Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

18 tips voor goedkope wintersport

18 tips voor goedkope wintersport

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Skiën. Of je vindt het helemaal niks, of je kijkt er ieder jaar weer naar uit. Het enige waar geen enkele wintersporter naar uitkijkt zijn de gigantische prijzen die je moet betalen. Voor je het weet besteed je weer 1.000 euro of meer per persoon, en dan verblijf je nog niet eens in Tirol. Wil jij gewoon op wintersport zonder dat je portemonnee bij thuiskomst volledig geplunderd is? In dit artikel lees je meer dan genoeg tips om die kosten aanzienlijk te verlagen.


Wintersporten is heerlijk. Omringd door prachtige besneeuwde bergen, raas je van een piste af, op weg naar het dal en de geluiden van jodelende apres-skiërs. Vrijheid, avontuur en plezier staan centraal tijdens een wintersportvakantie. Wil jij dat gevoel voor de eerste keer meemaken, of wil je een keer echt goedkoop op wintersport? Lees dan snel verder.

1. Locatie

De locatie bepaalt vrijwel alles wat met je vakantie te maken heeft. De hoeveelheid sneeuw, de hoogte van de bergen en de lengte van de pistes. Maar de locatie is ook allesbepalend voor je budget. Want er zit soms honderden euro’s verschil tussen de kosten die je maakt bij verschillende locaties.


1.1 Ga vooral niet hierheen

Oostenrijk: Lech en Kitzbühel.
Frankrijk: Courchevel.
Zwitserland: Zermatt, Verbier en St. Moritz.

Deze plekken zijn de meest populaire wintersportgebieden met vaak de beste sneeuw condities. Wil je je geld in je portemonnee houden, dan vermijd je dus het beste deze plaatsen en de direct omliggende skigebieden.


1.2 Ga wel hierheen

Tsjechië: Ertsgebergte, Reuzengebergte en Harrachov.
Duitsland: Winterberg en Willingen.
Oostenrijk: Alpach en Wildkogel.
Bulgarije: Borovets
Frankrijk: La Plagne


1.3 Kies een kleiner skigebied

Het is altijd het beste om naar een kleiner skigebied te gaan. De grootte van een skigebied maakt bijvoorbeeld helemaal niet uit als je nog moet leren skiën. Binnen die week ga je toch niet zomaar van een twee kilometer lange rode piste af. Families met kinderen en volwassenen die nog niet zo vaak op wintersport zijn geweest kunnen dus het beste kiezen voor een kleiner skigebied. Je kan de technieken dan goed leren en toepassen in een veilige omgeving. Je hebt dus ook niet perse de 3.000 meter hoge pistes nodig. Een berg van een paar honderd meter hoog, zoals in Duitsland of Tsjechië is vaak al meer dan genoeg om het skiën goed onder de knie te krijgen.


1.4 Blijf dichtbij

Een andere manier om kosten te besparen is door dichterbij huis te blijven. je kan natuurlijk helemaal naar Oostenrijk rijden, maar als je naar Duitsland gaat zit je veel dichterbij. Je bespaart daarmee soms al honderden euro’s brandstof, tol vignetten en andere kosten die je onderweg maakt.


2. Accommodatie

Bij het kiezen van een geschikte locatie, kom je ongetwijfeld ook de accommodaties tegen. Je hotel of appartement is in veel gevallen het duurste wat je aan de vakantie zal uitgeven. Het is daarom belangrijk om die accommodatie slim te boeken. Je doet dat op de volgende manieren.

2.1 Verblijf in een appartement

Het verstandigste besluit bij het kiezen van een accommodatie is om in een appartement te verblijven. De grootste reden daarvoor is dat je voorzien bent van een eigen keuken, waardoor je zelf kunt koken. Dit drukt de kosten enorm, waardoor je aan het einde van de vakantie veel minder geld uit hebt gegeven dan in een hotel.

2.2 Verblijf in een pension

Een pension is een accommodatie waarbij je verblijft in een groot huis, vaak samen met de eigenaar. In het huis zitten verschillende appartementen. Soms zijn die voorzien van een eigen keuken, soms niet. Ook heb je niet altijd een eigen badkamer. Een groot voordeel van pensions is dat je er redelijk goedkoop kunt eten. De eigenaar maakt iedere ochtend een ontbijt klaar en wanneer je van de piste afkomt staat je eten alweer op tafel. Ideaal wanneer je helemaal futloos van de piste af komt.


2.3 Verblijf verder weg van de piste

Je ziet het vaak staan bij accommodaties; ‘Skiën tot aan de voordeur’. Natuurlijk is dat ideaal, maar je betaalt er ook een hoop geld voor. Soms betaal je voor een eenvoudig appartementje aan de piste net zoveel als een super luxueus hotel een paar honderd meter bij de piste vandaan. Is dat het waard? Waarschijnlijk niet als je goedkoop op wintersport wilt gaan. Kijk dus vooral of je ergens een appartementje of pension kunt vinden die net buiten het dorp ligt. Vaak zijn er prima busverbindingen die gratis zijn met je skipas. Dus daar maak je dan ook geen extra kosten meer voor.


2.4 Ga kamperen

Kamperen, in de winter? Jazeker. In Oostenrijk is het bijvoorbeeld vrij normaal om in de winter te kamperen. Er zijn zelfs gasaansluitingen op wintercamping, voor wanneer je met de camper komt. Daarbij zijn de huidige campers prima bestand tegen de kou. Met een gaskacheltje stook je de ruimte ook zo warm als je van de piste komt en je bespaart zo een hoop geld op een veel te dure accommodatie. Op die manier kun je redelijk voordelig op vakantie naar Oostenrijk.


3. Eten en drinken

Ook eten en drinken vormen een grote kostenpost tijdens een wintersportvakantie. Pak je het slim aan, dan is je vakantie een stuk goedkoper.

3.1 Doe boodschappen in het dal

Je kent het wel. Zo’n klein winkeltje vlakbij je hotel of pension, waar je voor 6 euro 100 gram kaas kunt kopen en waar een brood 4 euro kost. Het is altijd veel voordeliger om boodschappen te doen in het dal, waar je grote supermarkten vindt zoals Lidl of Tesco. Heb je geen zin om steeds heen en weer te rijden. Doe jezelf en je benzinetank dan een plezier en haal in één keer boodschappen voor je hele verblijf. Zo ben je ook niet geneigd om spullen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt.

3.2 Kook zelf

We vertelden het hierboven al, onder het kopje accommodatie. Zelf koken op wintersport is de voordeligste manier om te eten en drinken. Per persoon bespaar je zo gemakkelijk 15 tot 40 euro per dag, afhankelijk van je bestemming. Een flinke besparing als je een weekje op wintersport gaat.

3.3 Koop geen drankjes op de piste

Apres-skiën onderaan de piste. Het is misschien wel hét ultieme wintersportgevoel. Toch is het niet aan te raden, want de kosten voor een drankje zijn bij dit soort bars vaak extreem hoog. Je moet in Oostenrijk bijvoorbeeld niet opkijken wanneer je 6 euro voor een biertje moet betalen. Zelfs in Tsjechië – waar bier goedkoper is dan water – betaal je op de piste nog een aanzienlijke prijs voor een pilsje. Ga desnoods iets drinken in je appartement en kom later terug om een feestje te vieren.


4. Timing

Heb jij de hele winter de tijd op wintersport te gaan? Of ben je juist afhankelijk van schoolvakanties of andere vakantiegangers die met je meewillen? Door rekening te houden met de timing zorg je ervoor dat je nog extra geld kunt besparen.

Het is bijvoorbeeld aan te raden om:

1. Te boeken buiten het hoofdseizoen.
Ga je op vakantie in de kerstvakantie, voorjaarsvakantie of in populaire weken voor andere landen? Dan betaal je vaak de hoofdprijs in tegenstelling tot een verblijf in half december of in maart. Die besparing kan zomaar oplopen tot 50% voor de accommodatie.

2. Heel vroeg of heel laat te boeken
Ga je met een grote groep of wil je perse een bepaalde faciliteit hebben? Dan kun je het beste gebruik maken van vroegboekkorting. Die korting is vaak niet zo groot, maar 10% is toch weer mooi meegenomen.

Kun je op meerdere data vertrekken, ga je met weinig mensen en ben je niet zo veeleisend? Dan is last minute vaak een betere optie. Je hebt daarbij twee grote voordelen. Je hoeft niet perse een annuleringsverzekering af te sluiten en je kunt precies zien waar de sneeuw condities het beste zijn. Zo kun je dus ook vroeg in het seizoen gaan, en ben je de eerste die op vers besneeuwde pistes mag gaan afdalen.

3. Een pakketreis te boeken
Aan het einde van het seizoen proberen touroperators vaak nog zoveel mogelijk geld binnen te harken. Ze hebben hotelkamers en appartementen ingekocht bij eigenaren en ze proberen daar nog wat geld voor te verdienen. Jij kan daarvan profiteren door met een pakketreis op wintersport te gaan. Soms ga je dan al voor 3oo euro per persoon een week weg, inclusief busreis.

4. Een miniski te boeken
Veel appartementen en hotels kun je alleen per week boeken. Maar er is een trend aan het ontstaan waarbij steeds meer mensen korter op skivakantie gaan. Ze rijden dan even voor een lang weekend heen en weer naar Oostenrijk en genieten van drie of vier dagen sneeuwpret. Op die manier heb je wel je plezier, maar betaal je uiteindelijk een stuk minder. Bij veel touroperators kun je deze korte verblijven al boeken.


5. Extra tips voor goedkope wintersport

Nadat je hebt bespaard op de locatie, de accommodatie en eten en drinken, blijven er nog steeds een aantal kostenposten over waar je tijdens je vakantie op kunt besparen. Hieronder zie je welke dat zijn.

5.1 Bespaar op je skimateriaal

Ga je één keer per jaar skiën of is het je eerste keer en weet je nog niet of het wat voor je is? Koop dan niet direct nieuw materiaal. Skimateriaal is namelijk erg duur en je bent zo weer een paar honderd euro per persoon kwijt. gelukkig zijn er een aantal opties:

  • Skimateriaal kopen op marktplaats.
  • Accommodatie boeken waar skihuur inbegrepen is.
  • Oud skimateriaal overkopen van een lokale verhuurder.
  • Vragen om groepskorting bij de verhuurder.
  • Skimateriaal lenen van vrienden of familieleden.

5.2 Bespaar op het skiën zelf

Vervolgens zijn er nog twee mogelijkheden om te besparen. Ga je voor het eerst skiën, dan heb je dus ook lessen nodig. Vaak zijn deze instructeurs vooral ervaren skiërs die in de winter een bijbaantje hebben als instructeur. Heb je iemand in de groep die erg gevorderd is, dan kun je ook de eerste paar meters samen met die persoon maken. Kies een kleine helling uit van een paar meter, waarbij je heel langzaam naar beneden kunt glijden zonder dat je hoeft te remmen. Doe je dat de eerste dag een paar uur, dan heb je hooguit nog maar één of twee lessen nodig van een getrainde instructeur om de grotere pistes op te kunnen.


5.3. Bespaar op de skipassen

Het is ook verstandig om je te verdiepen in de skipassen. Vooral voor beginners is het soms niet nodig om voor de hele vakantieweek een skipas aan te schaffen. Wellicht sta je de eerste dagen alleen maar op de eerste paar meter van de piste, waar je dus helemaal geen skipas voor nodig hebt. Je kan dan beter een kortere pas aanschaffen voor de laatste paar dagen, als je ook daadwerkelijk de piste op durft en kunt.

Gecombineerde passen
Bedenk ook goed of je gebruik wilt maken van meerdere skigebieden. Soms kun je een skipas kopen die geldig is voor meerdere gebieden. Bekijk eerst of je die nodig hebt voordat je tot de aanschaf overgaat.

Online skipassen kopen
Het klinkt wellicht vreemd, maar wanneer je de skipassen online besteld, krijg je soms tientallen procenten korting. Dat komt met name omdat het kopen van skipassen vaak veel tijd in beslag neemt. En omdat de aankomstdagen vaak op zaterdag zijn, staan er vervolgens het hele weekend enorme rijen voor de kassa’s. Een andere reden is dat ook verhuurders van materiaal de skipassen verkopen. Door de passen van tevoren bij de officiële aanbieder te kopen, ontvangen zij daardoor meer geld. Kijk dus altijd goed of je de skipassen niet al voor je verblijf kunt kopen.


Met 18 tips op zak kun jij hopelijk deze winter nog lekker op wintersport. En hoewel wintersport nooit de goedkoopste vorm van vakantie zal worden, is het met deze tips in ieder geval mogelijk om meer te genieten van de sneeuw, zonder steeds op je bankrekening te hoeven kijken.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen