Tips en artikelen over geld besparen

7 tips om je uitgavenpatroon te verbeteren

7 tips om je uitgavenpatroon te verbeteren

Laatst bijgewerkt: oktober 17, 2019

Het uitgeven van geld is iets waar geen enkel mens aan ontkomt. Zo hebben we allemaal te maken met verplichte kosten, zoals een zorgverzekering. Daarbij komen de vaste lasten voor je huis, de kosten voor je boodschappen en de kosten voor nieuwe kleding of spullen voor in huis. Daarnaast geven de meeste mensen ook nog geld uit aan diverse andere dingen. Wil je weten hoe jouw uitgavenpatroon eruitziet en hoe je dat patroon zou kunnen verbeteren? In dit artikel voorzien we je van 7 tips.


Je uitgavenpatroon

Voordat je je uitgavenpatroon kunt gaan verbeteren, is het eerst handig om te begrijpen wat dit nu eigenlijk precies is en waar je mogelijk verbeteringen aan zou kunnen brengen. Als we het hebben over je uitgavenpatroon, dan hebben we het over al het geld dat je uitgeeft. Deze uitgaven kun je overzichtelijk verdelen in 3 soorten uitgaven, namelijk:

  • Vaste lasten
  • Huishoudelijke uitgaven
  • Reserveringsuitgaven

Hieronder gaan we dieper op deze uitgaven in.

Vaste lasten

Je vaste lasten zijn kosten waar je eigenlijk niet onderuit kunt. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten voor je huur of je hypotheek. En de kosten voor je verzekeringen en de energierekening. Het zijn kosten die elke maand opnieuw terugkomen en in veel gevallen nodig of zelfs verplicht zijn.

Huishoudelijke uitgaven

De uitgaven die als huishoudelijke uitgaven worden gezien, zijn de boodschappen die je doet. Dus je eten en drinken, maar ook zaken als je verzorgingsproducten en de spullen die je nodig hebt om je huis en kleding schoon te houden, zoals bijvoorbeeld wasmiddel.

Reserveringsuitgaven

Reserveringsuitgaven zijn kosten die minder vaak voorkomen. Aangezien het wel kosten zijn waar je op enig punt mee te maken krijgt, is het handig als er geld voor apart staat. Kosten die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld het kopen van apparatuur, meubels of kleding, het boeken van een vakantie en het betalen van het eigen risico van je verzekeringen.

Overige uitgaven

Naast bovenstaande uitgaven hebben de meeste mensen ook nog te maken met overige uitgaven. Dit zijn uitgaven die voornamelijk met plezier en luxe te maken hebben en vrijwel altijd optioneel zijn. Denk bijvoorbeeld aan een avondje stappen, naar de film gaan, uit eten gaan, boeken of games kopen en het aanschaffen van andere luxeartikelen.


1. Zet je inkomsten en uitgaven tegenover elkaar

Om een beeld te krijgen van hoeveel geld je maandelijks overhoudt en hoe je daar meer van zou kunnen maken, is het slim om eerst eens je inkomsten en uitgaven tegenover elkaar te zetten. Hoeveel loon ontvang je maandelijks? En hoe zit het met toeslagen of zaken als alimentatie? Door al deze bedragen bij elkaar op te tellen, weet je precies wat er maandelijks binnenkomt.

Uitgaven

Wat je met je inkomsten hebt gedaan, ga je ook met je uitgaven doen. Door op te schrijven wat je maandelijks uitgeeft aan je vaste lasten, boodschappen en andere zaken, heb je een beeld van wat er maandelijks weer uitgegeven wordt. Om dit beeld zo compleet mogelijk te maken, kun je het beste naar de gemiddelde uitgaven per maand kijken.

Wat houd je over?

Nu je al deze bedragen voor je hebt, kun je berekenen wat je maandelijks overhoudt of juist tekort komt. Aan de hand daarvan kun je vervolgens bepalen waar je eventueel verbeteringen aan kunt brengen.


2. Wat kan beter?

Nu je weet waar je geld naartoe gaat en wat er binnenkomt, kun je bekijken wat er eventueel beter kan. Waar geef jij veel geld aan uit?

Besparen op huishoudelijke uitgaven

Vooral op je huishoudelijke uitgaven valt vaak winst te behalen. Door bewust te zijn van je koopgedrag en meer moeite te doen om te bepalen wat je nodig hebt en waar je dat het voordeligst zou kunnen kopen, kun je een hoop geld besparen. In dit artikel vind je bijvoorbeeld 41 tips om te besparen op je boodschappen.

Besparen op vaste lasten

Besparen op je vaste lasten kun je doen door je verzekeringen en abonnementen eens kritisch te bekijken. Wat heb je écht nodig en is het mogelijk om dat goedkoper te doen? Kijk hierbij ook eens of je kunt besparen op je energiekosten; leef je energiezuinig? Zo niet, dan kun je daaraan werken. In dit artikel vind je 23 tips om te besparen op je vaste lasten.

Besparen op overige uitgaven

Ook op overige uitgaven valt veel winst te behalen. Vaak geven we onbewust een hoop geld uit aan dingen die we eigenlijk niet nodig hebben. Door je hier bewust van te worden en de gewoonte van het kopen te zien, kun je hier verandering in aanbrengen.


3. Maak keuzes

Als je je uitgavenpatroon wilt verbeteren en minder geld uit wilt geven aan dingen die eigenlijk niet nodig zijn, dan is het nodig om keuzes te maken. Scherpe keuzes. Is het echt nodig om elke maand een nieuwe kledingstuk te kopen? En kun je niet wat vaker thuis genieten van een gezellige avond met vrienden, in plaats van dat je naar de kroeg gaat?

Wat vind jij belangrijk?

Het is belangrijk dat je dingen blijft doen en kopen die jij belangrijk vindt. Is twee keer per maand uit eten gaan voor jou echt een must? Dan kun je ervoor kiezen om dat uitje te laten staan en te kijken naar je andere uitgaven. Besparen op dingen die je belangrijk vindt, zorgt er namelijk voor dat de lol er snel vanaf is.

Verhoog je inkomsten

Houd jij aan het einde van de maand nauwelijks of niets over? Dan is het niet alleen slim om te bekijken hoe je je uitgaven kunt verbeteren, maar ook hoe je eventueel meer inkomsten kunt genereren. Misschien kun je om loonsverhoging vragen of naar een andere baan zoeken. Of misschien kun je wat bijverdienen om zo meer over te houden.


4. Vergelijk jouw uitgaven

Om te bepalen hoe jouw uitgavenpatroon eruitziet in vergelijking met dat van andere mensen, kun je je uitgaven vergelijken. Het Nibud heeft hier zogenaamde vergelijkingsbedragen voor verzameld. Hieronder hebben we een aantal van deze bedragen voor je op een rijtje gezet.

Elektriciteitsverbruik

Een gemiddeld 1-persoons huishouden verbruikt 1.925 kWh per jaar. Dit komt neer op €36,- per maand. Voor een 2-persoons huishouden is dit 3.005 kWh per jaar, wat neerkomt op €57,- per maand. En voor een 4-persoons huishouden is dit 4.155 kWh per jaar, wat €77,- per maand kost.

Gasverbruik

Het gasverbruik hangt meer af van het soort huis waarin je woont, dan van het aantal mensen met wie je dat doet. Zo verbruik je in een flat gemiddeld 1000 m3 per jaar, wat zo’n €85,- per maand kost. In een tussenwoning is dit 1.350 m3 per jaar, wat neerkomt op €107,- per maand. En voor een hoekwoning geldt een gemiddelde van 1.580 m3 per jaar, wat je €122,- per maand kost.

Voeding

Ook voor voeding zijn gemiddelden berekend, hierbij speelt de leeftijd en het geslacht van personen een rol. Zo betaalt een alleenstaande man tussen de 14-50 jaar gemiddeld €7,42 per dag aan eten en is dit voor een alleenstaande vrouw in dezelfde leeftijdscategorie €6,64. Een kind van 1-3 jaar eet gemiddeld voor €2,78 per dag. En iemand van boven de 70 betaalt gemiddeld €6,38 per dag.

Naast de uitgaven die we hier op een rijtje hebben gezet, vind je onder andere ook de gemiddelden voor waterverbruik, zakgeld, wassen en de auto op de website van het Nibud.

Tip: Het Persoonlijk Budget advies van Nibud is een slim hulpmiddel om te zien hoe het zit met jouw inkomsten en uitgaven en hoe die zijn in vergelijking met die van anderen.


5. Maak een plan en stel een (spaar)doel vast

Om jezelf te motiveren en om het beste uit jouw financiële situatie te halen, is het slim om een plan te maken. Wat ga je doen om jouw uitgavenpatroon te verbeteren en hoe je ga je dat aanpakken? Door dit concreet voor jezelf vast te stellen, is de kans groter dat het je ook daadwerkelijk lukt. Heb je hulp nodig? Dan kun je eventueel eens in gesprek gaan met een budgetcoach of eventueel gebruik maken van online tools.

Wat is je doel?

Wat wil je uiteindelijk bereiken met het verbeteren van je uitgavenpatroon? Wil je minder geld uitgeven aan dingen die niet nodig zijn? Is je doel om een bepaald bedrag bij elkaar te kunnen sparen? Wil je graag minder uitgeven, zodat je op vakantie kunt? Of wil je je gewoonten qua geld uitgeven vooral veranderen, omdat je daar last van hebt?

Stel maximum bedragen vast

Een manier om je uitgaven patroon te verbeteren, is door maximum bedrag vast te stellen. Bepaal bijvoorbeeld hoeveel je maximaal per maand uit mag geven aan boodschappen en houd je daar ook aan. Op die manier word je automatisch ook creatiever als het gaat om inkopen doen.

Spaardoel

Wil je een bepaald bedrag bij elkaar sparen? Bepaal dat niet alleen hoe hoog dat bedrag moet zijn, maar ook binnen hoeveel tijd je het bij elkaar wilt sparen. Zo weet je precies hoeveel je maandelijks zou moeten sparen om je doel te bereiken en is de kans groter dat het ook daadwerkelijk lukt.


6. Verander je (koop)gedrag

In een maatschappij waar alles draait om zoveel mogelijk consumeren, is het soms lastig om daar los van te komen. Toch is het, wanneer je je uitgavenpatroon graag wilt verbeteren, slim om je niet te laten beïnvloeden door dat wat bedrijven van je willen, namelijk dat je zoveel mogelijk koopt.

Koop wat je nodig hebt

Door kritisch te kijken naar of je iets daadwerkelijk nodig hebt, voorkom je onnodige uitgaven en impulsinkopen. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Heb je iets echt nodig? Kijk dan vooral ook eens naar waar je dat het goedkoopst zou kunnen vinden.

Tip: Ben jij gevoelig voor impulsaankopen? In dit artikel vind je tips om dit voortaan te voorkomen.

Minimalistisch leven

Minimalistisch leven is een goede manier om je uitgavenpatroon flink te verbeteren. Door alleen te kiezen voor dingen die voor jou écht belangrijk zijn en overige dingen te vermijden of uit je leven te bannen, kun je niet alleen financieel meer ruimte overhouden, maar ben je ook nog eens ruimte in je hoofd aan het maken. Daarnaast is deze vorm van leven ook nog eens heel bewust.

Vergelijk prijzen

Het vergelijken van prijzen is altijd een goed idee. Niet alleen als je iets wilt kopen, maar ook voor je vaste lasten. Door te kijken welke aanbieder het goedkoopst is, kun je zomaar enkele tientallen euro’s (per maand) besparen.

Kies voor duurzame producten

Wil je vooral ook (milieu)bewuster leven? Dan doe je er goed aan om voor duurzame producten te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor Fairtrade producten en voor producten die organisch of biologisch zijn. Vermijd producten die schadelijk zijn voor het milieu en probeer dingen als fast fashion en andere trends aan je voorbij te laten gaan.

Repareren en hergebruiken

Veel spullen kun je makkelijk hergebruiken of repareren. Kijk dus altijd of dit mogelijk is, voordat je iets nieuw koopt. Dat oude kastje kun je opknappen met een likje verf en nieuwe deurknoppen. Die kapotte lamp kun je simpelweg voorzien van een andere lampenkap om hem weer nieuw leven in te blazen. En op dat leuke jasje kun je gewoon nieuwe knopen zetten. Weggooien is zonde.

Koop tweedehands

Tweedehands kopen is niet alleen bewust en goed voor het milieu, maar daarnaast ook nog eens prettig voor je portemonnee. Heb je iets nodig? Kijk dan vooral ook eens of dat tweedehands kan. Ga bijvoorbeeld naar de kringloop of surf eerst eens naar Marktplaats.nl, voordat je het nieuw gaat kopen. Ook rommelmarkten zijn een hele fijne plek om tweedehands spullen te kopen.

Tip: Hier vind je 10 tips voor het kopen en onderhandelen op Marktplaats.

Goedkoop is soms duurkoop

Ben jij iemand die vaak spullen bij de meest goedkope winkels haalt? Daar is op zich natuurlijk niets mis mee, maar het is wel slim om te kijken of dit ook daadwerkelijk de meest voordelige keuze is. Een goedkoop product dat je vrij snel moet vervangen, is op den duur duurder dan een iets duurder product dat heel lang meegaat. Daarnaast zijn producten die supergoedkoop gemaakt worden niet altijd de beste keuze als je graag (milieu)bewuster wilt leven/kopen.

Maak zelf

Kun je dat wat je nodig hebt zelf maken? Denk daar dan eens over na, voordat je het product in de winkel koopt. Dit geldt niet alleen voor voeding, maar ook voor verzorgingsproducten en andere spullen. Online zijn enorm veel websites en artikelen te vinden over het zelf maken van producten, waardoor je ongetwijfeld een handig stappenplan kunt vinden.

Ruil en leen

Ook ruilen en lenen zijn goede manieren om je uitgavenpatroon te verbeteren. Ben je dol op kleding? Organiseer dan ruilmiddagen met je vriendinnen of familie om zo aan nieuwe kledingstukken te komen. Heb je gereedschap nodig? Kijk dan eens of je het kunt lenen of huren in plaats van kopen.


7. Verkoop wat je niet nodig hebt

Ben jij iemand die veel spullen heeft die eigenlijk nooit gebruikt worden? Denk er dan eens over na om deze te verkopen. Zet de spullen bijvoorbeeld op Marktplaats of verkoop ze op een (vrij)markt. Je kunt ze eventueel ook naar de kringloop brengen.


Je uitgavenpatroon verbeteren

Met de tips in dit artikel kun je jouw uitgavenpatroon verbeteren. Om dit te doen is het allereerst handig om in kaart te brengen waar je je geld aan uitgeeft. Dit doe je het beste door dit op te schrijven en tegenover je inkomsten te zetten. Vervolgens kun je aan de hand daarvan bepalen wat anders kan/moet. Door scherpe en bewuste keuzes te maken, je koopgedrag aan te passen en een doel vast te stellen, moet het je zeker lukken om jouw uitgavenpatroon te verbeteren.

Heb je moeite met het veranderen van je uitgavepatroon? Dan kan een budget coach wellicht de oplossing bieden.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Consument
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen