Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

8 tips om te besparen op je inboedelverzekering

8 tips om te besparen op je inboedelverzekering

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Je staat er niet iedere dag bij stil, maar de spullen die in je huis staan zijn waarschijnlijk waardevoller dan je denkt. Door de jaren heen verzamel je spullen om je heen waar je voor soms maanden voor hebt gespaard. Komt er dan ineens een inbreker of ontstaat er brand, ben je al die spullen in één keer kwijt. Tenzij je een inboedelverzekering hebt natuurlijk. Maar wat moet je eigenlijk allemaal weten voordat je de beste en goedkoopste inboedelverzekering kunt afsluiten? In dit artikel geven we alle bruikbare informatie waarmee jij precies weet hoe jij goedkoop de beste inboedelverzekering afsluit.


1. Eigen risico

Net als bij je zorgverzekering is het bij de inboedelverzekering mogelijk om je eigen risico te verhogen. Het is namelijk zo dat je bij iedere melding van schade eerst een eigen risico moet betalen. De hoogte van het eigen risico is afhankelijk van de verzekeraar. De reden dat zij een eigen risico hebben is zodat mensen niet bij iedere euro schade een declaratie indienen.

Stel nou dat jij hele dure spullen in huis hebt, die duizenden euro’s waard zijn, dan kun je dus ook het eigen risico verhogen. De maandpremie gaat dan omlaag, maar wanneer je schade hebt moet je wel eerst zelf iets bijleggen. Je kunt zelf een berekening maken of je door het verhogen van het eigen risico beter uit bent dan wanneer je een lager eigen risico hebt.

Tip: Een andere handige manier om de kosten snel en eenvoudig te verlagen is wanneer je de premie jaarlijks vooruitbetaald. Vaak is de premie van de inboedelverzekering niet schrikbarend hoog, waardoor je misschien het volledige bedrag in één keer kunt missen. Hoewel je dan geen enorme bedragen bespaart, weet je in ieder geval zeker dat je de verzekering betaald hebt én dat je het geld niet uitgeeft aan spullen die je eigenlijk niet nodig hebt.

2. Zorg voor een veiliger huis

Een beter beveiligd huis wordt over het algemeen minder vaak bestolen. En omdat verzekeraars nou eenmaal vaak geld moeten betalen aan huiseigenaren die bestolen zijn, proberen zijn er dus alles aan te doen om diefstal minder vaak plaats te laten vinden en geld te verliezen.

Sommige verzekeraars bieden daarom de optie om minder premie te betalen wanneer jouw huis beter beveiligd is. Zo kun je bijvoorbeeld met een PKVW (Politiekeurmerk Veilig Wonen) of Borg certificaat zorgen dat je tot wel 20% minder premie betaalt aan je inboedelverzekering.


3. Sluit een verzekeringspakket af

In sommige gevallen kan het voordelig zijn wanneer je meerdere verzekeringen afsluiten bij dezelfde verzekeraar. Wanneer dat doet krijg je namelijk korting op het gehele pakket.

Hoewel die kortingen nooit enorm oplopen kan het voorkomen dat je met zo’n pakket goedkoper uit bent dan wanneer je de verzekeringen afsluit bij lossen verzekeraars. Controleer het wel altijd even, want een pakketkorting van 20% betekent niet altijd dat de verzekeraar ook echt goedkoper is dan een verzekeraar die standaard scherpe prijzen hanteert.

Een inboedelverzekering kun je bijvoorbeeld ook afsluiten bij je eigen bank. Hoewel je hier wel even op de voorwaarden moet letten, kan je ook via je eigen bank een hoge korting bedingen. Kijk dus eens goed waar je al je verzekeringen hebt lopen en of het misschien goedkoper kan wanneer je de inboedelverzekering samen met andere verzekeringen afsluit bij een bepaalde aanbieder.


4. Sluit een doelgroepspecifieke inboedelverzekering af

Het is mogelijk om in bepaalde gevallen korting te krijgen op de kosten van een inboedelverzekering. Dat heeft te maken met het feit dat je binnen een bepaalde doelgroep valt. Denk bijvoorbeeld aan studenten. Want wanneer je nog studeert, woon je waarschijnlijk op kamers en gebruik je niet zulke dure meubels. Hoogstwaarschijnlijk zijn je telefoon en laptop samen meer waard dan alle meubels bij elkaar. Dat betekent dat een verzekeraar bij schade ook niet veel hoeft uit te keren.

Maar er zijn ook andere kortingen te krijgen. Zo is er bijvoorbeeld:

  • Ouderenkorting (bijvoorbeeld een collectieve inboedelverzekering via een verzorgingshuis)
  • Claim-free korting (wanneer je al jaren niets hebt geclaimd)
  • VVE-inboedelverzekering

Het is dus de moeite waard om te bekijken of jij ook behoort tot één van de bovenstaande doelgroepen, zodat je kunt profiteren van een goedkoper maandbedrag voor je inboedelverzekering.


5. Vergelijk prijzen

Wanneer je je gaat verdiepen in de prijzen van inboedelverzekeringen kom je er al gauw achter dat er tientallen aanbieders zijn. En het vervelende is dat al die aanbieders verschillende voorwaarden hebben, die passen bij hun verzekeringen. Wanneer je alleen maar kijkt naar de prijs van een verzekering, dan weet je dus eigenlijk zeker dat je appels met peren aan het vergelijken bent. Je weet namelijk helemaal niet of die goedkopere of duurdere verzekeraar ook echt meer of minder te bieden heeft.

Vergelijkingswebsites

Het is dus verstandig om op internet prijzen vergelijken via een vergelijkingswebsite zoals pricewise.nl. Hier kun je namelijk zelf invullen waar je woont, met welke gezinssamenstelling dat is en welke aanvullende opties je wilt verzekeren. Vervolgens vul je enkele gegevens in over jezelf, waaronder je leeftijd, je salaris en het adres van je woning waarop je de verzekering wilt afsluiten. Met die informatie geeft de vergelijkingswebsite een lijst met alle aanbieders waar je uit kunt kiezen. Je ziet dan een polisscore staan en het bijbehorende maandbedrag bij de verzekering.

Op die manier kun je al snel zien of een bepaalde verzekering bij jou past of niet. Zo is er een onderscheid tussen all risk verzekeringen en extra uitgebreide verzekeringen. Ook door hier slim te kiezen, bespaar je op de verzekering.

Wat is de waarde van spullen in je huis?

Voordat je de prijzen gaat vergelijken van de inboedelverzekeringen, is het ook handig om eerst te kijken naar de waarde van de spullen die je in huis hebt. In de prijsvergelijking zie je namelijk tot welk maximaal bedrag de inboedelverzekering jouw inboedel vergoed in het geval van schade.

Het is natuurlijk zonde om jezelf over te verzekeren of onder te verzekeren. Wanneer je precies weet wat de waarde van jouw inboedel is kun je dus echt een vergelijking op het gebied van prijs gaan maken. Zoals we verderop in het artikel ook bespreken bij de inboedelwaardemeter, is het verstandig om jaarlijks te kijken of jouw inboedel nog steeds net zoveel waard is. Zo voorkom je dat je teveel of te weinig betaalt voor je verzekering.


6. Bekijk de polisvoorwaarden

Net zoals bij veel andere zaken in het leven, is het ook bij de inboedelverzekering belangrijk om de prijzen te vergelijken. Want, wie zich verdiept in de aanbieders van inboedelverzekeringen ziet vanzelf dat er een wereld van mogelijkheden is. Maar al die mogelijkheden zijn ook weer beperkt door polisvoorwaarden.

De ene verzekeraar biedt bijvoorbeeld wel de nieuwwaarde terug wanneer er iets kapot gaat, terwijl een andere verzekeraar alleen maar de dagwaarde vergoed. Het is dus wel slim om te kijken naar de prijzen voor een inboedelverzekering, maar het is net zo belangrijk om te kijken wat je er precies voor terug krijgt van de verzekeraar. Het is natuurlijk fijn om €5 per maand minder kwijt te zijn aan een verzekering, maar als je na 2 jaar uiteindelijk enkele honderden euro’s moet betalen omdat er iets niet gedekt is, dan was je dus uiteindelijk goedkoper uit geweest met een duurdere verzekering.

Past de polis bij jouw huissituatie

Bekijk dus eens goed de polisvoorwaarden en leg deze eens naast de huidige situatie in jouw huishouden. Heb je bijvoorbeeld veel dure spullen, of heb je al je meubels gratis of tweedehands gekocht? De waarde van je inboedel kan een belangrijke overweging zijn bij het kiezen van een inboedelverzekering. Maar ook de uitsluitingen op vergoedingen zijn belangrijk. Ze zijn er bijvoorbeeld inboedelverzekeringen waarbij geen geld wordt uitgekeerd wanneer het gaat om schade of diefstal aan een product wat niet gebruikt werd zoals het bedoeld is.

Denk daarbij aan een mooie flatscreen televisie die je op zolder hebt opgeborgen omdat je pas geleden een nieuwe televisie hebt gekocht. Wanneer je schade hebt aan de televisie op zolder, kan de verzekeraar terugvallen op deze polisvoorwaarden dat schade aan dat televisietoestel niet wordt vergoed.


7. Maak gebruik van de inboedelwaardemeter

Er is een grote kans dat jij niet weet hoeveel jouw inboedel precies waard is. Natuurlijk kun je alle bonnetjes opzoeken van de inboedel die je gekocht hebt, maar dat betekent niet dat de verzekeraar dit ook daadwerkelijk ziet als de waarde van jouw inboedel. Om daar iets meer duidelijkheid in te scheppen is er de inboedelwaardemeter gecreëerd. De inboedelwaardemeter is een document dat is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars, die het document gebruiken als een hulpmiddel om op een eenvoudige manier de waarde van een inboedel vast te stellen.

Specificaties van je woning en inboedel

Op het document vul je persoonlijke informatie in, waaronder je leeftijd, gezinssamenstelling en inkomen. Daarbij wordt er ook gevraagd om informatie over de grootte van je woning en de eventuele waardes van apparatuur, sieraden of andere bijzondere bezittingen. Voor de informatie over je persoonlijke situatie krijg je punten toegekend. Voor een huis van circa 100 vierkante meter krijg je bijvoorbeeld 6 punten, terwijl een veel groter huis tot wel 23 punten kan krijgen. Onderaan de inboedelwaardemeter tel je de punten op en komt er een score uit. Vervolgens wordt er ook een optelsom gemaakt van al je bezittingen, waarbij de verzekeraar ook kijkt naar je persoonlijke gegevens om te bepalen hoe jouw huishouden eruit ziet. Alle informatie samen bepaalt de waarde van jouw inboedel.

Bonus tip: Zorg ervoor dat je een inboedelverzekering afsluit waarbij ‘onderverzekering’ is gedekt door de verzekeraar. Want hoewel de inboedelwaardemeter je een goed beeld kan geven over de huidige waarde van je inboedel, is het geen wettelijk document waar je rechten aan kunt ontlenen. Het is slechts een indicatie van jouw bezittingen, maar het betekent dus niet dat je dat hele bedrag ook echt uitgekeerd krijgt in het geval van schade. Wanneer jouw verzekeraar ook onderverzekering dekt, krijg je ook de schade uitbetaald wanneer jouw inboedel meer waar blijkt te zijn dan het verzekerde bedrag.


8. Kostbaarhedenverzekering bij hoge waarde inboedel

In sommige gevallen is het afsluiten van een inboedelverzekering niet voldoende om alle kostbaarheden in je huis te verzekeren. Dat betekent dat je op zoek moet gaan naar andere manieren om met zo min mogelijk risico door het leven te gaan. De kostbaarhedenverzekering is een manier waarop je dat kunt doen. Het is namelijk een verzekering die grote bedragen kan dekken, die vele malen hoger zijn dan de bedragen van de inboedelverzekering.

Antieke of zeldzame spullen

Een inboedelverzekering dekt bijvoorbeeld niet de waarde van antieke spullen of zeldzame spullen. Je kunt daarbij denken aan juwelen, schilderijen of andere vormen van kunst. Dat heeft te maken met het feit dat de waarde van dit soort spullen vaak niet vast staat, maar tot stand komt door de taxatie van een professional. Om dit soort spullen zeker te stellen dien je dus eerst zo’n taxatie uit te laten voeren wanneer je een kostbaarhedenverzekering afsluit.

Kostbaarhedenverzekering

Een groot verschil met de inboedelverzekering is dat de kostbaarhedenverzekering niet alleen maar binnenshuis de geleden schade dekt. Stel dat je met een duur sieraad om een dagje de stad in gaat en er bij thuiskomst achterkomt dat je het niet meer om hebt. Een inboedelverzekering zou dit soort schade niet uitkeren, maar een kostbaarhedenverzekering doet dat dus wel. Zoals je eerder las in dit artikel moet je bij een inboedelverzekering altijd eerst een buitenshuis dekking afsluiten voor dat ook buiten de deur schades worden gedekt.


Welke factoren hebben invloed op de hoogte van je inboedelverzekering?

Met de bovenstaande punten kom je al een heel eind met het besparen op je inboedelverzekering. Maar we zijn er nog niet. Want het is handig om te weten welke factoren er allemaal invloed hebben op de hoogte van het bedrag dat je maandelijks betaalt. Hoewel sommige punten lastiger aan te passen zijn dan anderen, weet je na het lezen ervan wel precies waar de kosten vandaan komen en hoe het berekend wordt.

Verhuren vs. bewonen

Wanneer alleen jij in een woning woont, is dat voor een verzekeraar voorspelbaar. Je betaalt dan gewoon een normaal bedrag voor je inboedelverzekering. Maar er zijn ook mogelijkheden om de woning te verhuren, waarbij de verzekeraar juist een groter risico loopt. In dat geval stijgt de hoogte van de inboedelverzekering, omdat de kans nou eenmaal groter is dat er iets stuk gaat.

Locatie van je woning

Je inboedel loopt door een groot deel gevaar door de mensen die in je huis in kunnen breken. Daarom spreekt het voor zich dat de hoogte van de inboedelverzekering afhankelijk is van de locatie waar je woon. In een rustig dorpje in Friesland betaal je bijvoorbeeld een lager bedrag dan wanneer je in een achterstandsbuurt in Amsterdam woont.

Je claimgedrag

Voor verzekeraars is het altijd interessanter wanneer je geen claims maakt. Zo behouden ze hun geld namelijk gewoon. Om dat te stimuleren, verhogen zij het bedrag voor de inboedelverzekering wanneer jij een geldbedrag claimt. Is jouw premie de laatste jaren flink naar beneden gegaan omdat je nooit iets hebt geclaimd, dan schiet dat bedrag na een claim weer omhoog. Daardoor wordt je dus gemotiveerd om alleen grote bedragen te claimen.

De cijfers over de woning zelf

Ook de woning zelf heeft een grote invloed op de hoogte van het bedrag dat je betaalt voor de inboedelverzekering. Zo is bijvoorbeeld het bouwjaar belangrijk voor de verzekeraar, maar ook het soort woning (appartement, rijtjeshuis, vrijstaand) en de bouwmaterialen van het huis en het dak. Vervolgens wil de verzekeraar ook weten met hoeveel mensen je er woont en uit wie het gezin precies bestaat. Samen met je maandinkomen en de grootte van de woning wordt daar een X aantal punten voor gegeven, dat wordt ingevoerd in de inboedelwaardemeter waar je eerder in het artikel over kon lezen.


Zoals je ziet zijn er een aantal manieren om te besparen op je inboedelverzekering. Het ene huishouden heeft alleen meubels die ze voor een paar tientjes tweedehands hebben gekocht, terwijl andere families altijd het nieuwste van het nieuwste hebben en duizenden euro’s betalen aan de inboedel. Maar ook de locatie, je claimgeschiedenis en het wel of niet verhuren van de woning dragen bij aan het totale bedrag dat je betaalt.

Daarnaast heb je ook gezien dat het van belang is om niet alleen naar de prijs van de inboedelverzekering te kijken, maar vooral ook de polisvoorwaarden door te nemen. Het zou namelijk zonde zijn als je schade hebt aan je inboedel, maar dat deze spullen net uitgesloten zijn bij de verzekeraar die jij hebt gekozen. Het belangrijkste advies is dus om te kijken naar jouw persoonlijke situatie en daar een geschikte verzekering bij te zoeken.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Wonen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen