Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

9 bespaartips voor de aanschaf van een fiets

9 bespaartips voor de aanschaf van een fiets

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Nederland is een echt fietsland. Overal waar je komt staan fietsen. In 2019 werd zelfs de grootste fietsenstalling ter wereld geopend in Nederland. Maar ondanks de grote hoeveelheid fietsen, kosten deze vervoersmiddelen toch nog een flinke hoeveelheid geld. Daarom vertellen wij je in dit artikel 9 tips hoe jij goedkoop aan een fiets kunt kopen. Zo rijd jij binnenkort met een glimlach rond op je nieuwe goedkope fiets.


1. Kies offline, koop online

Zoals met veel spullen, kun je ook fietsen online het goedkoopst kopen. Websites zoals fietsconcurrent.nl zijn daardoor ook door de Consumentenbond uitgeroepen als de goedkoopste aanbieders van (merk)fietsen. De reden dat online fietsenwinkels goedkoper zijn, komt vaak omdat zij maar weinig panden hoeven te huren en een centrale opslag hebben met daarin alle fietsen. Dat bespaart een hoop extra kosten, die doorberekend kunnen worden in een lagere prijs. Ook maak je bij online fietsenwinkels uiteindelijk minder gebruik van services en andere diensten die zij aanbieden, waardoor zij alleen maar geld hoeven te verdienen aan de verkoop.

Maar online een fiets kopen is vaak wat riskant. Je weet nooit zeker of het zadel wel lekker zit, of de vering goed werkt en of de fiets goed fietst. Daarom kun je dus het beste op internet op zoek gaan naar modellen van fietsen die je graag zou willen kopen. Daarna kun je een fietsenwinkel bezoeken om de fiets heel even kort te testen. Bevalt hij? Dan kun je hem online aanschaffen.

Let bij het online kopen van een fiets nog wel even op de volgende punten:

  • Kies een aanbieder met gratis bezorging. Dat scheelt je zo al 20-35 euro.
  • Let op de staat van aflevering. Is deze afgemonteerd, of moet je zelf nog remmen en versnellingen optimaliseren?
  • Check voor onderhoudspunten voor je fiets en welke garantie je hebt.

Lees: 10 bespaartips voor online aankopen.


2. Lever in op kwaliteit (of juist niet)

Goedkoop is eigenlijk altijd duurkoop. Oftewel, als je een goedkope fiets koopt, gaat hij waarschijnlijk alweer snel stuk. En in veel gevallen is dat inderdaad zo. Je betaalt dan uiteindelijk alsnog meer dan wanneer je in één keer een groter bedrag had uitgegeven. Maar soms heb je dat bedrag niet, en moet je dus wel kiezen voor een goedkope fiets met minder kwaliteit.

Kies dit soort fietsen wel alleen wanneer je hem echt alleen maar gebruikt om maximaal 5-10 minuten te fietsen. Bijvoorbeeld naar het station. Goedkope fietsen met slecht aluminium zijn niet gemaakt voor grote ritten. Ook zijn er veel verhalen bekend over afbrekende voorvorken en daaropvolgende tandartsrekeningen die behoorlijk hoog uitpakken. Bepaal dus voor jezelf of je voor een budgetmerk – vaak Chinees – gaat, of dat je een paar tientjes meer neerlegt voor een goedkope tweedehands fiets.


3. Gebruik kortingscodes

Anno 2019 is overal wel een kortingscode voor te vinden. Zo ook voor fietsen. Wanneer je op internet zoekt op ‘kortingscode + fiets’ krijg je direct al zoekresultaten van enkele grote fietsmerken te zien. Wanneer je die pagina’s opvolgt zie je dat er voornamelijk veel nieuwe fietsen worden aangeboden, waarbij de kortingen van de codes 5% tot wel 20% bedragen.

Ben jij van plan om een hele nieuwe fiets te kopen van merken zoals Gazelle, Onion of Giant? Kijk dan altijd eerst of je kortingscodes kunt gebruiken als je de fiets online koopt. Een korting van 10% op een fiets van 500 euro is toch weer 50 euro die je bespaart.


4. Maak gebruik van cashback korting

Naast kortingscodes zijn er ook nog cashback kortingen te krijgen. Dit soort kortingen komen wel iets minder vaak voor bij fietsen, maar enkele keren per jaar doet een fietsenmerk mee aan zo’n actie. Bij cashback acties gaat het er in eerste instantie om dat je het product eerst zelf koopt voor de volledige prijs. Nadat je het bonnetje of de factuur heb ingescand, stuur je hem op naar de fabrikant van de fiets. Dan sturen ze je een deel van het aankoopbedrag terug op je rekening.

Gazelle is een merk waarbij je veel cashback acties ziet. Schrik overigens niet van de prijzen die je moet betalen voor de fietsen. Die liggen vaak ruim boven de € 2.000. Als cashback ontvang je vervolgens 200 euro terug op de aanschafprijs. Helaas gelden cashback acties niet op tweedehands fietsen.


5. Koop tweedehands

Een goede mogelijkheid om een goede fiets te bemachtigen is door een tweedehands fiets te kopen. Je kunt natuurlijk iedere fiets goedkoper op de kop tikken als hij op Marktplaats staat, maar er zijn enkele fietsen die extra interessant zijn. Sinds de komst van de elektrische fiets, maken steeds meer 45 plussers de overstap naar zo’n model. Maar, die mensen hebben vaak nog hele mooie fietsen in de schuur staan.

Vooral wat oudere mensen kopen vaak hele dure nieuwe fietsen, die ze vervolgens maar een paar uur per week gebruiken. Stappen ze over naar een elektrische fiets, dan moet die oude fiets dus weg. Hoewel veel mensen die fiets dan weer inleveren bij de fietsenwinkel, zijn er ook genoeg mensen die de fiets uiteindelijk op internet zetten. Zo rijd je al een fiets met 24 versnellingen voor 300 euro, terwijl die 5 jaar geleden nog ruim 2.000 euro kostte.

Wil je echt goedkope tweedehands fietsen kopen? Zoek dan op zoekwoorden zoals ‘stationsfiets’. Dat zijn vaak fietsen met minimale extra’s, maar waar je nog wel prima op kunt fietsen. Die fietsen vind je vaak al voor minder dan 100 euro.

Wil je een goede en goedkope fiets, maar ben je niet helemaal zeker over tweedehands fietsen? Dan kun je ook een middenweg nemen. Websites zoals cheapassbikes.nl verkopen namelijk refurbished fietsen. Dat zijn tweedehands fietsen die helemaal onder handen zijn genomen door een professionele fietsenmaker. Oude onderdelen zijn vervangen en je kunt er zo weer jaren mee doen. De kosten van dit soort fietsen liggen rond de 300 tot 500 euro. Dan heb je een fiets die voorheen meer dan 1.000 of zelfs 2.000 euro kostte.


6. Bespaar geld op kinderfietsen

Kinderfietsen zijn altijd in trek. Het is bij kinderfietsen dus ook aan te raden om een tweedehands variant te kopen. Die fietsen zijn namelijk maar één of twee jaar in gebruik voordat je ze weer doorverkoopt. Hartstikke zonde om hem helemaal nieuw te kopen dus.

Gebruikte kinderfietsen zien er ook altijd als nieuw uit en ze behouden de waarde ook nog prima. Koop je voor 50 euro een tweedehands kinderfiets? Dan is die fiets over een jaar waarschijnlijk nog steeds 50 euro waard. Zo rijdt je kind op een (vrijwel) nieuwe fiets en hoef je er dus helemaal niets voor te betalen.

Bij de volgende fiets kun je precies hetzelfde doen, totdat je kinderen op een fiets voor volwassenen moeten rijden. Die verliezen dan veel sneller hun waarde, al blijft de waarde van zo’n fiets ook nog altijd rond de 80 tot 150 euro hangen.


7. Maak gebruik van financiering of lease

Kun je nou echt geen geld missen voor een fiets, maar wil je toch een nieuwe fiets kopen, het liefst ook nog elektrisch? Dan kun je gebruik maken van een financiering. Bij Gazelle kun je bijvoorbeeld 4 jaar doen over de terugbetaling van je fiets. In die 48 maanden betaal je dan bijvoorbeeld 60 euro per maand af aan de lening. In ruil mag je dan alvast op de fiets rijden en na 4 jaar is de fiets helemaal afbetaald.

Let er wel op dat deze lening veel extra geld kost. Bij Gazelle betaal je bijvoorbeeld 6,9% rente voor een financiering. Op een fiets van 3.000 euro, betaal je dan over 4 jaar verspreid ruim 440 euro rente. Het eindbedrag is namelijk 3.441 euro. Een fiets op afbetaling kopen is dus niet bepaald een besparing te noemen, maar het is wel één van je mogelijkheden wanneer je op dit moment geen geld hebt voor een nieuwe fiets.

Ook is het mogelijk om een fiets te leasen bij bijvoorbeeld swapfiets. Hierbij heb je ook geen onverwachte onderhoudskosten en krijg je gewoon een andere fiets als je bijvoorbeeld een lekke band hebt. Wel is het zo dat de fiets nooit jouw eigendom wordt.


8. Goedkope vouwfiets

Ben je juist op zoek naar een vouwfiets? Bijvoorbeeld omdat je met het openbaar vervoer naar je werk rijdt en je daarom een fiets mee wilt nemen? Je kunt uiteraard ook op vouwfietsen besparen. Veel mensen verkopen hun vouwfiets op Marktplaats omdat ze veranderen van baan en de fiets daarom niet meer nodig hebben. En omdat vouwfietsen niet zo populair zijn, kun je een stuk eenvoudiger een goedkope tweedehands vouwfiets kopen.

Je moet wel opletten als je goedkope vouwfietsen koopt. Merken zoals Xiaomi en winkels zoals Decathlon bieden goedkope vouwfietsen aan. Maar volgens sommige gebruikers zijn die fietsen soms al binnen een half jaar stuk. Kopen die mensen vervolgens een dubbel zo dure vouwfiets, dan rijden ze er enkele jaren op, zonder enig probleem. Je moet dus goed opletten dat je een goede fiets koopt en niet alleen op de prijs let.

Vouwfietsen bestaan uit verschillende gevoelige onderdelen en zijn over het algemeen een stuk minder stevig dan een fiets met een normaal frame. De hele goedkope vouwfietsen kunnen in sommige gevallen dus gevaarlijk zijn.


9. Onderhandel over de prijs

Of je een fiets nou tweedehands koopt, of nieuw uit de fietsenwinkel, er kan altijd wat van de prijs af. Zeker de wat duurdere fietsen moet je niet zomaar kopen zonder te vragen om korting of extra’s. Wellicht sleep je er wel een leuke korting uit, krijg je gratis servicebeurten bij de nieuwe fiets of krijg je een mooie bandenpomp mee naar huis.

Het kopen van een fiets is eigenlijk net als het kopen van een auto bij de dealer. Jij bent een klant die graag met het beste thuis wilt komen. De verkoper wil graag geld verdienen voor de zaak en is dus (vaak) bereid om jou een extra korting te geven. Bepaal van tevoren met wat voor korting of extra’s je tevreden zou zijn. Dit helpt je enorm in de onderhandelingen met de verkoper. Tips nodig? Bekijk 16 tips om geld te besparen door af te dingen.


Een fiets kopen is makkelijk gezegd dan gedaan. Natuurlijk kun je naar de eerste de beste fietsenwinkel gaan, maar de kans is groot dat je met een veel te dure fiets thuiskomt. Gelukkig heb je nu 9 tips op zak waarmee jij een goedkope fiets kunt scoren waar je hopelijk nog vele jaren met plezier op kunt rijden.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Vervoer
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen