Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Hoeveel kan je besparen door te stoppen met roken?

Hoeveel kan je besparen door te stoppen met roken?

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Makkelijk is het niet, maar één van de manieren om veel geld uit te sparen is om te stoppen met roken. Roken is duur, dat is een feit. Met de jaren wordt een pakje sigaretten steeds prijziger. Roken is voor veel mensen een vorm van genieten, maar ook een forse kostenpost.

In dit artikel zetten we op een rijtje wat je kunt uitsparen door ermee te stoppen. Van de duizenden Euro’s per jaar die je uitspaart, kan je veel andere dingen doen: van die reis die je altijd al wilde, tot sparen voor een auto of iets anders. In dit artikel lees je wat je bespaart.


Kosten voor een pakje sigaretten

Een pakje sigaretten in Nederland kost gemiddeld 6,50 euro. Het aantal sigaretten in een pakje varieert van 19 tot 28 (Gauloises), maar voor het gemak gaan we in dit artikel uit van een gemiddelde van 20 sigaretten per pakje. 
 Momenteel worden er door mannen 11,3 sigaretten per dag gerookt. Vrouwen roken gemiddeld 10 sigaretten per dag. 
 Per week roken mannen in totaal 79,1 sigaretten gerookt. Dit zijn ongeveer 4 pakjes per week, wat in totaal 26 euro per week kost. Vrouwen roken gemiddeld 70 sigaretten per week, en kopen per week 3,5 pakjes sigaretten. Dit kost 22,75 euro.


Kostenbesparing stoppen met roken

In onderstaande tabel kun je zien welke kosten dit op jaarbasis en in meerdere jaren met zich meebrengt.

 • Man – Besparing op basis van gemiddelde (11,3) aantal sigaretten per dag
 • Vrouw – Besparing op basis van gemiddelde (10) aantal sigaretten per dag
Besparing Man Besparing Vrouw
dag € 3,67 € 3,25
week € 25,70 € 22,75
maand € 102,80 € 91
4 mnd. € 411,20 € 364
6 mnd. € 616,80 € 546
12 mnd. € 1.233,60 € 1092
24 mnd. € 2.467,20 € 2.184
5 jaar € 6.168 € 5.460
10 jaar € 12.336 € 10.920
20 jaar € 24.672 € 21.840

Stoppen met roken: goed voor je gezondheid, je huid en je portemonnee

In 2018 was ongeveer 22,4% van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder aan het roken. Minder dan in 2014, toen dat percentage 25,7 procent. Mensen zijn dus minder gaan roken. Voor mensen die wel roken, is het moeilijk om af en toe een sigaret te roken. Vaak wordt het een gewoonte. Tegenwoordig is het helaas een prijzige gewoonte, want de prijs van een pakje sigaretten blijft nog steeds stijgen. In Nederland wordt er inmiddels gerookt door ruim 3,5 miljoen mensen.
In deze blog bespreken we hoeveel geld je uit kan sparen door te stoppen met roken. Geld is inderdaad een mooie reden om te stoppen. Daarnaast heeft stoppen met roken ook voor je gezondheid allerlei voordelen. Je spaart dus niet alleen geld uit, maar ook je lichaam. 
Dit gebeurt er als je stopt met roken:

 • Je longen, en daarmee ook je conditie worden beter.
 • Je voelt je fitter, want er komt meer zuurstof in je bloed.
 • De huid krijgt een gezondere teint
 • Niet-rokers hebben meer zin in seks
 • De adem wordt frisser na het stoppen met roken
 • Je tanden blijven mooier
 • Zowel mannen als vrouwen die niet roken, zijn vruchtbaarder.
 • Als je niet rookt, wordt je ouder.

Ondanks het geld en de gezondheidsvoordelen die je overhoudt, is stoppen met roken voor veel mensen niet makkelijk. Dit komt doordat je zowel mentaal als lichamelijk verslaafd bent geraakt aa het roken. We geven daarom in deze blog wat tips over wat je tijdens het stoppen met roken met je geld kan doen om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. 
Eerst laten we zien hoeveel de gemiddelde roker nu eigenlijk rookt en wat daar aan uitgegeven wordt. Daarna kan je in een tabel zien wat er te besparen valt als je niet rookt.

In dit artikel bespreken we het stoppen met roken van sigaretten, omdat deze het meest gerookt worden. Minder vaak, maar ook voorkomend zijn shag, sigaren, een pijp of cannabis.


In enkele weken of tientallen jaren: dit spaar je uit.

In de tabel hierboven geven we een idee aan wat de gemiddelde roker kan uitsparen in euro’s. Dit geven we weer van één dag, tot twintig jaar. Omdat er wat verschil zit in de hoeveelheden die gerookt worden door mannen en vrouwen, hebben we de cijfers naast elkaar gezet. Twintig jaar is lang, maar er zijn veel rokers die al dusdanig lang roken. Stel dat je veertig bent, en al ongeveer twintig jaar rookt. Als je stopt, kan je daar nog jarenlang plezier van hebben en veel geld uitsparen.

De tabellen hierboven gingen over één roker, man of vrouw. In sommige huishoudens roken beide partners en soms ook kinderen. Je kan je voorstellen dat twee stevige rokers samen bijna twee keer zoveel kunnen uitsparen in hun huishouden, als hierboven te zien is. Daar kan je misschien eens wat vaker van op vakantie, een hapje uit eten of een andere wens vervullen die je altijd al had.

Prijsstijging door inflatie en accijnzen

Ook niet onbelangrijk: de prijs voor een pakje sigaretten blijft stevig stijgen door inflatie en accijnzen. Over twee jaar zal een pakje rond de 8,00 euro kosten. De verwachting is dat de prijs daarna stijgt tot ongeveer 10 euro per pakje. Voor mensen die met die prijzen stevig door blijven roken, geldt dus dat ze nog meer besparen dan nu, in 2019. 

B

Bovenstaande tabel hebben we gebaseerd op gegevens van websites zoals ikstop.nl. De berekeningen zijn richtlijnen en gemiddelden. Er zijn natuurlijk ook mensen die wel roken, maar minder dan de gemiddelden die je hier ziet. Daarnaast zijn er natuurlijk mensen die het roken weten af te bouwen, maar die niet geheel stoppen. Ook speelt de prijs per pakje sigaretten een rol: wij zijn uitgegaan van 20 sigaretten voor een prijs van 6,50 euro. Iets prijziger of goedkoper komt natuurlijk ook voor.

Net aan het stoppen met roken? Geef wat geld uit aan afleiding en bedenk andere dingen waarvan je kan genieten en ontspannen. 

Als je zover bent dat je stopt met roken, is dat een mooie stap naar flink wat geld besparen. Hoe hou je dit vol? Veel mensen die net stoppen, hebben daar een duwtje in de rug bij nodig. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

 • Een e-sigaret
 • CBD olie
 • Acupunctuur (dit wordt vaak vergoed door aanvullende verzekeringspakketten.
 • Het lezen van een boek dat je helpt te stoppen met roken (Allan Car en Eric Eraly hebben hier boeken over geschreven die veel mensen al van het roken hebben af geholpen).
 • Medicijnen

Verder is belangrijk dat je afleiding zoekt en probeert te genieten van andere dingen. Je kan proberen (meer) te gaan sporten, misschien kan je wat vaker uit eten gaan, of misschien helpt een nieuwe hobby. 
Als je bijvoorbeeld een hond hebt, maak dan eens wat langere wandelingen. Zo kom je van de onrust af die je soms kan ervaren als je stopt met roken. Andere zaken waar je je op zou kunnen richten als je stopt met roken:

 • Reizen of vakanties
 • Je huis of tuin opknappen
 • Een creatieve bezigheid.
 • Andere plannen die je op lange termijn wilt realiseren.
 • Stoppen met roken kan zwaar zijn, maar op de langere termijn zal je je er duidelijk veel fitter van voelen, en je spaart enorm veel geld uit.

Door te stoppen met roken spaar je veel uit

De conclusie die we kunnen trekken uit dit artikel, is dat stoppen met roken veel geld oplevert. Niet onbelangrijk: het doet je gezondheid ook veel goed.
In Nederland roken ruim 3,5 miljoen mensen. Mannen die roken, roken gemiddeld wat meer dan vrouwen. Mannen roken 11,3 sigaretten per dag, bij vrouwen zijn dat er 10. In een pakje sigaretten zitten gemiddeld 20 sigaretten. De prijs per pakje is momenteel gemiddeld 6,50 euro. Per maand sparen mensen grofweg 100 euro uit door niet te roken. In een jaar spaar je hier ruim 1000 euro mee uit, en als we uitgaan van een periode van 20 jaar, zelfs 24000 euro. In een huishouden waarvan beide partners altijd stevig rookten, lopen de besparingen nog verder op.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen