Tips en artikelen over geld besparen

Wat zijn gemiddelde uitgaven gezin per maand?

Wat zijn gemiddelde uitgaven gezin per maand?

Laatst bijgewerkt: januari 3, 2020

Geld speelt een belangrijke rol in het gezinsleven. Sommige dingen kun je bijvoorbeeld wel doen met de kinderen, terwijl je soms nee moet zeggen. Maar hoe zit dat eigenlijk met andere gezinnen? Zijn er cijfers bekend over wat een gemiddeld gezin per maand of per jaar besteedt? Jazeker. En wij gaan je in dit artikel voor een aantal grote kostenposten vertellen wat een gemiddeld Nederlands gezin daaraan uitgeeft. 


Wat voor soort huishouden heb je?

De vraag wat een gemiddeld gezin iedere maand aan kosten heeft, is niet zo snel te beantwoorden. Want ieder gezin heeft aan andere samenstelling. Natuurlijk kan je een gezin hebben met twee ouders en twee kinderen, maar hoe oud zijn die kinderen? En zijn het jongens en meisjes? Want een gezin met twee kinderen, waarvan één jongen van 17 en een meisje van 11, geeft minder geld uit dan een gezin met één meisje van 17 en een jongen van 11. Daarnaast is ook het inkomen van het gezin belangrijk. Zijn de ouders tweeverdieners en verdienen zij meer dan een modaal salaris, dan liggen de uitgaven uiteraard hoger dan een gezin dat in de bijstand zit.

Beter kosten per persoon berekenen

Om de vraag wat een gemiddeld gezin maandelijks uitgeeft goed te kunnen beantwoorden, moeten we dus kijken naar alle onderdelen van de vraag. In dit artikel trekken we de vraag dus helemaal uit elkaar. Voor boodschappen kijken we dus zelfs naar de minimale kosten per persoon en bij de andere vragen kijken we vooral naar het inkomen van het gezin. Op die manier kun jij jouw eigen situatie eenvoudig zelf herkennen en kijken of jij minder of juist meer uitgeeft.


Welke kosten heeft een gezin?

Maandelijks vliegen er bij een gemiddeld gezin honderden euro’s van de bankrekening. Hoewel veel van die uitgaven iedere maand in de vorm van vaste lasten zijn, is dat niet alles wat een gezin uitgeeft. Hieronder lees je meer over de uitgaven die een gemiddeld gezin heeft.

Vaste lasten

Vaste lasten worden zo genoemd omdat ze iedere maand weer terugkomen, tenzij je ze opzegt. Het gemiddelde gezin geeft het meeste geld uit aan de vaste lasten, omdat veel van deze uitgaven gaan om onderdak, vervoer en verzekeringen. Bij vaste lasten horen de volgende kostenposten en gemiddelde bedragen:

 • Huur: ± € 500 tot € 600 p/m
 • Hypotheek: ±  € 500 tot € 600 p/m
 • Gas: ± € 115 p/m
 • Water: ± € 19 p/m
 • Elektriciteit: ± € 68 p/m
 • Zorgverzekering: ± € 238 p/m
 • Autoverzekering: ± € 53 p/m
 • Internet en televisie: ± € 50 p/m
 • Inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering: ± € 38 p/m

Stookkosten en elektriciteit

Er valt wel iets extra’s te zeggen over de stookkosten en elektriciteitsverbruik. Die kosten zijn namelijk voornamelijk afhankelijk van het soort woning en het aantal personen dat ergens woonachtig zijn. Woon je in een flat, dan kost dat je gemiddeld 87 euro per maand aan stookkosten. Stookkosten zijn dus alleen de kosten voor gas. Een tussenwoning verbruikt 110 euro, een hoekwoning 125 euro. Inwoners van een vrijstaande woning geven gemiddeld 179 euro per maand uit aan stookkosten. Over alle woningtypen verspreid heeft Nederland een gasrekening van 118 euro per maand. Hoe nieuwer het huis, hoe lager de energierekening wordt. Dat heeft te maken met nieuwe methoden om de huizen te isoleren en technieken waarbij energie wordt gerecycled.

Elektriciteit per persoon
Gaat het om elektriciteit, dan is vooral het aantal bewoners belangrijk. Woon je ergens alleen, dan moet je namelijk wel gewoon de verwarming aanzetten, maar het elektriciteitsverbruik is wel veel lager dan wanneer je met meerdere personen in een huis woont. Voornamelijk bij kleinere gezinnen is het verschil in elektriciteitsverbruik per persoon groot. Woon je alleen, dan kost het je namelijk ongeveer 36 euro per maand aan elektriciteit. Twee personen geven 57 euro uit, drie personen 68 euro en vier personen besteden gemiddeld 78 euro per maand. Gezinnen met vijf personen krijgen een elektriciteitsrekening van ca. 82 euro per maand.


Huishouden

Het huishouden is hetgeen wat een gezin met elkaar verbindt. Ook hier worden dus veel kosten voor gemaakt. Daaronder vallen bijvoorbeeld boodschappen en verzorgingsproducten.

De gemiddelde kosten voor een gezin zijn als volgt:

Twee partners zonder kinderen: ± € 361 p/m
Twee partners met twee kinderen onder de 8: ± € 367 p/m
Twee partners met één kind ouder dan 12 jaar: ± € 414 p/m

Grote verschillen
De huishoudelijke kosten zijn erg verschillend. Dat komt vooral door de samenstelling van een gezin. Een gezin zonder kinderen geeft veel minder uit dan een gezin met drie kinderen. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een man van 14 en 50 jaar oud, per dag minimaal 6,75 euro aan voeding nodig heeft. Voor een vrouw van dezelfde leeftijd is dat 6,04 euro. Vrouwen boven de 50 jaar geven ongeveer hetzelfde uit, mannen van die leeftijd hebben met 6,41 euro iets minder nodig dan toen ze jonger waren.

Bij kinderen is het onderlinge verschil groter. Een kind tot 3 jaar heeft bijvoorbeeld 2,54 euro per dag nodig, een kind van 4-8 jaar al 3,42 euro en een kind dat in de puberteit komt 5,59 euro.

Je ziet dat er grote verschillen zijn tussen de kosten per persoon. Bovenstaand heb je de gemiddelde minimumkosten per persoon om goed te kunnen eten. Je kunt de getallen zelf bij elkaar optellen om tot jouw maandelijkse kosten te komen. Je kunt dan zelf vergelijken of je ver van deze minimumaantallen vandaan zit. Meer informatie over deze getallen vind je op de website van Nibud.


Kleding en schoenen

Kleding is nodig, maar voor sommige gezinnen vooral een luxeproduct. Zij kopen de kleding niet omdat het nodig is, maar omdat het een merknaam opgestikt heeft gekregen. Andere gezinnen geven daar juist niets om en kopen alle kleding gewoon bij de Zeeman of Wibra.

Gemiddelde uitgaven kleding en schoenen per jaar: € 1.600

Bij gezinnen met een lager inkomen wordt ongeveer 4% van het inkomen uitgegeven aan kleding. Bij gezinnen met een hoger inkomen is is dat met 5% iets meer. Vooral de leeftijdsgroep van 25-35 jaar geeft veel geld uit aan kleding. Maar liefst 5,4 procent van hun inkomen wordt uitgegeven aan kleding. Ouderen geven met 2,8% het minst uit aan kleding.

Kleedgeld
Veel kinderen krijgen kleedgeld van hun ouders. Maar hoeveel moet je precies geven? Over het algemeen kun je uitgaan van de gemiddelde bedragen voor kinderen van de volgende leeftijden:

12 jaar: 30-45 euro per maand
13 jaar: 45-50 euro per maand
14 jaar: 50 euro per maand
15-16 jaar: 50-60 euro per maand
17-18 jaar: 55-65 euro per maand


Reserveringsuitgaven

Gemiddeld € 200 – € 283 per maand

Reserveringsuitgaven zijn een overkoepelende kostenpost. Daaronder vallen bijvoorbeeld onvoorziene uitgaven, ziektekosten die niet worden vergoed en onderhoud aan huis. Ook kleding is een reserveringsuitgave, maar die kostenpost hebben we hierboven al berekend. De reden dat al deze verschillende uitgaven onder één naam vallen is dat ze allemaal één ding gemeen hebben. Je weet nooit precies wanneer je de kosten maakt, waardoor je er dus voldoende geld voor opzij moet zetten.

De gemiddelde reserveringsuitgaven per jaar: 4000 – 5000 per jaar. De reserveringskosten zijn in totaal dus gemiddeld € 333 tot € 416 per maand. Haal je daar de € 133 per maand van de kleding vanaf, dan zijn de reserveringsuitgaven in totaal € 200 tot 283 euro per maand.


Luxe uitgaven

Het leven moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven. Nederlanders gaan daarom maar al te graag dagjes weg of lang op vakantie. We sluiten daarnaast massaal abonnementen af en worden lid van verenigingen, maar vaak stapelen de kosten daarvoor zich behoorlijk snel op. Deze kostenposten in cijfers:

 • Nederlanders gaan gemiddeld 16 dagen per jaar op vakantie,
 • Nederlanders besteden jaarlijks gemiddeld € 3.710 aan vakanties.
 • 50% van de vakantiegangers geeft minder dan € 2.362 uit voor een vakantie.
 • 45% van de Nederlanders geeft op vakantie meer geld uit dan gepland.

Nederlanders geven voor één vakantie met het gezin al gauw 1000 tot 2000 euro uit. Jongere gezinnen zien veel waarde in het ontdekken van de wereld, waardoor zij soms nog veel meer geld uitgeven voor een reis.

Abonnementen
De gemiddelde Nederlander heeft ergens tussen de 6 en 16 abonnementen. Omdat ieder gezin andere abonnementen heeft, is het lastig daar een gemiddelde voor te berekenen. Voornamelijk de groep Nederlanders tot 35 jaar heeft veel abonnementen. Tijdschriften, leaseauto’s, loterijen, Internet en Tv pakketten, mobiele telefoons, streaming diensten en wegenwacht services zijn de meest voorkomende kostenposten. Zelfs met een klein aantal abonnementen lopen de kosten soms op tot enkele duizenden euro’s per jaar.

Een voorbeeld van een redelijk standaard Nederlands gezin met één kind:

– Netflix: 12 euro
– Spotify: 10 euro
– Internet/tv/bellen: 60 euro
– Loterij: 13 euro
– 2x mobiele telefoon: 60 euro
– Abonnement openbaar vervoer: 30 euro
 -Tijdschrift: 9 euro              +  
Totaal: € 194 per maand (€ 2.328 per jaar)

Volgens het Nibud onderschat 91% van de Nederlandse gezinnen het aantal abonnementen dat ze hebben lopen. Het is dus hoog tijd om even te controleren of jij ergens onnodig kosten voor maakt.


Op welke uitgaven kun je het meeste geld besparen?

Geef jij meer uit dan het gemiddelde gezin? Heb je aan het einde van de maand minder geld over dan je zou willen? In dat geval kun je wellicht nog wat extra geld besparen. Hieronder lees je welke onderdelen van een gezin het meeste geld kunnen opleveren.

Verzekeringen

Een gemiddeld gezin besteedt jaarlijks duizenden euro’s aan aan verzekeringen. Daarvan zijn de zorgverzekering en de autoverzekering veruit het duurst. Voor de zorgverzekering krijg je in sommige gevallen zorgtoeslag, maar die inkomsten zijn al in deze berekening meegenomen. Natuurlijk kun je niet zonder verzekering door het leven, want dat zou juist nog meer geld kosten, maar je kunt wel besparen op de verzekeringen. Bijvoorbeeld een auto, die niet meer zo nieuw is, maar die je nog wel allrisk verzekerd hebt? Door de verzekering naar WA+ casco te wijzigen kun je soms al meer dan 300 euro per jaar besparen. En de zorgverzekering is daarbij ook belangrijk. Een gemiddeld gezin kan door jaarlijks over te stappen wel 100 tot 200 euro per jaar besparen.

Boodschappen

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je op korstjes brood moet gaan kauwen om geld te besparen. Je kunt vooral veel besparen op boodschappen als jij zonder voorbereiding de dichtstbijzijnde supermarkt inloopt. Ben je dus nog niet zo bewust bezig met het goedkoper inkopen van boodschappen, dan moet je toch eens om je heen kijken hoe dat beter kan. Want iedere week tien euro besparen, telt na een jaar op tot meer dan 500 euro! Om je een beetje op weg te helpen, schreven we hiervoor al een enorm artikel met maar liefst 41 tips voor het besparen op boodschappen. En ben je een echte vleeseter? Lees dan ook ons artikel hoe je goedkoop aan vlees kunt komen. Met al deze tips weet je zeker dat jij voortaan honderden euro’s per jaar kunt besparen op je boodschappen.


Zoals je ziet zijn er veel factoren die bepalen wat een gezin gemiddeld uitgeeft. Eigenlijk is het heel moeilijk te zeggen, omdat ieder gezin bestaat uit een andere grootte, een ander inkomen en andere interesses. Het beste blijft is om vooral te blijven kijken naar je eigen gezin. Spaar je te weinig, dan kan het bijvoorbeeld wel handig zijn om je eens te verdiepen in de uitgaven die andere gezinnen hebben. Het beste kun je dan gewoon om je heen kijken. Vraag het eens aan ouders van vriendjes en vriendinnetjes van jouw kinderen. De kans is groot dat je veel meer hebt aan hun antwoord, omdat je zelf kunt zien hoe zij hun leven inrichten en welke invloed hun uitgaven hebben op het gezinsleven.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Vaste lasten
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen