Tips en artikelen over geld besparen

15 Tips om geld te besparen in een (groot) gezin

15 Tips om geld te besparen in een (groot) gezin

Laatst bijgewerkt: oktober 30, 2019

In een groot gezin kunnen de huishoudelijke kosten behoorlijk oplopen. Stel je het verschil maar eens voor dat er is tussen een gezin met één kind en een gezin met vier of vijf kinderen. Hoewel het zo nu en dan erg lastig lijkt, kan je ook met een groot gezin slimme manieren bedenken om geld te besparen. Soms is dat besparen op structurele uitgaven, maar het kan ook in kleinere dingen zitten. In dit artikel lees je alle tips om slim te besparen met een groot gezin. Dat gaat jullie gewoon lukken!


1. Online kopen

Online bestellen kan je veel geld opleveren, omdat je daar vaak (bulk) aanbiedingen vindt. Dit geldt met name voor luiers en toiletpapier! Een bijkomend voordeel is dat je niet zo met (grot)e artikelen hoeft te sjouwen tijdens je dagelijkse boodschappen. Jouw luiers en toiletpapier worden gewoon thuisbezorgd (en als je er niet bent, afgeleverd bij de buren).


Verzorgingsproducten online kopen

Ook verzorgingsproducten zoals shampoo, wasmiddel en deodorant kunnen hard gaan in grote gezinnen. Gebruik van verzorgingsproducten wordt extra belangrijk wanneer kinderen in de pubertijd komen. Dan gaan ze hard, dus door het slim aan te pakken kan je flink besparen. Op Bol.com kan je bijvoorbeeld regelmatig grote aanbiedingen vinden op het gebied van deodorant, shampoo en tandpasta. 
In dit artikel kan je meer goede tips vinden om te besparen op verzorgingsproducten.


2. Koop zoveel mogelijk producten in grote hoeveelheden

Hierboven hebben we ook al wat verklapt: koop zowel online als in fysieke winkels, zoveel mogelijk in grote hoeveelheden waar dat kan. Hier kan je veel geld mee uitsparen, en een ander voordeel is dat je het product niet wekelijks in hoeft te slaan. 
Het volgende kan helpen als je grote hoeveelheden in wilt slaan:

 • Bonus aanbiedingen en Hamsterweken bij bijvoorbeeld de Albert Heijn.
 • Naar een goedkope supermarkt gaan (Plus, Lidl, Aldi).
 • Inslaan bij Action.
 • Aanbiedingen bij winkels zoals Kruidvat en Etos.
 • Bulk aanbiedingen op Bol.com

Als je het slim doet, kan je bij zowel supermarkten als drogisterijen dusdanig inslaan, dat je sommige producten alleen in de aanbieding hoeft te kopen. Dat geldt met name voor toiletartikelen en wasmiddel.3. Vier meerdere verjaardagen op dezelfde dag

Leuk, een verjaardag, maar om iedereen van hapjes en drankjes te voorzien is soms ook prijzig. Dan is het een goed idee om twee verjaardagen in één keer te vieren! Dit scheelt niet alleen geld, maar ook gedoe, en gelukkig is het net zo gezellig. 
Om de verjaardagen toch persoonlijk te houden, kan je als gezin natuurlijk op de verjaardagen zelf, wél extra aandacht besteden aan de jarige.


4. Tips voor een voordelig dagje weg met je gezin

Als er iets is dat met een groot gezin nu eenmaal prijziger is, zijn het wel leuke uitstapjes zoals bijvoorbeeld een pretpark, vakantie, museum of dierentuin. Snuffel daarom regelmatig rond op websites zoals vakantieveilingen.nl, zodat je goedkoper aan je tickets of vakantiehuisje komt.

Er zijn ook pretparken, binnenspeeltuinen en dierentuinen die abonnementen aanbieden die relatief goedkoop zijn voor kinderen. Of zo’n abonnement bij jou en je gezin past (dus of je dat eruit haalt) kan je makkelijk uitrekenen!

Er zijn natuurlijk ook verschillende uitjes die helemaal geen geld kosten. Naar het bos of strand gaan kost bijvoorbeeld geen geld. Ook een dagje (binnen) speeltuin is relatief goedkoop.5. Ga goed voorbereid op pad

Als je onderweg bent met een groot gezin, is de kans op vieze, kapotte of natte kleding altijd wat groter dan wanneer je op pad bent met één kind. Zorg daarom voor genoeg setjes reservekleding en luiers voor onderweg. Dat scheelt weer een dure aankoop onderweg. Denk bijvoorbeeld ook aan zakdoekjes en een paraplu! Ook extra schoentjes en sokken kunnen geen kwaad.

Zorg ook voor voldoende hapjes onderweg. Onderweg iets kopen (bijvoorbeeld bij een tankstation) is altijd duurder dan boterhammen of snacks van thuis meenemen. Neem dus altijd wat mee voor als er iemand trek heeft. Denk bijvoorbeeld aan Sultana’s, krentenbollen, Liga of rozijnen.


6. Vervoer: maximaal één grote auto

Een auto kost veel geld. Denk aan bijvoorbeeld onderhoud, verzekering, benzine en wegenbelasting. Een tweede auto in het gezin verdubbelt dit kostenplaatje. Hou daarom als het kan, één grote auto aan. Fietsen is goedkoper, en het is nog eens gezond ook. 
Kijk als je twee auto’s hebt, eens of het mogelijk is om er maar één te hebben staan. Je kunt daar veel mee besparen.


7. Hoe kan je handig (en leuk) energie, water en gas besparen?

Een groot gezin gebruikt logischerwijs natuurlijk meer energie dan een huishouden met maar twee of drie personen. Hoe kan je dit in een groot gezin binnen de perken houden? Kinderen zijn erg gevoelig voor activiteiten en wedstrijdjes. Ook kan je uitleggen dat het slecht is voor het milieu om veel energie te gebruiken. Doe dit dan op een manier die kinderen kunnen begrijpen, zoals: het is heel zielig voor de dieren als we zoveel energie gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan de volgende energie challenges:

 • Wie het snelst doucht.
 • Met het energieverbruik op met een leuke gadget (Gyko de IJsbeer) of een slimme energiemeter (voor oudere kinderen).
 • Misschien kan je met het gezin iets leuks doen als er besparingen gelukt zijn.

Je kan zelf (als volwassene) op deze dingen letten:

 • Overal in huis LED verlichting.
 • Expres wasjes draaien in de wasmachine
 • Heb je een droger? Gebruik deze dan alleen voor handdoeken en beddengoed.
 • Een warmtepompdroger is zuiniger dan een condensdroger.
 • Laat nergens onnodig de verwarming aanstaan.

8. Geld besparen door slim te verzekeren

Een bekende manier om te zorgen dat je niet teveel betaalt voor de verzekeringen, is om op onderzoek uit te gaan. Je verzekeraar gaat je niet vertellen dat je teveel betaalt: je moet zelf vergelijkingswebsites bekijken. Zeker met een groot gezin is het slim om dat te doen.

Handig om te weten, is dat kinderen onder de 18 jaar gratis verzekerd zijn middels een basispakket. Daar zitten echter geen aanvullende verzekeringen in. Wél kan het kind aanspraak maken (of jij als ouder voor je kind) door hem of haar bij te schrijven bij een ouder die wél zo’n aanvullend pakket heeft. Als je je kinderen bij de ouder schrijft die alleen een basisverzekering heeft, heeft het kind geen recht op de aanvullende verzekering. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld orthodontie of fysiotherapie. Schrijf de kinderen dus bij een ouder met aanvullende verzekeringen.

Check bij een groot gezin dus elk jaar of:

 • De verzekeringen niet ergens anders goedkoper zijn.
 • iedereen in het gezin behoefte heeft aan dezelfde zorgverzekeraar.
 • Of de kinderen bij de ouder met een aanvullend pakket staan bijgeschreven.

9. Budgetteren en uitgaven bijhouden

In een groot gezin zijn meer uitgaven. Je geeft niet alleen meer uit, maar vooral ook aan meerdere zaken voor meer personen. Dat hoeft niet zo’n probleem te zijn, maar als je met het gezin wilt sparen, helpt het om overzicht te hebben op je uitgaven en om niet meer uit te geven dan nodig. Zo pak je dat aan:

 • Noteer jullie uitgaven in een huishoudboekje. Dit kan je fysiek of in je computer doen.
 • Budgetteer: dat wil zeggen pas je uitgaven aan je inkomsten. Als dat niet lukt, kan je in de administratie (huishoudboekje) zien waar het spaak loopt.

Hieronder geven we onder meer nog een handige tip om te besparen op boodschappen. Zie ook één van de voorgaande tips over bulk aanbiedingen. Hoef je weer minder in je huishoudboekje op te schrijven.

Check ook de andere blogs van Bespaarinfo over besparen. Deze gaan dieper in op geld besparen en geld bij elkaar sparen.


10. Sparen

Sparen in een groot gezin is goed mogelijk, maar vraagt misschien wat meer planning. Bespreek daarom met je partner een spaardoel. Online zijn tools om te berekenen hoeveel geld je maandelijks apart kan leggen en hoe lang het duurt om je doel te bereiken. En bij de ING bank kan je online een paar spaardoelen (aparte spaarafdelingen) maken. Dit zijn aparte spaarpotjes naast de grote spaarrekening.

Bespreek ook met de kinderen (als ze groot genoeg zijn) een spaardoel. Waar gaan we voor sparen? En hoe gaan we dat doen? Zo worden kinderen zich bewust van de waarde van geld. Iets wat je met kinderen ook goed kan doen, is sparen met kleingeld. Denk bijvoorbeeld aan statiegeld. Zo sparen ze niet alleen, maar worden ze zich ook bewust van de waarde van geld.


11. Besparen op kinderspeelgoed voor grote gezinnen

Op speelgoed kan je op verschillende manieren besparen, zonder dat je je kinderen al te zeer tekort doet. Bewaar om te beginnen het speelgoed waar je kind te groot voor is, zodat je jongere kroost er op een later moment mee kan spelen. 

Ook rondkijken op Marktplaats kan mooi speelgoed opleveren. Met name op merkspeelgoed kan je op deze manier goed besparen. Merkspeelgoed is namelijk wel de moeite waard, omdat het duurzaam en degelijk is. Andere manieren om te besparen op kinderspeelgoed zijn:

 • Merkspeelgoed in de sale of outlet kopen
 • Het ruilen van speelgoed met familie of vrienden die ook een (groot) gezin hebben.
 • Ga naar een speelotheek. Dit is een bibliotheek, maar dan voor speelgoed. In een speelotheek kan je allerlei speelgoed lenen voor kinderen van verschillende leeftijden. Zo komt ook speelgoed dat normaal gesproken te duur is, of dat je kinderen maar tijdelijk interessant vinden, binnen bereik.
 • Krijgt je jonge kind veel speelgoed in één keer cadeau (bijvoorbeeld op zijn verjaardag), bewaar dan wat speelgoed voor latere momenten.
 • Leer je kinderen om speelgoed met elkaar te delen.

Voor de speelotheken geldt dat je ze vooral in de grote steden vindt, zoals Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht. 

Het is voor de ontwikkeling van je kinderen belangrijk dat er genoeg speelgoed thuis is dat past bij de ontwikkeling. Zo hebben ze plezier en kunnen ze groeien qua spel, motoriek en cognitieve vaardigheden.

Toch is teveel speelgoed ook niet goed. Het wordt dan moeilijk voor een kind om zich te focussen. Daarom hebben we hier de tip gegeven om na een verjaardag met enorm veel cadeaus, wat kadootjes voor je kind(eren) apart te leggen. Een kind van één jaar heeft dit echt niet in de gaten. Voordelig, en het levert veel plezier op.


12. Besparen op oppas voor je kinderen

Als je een oppas inhuurt via een professioneel bedrijf, zal dat met een groot gezin altijd wat prijziger zijn dan met één kind. Kijk daarom eens rond in je netwerk of je met iemand kan afspreken dat je regelmatig op elkaars kinderen past. Dit is kosteloos, vertrouwd, en geeft je weer even adem om iets leuks te doen samen met je partner of voor jezelf. Want juist die momenten voor jezelf zijn ook belangrijk in een groot gezin.


13. Slim besparen op boodschappen met een groot gezin

Met een groot gezin kan je flink wat uitsparen door slim boodschappen te doen. Dit helpt om de boodschappen niet te duur te laten worden:

 • Ga wanneer het even kan, winkelen zonder (alle) kinderen. Want tezamen hebben ze ook flink wat wensen!
 • Maak vooraf altijd een boodschappenlijstje.
 • Een aantal etenswaren kan je invriezen. Wanneer ze in de aanbieding zijn, sla er dan lekker van in. Denk bijvoorbeeld aan brood, kaas, noten, groenten en vlees. Of wat dacht je van je zelf gemaakte soep?
 • Doe het liefst zoveel mogelijk boodschappen in één keer, zodat je de kans beperkt dat je onnodige dingen koopt.
 • Kook grote porties voor meerdere dagen.
 • Hou goed de aanbiedingen in de gaten.
 • Bezoek meerdere winkels voor verschillende producten die in de aanbieding zijn
 • Ga vaker voor huismerk

14. Besparen op kleding en babyspullen

Meerdere hard groeiende kinderen in één gezin kunnen aardig wat kosten qua kleding. Tenzij je het slim aanpakt. Er zijn gelukkig verschillende manieren waarop je kan besparen op kleding. Hier noemen we er een aantal:

 • Tweedehands kleding kopen op Marktplaats, rommelmarkt of via Facebook of andere tweedehands kleding platforms.
 • Kleding voor je eigen kinderen bewaren: je oudere kind is er te groot voor, maar je kleintje kan er later nog plezier van hebben.
 • Kinderkleding kopen in de sale.
 • Kleding ruilen met familie of vrienden die ook een (groot) gezin hebben.
 • Kinderkleding waar jouw kinderen niets meer mee kunnen, tweedehands verkopen.
 • Bewaar je eigen babyspullen of sla ze op.
 • Koop sommige babyspullen tweedehands (kinderwagen, commode).

Je ziet dus dat je op verschillende manieren kan besparen op kinderkleding! Sterker nog, je hoeft eigenlijk niet zo heel veel nieuw te kopen.


15. Besparen tijdens de feestdagen

De feestdagen staan bij iedereen bekend als prijzige dagen. Zeker wanneer je een groot gezin hebt kan dit duurder zijn. Toch kan je de feestdagen gezellig maken en cadeaus geven zonder dat het financieel uit de hand loopt. De volgende tips helpen een handje:
Koop cadeaus voor Sinterklaas of Kerst tijdens Black Friday. Tegenwoordig is dit ook in Nederland een begrip.
Kies uit Sinterklaas of Kerst, en maak daar een traditie van met het gezin.

 • Geef elkaar allemaal één leuk cadeau (en stel vooraf eventueel een budget vast).
 • Koop zo min mogelijk cadeaus in de maand december, dan is alles duurder. Dat geldt zeker voor kinderspeelgoed!
 • Een lekker verwendiner voor bijvoorbeeld Kerst, kan je voor niet teveel geld kopen bij supermarkten zoals bijvoorbeeld de Lidl.
 • Maak Kerst of Sinterklaas gezellig met bijvoorbeeld spelletjes, gourmetten of het kijken van een leuke film. Cadeaus zijn niet het enige belangrijke.
 • Het belangrijkste voor je gezin is dat de herinneringen aan de feestdagen warm en gezellig zijn. Een beperkt budget hoeft geen beperking te zijn voor gezelligheid en samenzijn.

Besparen voor grote gezinnen is goed mogelijk

Een groot gezin valt soms niet mee wat betreft de kosten. Toch kan je slim besparen. Met name op het gebied van speelgoed, kleding, boodschappen en verzorgingsproducten kan je flink besparen. Websites zoals Vakantieveilingen maken het makkelijk om op een goedkopere manier tickets of boekingen voor uitjes en vakanties te regelen.

Het is met een groot gezin altijd slim om goed voorbereid op pad te gaan: neem voldoende eten en reservekleding mee, zodat je dat onderweg niet hoeft aan te schaffen. 

Speelgoed is onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen, maar als je het slim aanpakt kan je er toch op besparen. Tweedehands speelgoed, of speelgoed in de sale kopen is bijvoorbeeld een goede optie. Ook zijn er (met name in de steden) speelotheken te vinden. Daar kan je mooi speelgoed huren tegen een zachte prijs.

Soms krijgen kinderen een enorme hoeveelheid cadeaus voor hun verjaardag. Hier kunnen ze natuurlijk niet allemaal tegelijk mee spelen. Leg daarom een aantal verjaardagscadeaus apart. Zo kan je deze op een ander moment geven. 

Er zijn nog veel andere bespaartips, maar deze kan je voor elk huishouden goed gebruiken. Lees vooral onze andere artikelen om te besparen in je huishouden.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen