Tips en artikelen over geld besparen

5 tips om geld te besparen op bellen naar het buitenland

5 tips om geld te besparen op bellen naar het buitenland

Laatst bijgewerkt: oktober 3, 2019

Bellen met je (mobiele) telefoon is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Waar je vroeger per minuut moest afrekenen, kunnen we nu al onbeperkt telefoontjes plegen voor minder dan 10 euro per maand. Maar bellen naar het buitenland kan soms nog wel een probleem vormen. De regels zijn onduidelijk, de tarieven zijn vaak erg hoog en weinig mensen weten wie er precies de meeste kosten betaalt tijdens een belletje naar het buitenland. Daarom leggen wij je in dit artikel uit hoe dat precies werkt, én geven we 5 tips hoe jij goedkoop naar het buitenland kunt bellen.


Wanneer moet je betalen als je naar het buitenland belt?

Laten we beginnen met een opfrisser. Want de regels rondom bellen naar het buitenland zijn nog niet bij iedereen bekend. In 2017 werd bijvoorbeeld een wet ingevoerd, waardoor bellen vanuit het buitenland naar een Nederlands nummer niet meer gezien werd als roaming. Ook kon je vanaf toen gewoon naar een Nederlands nummer bellen die in het buitenland was. Die belminuten komen dus gewoon uit je bundel. Maar de volgende regels zijn vandaag de dag ook van toepassing:

 • Bellen naar een buitenlands nummer terwijl je in Nederland bent, kost geld. Wel zijn de regels sinds 14 mei 2019 aangepast en werden de tarieven iets naar beneden gehaald om duidelijkheid te scheppen.
 • Bellen naar een land buiten Europa is niet gereguleerd. Dat betekent dat jouw telefoonprovider nog steeds een flexibel – en dus een hoog – bedrag kan rekenen voor een telefoontje naar een niet-Europees land.

Dit betekent dat je vooral op moet letten wanneer je belt naar een buitenlands nummer, omdat je dan dus wel extra kosten maakt voor het bellen. Je kunt ook naar een Nederlands nummer bellen die zich buiten Europa bevindt. In dat geval moet de ontvanger van het telefoontje de extra kosten betalen. Jij weet immers misschien niet dat die persoon zich in het buitenland bevindt. Voor jou komt ook dat telefoontje dus gewoon uit je bundel en je hoeft niets extra te betalen.


5 manieren om te besparen op bellen naar het buitenland


1. Bellen via een app

Internet heeft veel bijgedragen aan de manieren waarop we met elkaar communiceren. Dagelijks worden er honderden miljoenen berichten verstuurd op apps zoals Facebook, Whatsapp en andere berichten apps. Maar het is ook heel goed mogelijk om via het internet te bellen. Afhankelijk van waar je bent, kan dat veel goedkoper zijn dan bellen via je reguliere bundel. Hieronder zie je welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Skype

Met Skype kun je eenvoudig bellen naar iedereen die een internetverbinding heeft. Skype werkt via een app op je telefoon, maar ook via een computer waarop Skype is geïnstalleerd. Skype biedt ook de optie om te videobellen, waarbij je elkaar kunt zien. Wil je bellen naar een mobiel nummer of vast nummer? Ook dat is geen enkel probleem. Wel zijn hier kosten aan verbonden. Op het moment van schrijven betaal je € 0,02 per minuut naar een vast nummer en € 0,09 tot € 0,11 naar een mobiel nummer. Skype is vooral handig wanneer de andere persoon geen internet heeft en jij toch via internet wilt bellen.

Whatsapp

Whatsapp heeft waarschijnlijk geen verdere uitleg nodig. De app staat geïnstalleerd op vrijwel alle Europese mobiele telefoons en het is de meest voorkomende vorm van communicatie. Een handige functie is Whatsapp bellen. Door via Wifi te bellen naar iemand in het buitenland, betalen jullie allebei niets voor het gesprek.

Google Hangouts

blank

Google Hangouts biedt de mogelijkheid om goedkoop met andere gebruikers van de app te bellen. Het installeren van de app is eenvoudig, maar het uploaden van beltegoed werkt redelijk omslachtig. Je moet namelijk namelijk nog een extra app installeren – Google Dialout – waarmee je kunt bellen naar vaste nummers of mobiele nummers. Vervolgens moet je in die app nog een aankoop doen met je creditcard om krediet te krijgen. Dat is het zogenaamde Google Voice Beltegoed. Gelukkig wordt je daarna wel getrakteerd op erg lage tarieven voor bellen. Met Google Hangouts bel je namelijk al voor 1 cent per minuut naar vaste nummers en voor 2 tot 3 cent per minuut naar mobiele nummers. Google is daarmee een zeer goedkope aanbieders om mee naar het buitenland te bellen. Mislukt een gesprek? Dan kun je het geld van dat gesprek teruggestort krijgen in je account.

Talk 360

Talk 360 is een app van eigen bodem. Met de app kun je bellen naar vaste telefoons voor ca. € 0,02 per minuut. Je kan niet onderling bellen met andere gebruikers van de app. Het gaat dus echt alleen om het bellen naar vaste telefoonnummers, via het internet. Hoewel de prijzen vrij laag zijn, worden er wel goedkopere apps aangeboden. Een voordeel van Talk 360 is dat alle informatie duidelijk in het Nederlands geschreven is. Zo is het ook te begrijpen voor mensen die niet zo goed Engels spreken.

VoipBuster

VoipBuster werkt net iets anders dan andere aanbieders in dit lijstje. In de app kun je namelijk zelf nog een mobiele provider kiezen waarmee je wilt bellen. Vervolgens moet je beltegoed opwaarderen op met die provider te kunnen bellen. In veel gevallen gaat het om 10 euro. Daar komt nog wel BTW en handelingskosten bovenop, waardoor je al gauw richting de 13 euro gaat voor 10 euro beltegoed. Hoewel VoipBuster niet de allergoedkoopste aanbieder is, kun je toch al bellen voor 1 tot 3 cent per minuut. Het gaat wel alleen om mobiele nummers.


2. Buitenlandbundel abonnement afsluiten

Er is ook een mogelijkheid om een buitenlandbundel af te sluiten. Daarmee kun je voordelig bellen naar buitenlandse telefoonnummers, zowel binnen Europa als wereldwijd. Hieronder een selectie van de opties die je hebt.

Vaste of mobiele nummers

Let er bij het afsluiten van een abonnement altijd op of het gaat om het bellen naar vaste nummers of om mobiele nummers. Dit staat namelijk niet altijd duidelijk weergegeven, maar is wel belangrijk. Anders betaal je alsnog de hoofdprijs voor een belletje naar het buitenland. Hieronder enkele aanbieders voor zowel vaste nummers, mobiele nummers of allebei:

Aanbieders bellen naar vaste nummers:

 • KPN
 • Caiway
 • NLE
 • Online
 • XS4ALL
 • Ziggo

Aanbieders bellen naar mobiele nummers

 • Lebara international
 • T-Mobile Go,
 • Vodafone Red

Aanbieders waarbij de buitenlandbundel deels binnen de reguliere bundel valt

 • Robin Mobile
 • KPN Zorgeloos


3. Sluit een tijdelijk abonnement af wanneer er kortingsacties zijn

Wanneer je ervoor kiest om een bundel af te sluiten om naar het buitenland te kunnen bellen, is het handig om de timing slim aan te pakken. De beste tijd om zo’n bundel aan te schaffen is namelijk vlak voor een lange vakantie. Je kunt dan kiezen uit diverse aanbieders die allemaal willen zorgen dat jij niet teveel geld uitgeeft op je vakantie.

De zomervakantie is bijvoorbeeld een goede tijd om de bundel af te sluiten. De prijzen zijn dan over het algemeen het laagst en je hebt de meeste keuzes. Omdat de bundels vaak voor één of twee maanden worden afgesloten, kun je op die manier slim bedenken hoe je dat kunt doen.


4. Bepaal of een belbundel nodig is

Of het slim is om een extra belbundel af te sluiten, hangt een beetje af van de kosten per minuut. En hoewel de kosten voor bellen naar het buitenland sinds mei 2019 iets beter gereguleerd zijn, staan de tarieven nog niet vast. Er is alleen een maximumbedrag bepaald. Voor bellen naar niet-Europese landen ligt dat anders. Daar is helemaal niks gereguleerd.

Soms betaal je per minuut dus meer dan €0,30. Geen pretje als je daarachter komt na een telefoongesprek van een uur. Op de website hallobuitenland.nl kun je daarom zelf zien welke tarieven er op dit moment gelden wanneer je naar het buitenland wilt bellen. Aan de hand daarvan kun je een berekening maken of je duurder uit bent wanneer je een abonnement afsluit of wanneer je gewoon een aantal minuten per maand belt.

Deze website zorgt ervoor dat je eenvoudig die berekening kunt maken. Daarbij kun je de kosten voor een bundel ook vergelijken met de opties in Tip 1. Er zijn waarschijnlijk maar weinig buitenlandbundels die goedkoper bellen dan bijvoorbeeld Google Hangouts.


5. Bel via een 0900 nummer

Een andere manier om goedkoop te bellen is via een 0900 nummer. Op goedkoopbellen.nl vind je zulke nummers. Via het 0900 nummer van die website bel je dan eenvoudig naar een buitenlands nummer naar keuze. De geldende tarieven voor die telefoontjes vind je terug op de website.

Een bijkomend voordeel is dat je niet apart hoeft te betalen voor de 0900 nummers. Je krijg dus gewoon de belkosten gepresenteerd op de factuur van je bestaande telefoonrekening. Zoals de tarieven nu op de website staan is het een stuk goedkoper om via dit 0900 nummer te bellen dan om het uiteindelijke telefoonnummer direct te bellen.

Een handige optie dus wanneer je vaker naar het buitenland belt, maar geen abonnement wilt aanschaffen. Let wel op dat sommige landen nog steeds erg duur zijn, ook via een 0900 nummer.


Zoals je ziet zijn er meerdere opties wanneer je naar het buitenland wilt bellen. Ze zijn niet allemaal even handig of goedkoop, maar op deze manier weet je wel dat er altijd een manier is waarop je in contact kunt komen met iemand die in het buitenland is. En dat zonder dat je hoeft te schrikken wanneer je de telefoonrekening gepresenteerd krijgt.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Vaste lasten
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen