Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

10 tips voor het kopen en onderhandelen op Marktplaats

10 tips voor het kopen en onderhandelen op Marktplaats

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Je hebt iets nieuws nodig, of je wilt gewoon iets leuks kopen. Dan is de kans groot dat je uiteindelijk op Marktplaats terecht komt. En dat is niet zo vreemd. Dagelijks komen er duizenden producten online waar je op kunt bieden. Maar hoe werkt dat precies? En hoe krijg je de best mogelijke deal? Dat heeft vooral met jou te maken en niet altijd met de verkoper. Daarom geven we je in dit artikel 10 tips om te kopen en onderhandelen op Marktplaats.


1. Bepaal je budget

Als eerst is het belangrijk om te bepalen hoeveel geld je wilt uitgeven. Dat wordt namelijk je maximale budget tijdens de onderhandelingen. Het bepalen van een budget zorgt er direct voor dat je de onderhandelingen beter in kunt gaan.

Je let veel beter op de prijs en je weet wanneer je moet stoppen met onderhandelen omdat het bedrag van de verkoper te hoog is. Je bent dus ook niet geneigd om meer te bieden dan je eigenlijk zou moeten doen.


2. Weet waar je het over hebt

Bij alles wat je tweedehands op Marktplaats koopt, moet je zoveel mogelijk te weten komen over een product. Als eerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de gemiddelde prijs is voor het product. In sommige gevallen kan dat eenvoudig zijn. Een fiets van een bepaald merk of type is eenvoudig te vergelijken met eenzelfde soort product.

Maar bij auto’s, antieke voorwerpen en collectors items moet je iets meer onderzoek verrichten. Dat is enorm belangrijk, omdat de goede voorbereiding kan zorgen dat je een paar euro of zelfs honderden euro’s bespaart op een product. Ook weet je dan precies naar wat voor soort defecten je moet vragen of kijken.

Door te weten waar je het over hebt, kun je de verkoper laten inzien dat zijn prijs inderdaad iets aan de hoge kant is. Alleen vragen om een korting, zonder dat je aangeeft waarom, heeft waarschijnlijk niet datzelfde effect.


3. Probeer meer te weten te komen over de verkoper

Op Marktplaats heb je te maken met mensen die je nog nooit ontmoet hebt. Toch is het handig om meer te weten te komen over die persoon. Hoelang zijn ze al lid van Marktplaats bijvoorbeeld? En wat voor andere advertenties staan er op hun account. Aan de hand van die informatie kun je een strategie gebruiken.

Zie je bijvoorbeeld dat iemand net 3 maanden geleden een account heeft aangemaakt. En verkopen ze naast het product van jouw keuze nog veel meer spullen? Bijvoorbeeld de hele inboedel van een huis? Dan weet je dat die persoon waarschijnlijk snel van de gehele inboedel wil afkomen en weinig ervaring heeft met het verkopen op Marktplaats. Dan kies je een andere aanpak dan iemand die al 9 jaar lid is en tientallen auto’s op zijn naam verkoopt op Marktplaats.

Wanneer je een goedkope prijs wilt krijgen, kun je nog steeds terecht bij beide personen. De autoverkoper weet natuurlijk hoe het spelletje werkt. Dat in tegenstelling tot iemand die denkt de vraagprijs op Marktplaats ook daadwerkelijk te krijgen. Door een klein onderzoek te doen naar de persoon met wie je te maken hebt, kun je veel verder komen in de onderhandelingen omdat je weet op welke manier je de persoon moet benaderen.


4. Stel meerdere relevante vragen over het voorwerp of product

Een goede manier om erachter te komen hoe gespecialiseerd iemand is over een product, is door enkele vragen te stellen. Daardoor kom je zelf ook direct over als iemand die er meer vanaf weet. Ook bouw je gelijk een relatie op met de verkoper, in tegenstelling tot mensen die alleen maar een bod plaatsen.

Door een bericht te sturen met 4 of 5 korte vragen kom je meer te weten over het product en heb je het eerste contact al gelegd. Dat kan gunstig uitpakken voor de rest van de onderhandelingen.


5. Zoek naar flexibele verkopers

In sommige advertenties zie je het al meteen. Het zijn geen goede mensen om mee te onderhandelen. Die mensen hebben bijvoorbeeld in het verleden een product op Marktplaats gezet en daarbij bood de eerste persoon slechts 10% van de vraagprijs. Die verkopers zijn nu dus allergisch voor een bod dat lager is dan de verkoopprijs. Probeer dus goed te zoeken naar bereidwillige verkopers. Vaak staat de advertentie dan als ‘Bieden’ of ‘T.e.a.b.’ op internet. Staat er wel een vraagprijs, dan zie je soms in de advertentie dat de verkoper open staat voor zinnige biedingen.

https://www.instagram.com/p/B3JJ9Z5oWnD/

Dit zijn goede verkopers om je op te richten. Vooral mensen die ‘Bieden’ neerzetten hebben vaak geen enkel idee wat de waarde is van hetgeen ze verkopen. Ze hopen dan aan de hand van de biedingen te zien wat het waard is.

Zie je zo’n product waarop geboden kan worden, waarvan je weet dat de waarde veel hoger is dan het huidige hoogste bod? Dan kun je het beste direct bellen en een hoger bod doen dan het laatste bod. Grote kans dat je het direct mag komen ophalen voor dat ‘geweldige’ bod.


6. Doe een realistisch bod

Wil je graag onderhandelen met een verkoper? Zorg er dan voor dat je een realistisch bod doet. Staat er een Playstation 4 online voor 250 euro, dan kun je geen 50 euro bieden. Er wordt op internet namelijk geen enkele Playstation 4 verkocht voor zo’n bijzonder lage prijs. Je kunt het beste een bedrag bieden dan tenminste 50% van de verkoopprijs bedraagt. Zo beledig je de verkoper niet en kun je in gesprek blijven over de prijs. Ook is het voor de verkoper dan eenvoudiger om een bod terug te doen, bijvoorbeeld 20% onder de vraagprijs. Zo werken jullie samen toe naar een bedrag waar je beide tevreden mee bent.

Heeft de verkoper een product online staan waar er maar weinig van op internet te vinden is? Dan is het lastig om de prijs te refereren aan andere aanbieders. Dit is bij antiek vaak het geval. Soms kun je dan je kennis over een product gebruiken om het bod een stuk naar beneden te brengen. Weet jij bijvoorbeeld dat dit antieke zakhorloge weliswaar antiek is, maar dat er honderdduizenden van in omloop zijn gebracht? Dan kun je dat argument gebruiken om de prijs een stuk naar beneden te brengen.


7. Kies een persoonlijke aanpak

Je kent het vast wel. De uitspraak: “een beller is sneller”. Maar een beller is niet alleen sneller. Hij is ook nog veel succesvoller. Neem jij direct contact op met een verkoper die een leuk product verkoopt en onderhandel je aan de telefoon over de prijs? In dat geval maak je een veel grotere kans om het product te kopen dan wanneer je alleen anoniem een bod uitbrengt.

Het is namelijk niet waar dat verkopers alleen maar verkopen aan de persoon met het hoogste bod. Verkopers op Marktplaats zijn ook mensen met gevoelens. En je kunt de verkoop dus ook aansturen op dat gevoel. Kijk maar mee naar het volgende voorbeeld:

Lisa ziet op Marktplaats een geweldige commode staan voor in haar babykamer. Hij past perfect bij de kleuren die ze heeft uitgezocht met haar vriend Tim. Ze ziet alleen dat het hoogste bod al op 125 euro staat, van een gebruiker genaamd ‘LiDa1954’. Het tweede bod staat op 100 euro. Dat is precies het budget van Lisa. Ze besluit om de verkoper te bellen en laat tijdens het gesprek weten hoe geweldig deze commode in haar babykamer zou passen en dat zij en haar vriend precies op zoek waren naar deze uitvoering. Ook laat ze weten dat haar budget maximaal 100 euro is en dat als LiDa1954 uiteindelijk de kast niet koopt, zij graag de kast voor 100 euro zou willen kopen.

Heeft Lisa te maken met een persoonlijke verkoper, dan zal hij de commode waarschijnlijk verkopen aan haar. De verkoper heeft namelijk een persoon gesproken, terwijl het anonieme bod op Marktplaats helemaal niet perse echt hoeft te zijn. En wanneer de verkoper zijn commode opgehaald ziet worden door een gelukkig stelletje, dan krijgt hij daar zelf ook een goed gevoel over.


8. Bied aan om een review achter te laten

Aansluitend op de vorige tip, kun je het onderhandelen nog iets meer in jouw voordeel gebruiken. Bijvoorbeeld door een positieve review achter te laten, in ruil voor een goede prijs.

Voor verkopers zijn reviews erg belangrijk, omdat ze daarmee in de toekomst betrouwbaarder lijken en dus nog veel meer spullen kunnen verkopen. Probeer dus te zoeken naar dit soort voordelen voor de verkoper, die jou geen geld kosten, maar wel iets opleveren voor de verkoper.


9. Bied aan om het product snel op te komen halen.

Vooral grote spullen staan vaak in de weg. Het kan bij bedden, kasten of witgoed dus helpen als je de spullen dezelfde dag of morgen al kunt ophalen. Soms kan dat zoveel voordeel bieden voor de verkoper, dat ze graag een iets lager bod accepteren zodat ze ervan af zijn.

Op Marktplaats kun je de zoekresultaten sorteren en ook ‘Moet nu weg’ advertenties laten zien. Die zijn van verkopers die het liefst vandaag nog hun spullen verkopen. En als zij haast hebben, dan kun je weer veel beter onderhandelen.


10. Probeer af te dingen

Voor verkopers is er niets vervelender dan mensen die op het laatste moment nog afdingen. Dat afdingen kan natuurlijk alleen wanneer je het product komt ophalen. Het is te begrijpen dat een verkoper dit niet leuk vindt, en als koper moet je ook niet zonder reden ineens terugkomen op je bod. Maar, er zijn wel redenen waarom je kunt afdingen. Zo kan een product bijvoorbeeld toch net iets meer schade hebben dan de verkoper heeft vermeld in de advertentie. Of de kleding ziet er toch iets meer gedragen uit dan op de foto.

Spreek je af om te komen kijken naar een product, zonder dat de verkoop van tevoren al rond is? Dan kun je wel gebruik maken van tips om af te dingen. Door het slim aan te pakken ga je dan naar huis met een aankoop die een stuk goedkoper is dan hoe hij op internet stond.


Zoals je ziet zijn er meer dan genoeg tips om een goedkopere deal te krijgen bij het kopen en onderhandelen op Marktplaats. En dat maakt Marktplaats juist zo leuk. Het is geen winkel waar de prijzen vast staan. Het is een plek waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten en waar jij als koper op een slimme manier veel voordeel kunt behalen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Consument
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen