Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

10 tips om geld te besparen op een nieuw matras

10 tips om geld te besparen op een nieuw matras

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Na een lange dag is er niets lekkerder dan achterover ploffen op je bed. Aan de andere kant is er niets vervelender dan wakker worden na een nacht op een slecht matras. Je bent moe, geïrriteerd en je functioneren lijdt eronder. Tijd voor een nieuw matras dus. Maar wanneer je op internet kijkt vliegen de prijzen en termen je om de oren. Daarnaast is er de keuze om te kiezen voor een nieuw bed of enkel een nieuw matras. Hoe vind je het juiste product zonder de hoofdprijs te moeten betalen? In dit artikel geven we 10 tips hoe jij geld bespaart op een matras.


1. Bepaal je wensen

Wanneer je goed voorbereid gaat shoppen voor een matras, weet je waar je mee thuis moet komen. Het probleem is, dat je makkelijk beïnvloed bent wanneer je niet goed voorbereid bent. Kom jij bij een beddenverkoper met de vraag of ze traagschuim matrassen hebben met een prijskaartje van maximaal 300 euro? Dan is er weinig ruimte over om jou te beïnvloeden voor een ‘betere’ variant te gaan.

Zorg dus dat je weet waar je naar op zoek bent. Je doet dat door je te verdiepen in de soorten matrassen, de eigenschappen van ieder matras en de bijbehorende prijzen. Vervolgens kun je eens gaan testen in een beddenspeciaalzaak, om te zien welk soort bed het lekkerst ligt. Zo wordt de online en offline zoektocht een stuk eenvoudiger.


2. Kies een goedkoop materiaal

Het kiezen van een goedkoop materiaal is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Want wie zich voor het eerst verdiept in de materialen waar matrassen van gemaakt worden, ziet dat er nog veel te onderzoeken is. Hieronder een opsomming van de soorten bedden waar je uit kunt kiezen:

  • Polyether
  • Binnenvering
  • Koudschuim
  • Traagschuim
  • Latex
  • Luchtgeveerd
  • Pocketvering

Wil je een goedkoop matras kopen, dan kom je bij polyether of bij een binnenvering matras terecht. Deze matrassen hebben een vrij kleine dichtheid en zijn gemaakt van minder materiaal en van goedkopere materialen. Dat zorgt ervoor dat ze lichter zijn dan andere matrassen. Een nadeel van deze matrassen is ook gelijk de duurzaamheid.

Ben je redelijk zwaar, dan kan het matras soms al binnen een jaar versleten zijn, doordat er eenvoudig kuilen kunnen gaan vormen op de plek waar je het vaakst ligt. Bekijk dus altijd of het de investering waard is om een goedkoper matras te kopen.


3. Besef dat goedkoop niet altijd duurkoop is

Naast polyether- en binnenvering matrassen zijn er nog 5 andere soorten matrassen die je kunt kopen. Ook daar zitten nog enkele goedkope varianten tussen. Maar denk nu niet dat alle goedkope matrassen bij voorbaat slecht zijn. In tegendeel zelfs. Want er is een test uitgevoerd waarbij testpersonen in een hotel mochten slapen, op twee verschillende matrassen. Het ene matras koste ca. 200 euro en het andere matras kostte 2.000 euro.

Het resultaat? De helft van de testpersonen koos voor het dure matras als de beste, de andere helft voor het goedkopere matras. Sommige testpersonen vonden het dure matras zo vervelend liggen dat ze het nog niets eens zouden willen als ze het cadeau zouden krijgen. Deze test laat zien dat je bij matrassen nooit naar de prijs moet kijken als het om comfort gaat. Wellicht gaat een duur matras iets langer mee dan een matras van 200 euro, maar waarschijnlijk niet tien keer langer.

Deze test laat dus goed zien dat je vooral bij jezelf moet nagaan waar je naar op zoek bent. Een goedkoop matras is dus helemaal geen slechte beslissing, zolang hij dus maar wel lekker ligt.

Lees ook:


4. Test offline, shop online

Hoewel het altijd een beetje vreemd voelt om in een winkel op alle bedden te gaan liggen, is het wel verstandig. Alleen door de matrassen zelf te testen weet je of het was voor je is. Maar hoewel je het matras in de winkel wel uitvoerig test – en misschien zelfs stiekem in slaap valt – hoef je hem daar natuurlijk niet te kopen. Schrijf gewoon het type nummer op en kijk op internet of je het matras ergens goedkoper ziet, met gratis bezorging.

Er zijn veel online matrassenverkopers die geen winkels hebben waar je kunt testen. Maar zij verkopen wel de matrassen die jij in de winkel al hebt getest. Zo kun je dus online soms voor 20-30% goedkoper een matras scoren.


5. Bekijk testen van matrassen

Wil je zeker weten dat jij geen miskoop doet? Of wil je tijd besparen door de eigenschappen van ieder bed te testen? Bedden tests zijn dan een ideale manier om sneller een keuze te maken. De test onderwerpt een matras namelijk aan diverse aspecten waar een matras aan moet voldoen. Bijvoorbeeld de comfort bij het op je buik, rug of zij liggen, maar ook hoe goed het matras ventileert en of je niet te warm wordt.

Aan de hand van die tests scoort een matras punten. Weet jij dat je altijd op je zij slaapt, dan kun je dus al een hele groep matrassen afschrijven die slecht scoort op dat onderdeel.

Op de website van de consumentenbond vind je uitgebreide testen over verschillende soorten matrassen. Dit kan helpen om je beslissing te maken voor een goedkoop en goed matras.


6. Slaap er nog een nachtje over

Je hebt in de winkel op een matras gelegen en je denkt; dit wordt hem. Vraag dan voor de zekerheid toch nog even na of er een proefperiode gegeven wordt. Vaak gaat het om 14 of 30 dagen, waarin je het matras kunt retourneren. Zo weet je zeker dat je het perfecte matras in huis haalt.

Let er wel goed op wat voor voorwaarden de beddenverkoper heeft omtrent het retourneren van matrassen. Soms lijkt het alsof je het matras gratis kunt terugbrengen, maar is dit niet zo. Je betaalt dan alsnog 50 of 100 euro, omdat je het matras voor een bepaalde periode gebruikt hebt en zij het matras niet meer als nieuw kunnen verkopen. Omdat dit niet altijd duidelijk in de voorwaarden staat, is het dus aan te raden hier specifiek om te vragen.


7. Wacht op aanbiedingen of kies een goedkope aanbieder.

De timing waarop je een bed koopt is ook belangrijk. Soms kun je namelijk hele dure matrassen kopen voor een sportprijs. Er is dan ergens een uitverkoop van een winkel, die de hele oude voorraad de deur uit doet.

Of er gaat een winkel failliet, wat tegenwoordig ook steeds vaker gebeurt. In dat soort gevallen krijg je vaak meer dan 50% korting op een matras. Geef jezelf dus een maand of twee om rond te kijken voor aanbiedingen. Zo weet je zeker dat je de meeste waar voor je geld krijgt.

Goedkope plekken om een bed te kopen:

  • Lidl – Wist je dat Lidl een online shop heeft waar ze o.a. matrassen verkopen voor bijzonder scherpe prijzen?
  • Amazon – Op de Duitse Amazon website vind je tientallen aanbieders van heerlijke Duitse matrassen. Ook lekker goedkoop.
  • BVA Auctions – Ondernemers dumpen hier overtollige voorraden met soms 75% korting. Ook vind je hier faillissementsverkopen.
  • Healthfoam.com – In de koopjeshoek vind je regelmatig matrassen met meer dan 50% korting.

Bekijk ook: Welke woonwinkel is het goedkoopst?


8. ‘Recycle’ je oude matras

Ga je een nieuw matras kopen, dan moet je waarschijnlijk nog van het oude matras af. Die kun je natuurlijk bij het grof vuil brengen, waar je waarschijnlijk geld voor moet betalen. Je kan het ook anders doen. Bijvoorbeeld wanneer je een matras koopt bij IKEA. Dan halen ze voor 10 euro je oude matras op. Zo hoef jij geen aanhanger te huren of over straat te lopen met een loodzwaar matras.

Een andere mogelijkheid is om het matras tweedehands te verkopen voor een paar euro, of hem gratis op internet te zetten. Er zijn altijd wel mensen op zoek naar gratis spullen, die nog een paar maanden willen doen met jouw afgedankte matras. Zo ben jij er ook lekker makkelijk vanaf.


9. Koop een tweedehands matras

Er zijn veel beddenkopers die Tip 6 uit dit artikel niet gelezen hebben. Zij worden dus iedere ochtend met spierpijn wakker, of komen niet in slaap. Helaas kunnen ze het bed niet terugbrengen, dus moeten ze hem na enkele weken al verkopen. Een vrijwel gloednieuw matras zetten zij dan op internet voor een veel goedkopere prijs dan in de winkel. Ga maar eens kijken op websites zoals Marktplaats. Je zal zien dat er genoeg tweedehands matrassen zijn die ‘Zo goed als nieuw’ worden aangeboden.

Vind jij het niet erg om een tweedehands matras te gebruiken – je doet het immers ook in een hotel – dan kun je hier flink veel geld mee besparen.


10. Koop alleen een topmatras

De laatste optie is eigenlijk een alternatief op het kopen van een echt nieuw matras. Stel dat je nu een matras hebt dat nog prima is, maar er komt net een beetje een kuil in, of hij ligt toch niet zo lekker. waarom zou je dan een heel nieuw matras kopen? Je kunt er ook een dunner matras overheen leggen. Zo’n topmatras kost vaak minder dan de helft van een regulier matras en ligt ook hartstikke lekker. Zeker als je eronder ook nog een matras hebt liggen dat verder nog prima is.

Let er wel op dat je diepe kuilen in een matras nog steed kunt voelen, zelfs als je er een topmatras van 10 centimeter overheen legt. Deze oplossing is vooral bedoeld wanneer je onderste matras nog niet helemaal versleten is, maar je wel graag een nieuwe matras wilt hebben. Topmatrassen koop je al vanaf 60 euro voor een eenpersoonsbed.


Wil jij lekker kunnen slapen op een nieuw matras? Met deze tien tips heb je in ieder geval geen slapeloze nachten meer over de prijs. Het is namelijk heel goed mogelijk om te besparen op een matras. En dat zonder tekort te doen aan je eigen comfort. Want aangezien je een derde van je leven in bed doorbrengt, is slapen op een goed matras cruciaal voor het wakkere deel van je leven.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Wonen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen