Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Wat is goedkoper: een abonnement met toestel of Sim Only?

Wat is goedkoper: een abonnement met toestel of Sim Only?

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Loopt je abonnement binnenkort af en ben je je aan het oriënteren op je mogelijkheden? Dan heb je diverse opties. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een abonnement met nieuw toestel. Maar je kunt ook overwegen om een Sim Only abonnement af te sluiten en om je oude toestel te blijven gebruiken of om een los toestel te kopen. Welk van deze opties het meest voordelig is? Wij zochten het voor je uit.

Het korte antwoord op deze vraag is; in de meeste gevallen is het voordeliger om een los toestel met een sim only af te sluiten, maar je moet wel het toestelbedrag in één keer betalen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als er een goede aanbieding is, kan een toestel met abonnement echter ook goedkoper zijn. Hieronder lees je er meer onder.


Sim Only met één van de nieuwste toestellen

Het in één keer betalen van de kosten voor een nieuwe telefoon kan een behoorlijke aanslag op je portemonnee zijn. Om je een voorbeeld te geven, hebben we de iPhone 11 (november 2019) als voorbeeld gebruikt. Kies je ervoor om dit toestel (met 256 GB) los te kopen? Dan betaal je daar 979 euro voor. Dat is een behoorlijk bedrag om in een keer neer te moeten leggen.

Als we dit bedrag verdelen over 24 maanden, komen we uit op €40,79 per maand. Stel nou dat we hier een goedkoop Sim Only abonnement aan zouden koppelen van €9,50 per maand (100 minuten/sms + 2000 MB 4G internet). Dan kom je uit op €50,29 per maand.

Abonnement met hetzelfde toestel

Een soortgelijk abonnement met dit telefoon kost je €36,- per maand. Dit is exclusief aansluitkosten en de eenmalige betaling voor het toestel. Nemen we dat mee in de berekening, dan kost het abonnement + de iPhone 11 je €57,04 per maand.

Dit betekent dat je €6,75 per maand goedkoper uit zou zijn als je het toestel lost koopt en een Sim Only afsluit. Dat is 162 euro in twee jaar. Het los kopen en een Sim Only afsluiten is in dit geval dus goedkoper. Daartegenover staat alleen wel dat je het bedrag voor je telefoon in één keer moet ophoesten.

Sparen voor een nieuwe telefoon

Om geld te besparen, zou je er daarom voor kunnen kiezen om ruim van tevoren te beginnen met het sparen voor een nieuwe telefoon. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je genoeg geld hebt gespaard om een nieuw toestel te kopen tegen de tijd dat jouw toestel toe is aan vervanging. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om nog een jaar (of 2) met je huidige telefoon te doen, zodat je nog even de tijd hebt om het geld voor die nieuwe telefoon bij elkaar te krijgen.


Sim Only met budget telefoon

Voor wie niet het allernieuwste toestel hoeft, is een Sim Only combineren met een budget toestel een handige optie. Een budget toestel kost je nieuw ergens tussen de 100 en 200 euro. Dit zijn vaak telefoons die wel van moderne snufjes voorzien zijn, maar die niet zo uitgebreid en duur zijn als bijvoorbeeld de hierboven besproken iPhone.

Goedkope Sim Only + budget telefoon

Om je een idee te geven van wat deze optie je zal gaan kosten, hebben we een voorbeeld voor je gemaakt. Stel nou dat je een Sim Only abonnement bij provider Ben zou afsluiten. Je kiest hierbij voor een duur van 24 maanden met 100 belminuten/sms’jes en 2000 MB aan internet. Je wilt graag snel surfen, dus je betaalt graag een euro meer om gebruik te kunnen maken van 4G. In totaal kost je Sim Only abonnement je dan 9,50 per maand.

Het nieuwe toestel dat je uitzoekt is één van de beste budget telefoons van 2019, namelijk de Huawei P Smart (2019). Dit toestel kost je nieuw 172 euro. Als we dat doorberekenen naar de looptijd van je abonnement (24 maanden) en daar de abonnementskosten bij optellen, kom je uit op een maandbedrag van €16,66 per maand.

Abonnement + budget toestel

Natuurlijk hebben we bovenstaand voorbeeld ook even gebruikt om te kijken wat het je zou kosten als je een abonnement met ditzelfde toestel zou afsluiten. Hierbij hebben we eenzelfde abonnement gebruikt met 100 belminuten/sms’jes en 2000 MB 4G internet. Als je kiest voor een abonnement + toestel bij dezelfde provider (Ben) betaal je 16,50 per maand. Om zo volledig mogelijk te zijn, tellen we hier de thuiskopieheffing nog even bij op, waardoor je in totaal uitkomt op €16,73.

Een abonnement met toestel is in dit geval dus 0,07 euro duurder. Doorberekend naar 24 maanden is dit €1,68 wat je meer betaalt als je een abonnement met toestel afsluit in plaats van een Sim Only met los toestel. Niet echt een noemenswaardig verschil, dus.


Sim Only + tweedehands/refurbished telefoon

Een andere optie is om een tweedehands telefoon te kopen en deze te combineren met een Sim Only. Dit kan vooral interessant zijn als je graag een telefoon wilt waarvan de nieuwprijs behoorlijk hoog ligt. Of als je graag een toestel wilt kopen tegen een lage prijs en het niet erg vindt dat het toestel al ouder is. In dat geval zou je bijvoorbeeld op Marktplaats kunnen kijken, maar je kunt ook online opzoek gaan naar een refurbished telefoon. reBuy is een van de plekken waar je dit soort telefoons kunt vinden.


Abonnement met toestel

Een abonnement met toestel kan een slimme keuze zijn als je ook graag een nieuwe telefoon wilt hebben, vooral als je het toestel niet los kunt of wilt kopen. Er kleven echter ook nadelen aan deze optie.

Duur toestel? Dan betaal je vaak meer

In het voorbeeld met de iPhone 11 heb je kunnen zien dat het abonnement met toestel uiteindelijk veel duurder was dan het los kopen van het toestel met een Sim Only. Over het algemeen geldt dit voor de meeste abonnementen met een duur toestel.

BKR registratie

Daarnaast zijn er ook andere redenen te bedenken om geen abonnement met toestel te nemen, waaronder de BKR registratie die je krijgt als je een telefoon kiest die duurder is dan 250 euro. Die BKR registratie kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld een toekomstige lening bij een hypotheekverstrekker. Deze kan door die registratie namelijk zomaar enkele duizenden euro’s lager uitvallen. Je kunt je afvragen of een nieuwe telefoon dat waard is.

Een manier om onder de registratie uit te komen, is door voor een goedkopere telefoon te kiezen of voor een eenmalige toestelbetaling waardoor het toestelbedrag lager uitvalt.

Eenmalige toestelbetaling

Een eenmalige toestelbetaling is vaak in verschillende hoogtes mogelijk, afhankelijk van hoe duur het toestel precies is. Zo kun je ervoor kiezen om een deel in een keer te betalen en de rest per maand, of om het hele bedrag voor het toestel in één keer te betalen. Zo is het totale kredietbedrag lager, terwijl je in totaal hetzelfde zult betalen.


Vergelijk opties en prijzen

Wat goedkoper is of wat voor jou de beste keuze is, hang van verschillende factoren af. Daarom doe je er goed aan om alle opties en prijzen goed met elkaar te vergelijken, voordat je een keuze maakt. Maak hierbij ook zeker gebruik van vergelijkingssites en check ook vooral de acties van providers.

Soms krijg je bijvoorbeeld korting als je al een (thuis)abonnement hebt van een bepaalde provider en dat voordeel kan soms best aantrekkelijk zijn. Door goed te vergelijken, kun je een keuze maken die het goedkoopst én het handigst is in jouw situatie.

Vergelijk Sim Only

Vergelijk toestel met abonnement


Verkoop je huidige telefoon

Als je huidige telefoon nog werkt maar je toch graag een andere wilt, dan doe je er goed aan om je oude telefoon te verkopen. Op die manier brengt je oude telefoon toch nog wat geld op, in plaats van dat je hem stof laat vangen in een lade of een kastje.

En het geld dat je oude telefoon opbrengt, kun je vervolgens gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe telefoon of de eventueel accessoires daarvoor.


Wat heb je nodig?

Voordat we kunnen gaan kijken naar wat het goedkoopst is, is het eerst handig om te weten wat het precies is dat je nodig hebt. Hieronder hebben we een aantal situaties geschetst waarin je je zou kunnen bevinden.

In bezit van goed toestel

Is je huidige telefoon nog prima en kun je er zeker nog een paar jaar mee doen? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om je huidige telefoon te blijven gebruiken en een Sim Only abonnement af te sluiten. Is je telefoon nog in goede staat, maar wil je toch graag een nieuwe? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om het toestel te verkopen en een abonnement met toestel af te sluiten of een nieuw toestel + Sim Only abonnement aan te schaffen.

Toe aan een nieuw toestel

Ben je toe aan een nieuw toestel, omdat je huidige toestel niet meer naar behoren functioneert? Ook in dat geval heb je meerdere opties. Je kunt er namelijk voor kiezen om een abonnement met nieuw toestel af te sluiten. Maar je kunt ook een los toestel kopen en een Sim Only abonnement afsluiten.


Wat is Sim Only?

Een Sim Only abonnement is een abonnement zonder toestel. Je krijgt een simkaart waarmee je gebruik kunt maken van de belminuten, sms’jes en MB’s internet en kunt deze simkaart in een toestel naar keuze plaatsen, mits deze simlockvrij is. Simlockvrij houdt in dat je een simkaart van elke willekeurige provider in de telefoon zou kunnen gebruiken. Is je telefoon niet simlockvrij, maar wel meer dan een jaar oud? Dan kun je (vaak) gratis een unlock code aanvragen bij je oude provider.

De voordelen van Sim Only

Sim Only kent een aantal voordelen. Zo zijn de abonnementen vaak erg goedkoop en heb je (vaak) de keuze uit een abonnement dat maandelijks opzegbaar is of een abonnement waar je langer aan vastzit. Daarnaast kun je ook nog kiezen of je internet nodig hebt of niet. Een Sim Only abonnement sluit je al af voor minder dan 10 euro per maand.

De nadelen van Sim Only

Als je een Sim Only abonnement afsluit, dan zul je zelf een telefoon moeten regelen. Als je die telefoon al hebt, dan ben je supergoedkoop klaar. Heb je die telefoon echter nog niet, dan zul je dus zelf een telefoon moeten kopen. En hoewel de hoogte van de prijs van die nieuwe telefoon iets is wat je zelf grotendeels in de hand hebt, is het wel zo dat je die prijs in één keer moet betalen.


Sim Only of abonnement met nieuw toestel?

Wat de goedkoopste optie is, is van meerdere dingen afhankelijk. Zo hangt het ervan af of je een nieuw toestel nodig hebt of niet. En of je voor een budget telefoon kiest of voor een nieuw model.

In veel gevallen is een los toestel met een Sim Only het meest voordelig, maar je doet er goed aan om altijd even te checken of dat in jouw geval ook zo is. Daarnaast moet je het geld om het toestel in één keer te kunnen kopen ook maar net achter de hand hebben, al zou je daar natuurlijk ook voor kunnen sparen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Consument
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen