Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Tiny house; kosten, mogelijkheden en besparingen

Tiny house; kosten, mogelijkheden en besparingen

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Veel mensen hebben een droomhuis in gedachten. Dat huis ziet er alleen niet bij iedereen hetzelfde uit. Waar de een denkt aan een zwembad in de achtertuin van zijn villa, zijn duizenden Nederlanders juist op zoek naar een minimalistisch bestaan. Tiny Houses zijn de materiële invulling van de filosofie om kleiner te leven, met een kleinere ecologische voetafdruk. Maar wat voor mogelijkheden zijn er? En hoeveel kosten brengt een Tiny House met zich mee? In dit artikel lees je alles wat jij wilt weten om jouw dromen uit te laten komen.


Wat is een Tiny House?

Een Tiny House is meer dan alleen een woning met beperkte woonruimte. Het is het resultaat van mensen die een ideaalbeeld hadden van het leven. Belangrijke waarden zijn bijvoorbeeld financiële vrijheid, duurzaamheid en innovatie. Dat heeft zich uiteindelijk verwerkt in het bouwen van een mini huisje, de zogenaamde Tiny House. Deze huisjes zijn vaak tussen de 25-50 vierkante meter groot en zo veel mogelijk zelfvoorzienend.

De trend van de Tiny House komt overgewaaid uit – hoe kan het ook anders – de Verenigde Staten. Daar besloot een kleine groep Amerikanen om zich los te koppelen van het vaste systeem. Omdat het niet mogelijk was om zomaar ergens een huisje te bouwen, deden ze dat op het chassis van een trailer.

Het resultaat was een huisje dat zelfvoorzienend was, wat men overal mee naartoe kon nemen.

https://www.instagram.com/p/B2ktd8bjtgv/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Vanaf dat moment wat het begrip Tiny House geboren. De impact van het gedachtegoed achter de Tiny House was zo sterk, dat men overal ter wereld direct begon na te denken over de mogelijkheden van een tiny house. Nu, zo’n tien jaar later, spelen ook veel Nederlanders met het idee om een tiny house te bouwen. Ben jij er daar één van? Lees dan snel verder. Zo kom je alles te weten over financieel vrij leven met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.


Welke mogelijkheden zijn er?

Een Tiny House is een geweldige manier van consuminderen. Maar omdat het concept nog redelijk nieuw is, moet je ook rekening houden met een aantal beperkingen. Welke mogelijkheden je hebt, en welke beperkingen er (helaas) nog zijn voor de Tiny House, lees je hieronder.

De Tiny House zelf

Er zijn meerdere mogelijkheden wanneer je een Tiny House wilt aanschaffen. Veel hebben er te maken met het bouwen van de Tiny house. Zo kun je kiezen uit:

Met of zonder wielen

De Tiny House is bedoeld om jou zo vrij als een vogel te maken. Dat betekent dat je ook overal naartoe zou moeten kunnen met je huisje. Toch zijn niet alle Tiny Houses voorzien van wielen. Dat is dus een eerste overweging die je moet maken. Wil je het huisje kunnen trekken met een (sterke) auto? Kies dan voor wielen. Wil jij wel een paar jaar op dezelfde plek blijven staan, dan kun je ook een Tiny House laten maken met een tijdelijke fundering. Je kunt het huisje dan nog steeds vervoeren, maar je zal daar dan wat groter geschut voor nodig hebben, zoals een vrachtwagen.

Kant en klaar

Er zijn ook producenten van Tiny Houses. Zij maken deze kleine huisjes volgens één bepaald ontwerp, dat goed uitgedacht is. Handig voor mensen die niet zo graag klussen of daar geen tijd voor hebben. Een nieuw, maar inmiddels vrij bekend bedrijf is Wikkelhouse. Zij maken Tiny Houses van karton, die super stevig zijn. Ook de materialen van deze Tiny Houses zijn duurzaam, waardoor je ecologische voetafdruk een stuk kleiner wordt. De huisjes bestaan uit verschillende onderdelen, die je zelf naar wens kunt samenstellen. Volgens de makers gaat een Tiny House tenminste 50 jaar mee. Een Wikkelhouse kost je 30.000 euro voor de meest eenvoudige variant.

Zelf bouwen of laten bouwen

Een Tiny House is redelijk eenvoudig om te maken. Je hebt geen fundering nodig zoals bij een bakstenen huis en ook gebruik je vaak hele handzame materialen, zoals hout. Met een beetje technisch inzicht en de hulp van andere Tiny House liefhebbers, heb je dan binnen enkele weken wel een echt huisje gebouwd. Ook ben je aan kosten een stuk minder kwijt dan wanneer je bijvoorbeeld een Wikkelhouse koopt. Sommige doe-het-zelvers bouwen al een ‘grote’ Tiny House voor minder dan 20.000 euro.


Locatie

Nu we de mogelijkheden gehad hebben, gaan we naar de beperkingen kijken. Helaas liggen veel van die beperkingen bij onze overheid. Tiny Houses zijn namelijk nog vrij nieuw en zijn nog helemaal niet opgenomen in de wet. Dat betekent dat ze op dit moment nog steeds gezien worden als recreatiewoning. Dat houdt in dat je er dus niet het hele jaar mag wonen, volgens de wet.

Dat is vervelend, want voor veel mensen is dat nou juist het idee. Het opzeggen van hun huidige woning – en hypotheek – om vervolgens financieel vrij te gaan leven. Er moeten dus nog wel wat wettelijke zaken geregeld worden voordat de Tiny House echt ingeburgerd wordt in de Nederlandse samenleving.

Wil je meer weten of een eigen Tiny House willen bouwen, dan zal je rekening moeten houden met de volgende punten. Je kunt hiermee zelf vervolgonderzoek doen om te zien wat de huidige stand van zaken is binnen de overheid.

  • Iedere gemeente heeft andere regels wat betreft het zelf bouwen van een Tiny House.
  • Soms is het in een gemeente toegestaan om op braakliggende terrein te gaan staan met een Tiny House op wielen.
  • In de meeste natuurgebieden mag je volgens de wet niet zomaar overnachten, dus ook geen Tiny House bouwen.
  • Volgens het Bouwbesluit 2012 moet een tiny house voldoen aan zeer strenge regels wat betreft isolatie.
  • In 2021 gaat er een nieuwe Omgevingswet in, waardoor de regels mogelijk versoepelen.
  • Volgens nieuwe regels (2019) moeten bouwprojecten voldoen aan extra duurzame regels (stikstof uitstoot e.d.)

Wat kost een tiny house?

Een Tiny House zorgt ook voor ‘Tiny’ kosten. Maar hoeveel precies? En welke kosten kun je precies verwachten? Hieronder lees je daar alles over.

Aanschaf

De Tiny House zelf is uiteraard je grootste kostenpost. Hoeveel dat huisje kost, is alleen helemaal aan jou. Hierboven las je al over de verschillende mogelijkheden om een Tiny House te kopen. De duurste variant is wanneer je een bouwpakket koopt (zoals de Wikkelhouse) en deze lokaal in elkaar laat zetten. Voor een oppervlakte van 30 vierkante meter ben je dan ongeveer 60.000 euro kwijt.

Veruit de goedkoopste optie is het zelf bouwen van de Tiny House. Je bent dan namelijk maar 10.000 tot 25.000 euro kwijt voor een woning van ca. 30 vierkante meter. Je ziet al dat de kosten enorm uit elkaar liggen. Zelfs als je de Tiny House zelf gaat of laat bouwen. Er zijn namelijk twee onderdelen die zorgen voor de grootste kostenposten. Duurzame materialen en energie opwekkende apparaten.

Veel Tiny House bouwers willen gebruik maken van duurzame materialen. Die zijn vaak alleen net iets duurder dan de goedkope houten platen bij de bouwmarkt. Ook zonnepanelen, waterfilters en andere duurzame apparaten vragen veel van je budget. Hoewel dit zich altijd weer terugbetaalt in de toekomst, moet je initieel wel eerst de kosten maken. Vandaar dus ook de grote marge tussen de prijzen voor een Tiny House.

Onderhoud & vaste lasten

Net als bij andere woningen, komt er bij een Tiny House ook onderhoud aan te pas. Hoewel het minder is dan bij een normaal huis, moet je toch rekenen op een paar honderd euro per jaar. Zeker als je zelf een huis bouwt en dat nooit eerder gedaan hebt, kun je voor onvoorziene problemen komen te staan.

Lekkages, rottend hout en ongedierte kunnen zomaar tevoorschijn komen. In sommige gevallen moet het hele huis weer uit elkaar halen om bepaalde onderdelen te vervangen. Door gebruik te maken van duurzame materialen voorkom je veel van dit soort onderhoud. De eerste 5 jaar hoef je dan niet op veel onderhoud te rekenen.

Vaste lasten

Ook vaste lasten zijn een onderdeel van een Tiny House. En hoewel het niet gaat om een hypotheek, blijf je andere kosten wel behouden. Je moet bijvoorbeeld zelf je energie opwekken. Dat kan met zonnepanelen, maar dat is niet altijd genoeg om jezelf van genoeg elektriciteit en warmte te voorzien. Je moet bijvoorbeeld hout kopen om een houtkachel warm te stoken. Of je heb vaste lasten om een regenfilter regelmatig te vervangen.

Ook zul je gewoon boodschappen moeten doen zolang je niet geheel zelfvoorzienend bent. En hoe ga je naar de winkels? Waarschijnlijk met een auto, waar je ook nog voor moet betalen. Al met al kom je aan vaste lasten toch al snel boven de 300-500 euro per maand uit. Daarbij geldt: Hoe meer minimalistisch en zelfvoorzienend je bent, hoe lager je vaste lasten.

View this post on Instagram

Do you like ? Follow @beautytinyhouse

A post shared by Tiny House (@beautytinyhouse) on


Hoeveel geld kun je besparen met een tiny house?

Hoewel de kosten natuurlijk belangrijk zijn, is ook de besparing interessant om te zien. Zeker op het moment dat je vrijwel geheel zelfvoorzienend bent, worden de besparingen enorm. Hieronder enkele belangrijke manieren om over de jaren heen tienduizenden euro’s te besparen.

Geen hypotheek(rente)

De grootste besparing komt waarschijnlijk voort uit het niet hebben van een hypotheek. En hoewel een huis altijd van jou wordt wanneer je de bank maandelijks aflost, komt daar nog rente bovenop. Die rente is over een looptijd van 30 jaar zo’n 30.000-80.000 euro, afhankelijk van de rentestand en de hoogte van de hypotheek. Door in een Tiny House te gaan wonen, bespaar je alle rente dus uit, inclusief de kosten koper, en alle andere bijkomende kosten. Dat kan dus direct al tienduizenden euro’s opleveren.

Zelfvoorzienend worden

Zelfvoorzienend zijn is voor veel mensen een droom. Nooit meer afhankelijk van grote bedrijven die veel te hoge prijzen rekenen voor alles. Zonnepanelen zijn een goede manier om te besparen op de energierekening. Hoewel de initiële aanschafwaarde vrij hoog is, heb je die kosten er binnen een aantal jaar alweer uit. Ook heb je geen wateraansluiting nodig als je regenwater opvangt. Dat kun je namelijk prima filteren. Door een paar keer per jaar het filter te vervangen blijft het water schoon en jij dus ook.

Besparing op gas, water en licht: Gemiddeld 1.500 euro per jaar. Die besparing loopt op wanneer je ook gratis je eigen hout kunt kappen voor een haardvuurtje.

Eigen groente en fruit kweken

Wanneer je een Tiny House koopt, kun je die neerzetten op een plek waar je een stuk grond hebt gekocht. Op die plek kun je vervolgens zelf een moestuin beginnen. Het is zeer goedkoop om zelf wat zaadjes en plantjes te kopen en daar vervolgens weer nieuwe plantjes van te maken.

Het maken van een moestuin die jou en je gezin kan onderhouden kost ongeveer een jaar tot drie. In die tijd heeft alles genoeg tijd om te groeien en pluk je daar vervolgens een jaar later zelf letterlijk de vruchten van. Voor één persoon heb je ongeveer 80 vierkante meter nodig om het hele jaar voorzien te worden van genoeg groente en fruit.

Om drie mensen een heel jaar van groente en fruit te voorzien heb je de grootte van één tennisveld nodig (260 vierkante meter). Kun je alle groenten en fruit van je eigen stuk land halen, dan bespaar je jaarlijks duizenden euro’s. Heb je producten over, dan kun je die weer verkopen aan mensen die geen moestuin hebben.

Daar kun jij de overige boodschappen dan weer mee doen. Neem je ook kippen, dan kun je die alle restjes voeren. Je hebt dan ook direct vlees en eieren. Voor melk kun je eventueel een geit neerzetten. Die maait dan gelijk het gras voor je.


Zoals je ziet is een Tiny House een slimme investering om veel geld te besparen en een vrijer leven te creëren. En dat is toch een heerlijk gevoel? Dat je iedere ochtend wakker wordt, wetend dat je vrijwel geen enkele betalingsverplichting hebt en overal kan gaan en staan waar je wilt? En dat allemaal terwijl je de wereld een stukje mooier achterlaat dan hoe je hem aangetroffen hebt.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Wonen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen