor betaalt.


14. Wandelen

Nederland heeft een bijzondere natuur. En hoewel slechts 12-13% van Nederland uit bossen bestaat, is er meer dan genoeg te ontdekken in ons kikkerlandje. Zo hebben we natuurlijk de zelfs internationaal bekende Veluwe, maar zijn er door heel Nederland verspreid mooie en unieke natuurparken waar je gratis uren kunt wandelen. Een uitje waar je dus gerust de hele dag over kunt doen, en wat zeker goedkoop is wanneer je je eigen eten en drinken meeneemt. Op internet zijn honderden prachtige wandelingen te vinden. Daar heb je tegenwoordig geen wandelgidsen meer voor nodig. Kijk eens op Google Maps waar er een mooi groen gebied bij jou in de buurt is. Vervolgens kijk je een paar foto’s en je ziet precies of het de moeite waard is.


15. Natuurspeeltuin

Kinderen vinden het heerlijk om te ravotten in de natuur. Maar het is ook belangrijk om spelenderwijs met de natuur bezig te zijn. Kinderen komen steeds minder vaak buiten en sommige kinderen die in de stad wonen hebben nog nooit een bos in het echt gezien. Natuurspeeltuinen zijn plekken waar kinderen zich op een speelse manier kunnen omringen met gezonde lucht, weidse ruimtes en een prachtige omgeving. Uiteraard kun je dit uitje prima combineren met tip 3, door een mooie wandeling uit te stippelen voor- of nadat je bij de speeltuin bent aangekomen.


16. Fietstocht

Vrijwel iedereen in Nederland heeft een fiets – en soms meerdere. Overal liggen ook fietspaden, waardoor fietsen in ons land bijzonder veilig is. Daar kun je prima gebruik van maken door een mooie fietstocht uit te stippelen. Dwars door de stad, langs authentieke dorpjes, door weilanden of in een mooi natuurgebied. Nederland telt duizenden kilometers aan fietspaden, waardoor je letterlijk overal met de fiets kunt komen. Ook kun je eenvoudig knooppuntenroutes rijden, waardoor je de perfecte afstand kunt overbruggen zonder te verdwalen.


17. Geocaching

Ben je avontuurlijk ingesteld en word je graag uitgedaagd? Dan is geocaching een leuke activiteit voor jou en misschien wel voor het hele gezin. Geocaching is een activiteit die wereldwijd door miljoenen mensen wordt gedaan. Het doel van het spel is dat je verborgen pakketjes vindt die bij jou in de omgeving zijn verstopt. Door middel van raadsels of cryptische omschrijvingen kun je deze pakketjes vinden. Geloof je niet dat er ook geocaches bij jou in de buurt verstopt zijn? Kijk dan maar eens op de website van het platform. Grote kans dat er in een straal van 5 kilometer tenminste 10 pakketjes verstopt zijn. Misschien wel bij je in de straat…


32 Voordelige uitjes


1. Rotterdampas

Laten we beginnen met het noemen van de Rotterdampas. Woon je in Rotterdam of kom je er regelmatig? Dan is het eigenlijk zonde om de pas niet aan te schaffen. Afhankelijk van je woonplaats en inkomen betaal je 5 tot 60 euro per jaar voor de Rotterdampas. Die pas geeft je vervolgens hoge kortingen op uitjes, maar veel activiteiten zijn ook gratis. Je kan bijvoorbeeld gratis naar een aantal zwembaden, in de Euromast, een rondvaart maken door de haven en nog veel meer. Het is vooral leuk omdat je eerst de kosten betaalt voor de pas, en vervolgens meer dan 20 activiteiten gratis kunt doen. Dat maakt zo’n pas nog nét iets leuker.


2. Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een typisch Nederland iets. Het dorpje ziet er nog net zo uit als twee eeuwen geleden en je vindt er zelfs de eerste Albert Heijn. De toegang tot het dorp is gratis, maar je moet wel toegang betalen tot de karakteristieke molens en een rondvaart.


3. Piramide van Austerlitz

Vlakbij de Utrechtse Heuvelrug vind je de Piramide van Austerlitz. De piramide is een monument dat in 1804 werd gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Kijken naar de piramide is uiteraard helemaal gratis. Wil je naar boven klimmen om van het prachtige uitzicht te genieten, dan moet je wel een paar euro entreegeld betalen.


4. Vesting Bourtange

https://www.instagram.com/p/Bng4HRYHwtS/

Beeld je een prachtige vesting in, waarbij alle eilandjes eromheen geometrische vormen zijn. Vesting Bourtange is een bijzondere plek waar veel te zien en te beleven valt. De entree is gratis, maar de musea zijn wel betaald. Voor iets meer dan 20 euro koop je een gezinskaart.


5. Drielandenpunt Vaals

Het Drielandenpunt bij Vaals is bijzonder op meerdere manieren. Als eerst kan je natuurlijk binnen enkele seconden door drie landen heen lopen, en aan de andere kant heb je hier het hoogste punt van Nederland. Een bezoek aan het drielandenpunt is gratis, maar je betaalt wel parkeerkosten. Ook een bezoekje aan de uitkijktoren is (behalve voor mensen met hoogtevrees) een aanrader. Wel betaal je daar een paar euro entreegeld voor.


6. Kinderdijk

Wie kent Kinderdijk niet? Zelfs aan de andere kant van de wereld kennen de toeristen dit beroemde stukje Nederland met zijn kenmerkende windmolens. het is gratis om in het gebied te wandelen en te fietsen. Wil je een bezoekje brengen aan alle molens, dan betaal je ca. 7 euro per persoon.


7. Speeltuin ‘t Appeltje Bergen op Zoom

https://www.instagram.com/p/73O-95AHW_/

Een dagje op pad met de kinderen? Speeltuin ‘t Appeltje is dan een goede keuze. De kinderen kunnen zich er urenlang vermaken, terwijl de ouders op het terras genieten van een warm of koud drankje.


8. Stoomgroep West-Zuiderpark

Ben je zelf fan van treinen, of roepen je kinderen altijd “Trein!” als je langs het spoor rijdt? Dan is een bezoek een Stoomgroep West-Zuiderpark het ideale uitje. Je kunt daar tegen betaling meerijden in kleine treintjes en op kleine schaal zien hoe het spoornetwerk in Nederland precies werkt. De kosten voor één ritje met een trein liggen rond de 1 euro per persoon.


9. Speelpark Oud Valkeveen

Hoewel de entree met ca. 10 euro per persoon niet écht goedkoop is, kunnen families met kinderen zich hier wel urenlang vermaken. Op het terrein zijn diverse interactieve shows, speeltoestellen, attracties en zelfs een strand aanwezig. Voor kinderen is het de ideale manier om spelenderwijs nieuwe vaardigheden te leren.

https://www.instagram.com/p/BzaroqvIsNg/?utm_source=ig_web_button_share_sheet


10. Ontbijtje bij Hema

Hema is een geweldige winkel en het ontbijtje bevestigd dat alleen nog maar meer. Voor slechts 2 euro per persoon krijg je een broodje, jus d’orange en een eitje. Niet verkeerd voor die prijs en ook nog eens hartstikke lekker. En aangezien er altijd wel een Hema in de buurt is, hoef je niet zover te reizen.


11. Boomkroonpad Drenthe

Altijd al eens door de toppen van de bomen willen lopen? Het boomkronenpad in Drenthe zorgt ervoor dat die droom uitkomt. Een prachtige wandeling door de bomen en naderhand nog een wandeling in de prachtige bosrijke omgeving van Drenthe. Voor nog geen 5 euro per persoon toch best een leuke activiteit.


12. Kasteel Loenersloot

View this post on Instagram

Heer van Heemstede❤

A post shared by Raffie (@rafaelduuren) on

Kasteel Loenersloot behoort met een bouwjaar van (waarschijnlijk 1258) tot één van de oudste gebouwen van Nederland. Het bijzondere aan het kasteel, is dat het pas sinds 2012 open is voor publiek. Wel kun je er alleen op vrijdagen en zaterdagen terecht.


13. Sprookjeswonderland Enkhuizen

Voor iets meer dan 10 euro per persoon, wandel je zomaar een magisch pretpark binnen. Sprookjeswonderland Enkhuizen heeft verschillende leuke attracties en is zeer geschikt voor een dagje vermaak, lol en gezelligheid voor de hele familie.


14. Pluktuin

Zelf fruit of bloemen plukken is een echte hype aan het worden. Op verschillende plekken in Nederland vind je dan ook dit soort tuinen waar je tegen betaling terecht kunt. Lekkere zoete aardbeien, kiwi’s of een bosje tulpen, iedere pluktuin heeft wel iets bijzonders te bieden.


15. Nijntje Museum Utrecht

Heb je jongere kinderen thuis die helemaal weg zijn van Nijntje? Dan moet je natuurlijk echt een keer een bezoekje brengen aan het Nijntje Museum in Utrecht. Met een gezinskaart kost het je net iets meer dan 20 euro entree en dan ben je een hele dag zoet.


16. Prehistorisch dorp Eindhoven

Wil je weten hoe onze verre voorouders leefden? Het Prehistorisch Dorp in Eindhoven is waarschijnlijk één van de betere plekken om daarachter te komen. Acteurs en bijzondere bouwwerken werpen je direct na de ingang terug in het verleden.


17. Jurassic Golf Gouda

Midgetgolf en dinosaurussen gaan heel goed samen. Dat bewijst Jurassic Golf in Gouda. Op de uitdagende banen vind je grote en gevaarlijke dino’s die het spel een stuk spannender maken.


18. Restaurant het Grote Kabouterbos Dronten

Bij het Grote Kabouterbos in Dronten is er genoeg vermaak voor het hele gezin. Skelters, kabouters, ballenbakken en trampolines zorgen ervoor dat je voorlopig nog niet naar huis hoeft. In het restaurant kun je terecht voor een lekker hapje en drankje. De entree tot het speelgebied is gratis. Wel moet je nog betalen voor eten en drankjes.


19. Avonturenboerderij Molenwaard

Knuffelen met dieren, rondvaren in een bootje, rijden op een speelgoedtractor en nog veel meer. Bij avonturenboerderij geniet je de hele dag van bijzondere activiteiten met het hele gezin. De entree is € 12,50 per persoon. Niet goedkoop, maar je maakt er wel een hele dag veel lol voor.


20. Familiepretpark de Waarbeek Hengelo

https://www.instagram.com/p/BkDCDCen49z/

Een dagje weg met je partner, vrienden of kinderen? Liefhebbers van pretparken kunnen prima terecht in Familiepretpark de Waarbeek in Hengelo. Met 45 attracties hoef je niet bang te zijn dat je je hier snel zal vervelen. En met een toegangsprijs van ca. € 12,- per persoon, ben je een stuk minder geld kwijt dan voor Walibi of de Efteling.


21. Plaswijckpark Rotterdam

Plaswijckpark is een leuke grote buitenspeelplaats voor jong en oud. Vaar in de iconische zwanen, klim over een touwenparcours, neem deel aan het verkeer in het levensechte verkeersplein en ontdek de prachtige en schaarse Rotterdamse natuur. Voor ca. €12,- per persoon is er meer dan genoeg te doen in Plaswijckpark.


22. Dierenpark Zie-Zo Volkel

Dierenpark Zie-Zoo is een bijzonder dierenpark waar als eerste park in Nederland, dieren verzorgd werden. De dieren die je er tegenkomt zijn daarnaast ook nog eens erg zeldzaam. Dat maakt het prijskaartje van minder dan 10 euro ook direct een stuk aantrekkelijker.


23. Veiligheidsmuseum PIT Almere

Ben je fan van de hulpdiensten en wil je jouw kinderen kennis laten maken met de helden van de Nederlandse samenleving? Bij PIT Almere kunnen ze brandweerpakken dragen, plaatsnemen in diverse voertuigen van de hulpdiensten en nog veel meer. De entree is ca. 10 euro per persoon.


24. Tuinen van Appeltern

https://www.instagram.com/p/B1Wj92FIkwQ/

De tuinen van Appeltern kun je prima bezoeken met en zonder kinderen. Er zijn namelijk diverse speeltoestellen, trampolines en andere vormen van vermaak, maar je kunt ook zelf alle prachtige tuinen bewonderen. Wellicht doe je zelf nog een ideetje op voor je eigen tuin!


25. Mergelrijk Valkenburg

De mergelgrotten in Valkenburg zijn een geweldige plek om naartoe te gaan. Voor ca. 10 euro per persoon krijg je toegang tot MergelRijk, waar je van alles te weten komt over het ontstaan en onderhoud van de Valkenburgse grotten. Het is een aanrader om met kerst naar Valkenburg te komen. De kerstmarkten in de grotten maken het een spectaculaire belevenis.


26. Nationaal park de Biesbosch

De Biesbosch is een uniek stukje natuur, waar je diverse activiteiten kunt doen. De toegang zelf is gratis, maar activiteiten zoals kanoën en toegang tot bijzondere plekken zijn wel tegen betaling. Kanoën is trouwens één van de beste manieren om de Biesbosch te ontdekken, omdat een groot deel van het Nationale Park uit water bestaat.


27. Wereldhavendagen Rotterdam

De Wereldhavendagen in Rotterdam is een uniek evenement dat jaarlijks in september plaatsvindt. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt met de prijzen. Langs de schepen lopen en meerijden in een voertuig van de landmacht zijn bijvoorbeeld gratis. Wel moet je bij sommige schepen toegang betalen. Dit evenement is voor zowel volwassenen als kinderen een geweldige ervaring.


28. Museum Naturalis

Naturalis is zo leerzaam, dat het zelfs een bijzondere plek is voor alleen volwassenen. Ga op zoek naar antwoorden achter ons bestaan, ontdek reusachtige dinosaurusbotten en lees alles over de giftigste dieren ter wereld.


29. Fort Eiland IJmuiden

Met een boot naar een fort varen. Dat is op zichzelf al een bijzondere ervaring. Maar vervolgens ook nog een rondleiding krijgen, bunkers bekijken en een bezoekje brengen aan musea? Dat is alleen mogelijk op Fort Eiland IJmuiden.


30. Bevrijdende Vleugels Best

Klinkt de militaire operatie ‘Market Garden’ je bekend in de oren? Zo niet, dan moet je echt een bezoek brengen aan Bevrijdende Vleugels in Best. Hiervandaan vonden namelijk zeer belangrijke militaire missies plaats, waarmee de bevrijding van Zuid-Nederland werd ingeluid. Je vindt hier dus alles wat met het leger en de bevrijding van Nederland te maken heeft. De toegang kost 8 euro per persoon.

31. Museumjaarkaart

De museumjaarkaart is zeker niet goedkoop wanneer je nooit naar het museum wilt. Maar wanneer jij en je gezin gek zijn op musea en in de winter graag ieder weekend ergens naartoe willen waar het warm is, dan is een museumjaarkaart een ideale investering. Je betaalt een vast bedrag per jaar en kunt daarna gratis (vrijwel) alle musea in Nederland bezoeken. Een leuke maar bovenal leerzame investering die leuk is voor ouders en kinderen.


32. Historische vaartocht Binnendieze – Den Bosch

Den Bosch is een oude en prachtige stad. Hoewel er niet zoveel water in de stad te vinden is als veel andere grotere steden, is de Binnendieze een prachtig kanaal, dwars door de stad. Tijdens een rondvaart van iets minder dan één uur ontdek je alles over deze historische stad. De rondvaart kost 8 euro per persoon.


33. Nationaal Park de Veluwe

Nederland kent twee prachtige Nationale Parken. Als eerste is er de Veluwezoom, waar je gratis naar binnen kunt. Dan is er ook nog de Hoge Veluwe. Hier betaal je ca. 9 euro entree en kun je voor dat geld direct een beroemde ‘witte fiets’ pakken. Daarvan staan er honderden verspreid door het park. De perfecte manier om dit unieke stukje natuur van dichtbij te bekijken.


10 Overige gratis of goedkope ideeën


1. Open dagen van bedrijven of instellingen

Woon je in de buurt van een grotere stad? Vaak zijn er dan altijd wel open dagen waar je gratis naartoe kunt. Je kunt op internet zoeken naar bedrijven met open dagen, maar ook deelnemen aan de ‘Kom binnen bij bedrijven’ dagen. Op die manier bezoek je diverse bedrijven en kom je meer te weten over wat ze precies doen.


2. Geocaching

Geocaching is een activiteit die je zelf moet organiseren door de app te downloaden. Vervolgens kun je op zoek naar verstopte pakketjes bij jou in de buurt. Denk jij dat er bij jou in de buurt niets te vinden is? Kijk dan maar eens op de kaart! Vrijwel overal in Nederland zijn er in een straal van 10 kilometer altijd wel een paar verstopte items waar je naar op zoek kunt.


3. Dagje IKEA

IKEA is de ideale bestemming wanneer het regent. Je kunt er uren rondlopen zonder je te vervelen en zelfs kinderen vermaken zich er gemakkelijk de hele dag. Natuurlijk moet je ook wel even een goedkope hotdog eten als je bij de uitgang komt.


4. Vliegtuigen spotten op Schiphol

Als je zelf op reis gaat ben je niet zo bezig met het kijken naar andere vliegtuigen. Maar als je vlakbij het hek van een vliegveld staat en de vliegtuigen met enorm geluid over je heen ziet vliegen is dat toch wel een bijzondere ervaring. Toegegeven, vliegtuigen spotten is vooral geschikt als je goed bent in stilzitten en wachten.


5. Dagje strand

Op het strand heb je niets nodig. Zelfs een zonnetje is niet nodig, want ook met storm is het strand de ideale plek om even uit te waaien. Wandelen in je eentje, met de kinderen of met je hond. Het strand is de ideale plek om even tot rust te komen of een verfrissende duik te nemen.


6. Facebook evenementen

Op Facebook komen dagelijks nieuwe activiteiten voorbij. Kijk jij al regelmatig wat er bij jou in de buurt te doen is? Door lid te worden van bepaalde groepen wordt je voortaan ook automatisch op de hoogte gehouden en mis je geen enkel gratis evenement meer.


7. Bibliotheek

Heb je weleens overwogen om een hele dag in de bibliotheek door te brengen? Zo niet, dan moet je dat echt eens doen. Je komt er de meest bijzondere boeken tegen, je kan tijdschriften lezen waar je normaal gesproken voor moet betalen en ook kinderen kunnen zich vermaken tijdens knutselevenementen.


8. Tuincentrum

Een klein tuincentrum op de hoek van de straat is niet zo interessant misschien, maar enorme tuincentra zoals Intratuin hebben letterlijk álles wat met je tuin te maken heeft. Je hoeft niet direct wat te kopen, maar het is soms al leuk om tussen de eindeloze rijen met prachtige planten door te lopen.


9. Steden bezoeken

Sommige steden in Nederland zijn niet bepaald aantrekkelijk. Dat terwijl andere steden zelfs zo bijzonder zijn, dat toeristen er speciaal voor naar Nederland komen. Kijk bijvoorbeeld naar Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Maar ook Delft, Den Haag, Gouda, Groningen en andere Nederlandse steden zijn al een attractie om een hele dag doorheen te slenteren. Bezoek je dan ook nog een paar gratis attracties in die steden, dan ben je de hele dag weggeweest voor een heel laag prijsje.


10. Gratis festivals

Nederland is een écht festivalland. Jaarlijks vinden er zoveel festivals plaats dat je ze onmogelijk allemaal zou kunnen bijwonen. Maar wanneer je kijkt naar het aantal gratis festivals, wordt het aantal al een stuk haalbaarder. Maandelijks vind je in Nederland namelijk altijd wel een handjevol festivals waar je gratis naartoe kunt. Let dan wel even goed op of je eigen eten en drinken mee mag nemen, want eten en drinken op een festival is vaak onbetaalbaar. Voorbeelden van hele bekende gratis festivals in Nederland?

  • Appelpop
  • Parkpop
  • Bevrijdingsfestival
  • Koningsdagfestival
  • Metropolis
  • Valkhof Festival


Wilde jij graag een plan trekken om ergens naartoe te gaan, maar wist je niet precies wat je wilde doen? Hopelijk kun je met deze lijst de komende maanden weer vooruit om steeds weer een interessant uitje te organiseren. Heb je zelf nog aanvullingen om deze lijst completer te maken? Laat het dan vooral weten!


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen