Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Geld besparen in de dure decembermaand

Geld besparen in de dure decembermaand

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Ah, december. De maand van feestdagen, gezellig samen zijn, heerlijk eten, lekker warm voor de haard en mooie kado’s… December is een fijne, maar ook een dure maand. Al die lekkere feestelijke diners en die Sinterklaas-, kerst- en nieuwjaarskado’s moeten ergens van betaald worden, toch? Veel mensen vinden het lastig om niet volledig platzak het nieuwe jaar in te gaan. Heb jij dat probleem ook? Wij helpen je graag – en zetten in dit artikel verschillende tips om een rij om geld te besparen in de dure decembermaand. Zonder dat deze feestmaand er minder gezellig op hoeft te worden, natuurlijk. Geniet ervan!


Abonnementen, verzekeringen en maandelijkse lasten

Het is goed om minstens één keer per jaar kritisch te kijken naar je lopende geldzaken en vaste lasten.

Misschien betaal je elke maand een flink bedrag aan de sportschool waar je nooit heen gaat, of is er net een nieuwe, goedkopere sportschool geopend bij jou om de hoek. Of heb je al tijden een abonnement op dat tijdschrift dat je alleen maar doorbladert en dan weer naar het oud papier doet.

Je voelt hem al aangekomen: je kunt een hoop geld besparen door deze onnodige abonnementen op te zeggen!

De maand december leent zich uitstekend om eens goed de bezem door je verzekeringen, abonnementen en andere geldzaken en andere vaste lasten te halen. Vaak kun je vlak voor het nieuwe jaar een nieuwe, goedkopere verzekering afsluiten of loopt een abonnement één jaar. Veel mensen zoeken bijvoorbeeld een nieuwe zorgverzekeraar uit in december: je mag namelijk tot 1 januari overstappen.

Kijk dus goed of je reis-, zorg-, of uitvaartverzekering misschien wel stukken goedkoper kunnen. Dat scheelt niet alleen in de dure decembermaand, maar het hele jaar door een hoop centen. Wel zo fijn.


Laat de luxe even voor wat het is

December is voor veel mensen een dure maand. Je viert natuurlijk de feestdagen met je vrienden en familie, en daar horen lekkere hapjes en kado’s bij… Om ervoor te zorgen dat je niet compleet blut het nieuwe jaar in gaat, is het handig om de ‘luxere’ dingen die je normaal doet even on hold te zetten.

Ga jij bijvoorbeeld elke ochtend voordat je de trein instapt nog een lekkere cappuccino halen op het station? Neem er pas eentje op je werk bij de koffieautomaat (want: gratis) of neem je cafeïne shot mee van huis in een thermobeker. Zo bespaar je al gauw rond de dertien euro per week.

Dit geldt natuurlijk ook voor andere luxe zaken waar je ook wel even zonder kunt: die lunch bij dat gezellige zaakje (smeer deze maand je eigen brood), dat bioscoopbezoekje (thuis film kijken is net zo fijn) en die nieuwe kleding – maar daar komen we straks nog op. Door de luxe even te laten wat het is kun je tientallen euro’s besparen in deze dure decembermaand. Enne, je komt vast niets tekort, want december barst van de leuke diners, feestjes en borrels!

Trouwens, koop ook geen dingen die je niet nodig hebt. In de weken voor Sinterklaas en Kerst zie je de gekste aanbiedingen: 2+1 gratis, twee halen, één betalen en andere knallers.

Koop vooral geen dingen in de aanbieding die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt, hoe goed de aanbieding ook lijkt. Uiteindelijk zit je met tien pakken tandpasta voor een paar euro, terwijl je die euro’s juist in december erg goed kunt gebruiken. Later in het jaar scoor je deze producten ook heus nog wel voor een prikkie!

https://nl.pinterest.com/pin/760052874591492115/


Kleding bespaar tips voor december

De decembermaand staat vaak gelijk aan het kopen van nieuwe kleding! Je wilt natuurlijk wel op je mooist verschijnen bij het kerstdiner en dat gave nieuwjaarsfeest. Het kan best wat knaken kosten als je voor elke december gelegenheid een compleet nieuwe outfit koopt – helemaal als je die maar één keer aan doet, en volgend jaar weer wat ander aanschaft. Daarnaast is er bijna geen kledingwinkel te vinden die uitverkoop heeft in december, je bent dus altijd duurder uit dan andere maanden.

Lees ook:

Om geld te besparen op je outfit tijdens de dure decembermaand hebben we ook wat tips voor je op een rijtje gezet.

Draag hetzelfde als vorig jaar

Heb jij die ene prachtige jurk of dat mooie colbert speciaal voor de kerst bij je schoonfamilie gekocht, maar is het kledingstuk nu verbannen naar een plekje achterin je kast? Hartstikke zonde, toch? Echt niemand heeft door dat je hetzelfde aan hebt als vorig jaar, helemaal als je het slim styled met andere oorbellen of een nieuwe stropdas. Zo kun je jouw feest outfit gewoon recyclen, zonder dat je er bakken vol geld aan uit hoeft te geven. Vind je het maar niets om bij dezelfde mensen in dezelfde outfit aan te komen? Kies dan je kerst kledingstukken van vorig jaar voor het oudjaarsdag diner van dit jaar, en andersom.

Ruilen, ruilen, ruilen!

Als jij je toch helemaal in het ‘nieuw’ wilt steken voor de speciale gelegenheden in december, is dit een goede tip voor jou: duik de kledingkast van je broer of zus, je vrienden of je nichtje in! Help elkaar aan leuke outfits om toch het gevoel te hebben om wat nieuws aan te hebben, zonder dat je er een cent aan uit hoeft te geven. Ook nog eens lekker duurzaam! Zo draag jij die prachtige rok waar je vriendin op uitgekeken is, en schittert zij in jouw kerst jurk van vorig jaar. Win-win, als je het ons vraagt.

Als je wilt shoppen, ga dan voor de uitverkoop

Wil je pas in het nieuwe jaar met je goede geld voornemens beginnen? Vlak na kerst hebben veel merken uitverkoop – soms wel tot zeventig procent korting. Scoor daarom net na de feestdagen alvast een nieuwe outfit voor komend jaar, want dat kan dus heel wat geld schelen! Bewaar je gloednieuwe kledingstuk in je kast en je zult jezelf volgend jaar weer dankbaar zijn.


De december kado’s

In december vieren de meeste mensen in Nederland Sinterklaas en Kerstmis. Bij deze heerlijke feestdagen horen in vele families ook presentjes. Vooral die kado’s maken de decembermaand tot een dure maand: het ligt er natuurlijk maar net aan hoe jouw familie deze feestdagen viert, maar meestal gaat dat gepaard met een flinke zak vol presentjes.

Om zo goed mogelijk te besparen op kado’s, zijn er gelukkig verschillende manier om met een nog gevulde rekening januari te bereiken.

Koop kado’s het hele jaar door

Natuurlijk hoef je de kado’s voor Sinterklaas en Kerstmis niet pas in december te kopen. Dat kan zelfs voor een hoop stress zorgen (want nu móét je iets voor je kieskeurige zus vinden wat ze leuk vindt binnen een paar weken) en het kan ook een stuk duurder zijn, want de prijzen in winkels kunnen een stukje omhoog gaan in de december maand.

Dat heeft natuurlijk alles te maken met vraag en aanbod. Wees daarom verstandig en koop je december kado’s gewoon het hele jaar door! Zie je tijdens je vakantie een gaaf presentje voor je zus? Gewoon meenemen, bewaren en in december pas geven. Sommige mensen zweren bij een kado kast, waar ze het hele jaar door presentjes in bewaren.

Zo heb je altijd wat in huis (fijn als je per ongeluk een verjaardag bent vergeten) en vermijdt je meteen de kado stress in december.

Vergelijk, vergelijk en vergelijk

Om zo goedkoop mogelijk een mooi kado te scoren, is het handig om altijd te vergelijken. Als je online op zoek bent naar een presentje gaat dat ontzettend makkelijk. Check de naam van een bepaald product en zoek naar deze (merk) naam op Google. Waarschijnlijk zul je hetzelfde product op meerdere webshops vinden, maar dan voor verschillende prijzen. Jij kiest natuurlijk voor de goedkoopste optie. Geen zin om zelf op zoek te gaan? Check dan het gewenste kado op een vergelijkingssite. Zo ben je in één muisklik klaar, want de vergelijkingssite zoekt voor jou waar het product de laagste prijs heeft.

Geef spullen een tweede leven – of ga zelf aan de slag

Leuke kado’s hoeven echt niet vers uit de winkel te komen. Bij de kringloop of op een rommelmarkt kun je soms de gaafste parels vinden die je kado kunt doen tijdens Sinterklaas of Kerstmis. Zo weet je zeker dat je een uniek kado hebt, en het kan ook nog eens heel wat geld schelen om een tweedehands kado te geven!

Misschien heb je zelf die dure douchegel die je nooit gebruikt nog onaangetast in de kast liggen, en kun je die weer weggeven. Wel van tevoren even checken of tweedehands kado’s oké zijn in je (schoon)familie, zodat je niemand kwetst.

Ben je lekker creatief? Dan kun je ook nog zelf aan de slag: wat dacht je van het do it yourselven van een mooie lamp of een schattig mobiel voor het kleinste kindje in de familie? Op internet vind je een hoop gave projecten. Dat is pas een origineel kado – zo kom je aan met een persoonlijk presentje waar je eigen tijd in is gaan zitten. Daar zal de ontvanger ontzettend blij mee zijn, en het kost jou geen handen vol geld.

https://nl.pinterest.com/pin/76490893654614691/

Spreek af om een maximum bedrag voor kado’s in te stellen

Naast het geven van een tweedehands presentje, kun je om de kosten wat te drukken ook samen een maximum bedrag afspreken. Misschien herken je dit wel: elk jaar wordt het steeds gekker en gekker met de ‘kleinigheidjes’ – elke jaar overtreffen familieleden elkaar weer. De Sinterklaas- en kerstkado’s gaan uiteindelijk toch echt om het gebaar, en niet om de kosten van het presentje.

Als jullie samen een budget afspreken waar iedereen het mee eens is, dan kun jij je volledig richten op het vinden van een passend kado, zonder dat je in januari compleet blut bent. Kado’s geven gaat niet over elkaar aftroeven met dure presentjes, maar om iets te geven wat écht bij iemand past. En dat hoeft echt geen tientallen euro’s te kosten.

Consuminder en geef minder kado’s

Tegenwoordig zijn we gewend om meer te kopen en spullen steeds korter te gebruiken. Dat geldt ook voor kerst kado’s: waar je vroeger misschien één presentje kreeg, liggen er nu vaak meerdere kado’s onder de boom. Steeds meer mensen willen niet meer zo consumeren en juist consuminderen: minder kopen, minder verbruiken en minder weggooien. Dat is goed voor de aarde, en ook goed voor je portemonnee. Ga daarom deze december ook op de consuminder toer en spreek af om minder kado’s te geven.

Lees ook:


Een goedkoop, maar feestelijk en luxe diner

Als je aan december denkt, dan denk je waarschijnlijk aan lekker eten. Naast kado’s  zijn feestelijke diners en borrels vaak de grootste kostenpost van de decembermaand. Gelukkig kun je, door slim om te gaan met dit voedsel, een hoop besparen op de kosten voor deze diners. Zonder dat je hoeft te besparen op luxe en de gezelligheid, natuurlijk!

Bereid je alvast voor in de maanden voor december

Net zoals bij de kado’s, kun je ook voor luxere voedselproducten al het hele jaar je voorbereiden op de decembermaand. In december zijn typische feestelijke producten een stuk duurder – probeer bijvoorbeeld die hele kip of kalkoen al in september te kopen. Je kunt vlees (en andere producten) namelijk prima tot de decembermaand goed houden in de vriezer!

Laat iedereen zelf wat meenemen

Steeds vaker gaan mensen voor een bring-your-own feestje. Misschien lust je oom alleen peperdure jenever (die jij nooit drinkt) of is er één veganist in jullie gezelschap, waar je speciaal inkopen voor doet. Om zeker te weten dat er voor iedereen wat lekkers is, zonder dat jij bakken met geld uitgeeft om dat te bewerkstelligen, kun je met elkaar afspreken dat iedereen wat meeneemt. Dat scheelt een hoop gedoe in de keuken – helemaal voor een wat groter gezelschap – en zorgt ervoor dat je portemonnee niet in één klap leeg is! En het is ook nog eens heel gezellig, want iedereen draagt zo bij aan de feestvreugde.

Maak het zelf!

Gaan jullie lekker gourmetten met kerst? Lekker makkelijk, want dan kun je van alles kant- en klaar kopen en je bent klaar. Toch is de goedkopere optie om alles zelf voor te bereiden: daar kun je tientallen euro’s mee besparen. Maak bijvoorbeeld zelf hamburgertjes van een pak gehakt en snij zelf je groenten (in plaats van voorgesneden pakjes). Bijvoorbeeld: een verpakking voorgesneden champignons kost soms bijna twee euro, terwijl je als je het zelf snijdt voor nog geen euro klaar bent. Reken maar uit als je dit voor al je gourmet producten doet… Dat scheelt onder de streep echt een hoop.


Scoor voor een prikkie een kerstboom

Bij december hoort natuurlijk een kerstboom. Deze feestelijke boom staat toch een groot gedeelte van de maand op een prominente plek in huis. Helaas is een kerstboom best aan de prijs – maar gelukkig zijn er manieren om goedkoop een kerstboom te scoren.

Op bepaalde dagen mag je jouw eigen boom zagen onder toezicht van Staatsbosbeheer – de informatie over wanneer en waar staat rond de decembermaand op de website van bovengenoemde. Ook kun je bij verschillende winkels, zoals de Ikea of de Sligro een gratis kerstboom scoren als je een bepaald bedrag spendeert. Wel zo handig als je toch al iets van deze winkels op je boodschappenlijstje hebt staan!

https://nl.pinterest.com/pin/419679259021334465/


Plan je december budget

Een andere manier om minder geld uit te geven, is om van tevoren een budget voor de maand vast te stellen. Dat kun je op verschillende manieren doen: wat dacht je ervan om van nul euro dagen in te plannen om geld te besparen, om je geplande budget achter slot en grendel te bewaren, bijvoorbeeld. Hoe kun je dat plannen van je december budget nu het beste aanpakken?

Ga voor een nul euro dag

Een fijne tip om geld te besparen in de dure decembermaand, is om een paar dagen in deze maand helemaal niets uit te geven. Door je portemonnee thuis te laten, voorkom je dat je onnodige uitgaves doet. Zo word jij je ook bewust van wat je op een dag eigenlijk uitgeeft. Wat mis je nu echt als je jouw pinpas een keertje niet mee hebt? Je kunt prima een dag niets uitgeven (als je natuurlijk wel wat te eten in huis hebt) en dat scheelt aan het einde van de streep toch weer wat euro’s.

Pin contant geld

Als je geen zin hebt om elke uitgave op de weegschaal te leggen, maar toch wilt besparen, is het een goed idee om contant geld te pinnen. Zo kun je voor de hele maand bepalen hoe veel geld je wilt uitgeven aan bijvoorbeeld presentjes, eten en drinken of uitjes. Als jij je geld contant hebt, heb je meer visueel hoeveel euro’s je te besteden hebt. En natuurlijk geldt: op = op! Zo ga je niet gedachteloos pinnen, maar hou jij je gemakkelijker aan je december budget.

Budgetteer voor de hele maand (en zorg dat je niet bij je budget kan)

Het is ook een goed idee om van tevoren vast te stellen hoeveel je in december wilt uitgeven aan bijvoorbeeld je kado’s of het kerstdiner. Doe je budget in verschillende envelopjes en leg ze weg – of geef ze aan je vriend of je moeder zodat je er even echt niet bij kan. Zo hou jij je zeker weten aan je budget en zul je in januari niet bang zijn om je bankrekening te openen.

Extra tip: spaar alvast voor december

Om in december iets meer geld uit te kunnen geven, is het ook een goed idee om daar de rest van het jaar alvast rekening mee te houden. Spaar bijvoorbeeld elke maand een paar euro voor de duurste maand van het jaar: zo heb je in december toch weer wat centen extra.


Verkoop overbodige spullen

https://www.instagram.com/p/BuWbsDMlY0Y/

Kun jij wel een extraatje gebruiken in december? Mest dan eens goed je kasten uit, want december is de perfecte maand om overbodige spullen te verkopen. Anderen zijn ook op zoek naar een leuk (tweedehands) kado: wat dacht je van dat ene boek dat je al eens gelezen hebt, maar er nog gloednieuw uit ziet, of die oorbellen die nog in de verpakking zitten?

Zet je overbodige spullen daarom op Marktplaats, Facebook Marketplace of Instagram, of ga op een wintermarkt of rommelmarkt staan, en verdien zo een zakcentje extra. Zo speel je misschien zelfs quitte in de dure decembermaand.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen