Tips en artikelen over geld besparen

Wat is de goedkoopste zakelijke bankrekening?

Wat is de goedkoopste zakelijke bankrekening?

Laatst bijgewerkt: september 5, 2019

Geld verdienen en ondernemen. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En om al je betalingsverkeer zo goed mogelijk te laten verlopen, heb je dus ook een goede zakelijke rekening nodig. Maar wat kost dat eigenlijk? En welke extra’s betaal je uiteindelijk nog bovenop de standaard prijs? In dit artikel geven we antwoorden op al je vragen en vertellen we aan de hand van drie voorbeelden welke zakelijke rekening het goedkoopst is.


Welke banken hebben een zakelijke rekening?

Niet alle banken bieden een zakelijke rekening aan. Ook is het voor ZZP’ers bij veel banken net weer anders geregeld dan voor andere ondernemingen. Hieronder vind je een lijst met banken die een zakelijke rekening aanbieden.

  • Knab
  • ING
  • ASN Bank
  • SNS Bank
  • Rabobank
  • ABN AMRO
  • BUNQ
  • Triodos Bank
  • N26

Waar moet je op letten bij het kiezen van een zakelijke rekening?

Een zakelijke bankrekening openen lijkt eenvoudiger dan het is. Net als bij het zoeken naar een goedkope particuliere rekening weet je vaak wel precies wat de bankrekening zelf kost, maar is het niet direct duidelijk wat de bijkomende kosten voor de rekening zijn. Voordat je weet welke bankrekening voor ondernemers écht het goedkoopst is, moet je dus goed kijken naar deze extra’s. Want voor iedere onderneming kan er een andere goedkoopste bank uit de vergelijking komen.

1. Bankrekening

De bankrekening is de rekening waar het geld daadwerkelijk op terecht komt en weer vandaan verdwijnt. Bij alle banken – op één na – moet je hiervoor betalen. N26 biedt een gratis bankrekening. Daarna is Knab de goedkoopste met 30 euro per jaar, gevolgd door ING (€ 54) en Rabobank (€ 63). Hieronder een overzicht met de prijzen:

N26: € 0,-
Knab: € 30,-
ING: € 54,-
Rabobank: € 63,-
ASN Bank: € 72,-
SNS: € 78,96
Triodos: € 102,-
ABN AMRO: 108,-
Bunq: € 119,88


2. Bankpas

De bankpas is niet bij iedere bank inbegrepen in de totale prijs die je betaalt voor de rekening. Hoewel de bankpas bij sommige banken wel gratis is, betaal je bijvoorbeeld bij Triodos 20 euro per jaar extra voor de pas, bij ING 15 euro en bij Bunq 2 euro. Bij N26 is de bankrekening gratis, maar kost de bankpas alsnog bijna 35 euro per jaar. De bankrekening zelf is dus goedkoper dan bij Knab, maar omdat Knab een gratis bankpas geeft, kan je bij Knab dus alsnog goedkoper uit zijn als je een bankpas wilt hebben.

Gratis bankpas bij: Knab, SNS, ASN bank, ABN AMRO,
ING: € 15 per jaar
Rabobank: € 19,80 per jaar
Triodos: € 20 per jaar
Bunq: € 2,00 per jaar


3. Rente

De rentes zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Toch kan het voor ondernemingen met een groter vermogen nog steeds handig zijn om een bankrekening te kiezen die rente geeft. Anders wordt het geld door inflatie alleen nog maar minder waard. Op dit moment zijn er maar drie banken die rente geven op de zakelijke bankrekening:

Knab: 0,03%
SNS: 0,10%
ASN Bank: 0,15%


4. Rood staan

Als je een startende onderneming hebt, dan gebeurt het weleens. Je moet geld investeren, maar je uitgaande facturen zijn nog niet betaald. Om die paar dagen of weken te overbruggen, besluit je om even rood te staan. Wil je deze optie hebben, dan moet je er wel op letten dat je zo min mogelijk kosten betaalt tijdens het rood staan. Daarbij komt dat het soms niet mogelijk is om rood te staan bij een zakelijke bankrekening.

Rood staan niet mogelijk: ABN AMRO, Bunq, N26.
Knab: 5%
SNS & ASN Bank: 10%
Triodos: 12%
ING & Rabobank: 14%


5. Betalen per transactie

Als ondernemer ga je deelnemen aan het betalingsverkeer. Er komt (hopelijk) geld binnen en je betaalt zelf waarschijnlijk ook weer rekeningen. Hoewel dat bij particuliere bankrekeningen gratis is, moet je er bij een zakelijke rekening soms voor betalen. Er wordt dan gesproken over de kosten per transactie. Het is aan jou om te bepalen hoeveel transacties je verwacht te maken, omdat sommige banken werken met een maximum aantal transacties per jaar.

Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten transacties. Vaak betaal je bijvoorbeeld meer voor een bijschrijving van geld, dan voor een afschrijving van geld. Ook is het voor incassobetalingen vaak weer anders geregeld. Is er een onderling verschil tussen de kosten per soort transactie, dan zetten we hieronder het bereik neer. Zo zien de kosten per transactie er uit:

Knab: 1000 transacties gratis, daarna € 0,10 per transactie
N26 Business: Altijd gratis
SNS: Altijd gratis, maximaal 1.000 per jaar
ASN: Altijd gratis, maximaal 1.000 per jaar
Bunq: Altijd € 0,10 per transactie
Rabobank: Eerste jaar gratis. Daarna € 0,08 tot € 0,15 per transactie
ABN AMRO: Eerste 6 maanden gratis. Daarna € 0,07 tot € 0,15 per transactie
ING: Eerste 6 maanden gratis. Daarna € 0,10 tot € 0,11 per transactie
Triodos: Altijd € 0,07 tot € 0,15 per transactie


De goedkoopste zakelijke bankrekening

Wat de goedkoopste zakelijke rekening is, hangt dus vooral af van de kosten die je besluit te gaan maken. Om het wat meer te visualiseren, geven we hieronder daarom 3 verschillende voorbeelden van mogelijk situaties. Je kan de voorbeelden gebruiken om te bepalen welke situatie op jou van toepassing is.

Situatie 1: De freelance web designer

Jan is een freelance web designer. Hij heeft iedere maand ongeveer twee nieuwe klanten waar hij een totale website voor opzet. Jan doet al zijn opdrachten zelf, dus hij verstuurt alleen twee facturen per maand. Hij hoeft zelf geen extra kosten te maken omdat hij al zijn werk vanuit huis doet. Daardoor heeft Jan dus ook geen betaalpas nodig, om mee te tanken of andere zakelijke uitgaven te doen. In dit geval is Jan het goedkoopst uit bij Knab.

Situatie 2: De webshop

Tim en Lisa hebben een half jaar geleden een webshop opgezet. Die heeft een echte kickstart gemaakt en ze krijgen maar liefst 110 bestellingen per maand. Volgend jaar verwachten ze meer dan 200 bestellingen per maand te ontvangen. Omdat Tim en Lisa ook regelmatig inkopen doen voor de webshop, doen zij nu ruim 1500 transacties per jaar. Ook komen ze vaak buiten de deur, waar ze met de bankpas betalingen willen doen.

De rekening van N26 is waarschijnlijk de beste optie. Daar kunnen zij namelijk ongelimiteerd transacties doen. Bij Knab zouden zij 500 x € 0,10 moeten betalen, dus € 50,- extra transactiekosten. Gezien de verwachte groei, lopen die transactiekosten alleen maar meer op. Het enige waar zij dan op moeten letten, is dat ze niet rood kunnen staan bij N26.

Situatie 3: De grotere onderneming

Janssen BV is een onderneming met 10 mensen in dienst. Het bedrijf heeft veel kapitaal op de rekening staan en stuurt gemiddeld 12 grote facturen per maand. Soms doet Janssen BV een grote uitgave, waardoor er gedurende één maand geen geld op de rekening staat. Ze staan dan zelfs enkele duizenden euro’s in het rood.

In dit geval kiest Janssen BV het beste voor ASN. De bank heeft de hoogste spaarrente, er kunnen maximaal 1.000 transacties per jaar gedaan worden en rood staan kost ‘slechts’ 10%. De onderneming is hierdoor dus het goedkoopst uit bij ASN, ondanks dat de rekening zelf meer kost dan bij enkele andere banken.


Conclusie

De conclusie is dat je nooit weet welke bankrekening het goedkoopst is, totdat je zelf op zoek gaat naar de opties die jij nodig hebt. Je komt er dan al gauw achter dat het moeilijker wordt om de goedkoopste zakelijke bankrekening te vinden, naarmate je meer wensen hebt. Vergeet dus vooral niet te kijken naar belangrijke zaken zoals rente, rood staan en het aanvragen van extra betaalpassen. Want voor je het weet betaal je maandelijks veel geld, terwijl je ergens anders voordeliger uit was geweest.

Ben je een startende ondernemer? Kijk dan niet alleen naar je huidige situatie. Want waar is de onderneming in één jaar? Zijn de voorwaarden dan nog steeds goedkoper bij bank 1, of kun je daar nu alvast op anticiperen om naar bank 2 te gaan. Dat scheelt je een jaar later ook direct weer alle moeite en problemen die overstappen met zich meebrengen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen