Tips en artikelen over geld besparen

Wat is de goedkoopste particuliere bankrekening van 2021?

Wat is de goedkoopste particuliere bankrekening van 2021?

Laatst bijgewerkt: februari 1, 2021

De bank gebruiken we vaak alleen als plek om ons geld veilig te bewaren. Het is dus zonde als je daar jaarlijks ook nog extra geld voor moet betalen. Helaas is het nou eenmaal zo dat je bij de meeste banken geld moet betalen voor een bankrekening. Gelukkig kan je tegenwoordig ook gratis bankrekeningen openen.

Deze eenvoudige bankrekeningen zijn vooral handig wanneer jij niet zo veeleisend bent en gewoon een plek wilt hebben om je geld te bewaren. Wil je weten welke banken het goedkoopst en zelfs gratis zijn? In dit artikel vertellen we je er alles over.


Goedkoopste bankrekening voor particulieren

Voordat je antwoord op de vraag “wat is de goedkoopste bankrekening?”, moet je weten wat je verwacht van de rekening en wat voor extra’s je wilt gebruiken. Bijvoorbeeld het aanvragen van creditcards, betalen in het buitenland en het hebben van meerdere bankpassen. Daarover vertellen we later in dit artikel meer. We beginnen eerst met de goedkoopste jaarlijkse tarieven van diverse particuliere bankrekeningen.


1. Openbank: Gratis rekening & betaalkaart

Openbank is een internetbank waar je volledig kostenloos een bankrekening kunt openen. Met de gebruiksvriendelijke app beheer je gemakkelijk je bankzaken en heb je veel extra opties.

 • Gratis bankrekening + bankkaarten
 • Zeer gebruiksvriendelijke mobiele app
 • Apple Pay ondersteuning
 • Alles in het Nederlands
 • Je binnenlandse overboekingen en binnen de EU in euro’s zijn gratis.

Gratis bankrekening openen bij Openbank »


2. N26 Bankrekening: € 0,- per jaar

N26 is ook een online bank. Van oorsprong is deze bank niet Nederlands, maar Duits. Het aanvragen gaat wel gewoon in het Nederlands, alleen voor het gebruik is het handig als je een beetje Engels kunt. N26 is volledig online, waardoor bepaalde kosten bespaard kunnen blijven. Dat vertaalt zich in een gratis betaalrekening met gratis betaalpassen. Je ontvangt geen rente op de rekening.

 • Volledig gratis
 • Ook gratis betaalkaart en creditcard
 • Snel een bankrekening openen

Gratis bankrekening openen bij N26 »


blank

3. KNAB bankrekening: €5,- per maand

Bij Knab heb je het eerste jaar een rekening voor €2,50 p.m. Na het eerste jaar betaal je € 5,00 p.m. Hieronder vind je nog een aantal voordelen van KNAB.

 • € 50 tegemoet bij openen van een rekening
 • Gratis betaalpas en creditcard
 • Gemakkelijk internetbankieren met de Knab App

Open jouw KNAB rekening en krijg € 50 tegemoet »


blank

Revolut Standaard: €0,- per jaar

Revolut is een internetbank waar je volledig kostenloos een bankrekening kunt openen. Met de gebruiksvriendelijke app beheer je gemakkelijk je bankzaken en heb je veel extra opties.

 • Gratis bankrekening + bankkaarten
 • Zeer gebruiksvriendelijke applicatie
 • Alles in het Nederlands

Moneyou Go: € 0,- per jaar

Moneyou is een redelijk nieuwe (online) bank, en ze doen er van alles aan om hun bank zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Een bankrekening + pasje gratis aanbieden is een goed begin om nieuwe klanten te trekken. Ook biedt de spaarrekening een rente van 0,15% rente. Geen vetpot, maar alsnog een hoger percentage dan bij veel andere banken, waar je vervolgens ook nog betaalt voor een betaalrekening.


ING Oranjepakket: € 18,60 per jaar

De eerste betaalde bankpas in deze lijst komt van ING. Het is een eenvoudige online bankrekening, waar je vervolgens via de ING app mee kunt bankieren. Voor alle andere opties betaal je extra. Het Oranjepakket is dus voornamelijk ideaal wanneer je alleen maar online wilt bankieren.


Rabo Directpakket: € 18,60 per jaar

Voor dezelfde prijs als het ING Oranjepakket ontvang je het Rabo Directpakket. Het instappakket bestaat uit onder andere een bankpasje, internetbankieren, een app en contactloos betalen. Wil je eenvoudig je bankzaken regelen en overal kunnen betalen? Dan is het Rabo Directpakket geschikt voor jou.


ABN Amro betaalgemak standaard: € 18,60 per jaar

Ook ABN Amro heeft een eenvoudige bankrekening voor particulieren. Voor nog geen 2 euro per maand ontvang je één rekening, een betaalpasje en kun je internetbankieren op je computer en telefoon.


ASN Bankrekening: € 19,80

Wil je een eenvoudige bankrekening en direct bijdragen aan een beter milieu? Met je bankrekening bij ASN steun je met dit bedrag namelijk direct milieuvriendelijke organisaties. En omdat je daar verder niets voor hoeft te doen, is dat natuurlijk een fijne gedachte.


Bonustip: Tegenwoordig zijn er meerdere aanbieders van volledig gratis bankrekeningen inclusief bankkaart. Op onze dochtersite Banknu.nl vind je een uitgebreide vergelijking van aanbieders van gratis bankrekeningen.

Extra’s bij een particuliere bankrekening

Hierboven zag je de goedkoopste particuliere bankrekeningen. Maar deze prijzen zijn alleen gebaseerd op de kosten voor het creëren van de rekening. Er zijn veel meer factoren die bepalen of bovenstaande bankrekeningen voor jou het goedkoopst zijn. Wil je echt alleen een rekening openen, dan is de lijst hierboven voldoende. Hieronder zie je de overige factoren die bepalen of zij voor jouw situatie ook écht het goedkoopst zijn.

Creditcard

Bijna iedere Nederlander heeft een creditcard. Wil jij een goedkope bankrekening openen en wil je ook een creditcard, dan moet je die kosten ook meenemen in de vergelijking. Moneyou biedt bijvoorbeeld helemaal geen creditcard aan. De kosten voor een creditcard zijn als volgt:

Moneyou: Geen creditcard
N26: Gratis
SNS: € 15,75 per jaar
Rabo Basecard: € 16,20 per jaar
ING: € 20,00 per jaar
ABN Amro: € 20,00 per jaar
ASN: € 20,00 per jaar


Meerdere bankpassen

Misschien wil je ook wel een rekening gebruiken met je partner, waar je dan dus meerdere bankpassen voor nodig hebt. Soms is het niet mogelijk om een extra pas aan te vragen. Is het mogelijk, dan moet je vaak maandelijkse kosten betalen voor een extra pas. Kijk zelf maar mee wat je betaalt voor een extra betaalpas, wanneer die optie er is:

Rabobank: € 1,40 per maand bij het DirectPakket
ABN: € 1,58 per maand bij het BetaalGemak Standaard pakket
ING: € 1,00 per maand
SNS: € 1,08 per maand
ASN: € 1,65 per maand (gratis bij extra betaalpas voor gemachtigde)


Spaarrente

Vervolgens is ook de rente belangrijk. Want hoewel de rente tegenwoordig vrijwel niets meer voorstelt, kun je toch een paar euro per jaar verdienen aan rente. Het is dus zonde als je het geld dan bij een bank hebt geparkeerd die geen rente geeft.

De bankrekeningen die we hierboven benoemden, zijn alleen betaalrekeningen. Daarvan heeft alleen ASN rente op de betaalrekening. Die rente bedraagt 0,08%.

Schaf je een duurdere bankrekening aan bij SNS bank, dan betaal je € 33,- per jaar. In ruil daarvoor ontvang je 0,1% rente op de eerste € 5.000 die je spaart.

Ook Knab heeft rente op de betaalrekening. Hier betaal je € 60,- per jaar voor een rekening. De rente die je ontvangt is 0,03% over al je spaartegoeden.

Spaarrekening
Op het gebied van spaarrekeningen ziet het er iets anders uit. We zien dan ook hele andere spelers die het speelveld betreden. Zij richten zich alleen maar op spaarrekeningen. Dit zijn op dit moment de hoogste spaarrentes op spaarrekeningen voor particulieren.

(Let op: enkele van deze banken bieden alleen de mogelijkheid om te sparen, dus niet betalen).

ASR: 0,20%
WestlandUtrecht (NN): 0,20%
Moneyou: 0,20%
Leaseplanbank: 0,25%
Anadolubank: 0,25%

Heb je veel spaargeld, dan kun je overwegen om een spaarrekening bij dit soort banken af te sluiten. In dit geval zit je in alle gevallen bij Moneyou goed. De bank heeft een gratis bankrekening én biedt een hoog rentepercentage in vergelijking tot de rest. Je kunt dus al je financiën bij één bank houden.

Rekenvoorbeeld
Stel je hebt 10.000 euro gespaard. Bij ASN ontvang je dan 0,08% rente. Dat betekent dat je op jaarbasis 8 euro rente krijgt. Bij Moneyou zou dat bedrag 20 euro zijn.


Geld opnemen

Veel Nederlandse banken staan het toe dat je ongelimiteerd geld opneemt. Uiteraard zit er wel een maximumbedrag verbonden. Dit bedrag is vaak vastgesteld op 500 tot 2000 euro per dag.

Maar er zijn ook banken die kosten rekenen voor die geldopnames. Neem bijvoorbeeld N26, de bank waar je een gratis bankrekening kunt afsluiten. De eerste 5 geldopnames zijn gratis, maar vervolgens betaal je 2 euro per opname. Neem jij iedere week een paar keer geld op, dan kan de bankrekening misschien gratis zijn, maar dan betaal je alsnog veel extra kosten. Bij de meeste banken is geld opnemen wel altijd gratis.


Betalingen buitenland

Reis je vaak naar het buitenland, dan is dit kopje heel belangrijk. Want de extra kosten die je maakt tijdens een vakantie of stedentrip zijn misschien wel duurder dan de pakketkosten van een bankrekening. Betalingen in het buitenland zijn onderhevig aan de volgende extra kosten:

 • Koersopslag
 • Vaste opslag

Betaal je, of neem je geld op in euro’s, dan betaal je alleen de vaste opslag. In landen waar niet met de euro wordt betaald, komt vaak wel een koersopslag aan bod. Dit zijn de prijzen voor 2021:

Betalen in niet-euroland
Openbank: Gratis
Bunq: Gratis
SNS: €0,15 vaste opslag per betaling.
ABN Amro: Koersopslag van 1,2% en € 0,15 vaste opslag per betaling.
Knab bank: Koersopslag 0,5%.
ING: 1,1% koersopslag
Rabobank: 1% koersopslag
ASN: € 0,15 vaste opslag per betaling
N26: gratis

Geld opnemen in niet-euroland
Openbank: Gratis
Bunq: Gratis
SNS: € 2,25 per transactie
ABN Amro: € 2,25 + 1,2% koersopslag per transactie
Knab: 0,5% koersopslag per transactie
ING: € 2,25 + 1% koersopslag per transactie
Rabobank: € 2,00 + 1% koersopslag per transactie
ASN: € 2,25 per transactie
N26: 1,7% koersopslag


Goedkoopste bankrekening voor studenten

Studeer je nog en ben je onder de 30 jaar? Dan kun je profiteren van veel gratis bankrekeningen. De volgende banken bieden gratis bankrekeningen voor studenten.

ING – tot maximaal 30 jaar & 0,00% rente
ASN – tot maximaal 26 jaar & 0,05% rente
SNS – tot maximaal 27 jaar & 0,10% rente
ABN – tot maximaal 30 jaar & 0,00% rente
Rabo – tot maximaal 25 jaar & 0,00% rente
Moneyou Go – vanaf 18 jaar & 0,15% rente

ASN, Moneyou en SNS zijn de enige banken waarbij je nog rente krijgt op je rekening. Hoewel studenten er niet om bekend staat veel spaargeld te hebben, kunnen die paar euro’s rente per jaar toch bijdragen aan een leuk extraatje.


Conclusie

Zoals je ziet is het kiezen van de goedkoopste bankrekening niet zo makkelijk. Ga jij nooit naar het buitenland en neem je niet zoveel geld op? Dan kun je prima kiezen voor de bankrekeningen van Moneyou of N26. Maar ga je naar het buitenland, dan zijn banken zoals Moneyou of N26 niet zo handig. Neem je tijdens een reis 1000 euro op van een N26 rekening, dan betaal je maar liefst 17 euro aan koersopslag. Dat is al bijna het bedrag wat je per jaar betaalt bij voor een bankrekening bij andere banken. Bij Moneyou kun je helemaal geen creditcard aanvragen. Daardoor kun je op verre bestemmingen problemen ondervinden wanneer alleen Mastercard of Visa toegestaan zijn en jij alleen een Maestro kaart hebt.

Welke bank het goedkoopst is, ligt dus vooral aan jouw pin gedrag en je wensen. Maar gelukkig kom je met dit artikel een heel eind om zelf te bepalen welke bankrekening voor jou het goedkoopst is.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Vaste lasten
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen