Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Wat kan ik besparen met dubbel glas?

Wat kan ik besparen met dubbel glas?

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Dubbel glas zorgt ervoor dat je huis beter geïsoleerd is. Het glas houdt de warmte een stuk beter binnen dan bijvoorbeeld enkel glas, en zorgt ervoor dat de kou lekker buiten de deur blijft. Extra fijn is dat dubbel glas je huis ook een stuk beter beschermt tegen inbraak, omdat het glas nu eenmaal veel lastiger stuk te krijgen is dan een dunne ruit van enkel glas. Denk je erover om je oude ruiten te vervangen voor ruiten die beter isoleren? Of ben je je aan het oriënteren op de hoeveel geld je daarmee zou kunnen besparen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Als we het hebben over enkel glas, dan hebben we het (zoals de naam al doet vermoeden) over een ruit van één laag glas. Dit glas zie je vooral terug in oudere huizen en is alles behalve handig voor een prettig klimaat in huis. Dubbel glas is de oplossing die zo rond de jaren 50 om de hoek kwam kijken om het gebrek aan isolatie van enkel glas op te lossen.

Dubbel glas bestaat uit twee lagen glas met daartussen een kleine ruimte. Deze ruimte wordt opgevuld met lucht. Dubbel glas zorgt er daardoor voor dat je woning een stuk beter geïsoleerd is.


HR glas (hoogrendementsglas)

Terwijl dubbel glas jarenlang de manier was om je ramen te voorzien van een betere isolatie, gingen de ontwikkelingen gewoon verder. Er werd naar manieren gezocht om de isolatie beter te maken. Zo werd de droge lucht die tussen de twee glasplaten zat, vervangen voor een soort gas dat de isolatiewaarde verhoogde. Ook werd er geëxperimenteerd met andere manieren om het glas ‘beter’ te maken, waaronder het aanbrengen van een coating. Dit resulteerde in diverse soorten HR glas.

HR+, HR ++ en HR +++ glas

HR+ glas is ontstaan door het dubbel glas te voorzien van een speciale coating, die de warmte weerkaatst en zo binnenhoudt. HR++ glas is dubbel glas voorzien van die coating plus het gebruik van gas als vulling tussen de glasplaten. HR+++ glas is driedubbel glas. Hierbij is dus nog een extra glasplaat gebruikt om de warmte binnen en de kou buiten te houden.


De u-waarde

Om aan te geven hoe goed de verschillende soorten ruiten isoleren, wordt gebruikgemaakt van de u-waarde. Hoe lager de u-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat door het glas. Dus: hoe lager de u-waarde, hoe beter de isolatie. Hieronder hebben we de u-waarde van de diverse soorten glas even voor je op een rijtje gezet. Zo kun je direct zien hoe sterk de isolerende werking van de diverse soorten glas is.

Enkel glas 5,8
Dubbel glas 2,7 – 3
HR glas 1,6 – 2
HR+ glas 1,2 – 1,6
HR++ glas <1,2
HR+++ glas 0,5 – 0,9

Hoeveel bespaar je met welk glas?

De cijfers die je in het tabel hierboven hebt kunnen vinden, zijn natuurlijk hartstikke leuk, maar geven nog geen antwoord op de vraag waarmee je hier terecht bent gekomen, namelijk: wat bespaar je met dubbel glas? Hoeveel geld je precies met ander glas kunt besparen, hangt van verschillende factoren af. Zo hangt de besparing onder andere af van wat voor glas je nu hebt. En is het afhankelijk van de hoeveelheid glas in je woning.

Voorbeeld

De gemiddelde m2 die een eengezinswoning aan ramen heeft, is 20m2. Aan de hand van dat gemiddelde zijn diverse berekeningen gemaakt om te bepalen hoeveel je zou kunnen besparen per glassoort. Hieronder hebben we de bedragen die je jaarlijks zou kunnen besparen door voor ander glas te kiezen voor je op een rijtje gezet.

De voorbeeldwoning die voor deze berekening is gebruikt, is een woning met een HR combiketel en een constante temperatuur van 18 graden.

Dubbel glas €150,- per jaar
HR glas €180,- per jaar
HR+ glas €220,- per jaar
HR++ glas €260,- per jaar
HR+++ glas €280,- per jaar


Tip:
Online zijn rekentools beschikbaar waarmee je precies kunt berekenen hoeveel je kunt besparen, zoals deze.


Besparen met dubbel glas

Zoals je in het tabel hierboven hebt kunnen zien, kunnen de besparingen per jaar flink oplopen. Natuurlijk is de uiteindelijk besparing afhankelijk van meerdere factoren. Zo hangt het af van wat voor cv-ketel je hebt. Hoe hoog je de thermostaat gemiddeld zet. Hoe het met de rest van de isolatie in je huis gesteld is. En wat voor glas je hiervoor had.

Tip: Moeten je kozijnen ook vervangen worden? Kies dan gelijk ook voor goed isolerende kozijnen.

Andere voordelen

Natuurlijk is het bedrag dat je jaarlijks op je stookkosten kunt besparen leuk, maar het vervangen van je oude ruiten voor glas dat beter isoleert, heeft meer voordelen. Zo is het beter voor het milieu, heb je geen last meer van tocht, en daarnaast houdt het glas de meeste geluiden en inbrekers buiten.

https://www.instagram.com/p/BiMn0MLn1GO/


De kosten van nieuw glas

Nu je weet wat je jaarlijks zou kunnen besparen op je stookkosten door voor ander glas te kiezen, ben je waarschijnlijk ook wel benieuwd wat dat nieuwe glas je dan precies zal gaan kosten. Je zult immers eerst moeten investeren, voordat je eraan kunt gaan verdienen. Hieronder hebben we daarom de gemiddelde kosten voor het glas per m2 voor je in een overzichtje gezet.

Dubbel glas €65
HR glas €70
HR+ glas €75
HR++ glas €80
HR+++ glas €120

Subsidie voor isolatieglas

In de voorgaande jaren waren er diverse subsidies beschikbaar voor het aanschaffen van glas om je huis beter te isoleren. Tegenwoordig is dit in de meeste gevallen niet meer zo. Wel kan het zijn dat er vanuit je gemeente een bepaalde subsidieregeling is. Online kun je uitzoeken of dit voor jouw gemeente ook geldt, bijvoorbeeld op de website energiesubsidiewijzer.nl. Ook als je geen subsidie kunt krijgen voor de aanschaf van het glas, kun je wel profiteren van het lage btw-tarief (9%) dat geldt.


Welk glas is het beste?

Welk glas het beste is voor jouw woning, hangt voornamelijk ook af van hoe hoog je budget is. Aan de hand van de prijzen per m2 die je in bovenstaand tabel hebt kunnen vinden, kun je gemakkelijk uitrekenen wat de soorten glas gaan kosten als je ze in jouw woning wilt laten plaatsen. Vervolgens kun je aan de hand van de cijfers in het tabel over de jaarlijkse besparing uitrekenen hoe lang het duurt voor je het glas weer hebt terugverdiend.

Voorbeeld

Stel nou dat je kiest voor HR+++ glas in je huis met 20m2 raam. Dan ben je voor de aanschaf + plaatsing van het glas gemiddeld zo’n 2.400 euro kwijt. Jaarlijks zou je met dit glas zo’n 280 euro moeten besparen op je stookkosten. Dit betekent dat je er ongeveer 8,5 jaar over doet om het bedrag dat je hebt geïnvesteerd weer terug te verdienen. Voor HR++ glas is dit 6 jaar. En voor HR+ glas is dit bijna 7 jaar.

HR++ glas

HR++ glas is, als je de cijfers vergelijkt, een hele goede optie. De aanschafprijs van dit glas is bijvoorbeeld veel lager dan voor HR+++ glas, terwijl het verschil qua isolatie niet bijster groot is. Zo kost dit glas je gemiddeld 40 euro per m2 minder dan HR+++ glas, terwijl je slechts 20 euro minder per jaar bespaart.

Tip: Wil je graag HR+++ glas laten plaatsen? Laat dan eerst naar de kozijnen van je woning kijken. Niet alle kozijnen zijn geschikt voor het dragen van een extra glasplaat.

Budget

Laat je budget het niet toe om gelijk alle ramen in je woning te vervangen voor glas dat beter isoleert? Dan kun je er ook voor kiezen om eerst een gedeelte van de woning te doen en later eventueel het andere gedeelte. In dat geval is het verstandig om eerst het gedeelte van de woning te doen waar je het grootste voordeel uit zult halen: de woonkamer. Niet alleen omdat je daardoor meer zult besparen op je stookkosten dan bijvoorbeeld in de slaapkamer. Maar ook omdat je dan direct van de andere voordelen kunt genieten.

Tip: Heb je het geld voor nieuwe ramen niet achter de hand? Dan kun je eventueel voor een energie- energiebespaar- of duurzaamheidslening kiezen.


Dubbel glas of HR glas laten plaatsen

Ben je van plan om dubbel glas of HR glas te laten plaatsen? Vraag dan vooral bij verschillende bedrijven offertes aan om zo de beste aanbieder te vinden. De prijzen die glaszetters hanteren, kunnen namelijk behoorlijk van elkaar verschillen. Door even de tijd te nemen om de prijzen met elkaar te vergelijken, kun je een hoop geld besparen. Over het algemeen is het handiger om voor een glaszetter in de buurt te kiezen, omdat je dan flink kunt besparen op de voorrijkosten.

Tip: Check ook eens bij de buren of zij interesse hebben in nieuw glas. Vaak kun je korting krijgen als je de glaszetter meer werk biedt.

Besparen met nieuwe ramen

Als je voor beter isolerende ramen kiest, kun je jaarlijks een hoop geld besparen. Daarnaast leveren dit soort ramen je ook een hoger wooncomfort op én zijn ze beter voor het milieu. Daarom is het laten plaatsen van nieuwe ramen zeker het overwegen waard. In dit artikel heb je precies kunnen lezen hoeveel geld je jaarlijks zou kunnen besparen en heb je alles over de aanschafprijs kunnen lezen. Wil je jouw ramen laten vervangen? Vraag dan meerdere offertes aan om de beste keuze te kunnen maken.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Wonen
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen