Tegenwoordig hoef je het huis niet meer uit om jezelf in een geheel nieuwe outfit te steken, je huis opnieuw in te richten of zelfs je wekelijkse boodschappen in de koelkast te krijgen. Online winkelen is hipper dan hip, en daar maken Nederlanders dan ook graag gebruik van. Ben jij ook gek op online shoppen, maar wil je er een beetje op besparen? Geen probleem, want ook online zijn er wat fijne trucjes om goedkoper uit te komen. We zetten tien tips op een rijtje om geld te besparen op online aankopen.
- 1. Kortingscodes
- 2. Verzendkosten en retourvoorwaarden
- 3. Prijzen vergelijken
- 4. Aankoopbescherming en verzekeringen
- 5. Slaap er nog een nachtje over en bespaar al slapend geld
- 6. Kies voor het juiste moment om online te shoppen
- 7. Ben je jarig? Verwen jezelf dan met korting!
- 8. Wacht nog even met het verwijderen van de kaartjes
- 9. Scoor korting via een cashback programma
- 10. Ga voor tweedehands of refurbished
1. Kortingscodes
Eén van de beste manieren om geld te besparen op online aankopen, zijn door de kortingscodes die vele bedrijven aanbieden te gebruiken. Met kortingscodes willen bedrijven ervoor zorgen dat je bij hun tot de aankoop over gaat: er is inmiddels zo ontzettend veel concurrentie, dat de aanbieder graag wil dat jij als consument voor hen kiest.
Daarom geven ze je korting, want als je kunt besparen, dan doe je dat toch graag? Vaak kun je van een kortingscode genieten voor gratis verzending, een bepaald percentage (soms wel tot vijftig procent!) die van het aankoopbedrag af gaat of een vast bedrag die je van je rekening mag aftrekken. Er zijn verschillende manieren om de verschillende kortingscodes van een winkel of bedrijf op de kop te tikken.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg het bedrijf op sociale media
De meeste winkels en bedrijven verstrekken hun kortingscodes via hun eigen kanalen. Ze willen immers graag dat je op de hoogte bent van de nieuwe producten of diensten, en dat kan het beste via sociale media en de nieuwsbrief. Vaak krijg je door je in te schrijven voor een nieuwsbrief al een welkom kortingscode, en posten bedrijven op sociale kanalen als Facebook, Twitter en Instagram regelmatig fijne acties.
Door je te abonneren op de uitingen van de bedrijven en winkels krijg je dus automatisch de nieuwste kortingscodes op je tijdlijn en in je mailbox. Wel zo handig, toch? Extra tip: als je niet teveel mailtjes wilt ontvangen van bedrijven, kun je er voor kiezen om een extra e-mailadres aan te maken. Zo kun je wel af en toe kijken of er nog een goede kortingscode is verstuurd, maar krijg je de reclame niet dagelijks of wekelijks in je reguliere mailbox.
Doe een rondje op internet
Als jij je liever niet inschrijft op een nieuwsbrief om kortingscodes te ontvangen, of bijvoorbeeld geen gebruik maakt van sociale media, kun je altijd nog op internet zoeken naar kortingscodes. Er zijn verschillende websites waar mensen hun kortingscodes met de rest van de wereld delen: dat zijn bijvoorbeeld sites als Pepper.com, Kortingscode.nl of Acties.nl. Stel, je wilt iets aanschaffen bij winkel X, dan kun je ook heel gemakkelijk zoeken naar ‘kortingscode winkel X’.
Met een beetje geluk vind je in een handomdraai een kortingscode, zonder dat jij je ergens voor hoeft in te schrijven. Dit kost in de praktijk wel iets meer werk, omdat je vaak een aantal kortingscodes moet proberen voordat je een werkende code hebt gevonden. Zo kun je gemakkelijk een paar tientjes per jaar besparen op je online aankopen.
2. Verzendkosten en retourvoorwaarden
Oké, dit is misschien een beetje een open deur, maar het is heel belangrijk om altijd op de voorwaarden van een webshop of een online bedrijf te letten. Veel winkels bieden gratis verzending en gratis retour aan, maar een hoop winkels doen dat ook niet. Als je gewend bent om gratis te retourneren, en dan opeens een tientje moet betalen aan verzend- en administratiekosten om de kleding die je niet past terug te sturen, dan kun je flink balen.
Om geld te besparen moet je dus goed op de kleine letters letten. Soms kun je ook besparen door je pakket naar een afhaalpunt te laten versturen in plaats van naar je huisadres – nogmaals, let dus altijd op de voorwaarden van een online bedrijf of winkel. Zo betaal je nooit te veel.
3. Prijzen vergelijken
Het mooie van online winkelen is dat de keuze echt reuze is. Je kunt op internet vrijwel alles vinden wat je hartje begeert: of dat nu die droomvakantie is of een prachtig overhemd, het is allemaal online te koop. Daar komt ook bij dat vele bedrijven online dezelfde producten aanbieden – maar dan soms voor een andere prijs. Daarom loont het altijd om te vergelijken tot je erbij neervalt. Bekijk wat de naam is van een product, en typ deze naam in op Google.
Vaak kun je een kledingstuk, een meubel of een elektronisch apparaat voor vele euro’s minder bij een andere winkel scoren, of kun je gebruik maken van een kortingscode om het product toch voor minder geld te verkrijgen. Als je nog geen bepaald product in je hoofd hebt, kun je op internet secuur zoeken naar een bepaalde prijsklasse, eigenschap en kleur.
Geen zin om helemaal op onderzoek te gaan? Zoek dan via een vergelijkingssite, om zo de verschillende prijzen overzichtelijk voor je te hebben.
Goede online vergelijkingssites:
- Elektronica – Tweakers.net
- Kleding – Kleding.nl
4. Aankoopbescherming en verzekeringen
Als je online gaat winkelen, heb je vandaag de dag een grote keuze aan betaalmogelijkheden. Je kunt betalen met IDEAL via je eigen bank, maar kunt ook kiezen voor een betaling met je creditcard, met PayPal of voor achteraf betalen. Die verschillende betaalmogelijkheden hebben allemaal zo hun voor- en nadelen, dus het is goed om te kijken met welke betaalmethode jij het beste geld kunt besparen: of je daar nu een miskoop mee vermijdt of dat jij van aankoopbescherming geniet.
Achteraf betalen: voorkom miskopen
Als je ervoor kiest om achteraf te betalen, kan dat fijne voordelen hebben. Je voelt je aankoop niet direct in je portemonnee, je hoeft niet op je geld te wachten als je het product toch terug wilt zenden en je vergeet zeker niets meer sturen. Waar veel mensen het product vergeten terug te sturen binnen de maximale retourtijd omdat ze er niet meer aan denken, krijg je bij achteraf betalen regelmatig een herinneringsmailtje over je bestelling.
Zo kun je miskopen voorkomen en stuur jij dus zeker dat truitje dat toch niet zo goed past weer terug. Als je de spullen ontvangt in een kapotte staat, ben je daar via verschillende achteraf betaalbedrijven zoals Klarna ook gewoon voor verzekerd.
Aankoopbescherming
Met online winkelen komt ook een risico: bestaat de webwinkel wel echt, krijg jij je bestelde spullen wel thuis en zijn ze wel in dezelfde staat als online beschreven? Gelukkig is er voor dit risico iets bedacht, namelijk; aankoopbescherming. Helaas is het zo dat je als je via IDEAL betaalt, je niet van een aankoopbescherming geniet. Als jij je bestelling nooit ontvangt, ben jij je geld kwijt. Dat zou toch wel balen zijn…
Daarom is het bij twijfel altijd goed om voor een andere betaalmethode te kiezen. PayPal bijvoorbeeld – via deze betaalrekening kun je een claim indienen als er iets mis is met je online aankoop. Ook kun je bij PayPal een aantal keer per jaar een aanvraag doen voor retourkosten: zo hoef jij het bedrag van het terugsturen niet te betalen! Dat scheelt toch weer een paar euro.
Als je van aankoopbescherming bij je online aankoop wilt genieten, kun je dus het beste kiezen voor PayPal (of betaling met creditcard, maar daar komen we zo nog op). Ook bij bepaalde achteraf betalen opties krijg je aankoopbescherming, zoals bij AfterPay of Klarna. Bij IDEAL ontvang je geen aankoopbescherming.
Verzekeringen via creditcard
Bij de betaling met je creditcard geniet je van een zogenaamde chargeback regeling. Als je jouw product niet geleverd krijgt, als je een verkeerd artikel ontvangt of als je online aankoop kapot is bij binnenkomst, krijg je gewoon je geld weer terug. En daar hoef je alleen maar met je creditcard voor te betalen.
Je geniet van een gratis aankoopverzekering bij bijna elke creditcard maatschappij, meestal tot negentig dagen na je online aankoop. Als je met je creditcard je online aankoop betaalt, kun je er dus vrijwel zeker van zijn dat je of je bestelling in alle tevredenheid ontvangt, of gewoon je geld terugkrijgt. En dat zorgt wel voor een veilig gevoel.
Maar nu komt het mooiste van het verhaal: bij een creditcard geniet je niet alleen van een aankoopbescherming, maar een aankoopverzekering. Je krijgt dan een vergoeding als je online aankoop wordt gestolen, is verloren of beschadigd. Je betaalt dan wel een eigen risico van gemiddeld twintig tot vijftig euro, maar bij de diefstal van een duur horloge is dat vaak geen enkel probleem, toch?
Natuurlijk heeft elke creditcard maatschappij eigen voorwaarden, je moet bijvoorbeeld altijd aangifte doen bij de politie van bijvoorbeeld diefstal en vaak moet de aankoop in één keer via de creditcard zijn afgerekend, maar toch is het in elke situatie zeer de moeite waard om te kijken hoe veel geld je terug kunt krijgen via deze aankoopverzekering. Want dat je online bestelde product vermist, gestolen of kapot is, is al vervelend genoeg!
https://nl.pinterest.com/pin/439804719858659113/
5. Slaap er nog een nachtje over en bespaar al slapend geld
Deze tip is alleen voor diegenen met geduld, want je wilt het liefste natuurlijk zo snel mogelijk de dienst of het product dat je op het oog hebt in huis hebben. Maar toch kan nog even wachten je heel wat opleveren. Als je de producten in je winkelmandje laat zitten en een tijde voorbij laat gaan, geven veel winkels je een extra korting.
Ze willen je graag overhalen om alsnog de producten aan te schaffen. Soms krijg je na een dag een mailtje met een extra kortingscode, maar soms komt die korting al na een paar uur. Een beetje geduld hebben en het eventuele risico nemen dat een product is uitverkocht kan je dus wel wat geld opleveren.
Daarnaast kun je na een nachtje slapen beslissen dat je het artikel toch niet nodig hebt. Dat bespaart je ook geld!
6. Kies voor het juiste moment om online te shoppen
Als je de allerbeste prijs wilt vinden online, is het goed om op het juiste moment tot de aankoop over te gaan. En dat juiste moment hoeft echt niet altijd de uitverkoop te zijn.
Natuurlijk heb je bij vele winkels tijdens de sale periode ook ontzettend goede koopjes, maar hou altijd de prijzen goed in de gaten. Ook kan het lonen door in de gaten te houden wanneer welke producten in de uitverkoop zijn. Het kan helpen om dit bij te houden in een koopjeskalender.
Sommige winkels verhogen de prijzen van hun producten vlak voor de uitverkoop, zodat het lijkt dat je heel veel korting krijgt, maar in werkelijkheid gaat er slechts een paar cent van de oorspronkelijke prijs af.
Als je graag een wat meer kostbaar product wilt aanschaffen via internet, kan het soms dus lonen om de prijs wat langer in de gaten te houden. De goedkoopste prijs is niet altijd tijdens de uitverkoop.
7. Ben je jarig? Verwen jezelf dan met korting!
Trouwens, als je jarig bent, krijg je van vele winkels en bedrijven extra dikke korting. Als je kunt wachten met de aanschaf van het product tot je verjaardag, kun je soms flink besparen. Hoe fijn is dat? Probeer daarom op je verjaardag al je aankopen te combineren.
8. Wacht nog even met het verwijderen van de kaartjes
Stel, je koopt een nieuwe jurk voor een feestje die je over een paar weken pas aan doet. Als je de jurk thuis hebt, wil je het liefste zo snel mogelijk de kaartjes er af knippen. Toch is het handig om dit pas te doen vlak voordat je jouw evenement hebt, want het zou balen zijn als de jurk in de tussentijd flink wordt afgeprijsd, of als er toevallig een flinke kortingscode wordt uitgegeven.
Bij vele winkels heb je vaak tot honderd dagen om producten terug te sturen, dus je hoeft niet bang te zijn dat je dubbelop hoeft te betalen. Dit is trouwens ook fijn om eventuele miskopen te voorkomen: zo kun je het product eerst zien en er dan nog even over nadenken.
9. Scoor korting via een cashback programma
Ook kun je vaak flink besparen op je online aankopen door je aan te melden bij een online cashback programma. Een cashback programma doet precies wat de naam al zegt: door je in te schrijven via de website van een cashback programma kun je geld terug krijgen op je online aankopen. Soms kan dat wel tot honderden euro’s schelen! Het enige wat je hoeft te doen is doorklikken via het cashback programma, en je krijgt het geld op je account gestort. Bij een bepaald gedrag kun je het geld op je eigen bankrekening laten uitbetalen. Lees in dit artikel meer over cashback programma’s.
10. Ga voor tweedehands of refurbished
Het fijne van online winkelen is ook dat je een enorm aanbod van tweedehands producten kunt vinden. Websites als Marktplaats.nl of Tweedehands.nl vieren hun gloriedagen, omdat ontzettend veel mensen hun ‘afgedankte’ spulletjes op zulke sites zetten. En afgedankt staat niet voor niets tussen haakjes: wat de ander misschien troep vindt, is voor jou een schat.
En tweedehands is echt niet altijd afgedragen of tot op slijtage toe gebruikt: soms vind je ook gloednieuwe producten op tweedehands verkoopsites. Als je een product op het oog hebt, kan het dus ook lonen om eens te kijken of iemand hetzelfde product ook aanbiedt op bijvoorbeeld Marktplaats of een andere website. Hoe goed voelt het, als je een product in een goede staat kunt scoren veel tientallen euro’s minder dan de oorspronkelijke prijs? Om zo goed mogelijk tweedehands koopjes te kunnen scoren, hebben we een aantal tips voor je.
Zoek niet al te gericht
Op tweedehands sites als Marktplaats kun je tegenwoordig heel secuur zoeken naar een product. Je kunt je maat invullen, de kleur, je kunt kiezen of je alleen op de titel wilt zoeken of in de gehele verkoopbeschrijving, en ga zo maar door. Het lijkt erg handig en vaak vind je zo ook snel het product dat je zoekt, maar dat gerichte zoeken kan ook tegen je werken. Het kost even wat tijd, maar als je écht een koopje wilt vinden, is het beter om met een paar steekwoorden te zoeken. Misschien weet de verkoper namelijk wel helemaal niet dat die schoenen van Shabbies hartstikke gewild zijn, en zet diegene ze op Marktplaats als ‘bruine laarzen’. Als je nu op Shabbies, je maat en de merknaam zou zoeken, dan zou je dit koopje nooit vinden. Zo kun je soms al prachtige (merk) producten scoren voor een tientje! Heerlijl, toch?
Kijk vlak na de feestdagen op tweedehands sites
Een andere goede tijd om op tweedehands verkoopsites te snuffelen is vlak na de feestdagen. Het is best erg, maar wel waar: de dagen na bijvoorbeeld kerst zetten mensen de ontvangen cadeaus die ze niet mooi vinden gewoon op Marktplaats, om er toch nog een zakcentje mee te verdienen. Zo kun jij vaak voor een klein prijsje prachtige spullen kopen. Zij blij, jij blij. Alleen wel jammer als jij jouw gegeven kerstcadeau tegenkomt, natuurlijk…
Vergeet Facebook en Instagram niet
Bij het tweedehands shoppen op internet denk je al snel aan Marktplaats, maar vergeet ook zeker social media als Instagram en Facebook niet. Je kunt tegenwoordig via Facebook Marketplace allerlei toffe producten vinden en kunt meteen checken of een verkoper betrouwbaar lijkt via het Facebook profiel. Misschien hebben jullie wel gemeenschappelijke vrienden? Op Instagram kun je met de hashtags #instakoopjeshoek #instasell #verkoop al gauw toffe dingen vinden.
https://nl.pinterest.com/pin/349521621080802797/
Liever bij een bedrijf kopen? Kijk eens naar refurbished producten
Als je bijvoorbeeld een Iphone wilt kopen, maar dat liever niet via Marktplaats of Facebook wilt doen, kun je er ook voor kiezen om gewoon bij een bedrijf te winkelen. Veel bedrijven zoals BCC bieden namelijk refurbished producten aan. Producten die refurbished zijn, zijn al eens gebruikt maar daarna technisch gecontroleerd en waar nodig gerepareerd. Zo geniet je van een tweedehands Iphone, maar heb je wel de garantie van de winkel. Je kunt bij bijvoorbeeld Coolblue ook Tweedekans producten vinden: dat zijn geretourneerde producten die zijn gecontroleerd en vervolgens met een flinke korting worden verkocht. Zo bespaar je al gauw tientallen euro’s.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 10 tips voor een goedkoop bed
- 15 Tips voor kopen op rommelmarkten
- 21 Tips om te besparen op smartphone kosten
- 25 goedkope leuke cadeautjes
- Hoe kun je geld besparen op meubels voor in huis? 10 tips
- 16 apps die je kunnen helpen geld te besparen
- Wat kost school voor je kinderen?
- 10 tips om geld te besparen op een nieuw matras
- 10 tips voor het verkopen van producten op Marktplaats
- 17 tips om geld te besparen op de aanschaf van elektronica