Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Gratis vlucht voor een baby? Alle kosten voor vliegen met een baby.

Gratis vlucht voor een baby? Alle kosten voor vliegen met een baby.

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Ga je binnenkort samen met je baby op reis? Als jullie net ouders zijn geworden, kan het best overweldigend zijn. Er is zo veel waar je nu rekening mee moet houden. Daarom kan het ook spannend zijn om op vakantie te gaan met je baby, maar juist ook goed: even relaxen in een hele andere omgeving kan je ook veel goeds brengen. Of misschien ga je met je baby op pad omdat je familie in het buitenland hebt wonen? Waarom je ook gaat: als je gaat vliegen met je baby, dan kan dat financieel heel fijn zijn: baby’s mogen namelijk gratis mee met het vliegtuig. Meer weten over alle kosten voor het vliegen met een baby? We vertellen je alles in dit artikel.


Een gratis vliegticket voor je baby

Nog niet iedereen weet het: als je met een baby tot en met twee jaar een vlucht maakt, dan hoef je geen stoel voor het kind te boeken. Dat kan heel wat kosten schelen, want je krijgt dus eigenlijk een gratis vliegticket! Je betaalt alleen de administratiekosten. Vliegvakanties kunnen best duur zijn, helemaal met kleine kids, want vaak ben je dan ook nog gebonden aan de schoolvakanties. In deze tijden zijn vliegtickets over het algemeen duurder, omdat de vraag naar zitplaatsen dan groter is. Vanaf twee jaar betaal je een speciaal kindertarief voor een stoel voor je kinderen. Daarom is het wel zo fijn dat jij met je baby tot twee jaar vrijwel gratis (alleen voor de administratiekosten) kan vliegen.

Vanaf wanneer mag een baby (vrijwel gratis) mee in het vliegtuig?

Wil jij binnenkort met je pas geboren baby vliegen? Dan is het goed om te weten dat je kindje vanaf twee weken mee mag met het vliegtuig. Officieel mag een baby van zeven dagen al mee op een vlucht, maar dan mag het alleen als de bevalling zonder complicaties is verlopen – toch houden de meeste luchtvaartmaatschappijen twee weken aan. Voor een kind tot en met twee jaar is de vlucht maar een paar tientjes. Dat verschilt per luchtvaartmaatschappij: in de alinea hieronder lees je alles over de (leeftijds) regels per maatschappij.

Let op! Misschien ga je wel op vakantie om de verjaardag van je kindje te vieren. Als je kind tijdens de dus reis twee jaar oud wordt, heb je bij vrijwel elke luchtvaartmaatschappij geen recht meer op het speciale baby ticket. Dan moet je of een kindertarief (die alsnog best aan de prijs is), of een regulier ticket aanschaffen. Als je kind net tijdens je reis twee wordt, kun je er voor kiezen om een los babyticket voor de heenreis te kopen, en een normaal ticket voor de terugreis. Dat kan dan toch nog een paar euro’s schelen!

Geen eigen zitplaats voor de baby

Hou er wel rekening mee dat je baby gratis mee kan reizen, omdat het kindje geen eigen stoel heeft. Logisch, wel, want een stoel kan natuurlijk ook gevuld worden met een betalende volwassene. Je zult je baby dus de gehele vlucht op schoot moeten houden als je gratis met je baby wilt vliegen. Als je dat liever niet wilt, dan kun je beter een vliegticket voor je baby tegen het kindertarief boeken (lees er hieronder meer over), of afwachten dat er niemand naast jou of jullie komt zitten, zodat je toch van een extra stoel gebruik gemaakt kan worden. Vaak denken de stewardessen graag met je mee, dus dat moet ook goed komen!

Hoeveel baby’s mogen er met één gezin mee in het vliegtuig?

Heb je nou meerdere kleintjes of zelfs een tweeling? Bij vrijwel elke luchtvaartmaatschappij mogen er maximaal twee baby’s mee reizen met een ouder. Vanwege bepaalde veiligheidsvoorschriften is het wel noodzakelijk om per rij maar één baby op schoot te hebben: je mag dus niet als ouders naast elkaar zitten en elk een kleintje vasthouden, zonder dat zij een eigen stoel hebben. Voor de zekerheid is het handig om met de desbetreffende luchtvaartmaatschappij te bellen en je situatie aan te geven: als je twee kindjes onder de twee jaar bij je hebt tijdens je reis, of als je ouders bent van een tweeling, kan er in de meeste gevallen wat geregeld worden, zodat je geen extra stoel voor je baby hoeft te boeken.

https://nl.pinterest.com/pin/418623727844987978/


Overige kosten om rekening mee te houden

Naast het boeken van het ticket voor je baby, moet je ook met wat andere kosten en zaken rekening houden. We zetten deze kosten voor je op een rijtje.

Reiswieg of kinderwagen

Misschien slaapt jouw kindje alleen in een reiswieg, en wil je graag ook een buggy of een kinderwagen mee. Meestal zijn deze voorwerpen zo groot dat ze niet als handbagage mee kunnen in het vliegtuig. Bij de meeste vliegmaatschappijen mag je reiswieg, kinderwagen of buggy gratis mee, ook als de voorwerpen in het ruim moeten worden vervoerd (kijk voor een overzicht van de verschillen tussen luchtvaartmaatschappijen hieronder). Soms heeft het er ook mee te maken of je wel of geen stoel voor je kleintje hebt gereserveerd. Gelukkig mag je altijd, ook als de kinderwagen bijvoorbeeld niet in de vakken boven je hoofd passen, de wagen meenemen tot aan het instappen in het vliegtuig.

Wil je naast elkaar zitten?

De meeste luchtvaartmaatschappijen doen hun uiterste best om gezinnen zo veel mogelijk bij elkaar te laten zitten. Als je er echter zeker van wilt zijn dat je naast je partner of familielid/vriend kunt zitten tijdens je vlucht, kan het een goed idee zijn om voordat je gaat vliegen alvast een stoel te reserveren. Dat kost tussen de vier en dertig euro per stoel, maar dan weet je wel zeker dat jullie bij elkaar zitten. Wel zo fijn, als jij je baby op schoot hebt, en even wilt plassen of je benen wilt strekken.

De bagage van je baby

Ook baby’s hebben tijdens een vakantie bagage nodig: denk aan luiers, kleertjes en speelgoed. Passen de spulletjes van je baby niet in je eigen tas? Bij sommige maatschappijen mag je voor je baby gratis een tas van maximaal tien kilo inchecken – ook als je kleintje bij je op schoot zit. Anders is het handig om een extra tas in het ruim mee te vervoeren, zodat je zeker weet dat je alles hebt. Een extra tas inchecken kost tussen de tien en vijftig euro.

Vergeet ook het paspoort voor je kleintje niet

Sinds 2012 is het voor elk kind verplicht om een paspoort te hebben (of een ID kaart). Zorg er daarom voor dat je ruim van tevoren een paspoort of ID kaart regelt als je met je kindje wilt gaan vliegen. Een paspoort voor kinderen tot 18 jaar kost maximaal 54 euro, de kosten verschillen per gemeente. Kijk dus op de website van jouw gemeente voor de precieze kosten.


De verschillende kosten per luchtvaartmaatschappij

Omdat de kosten voor een ticket voor je baby en de bagage van je baby per luchtvaartmaatschappij kunnen verschillen, zetten we deze kosten van de meest populaire vliegmaatschappijen voor je op een rijtje. Zo kun je heel gemakkelijk aflezen hoe duur het vliegen met een baby is voor jouw vlucht.

KLM
Bij KLM betaal je, als jij je baby op schoot houdt, slechts 10% van het normale tarief. Als je een eigen stoel boekt voor je baby, dan krijg je geen korting, en betaal je de reguliere prijs. Bij KLM mag je gratis 1 stuk handbagage van maximaal 12 kilo meenemen voor je baby.

Easyjet
Bij Easyjet betaal je, als jij je baby op schoot houdt, 31 euro voor je kleintje. Als je een eigen stoel boekt voor je baby, dan krijg je geen korting, en betaal je de reguliere prijs. Bij Easyjet mag je gratis een buggy of een reisbjedje meenemen aan boord. Als je een vooraf stoel wilt kiezen, kost dat tussen de 2,99 en 11,99 euro, afhankelijk van de rij.

Ryanair
Bij Easyjet betaal je, als jij je baby op schoot houdt, slechts 25 euro voor je kleintje. Als je een eigen stoel boekt voor je baby, dan krijg je geen korting, en betaal je de reguliere prijs. Je mag voor je baby geen bagage inchecken, maar je mag wel 2 stuks babyartikelen meenemen, zoals een kinderwagen.

British Airways
Bij British Airways betaal je, als jij je baby op schoot houdt, slechts 10% van het normale tarief. Als je een eigen stoel boekt voor je baby, dan betaal je 75% van het volwassentarief. Aan boord zijn speciale reiswiegjes voor je baby verkrijgbaar, dus die hoef je niet mee te nemen.

Corendon
Bij Easyjet betaal je, als jij je baby op schoot houdt, alleen 40 euro administratiekosten. Als je een eigen stoel boekt voor je baby, dan krijg je geen korting, en betaal je de reguliere prijs. Als je kind tijdens de vakantie twee wordt, mag hij of zij toch nog voor alleen de administratiekosten meevliegen: pas na twee weken moet het kind een eigen stoel.

TUI
Bij TUI hangt het af van je bestemming hoeveel je betaalt voor je baby op schoot. Het is dus een goed idee om even contact op te nemen met TUI voordat je boekt. Als je een eigen stoel boekt voor je baby, dan krijg je geen korting, en betaal je de reguliere prijs.

Vueling
Bij Easyjet betaal je, als jij je baby op schoot houdt, slechts 15 euro voor je kleintje. Lekker goedkoop! Als je een eigen stoel boekt voor je baby, dan krijg je geen korting, en betaal je de reguliere prijs. Extra bagage voor je baby moet ingecheckt worden, dat kost je tussen de tien en vijftig euro (afhankelijk van de afmetingen en het gewicht van de koffer of tas)

Emirates
Bij Emirates betaal je, als jij je baby op schoot houdt, slechts 10% van het normale tarief. Als je een eigen stoel boekt voor je baby, dan betaal je 75% van het volwassentarief. Je mag voor een kind kostenloos extra bagage meenemen.

Delta Airlines
Bij Delta Airlines betaal je, als jij je baby op schoot houdt, slechts 10% van het normale tarief. Voor binnenlandse vluchten in Amerika reist je kindje gratis. Als je een eigen stoel boekt voor je baby, dan krijg je geen korting, en betaal je de reguliere prijs.

https://nl.pinterest.com/pin/46161964916083324/


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen