Tips en artikelen over geld besparen

17 tips om geld te besparen op de aanschaf van elektronica

17 tips om geld te besparen op de aanschaf van elektronica

Laatst bijgewerkt: oktober 7, 2019

Elektronica is één van de duurste dingen die je kunt kopen. Nieuwe TV’s en camera’s worden verkocht voor honderden of zelfs duizenden euro’s. Het is dus niet gek als jij wilt besparen op die uitgavenpost. Gelukkig zijn er een aantal tips waardoor je een stuk goedkoper aan je elektronica kunt komen. Na het lezen van de volgende 10 tips koop jij dus ook nooit meer elektronica voor de volledige prijs.


1. Kies de juiste verkoopdata

Waarschijnlijk is het kiezen van de juiste verkoopperiode één van de makkelijkste manieren om aan goedkope elektronica te komen. Want de prijzen voor elektronica verschillen namelijk enorm gedurende een jaar. En iedere soort elektronica heeft ook weer een beste periode om ze te kopen. Vaak heeft dat te maken met het lanceren van nieuwe producten, waardoor winkels korting geven op de oude spullen. Hieronder zie je welke periodes je bepaalde elektronica kunt kopen

  • Black Friday (29 november): alle soorten elektronica zijn dan afgeprijsd.
  • Januari: Vaak zijn er in deze maand BTW verlagingen bij Mediamarkt
  • Maart/april: Maanden waarin nieuwe TV’s uitkomen, dus oudere modellen worden goedkoper verkocht
  • Mei/juni: Maanden waarin nieuwe camera’s uitkomen, dus oudere modellen moeten plaats maken voor de nieuwe.
  • September/oktober: Apple producten worden in deze maanden gelanceerd, waardoor oudere modellen goedkoper worden.

1.1 Ouder model kopen

Een ouder model kopen loont dus vrijwel altijd. Producten kunnen namelijk nooit dezelfde prijs behouden als wanneer ze gelanceerd worden. Ieder nieuw product zou dan duurder moeten worden dan het voorgaande, waardoor de prijzen voor elektronica binnen de kortste keren de pan uit zouden rijzen. Soms kan het dus ook lonen om een ouder model te kopen, of te kijken wanneer nieuwe modellen worden gelanceerd. Door een paar maanden te wachten, bespaar je soms zo tientallen procenten.


2. Veilingen

Vind jij het niet erg om een product te kopen waarvan de verpakking al open is gemaakt? Dan kun je heel goed terecht bij consumentenveilingen van bijvoorbeeld BVA Auctions. Er zijn jaarlijks duizenden producten die teruggestuurd worden naar de winkel, omdat klanten toch niet zo tevreden zijn.

Die verpakkingen zijn opengemaakt, beschermde folie is verwijderd en er missen misschien enkele onderdelen die je zelf eenvoudig kunt vervangen. Ondanks dat deze producten nog in een zeer goede staat zijn, koop je ze soms voor 40-70% korting ten opzichte van de winkelprijs. Een eenvoudige besparing dus.


3. Tweedehands

Het kopen van tweedehands elektronica kan een risicovolle klus zijn. Je weet nooit of iemand een product verkoopt omdat het een (on)bekend mankement heeft, of dat het gewoon nog naar behoren werkt. Er zijn ook maar weinig voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om een miskoop te voorkomen. Het beste is altijd om een product te testen wanneer je het gaat ophalen. Zo kun je alle functies testen die je zelf wilt gebruiken en erachter komen of het inderdaad allemaal goed werkt.

Tweedehands elektronica kan soms erg goedkoop zijn. Zeker wanneer je verouderde televisies of camera’s koopt. Vooral een productgroep waar ieder jaar nieuwe vooruitgang wordt geboekt op het gebied van de technologie kun je goedkoop krijgen. Flatscreen tv’s waren 5 jaar geleden nog redelijk nieuw.

Tegenwoordig is een Full HD flatscreen televisie al niet eens meer interessant en worden er al 4K en 8K televisies gemaakt. Sommige producten kun je dus het beste tweedehands kopen. Zeker als je niet steeds het nieuwste van het nieuwste hoeft te hebben.

3.1 Demomodel of refurbished

Een andere vorm van tweedehands producten is door een demomodel of refurbished elektronica te kopen. Een demomodel is bijvoorbeeld een televisie die in de Mediamarkt tentoongesteld is geweest voor klanten. Die TV heeft daar enkele honderden uren aangestaan, er zit was stof op en hij zit niet meer in de originele doos. Daardoor is de prijs goedkoper. Van telefoons, laptops en tablets zijn er ook vaak refurbished producten te koop. Dat zijn gebruikte producten die op professionele wijze zijn geprepareerd voor een tweede leven. iPhones  worden vaak op die manier aangeboden, omdat ze dan nog betaalbaar zijn.


4. Vergelijk op internet

Een uurtje op internet zoeken kan er al zorgen dat je ruim 100 euro bespaart. Om dat te testen zochten wij zelf naar een televisie, die op verschillende websites wordt aangeboden.

We kozen voor een in 2019 redelijk nieuwe televisie; de Philips 50PUS8804/12. Om de prijzen te vergelijken, maakten we gebruik van de website kieskeurig.nl. Nadat we zochten op het typenummer van de televisie, kregen we ruim 10 websites waar de tv verkocht werd. De goedkoopste aanbieders was in dit geval Mediamarkt met een prijs van 904 euro. De duurste aanbieder was Expert, die de tv verkoopt voor 1131 euro. Een verschil van maar liefst 227 euro. En dat na slechts 3 minuten zoekwerk.

Wil jij een nieuwe televisie kopen en niet de volle mep betalen, maak dan altijd gebruik van dit soort vergelijkingssites.


5. Bezoek het milieupark

Deze tip is wel alleen voor de echte knutselaars die zo goedkoop mogelijk aan elektronica willen komen. In sommige gemeentes kun je langs bij het milieupark om elektronica te recyclen. Alle elektronica wordt dan in een grote container gestopt en weggehaald als deze vol is. Je vind in dat soort containers vooral veel desktop computers, laptops of andere (normaal gesproken) dure elektronica.

Afgedankte producten

En hoewel er een reden is dat de elektronica hier staat en niet meer thuis, is omdat het stuk is. Maar daar komt de truc. Een kapotte computer betekent niet dat in één keer alle onderdelen het hebben begeven. Sommige computers mankeren slechts iets aan het moederbord, de processor of de voeding.

Mensen danken het product dan af, waardoor 90% van de goede onderdelen ook naar het vuilnis worden gebracht. Er zijn dus mensen die vragen of ze even in de container met elektronica mogen kijken, zodat ze wat onderdelen mee kunnen nemen. Daar bouwen ze dan zelf weer een goede computer van.


6. Koop op buitenlandse webwinkels

Elektronica is lang niet overal even duur. Duitsland staat bijvoorbeeld bekend als één van de goedkoopste aanbieders van elektronica, in geheel Europa. Dan komt het dus mooi uit dat het onze buren zijn, want de verzendkosten zijn dan ook helemaal niet zo hoog. Op websites zoals Amazon.de, maar ook in de winkels van lokale aanbieders vind je meer dan genoeg elektronica voor prijzen die soms wel 30% lager liggen dan in Nederland. Vooral voor spullen zoals dure TV’s is die besparing de extra verzendkosten waarschijnlijk wel waard.

Ook Aliexpress is een goede aanbieder voor elektronica. Vooral producten die in China zelf gemaakt worden en ook in Nederland in de winkel staan, kun je daar vaak veel goedkoper kopen. Zo is op het moment van schrijven een activity tracker van Xiaomi ruim 30% goedkoper dan op websites zoals Coolblue of Bol.com.

Let bij aankopen buiten Europa wel op dat je geen invoerrechten of belasting hoeft te betalen. Bij bedragen boven de ca. 25 euro komen er al extra kosten aan te pas wanneer de douane het pakketje controleert. Ook vervalt vaak je recht op garantie.


7. Neem geen verlengde garantie

Het wordt vaak aangeboden wanneer je duurdere elektronica koopt zoals tv’s of camera’s. Verlengde garantie. En hoewel garantie fijn is, heb je vaak aan de standaard twee jaar wel genoeg. Natuurlijk kan een televisie of camera daarna alsnog kapot gaan, maar vaak heeft het dan niet meer te maken met een fabrieksfout.

Dat soort fouten komen vaak veel eerder dan in die twee jaar garantie naar voren. Bepaal dus goed of je de elektronica echt een extra jaar wilt verzekeren voor fabrieksfouten. De kans is namelijk erg klein dat die zich precies laten zien tussen het tweede en derde jaar van gebruik.


8. Koop nooit elektronica op afbetaling

Het is een hele eenvoudige manier om niet teveel geld uit te geven aan je nieuwe elektronica. Maar het is wel heel erg verleidelijk om toch voor deze optie te kiezen. Vaak heb je namelijk geen geld om duizend euro te betalen voor een nieuwe televisie. Je kan dan ook maandelijks 31 euro betalen, gedurende 48 maanden. Dat lijkt heel fijn, want dat betekent dat je de tv nu al kunt kopen, maar je moet dan ook even het eindbedrag berekenen.

In dit geval kom je uit op 1500 euro. En dit is geen fictief bedrag. Met rentes die maximaal 14% mogen bedragen, betaal je daadwerkelijk 50% meer dan je zou betalen als je het product uit je eigen zak had betaald. Probeer kopen op afbetaling dus in alle gevallen te vermijden. Je bent er ongelooflijk duur mee uit.


9. Bespaar op onnodige accessoires

Je kent het vast wel. Je gaat elektronica kopen, maar er komen nog wat accessoires bij kijken. Neem bijvoorbeeld een digitale camera. De foto’s moet je ergens opslaan, dus dat wordt waarschijnlijk een SD-kaartje. Vaak wordt je in de winkel dan een Ultra SD-kaartje aangeraden met een supersnelle schrijfsnelheid van de camera naar je computer. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar je betaalt er een stuk meer voor.

Veel fabrikanten kunnen je wel vertellen welke SD-kaart je minimaal nodig hebt om de foto’s op een goede manier op je geheugenkaartje op te slaan. Laat je dus niet gek maken als je ergens in een winkel staat of online wordt geadviseerd om de duurste accessoire te kopen. Vaak is dat helemaal nergens voor nodig.

9.1 Investeer in handige accessoires

Hoewel veel accessoires onnodig kunnen zijn, bestaan er ook nuttige accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een telefoonhoesje. Het is natuurlijk zonde als je gloednieuwe telefoon na enkele dagen al op de grond kapot valt. Een hoesje hoeft helemaal niet duur te zijn. Op Aliexpress koop je al een hoesje voor minder dan 3 euro. Een goedkope manier om je spullen veilig te houden.


10. Ding af op de prijs

Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om af te dingen in een elektronicazaak. Maar dat is soms wel mogelijk. Zeker als je meerdere producten gaat kopen bij dezelfde winkel. Stel je gaat naar de Mediamarkt en je wilt een TV, stereo installatie en autoradio kopen. Het is dan helemaal niet vreemd om korting te vragen van 10-20%. Je kan dezelfde producten immers ook gewoon ergens anders kopen. Meer weten over het vragen om korting? Lees dan 16 tips om het geld te besparen door af te dingen.


11. Wees kritisch

De beste besparing doe je wanneer je niks uitgeeft. Wees dus vooral kritisch op jezelf. We zien vaak om ons heen dat anderen nieuwe en dure elektronica kopen, waardoor we het idee hebben dat onze eigen producten niet meer goed genoeg zijn. Maar weet je zeker dat je wel echt iets nieuws nodig hebt? En als een product een beschadiging of een defect heeft, is het dan niet alsnog beter om het te repareren. Veel teveel mensen kopen een nieuwe telefoon wanneer ze merken dat de batterij achteruit gaat. Dat terwijl een nieuwe batterij soms maar 30 euro kost. Kijk dus goed naar je huidige situatie en bepaal of er andere manieren zijn om onder de hoge kosten voor elektronica uit te komen.


12. Kijk ook naar bijkomende kosten

Wanneer je een product koopt, krijg je te maken met verschillende kosten. Als eerst heb je natuurlijk de aanschaf. Maar ook daarna ben je niet altijd direct van de kosten af. Zo is er bijvoorbeeld onderhoud benodigd aan sommige elektronische apparaten. Maar ook het energieverbruik speelt een rol. Een televisie van 42 inch verbruikt over het algemeen minder stroom dan een 65 inch televisie. Ook verbruikt een led-tv aanzienlijk minder stroom dan een lcd-scherm of plasma scherm.

Ook de levensduur van bepaalde elektronica speelt een rol. Zo kan een plasma-tv inbranden, waardoor de kwaliteit en levensduur achteruitgaan. Maar ook andere apparaten hebben een fluctuerende levensduur. Je kan natuurlijk Apple Airpods kopen, maar ook een goedkopere variant op Aliexpress, die erop lijkt. Dan moet je je afvragen welke oortjes uiteindelijk langer meegaan en hoeveel geld je na twee gebruiksjaren uiteindelijk kwijt bent geweest aan oordopjes.


13. Ruil of verkoop je oude apparaten

Wanneer je nieuwe elektronica gaat kopen, dan moet je waarschijnlijk ook nog van je oude apparaten afkomen. Dat is gelukkig makkelijk geregeld. Koop je nieuwe elektronica in een winkel? Dan is er soms een inruilactie, waarbij je het oude apparaat direct kunt inleveren. Op die manier krijg je een paar euro of paar tientjes korting op je nieuwe apparaat.

Je kunt natuurlijk ook het heft in eigen handen nemen en de spullen op Marktplaats verkopen. Je zal verbaast zijn hoeveel mensen er nog op zoek zijn naar oude televisieschermen en telefoontjes uit het ‘stenen tijdperk’. Hoewel je nooit veel geld zal ontvangen voor je ouder apparaten is het nog altijd beter dan het weg te gooien of maar ergens te bewaren. Dan weet je zeker dat je er niets voor krijgt. Ook bespaar je het milieu, omdat iemand anders zo nog gewoon een paar jaar gebruik kan maken van jouw (afgedankte) spullen. Ook kapotte elektronica is voor sommige mensen interessant. Zij repareren de spullen dan goedkoop en verkopen het weer door.


14. Kies voor goedkopere merken

We doen het eigenlijk allemaal. Zoeken naar de A-merken. En dat is logisch, want die hebben zich vaak al bewezen als betrouwbare apparaten. Maar je betaalt niet alleen voor die kwaliteit. Je betaalt voor een groot deel ook voor de naam die het bedrijf heeft opgebouwd. Een goed voorbeeld van een telefoon waarbij de kwaliteit en prijs op een gunstige manier in verhouding stonden, was één van de eerdere versies van de One Plus. Het toestel had betere specificaties dan iedere andere telefoon op de markt, maar het had nog geen naam gemaakt. Inmiddels is ook dit toestel uitgegroeid tot één van de meest populaire telefoons ter wereld, waarbij ook het prijskaartje steeds hoger werd.

Het loont dus vaak om te zoeken naar goedkopere merken, die zichzelf eerst nog moeten bewijzen. En die merken zijn er genoeg. Xiaomi is bijvoorbeeld een opkomend merk in Nederland. Het maakt betrouwbare producten in vrijwel iedere categorie. Van smartphones tot robotstofzuigers en alles daartussenin. Omdat Xiaomi nog een echt Chinees merk is, kun je dit soort producten nu nog goedkoop kopen. Veel van de producten vind je op Aliexpress, maar inmiddels ook op Bol.com.

Over enkele jaren is Xiaomi waarschijnlijk een veel groter merk in Nederland en stijgen de prijzen. Door steeds een stapje voor te zijn op de ontwikkelingen kun je dus steeds minder bekende – maar goede – merken gebruiken, zonder de hoofdprijs te moeten betalen voor de producten. Huismerken van elektronicawinkels zijn ook een goed alternatief wanneer je geld wilt besparen en toch kwaliteit wilt kopen.


Elektronica is en blijft een dure uitgavenpost. Zelfs als je het tweedehands koopt. Maar soms ontkom je er niet aan om bijvoorbeeld een laptop te kopen. Die heb je nou eenmaal nodig om je bankzaken te regelen, of om mee te geven aan je kinderen, zodat ze op school aantekeningen kunnen maken. Gelukkig heb je nu zeventien tips om voortaan goedkoper aan je elektronica te komen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Consument
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen