Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

22 gratis museums in Nederland

22 gratis museums in Nederland

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Een dagje cultuur snuiven met je partner, op ontdekking met het gezin of gewoon als activiteit voor een regenachtige dag. Er zijn heel veel redenen om naar een museum te gaan. Daarom komt het ook goed uit dat Nederland beschikt over honderden musea. Maar wie toegang wilt krijgen, moet vaak diep in de buidel tasten. Prijzen van tien euro per persoon zijn helaas geen uitzondering. Gelukkig hoeft dat niet overal. In dit artikel vind je namelijk 22 musea waar je gratis naar binnen kunt.

Wat kun je lezen in dit artikel?

Goedkope musea

Met speciale kortingsacties kun je een flinke korting krijgen op je toegangskaartje. Bij sommige musea heb je al toegang voor minder dan €5,-. Op deze manier kun je een leuk uitje ondernemen zonder diep in de buidel te hoeven tasten. We hebben alle museum aanbiedingen onder de €10,- voor je op een rij gezet.

Bekijk alle museum aanbiedingen onder € 10,- 


Gratis toegang tot musea

Hieronder vind je 22 musea die gratis te bezoeken zijn. Let er wel op dat er bepaalde voorwaarden kunnen gelden. In sommige musea in Rotterdam, is het bijvoorbeeld alleen gratis voor jongeren onder de 18 of 17 jaar. Andere musea hanteren gratis museumdagen, waarop iedereen gratis welkom is. Op andere data moet je dan wel gewoon betalen. Hoewel de informatie in dit artikel nauwkeurig is opgezocht, kunnen er natuurlijk wijzigingen zijn in de kosten. Check dus altijd voor vertrek of het inderdaad nog steeds gratis is om dat museum te bezoeken. Wil je ook iets anders doen dan alleen musea? Check dan ook ons artikel met 54 gratis en goedkope uitjes.


1. Binnenvaartmuseum Dordrecht

Stap aan boord van de duwboot Rene Siegfried, en kom alles te weten over de binnenvaart in Nederland. Het Binnenvaartmuseum in Dordrecht is de enige in zijn soort en is voorzien van diverse indrukwekkende foto’s, vitrines en modellen. Hierdoor krijg je een goed beeld van de geschiedenis van de Nederlandse binnenvaart.


2. Landschapmuseum Beek-Ubbergen

Wil je in één dag heel Nederland door reizen? Dat kan bij het Landschapmuseum in Beek-Ubbergen. In het museum vind je namelijk een tentoonstelling met allerlei informatie over de Nederlandse landschappen. Zo ontdek je wat er zich in een boerensloot bevindt, maar kun je buiten ook elf verschillende Nederlandse landschappen bewonderen. Zo loop je bijvoorbeeld langs weilanden, de Limburgse heuvels, maar ook een Waddeneiland.


3. Museum de Roode Toren

Bij een bezoek aan Museum de Roode Toren zet je een grote stap terug in de tijd. Je ontdekt dus het Doesburg van vroeger, waarbij je in een kruidenierswinkeltje uit 1890 terechtkomt, maar bijvoorbeeld ook een echt werkende tabakskerverij kunt zien. Daarbij zijn er nog enkele vitrines met oude munten, keramiek en archeologische vondsten.


4. SHIP – IJmuiden

Ben je een liefhebber van schepen? Dan is het toepasselijke museum SHIP in IJmuiden een belevenis die je niet kunt overslaan. In plaats van saaie plaatjes zie je bij SHIP vooral tentoonstellingen die interactief zijn. Zo kun je helpen om een schip de haven binnen te loodsen en door een speciale duikbril zien wat voor vissen er door de sluizen bij IJmuiden heen zwemmen.

https://www.instagram.com/p/BtqC29Xhf6G


5. Van ‘t Lindenhoutmuseum – Nijmegen

Ongeveer 150 jaar geleden ontstond er een kinderdorp, omdat een steeds groter groeiende groep kinderen (tijdelijk) geen onderkomen had. Het oorspronkelijke gebouw werd te klein, waardoor de kinderen hielpen om een nieuwe opvang te bouwen. Na een tijdje kreeg het kinderdorp zelfs een eigen drukkerij en werden er kleren en klompen gemaakt. Het Van ‘t Lindenhoutmuseum is een bijzonder overblijfsel van die oude tijd, waarin ook de algemene geschiedenis van jeugdzorg wordt tentoongesteld.


6. Het Depot Beeldengallerij – Wageningen

In het Depot Beeldengallerij kom je de meest bijzondere beelden en uitgesneden houtwerken tegen. Veel beelden zijn gebaseerd op het menselijk lichaam, terwijl anderen weer iets totaal anders voor moeten stellen. De Beeldengallerij is toegankelijk voor iedereen, dus ook kinderen. En omdat ze de beelden aan mogen raken, hoef je niet bang te zijn dat er snel iets stuk zal gaan.


7. Museum Boijmans van Beuningen – Rotterdam – Gratis tot 18 jaar

Museum Boijmans van Beuningen is een museum waarbij de beeldende kunst de overhand heeft. Er zijn enkele vaste exposities, maar veel kunstwerken worden gerouleerd tussen andere musea. Daardoor blijft een bezoek aan het museum altijd interessant. Er zijn veel beroemde kunstwerken aanwezig, van kunstenaars zoals Salvador Dali, Rembrandt en Bruegel.


8. De Kunsthal – Rotterdam – Gratis tot 17 jaar

In Rotterdam vind je ook de Kunsthal. Dit is een expositieruimte zonder vaste collectie. Ieder jaar vind je hier dus een compleet andere tentoonstelling. Volgens de officiële benaming, mag de Kunsthal dan ook geen museum genoemd worden. Toch zijn er enkele beroemde tentoonstellingen geweest. Daaronder vallen de tentoonstelling over Noord-Korea, M.C. Escher, Leonardo Da Vinci en Alberto Giacometti.

https://www.instagram.com/p/B0qwhu_IUG7


9. Museum Rotterdam – Gratis op eerste zaterdag van de maand

Museum Rotterdam is een museum dat zich richt op de cultuur en historie van Rotterdam. Het grootste deel van de collectie bestaat uit documenten die bij het stadhuis zijn opgeslagen. Hoewel het museum al sinds de jaren ’60 bestaat, is het van 2011 tot 2016 gesloten geweest in verband met bezuinigingen. Sinds 2016 is het museum weer terug in de havenstad.


10. Museum Rotterdam ’40 – ’45 – Gratis op eerste zaterdag van de maand

Museum Rotterdam ’40 – ’45 is een tweede locatie van Museum Rotterdam. In tegenstelling tot het algemene museum, vind je hier vooral veel documenten en informatie over de Tweede Wereldoorlog. Omdat vooral Rotterdam veel te lijden heeft gehad in deze oorlog, sta je tijdens je bezoek versteld over wat de stad en zijn inwoners allemaal hebben moeten verduren in deze 5 jaar.


11. Futureland – Rotterdam

Rotterdam staat bekend als de stad met één van de grootste havens. Na de uitbreiding van de Maasvlakte is die oppervlakte alleen nog maar groter geworden. In Futureland ontdek je hoe dit stuk land vanaf de zeebodem omhoog is gespoten en hoe de uitbreiding van de haven er in de toekomst uit gaat zien. Het museum is vooral interessant voor families met kinderen omdat er veel interactieve elementen in het museum zijn verwerkt.


12. Rotterdams Radio Museum

Luister jij graag naar de radio en ben je benieuwd hoe deze apparaten door de geschiedenis heen zijn veranderd? In het Radio Museum in Rotterdam kom je er tijdens het bewonderen van de uitgebreide collectie zelf achter hoe de evolutie van de radio er precies uit heeft gezien.


13. Draaiorgel museum – Haarlem

Kwam je de laatste jaren vaak in winkelstraten, dan moet je er wel eentje gezien én gehoord hebben. Draaiorgels waren vroeger veel vaker te zien, maar tegenwoordig moet je ervoor naar een museum. In Haarlem vind je het Draaiorgelmuseum, die de verzameling al bijhoudt sinds 1958. In dit warenhuis kom je alle soorten draaiorgels tegen, van kermisorgels tot caféorgels.


14. Kruideniersmuseum – Utrecht

In het Kruideniersmuseum in Utrecht reis je terug in de tijd en zie je hoe je grootouders vroeger boodschappen deden. De gehele winkel is ingericht met oude blikken, artikelen en weegschalen, waardoor je direct het gevoel hebt in de schoenen van je opa en oma te staan. Om de beleving af te maken, kun je er ook zelf wat eenvoudige boodschappen halen, die dan eerst zorgvuldig worden gewogen met het geijkte gewicht.


15. Bierreclame museum – Breda

Bier is altijd één van de meest gedronken drankjes geweest. Tegenwoordig ken je alle reclameborden van Heineken en Amstel wel en ook de bierviltjes zijn de afgelopen jaren weinig veranderd. In het bierreclame museum vind je een verzameling van honderden reclameborden, bierglazen, viltjes en andere reclamematerialen. Ben je een echte bierliefhebber, dan kijk je hier je ogen uit.


16. Groninger Schaatsmuseum

Schaatsen zit in het bloed van Nederlanders, maar vooral onze Noordelijke provincies staan erom bekend. Het is dus niet vreemd dat het Schaatsmuseum zich in Groningen bevindt. In het museum vind je een bijzondere collectie aan eeuwenoude schaatsen, pamfletten en nog veel meer. Hierdoor krijg je een goede indruk hoe men vroeger in het Noorden van Nederland schaatste, ‘toen de winters nog écht koud waren’.


17. Museum Vrolik – Amsterdam – Gratis voor studenten UvA

Verwar de naam niet met ‘vrolijk’, want Vrolik heeft daar namelijk niet zoveel mee te maken. In plaats daarvan dompel je jezelf onder in een wereld vol dode dieren, schedels en opengesneden lichaamsdelen. In Vrolik ontdek je hoe mens en dier er van binnen en van dichtbij uitzien. Je moet dus geen zwakke maag hebben.


18. Cheese Museum Amsterdam

Nederlanders en kaas. Het zijn voor veel toeristen synoniemen voor elkaar. En dat is niet gek, want de Nederlandse kaas is één van de beste ter wereld. In het kleine Cheese Museum in Amsterdam ontdek je hoe kaas wordt gemaakt én kun je natuurlijk een stukje kaas proeven en kopen.


19. Het Behouden Blik – Groningen

Dit museum in Groningen staat vol met ‘blikvangers’, zoals zij dat zelf aangeven. Een museum vol curiosa en blikken van bekende merken zoals Douwe Egberts en Van Nelle of Verkade. Ieder blik heeft een eigen verhaal en het museum probeert die verhalen te vertellen aan zijn bezoekers.


20. Eicha Museum – Bergeijk

In het Eicha Museum komt het verleden tot leven. In prachtige en interactieve tentoonstellingen bewonder je opgravingen, archeologische ontdekkingen, maar zie je ook hoe rendierjagers en de Romeinen vroeger precies leefden. Het museum beschikt daarnaast over filmprojecties, een middeleeuwse waterput een restauratieatelier waar je kunt kijken hoe het restaureren van eeuwenoude spullen werkt.

View this post on Instagram

#EUinNL #takeover “Vandaag was de laatste dag van de Nationale Archeologiedagen in Nederland. Voor het Eicha Museum gaf ik een rondleiding naar het archeologisch rijksmonument de Galgenberg. Een kleine maar gezellige groep. Ik ga door met het inzetten van mijn passie archeologie. Helaas verschijnen mijn post niet meer op het instagram account van de europese commissie in Nederland, @euinnl. Je kan mij persoonlijk blijven volgen @jesper_de_raad of een van de personen/organisaties waar ik deze week met/over heb gepost: @arcfemi @gabika__ @emarkatou @happyerrl @itsfrancipi #EYCH2018 #europeesjaarvanhetcultureelerfgoed #nationalearcheologiedagen @archeodagen @rijksmuseumvanoudheden #maandvandegeschiedenis #opstand @erfgoedbrabant @brabantserfgoed #archaeology #musea #dementia #folklore #heritage #folkdance #culturalheritage @heritagetimes #architecture #vernaculararchitecture #thefutureisheritage @stichtingarcheologieenpubliek @kenniscentrumimmatererieelerfgoed #kien #eichamuseum @bergeijk #bergeijk #ww2 #secondworldwar

A post shared by Europa in Nederland (@euinnl) on


21. Schaapskudde Exloo

Het is wellicht geen echt museum, maar wel heel gaaf. In het bezoekerscentrum van Schaapskudde Exloo vind je enorm veel informatie over de kudde, de werkwijze van de herder en de honden die het werk voor de herder doen. Wat nog veel leuker is, is dat je mee kunt lopen met de herder. Via GPS kun je de herder volgen en zelf opzoeken. Zo zie je hoe het werk als herder werkt en zie je het werk van de herdershonden van dichtbij.


22. Historische Collectie Bevoorrading en Transport – Soesterberg

Ben je benieuwd naar het leger, militairen en alles wat daarbij komt kijken? Bij de Historische Collectie Bevoorrading en Transport zie je hoe de logistieke processen binnen het leger precies werken. Niet alleen van nu, maar ook tientallen jaren terug in de tijd, bijvoorbeeld tijdens de Koude Oorlog.


Wil jij binnenkort een museumbezoekje inplannen? Met de 22 gratis musea hierboven kom je vast een heel eind om geld te besparen op je culturele uitstapjes. Is het museum iets verder weg? Dan kun je er natuurlijk ook goedkoop met de trein naartoe.

 


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen