Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Wat moet je doen als je geen geld hebt voor eten?

Wat moet je doen als je geen geld hebt voor eten?

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Eten en drinken zijn primaire levensbehoeften. Wanneer het door geldgebrek niet mogelijk is om eten te kopen, dan is dat dus een zeer vervelende situatie. Sterker nog. In sommige gevallen kan het leiden tot ongezonde of zelfs gevaarlijke situaties. Heb jij geen geld voor eten, of ken je iemand die in nood is? In dit artikel lees je alles over wat jij kunt doen.


Onderzoek de oorzaak en de duur van het probleem

Voordat je verder gaat met de opties, is het als eerst belangrijk om vast te stellen wat de oorzaak van het probleem is. Heb je inzichtelijk waarom je dit probleem nu hebt? Zijn er onvoorziene kosten geweest, heb je boetes gekregen, moest je geld terugbetalen aan de belasting, of ben je gekort op je pensioen? De oorzaak van het probleem vertelt vervolgens ook iets over de duur van het probleem. Met andere woorden; hoelang dit probleem van te weinig geld gaat duren.

Afhankelijk van het antwoord op die vraag, zijn er namelijk andere stappen die je kunt ondernemen. Zit je één maand krap bij kas, maar red je het de volgende maand weer? Dan kun je best een keertje aankloppen bij familie of vrienden. Maar zijn de problemen structureel en moet je het de komende maanden doen met minder geld, dan is er een andere aanpak nodig.

Houd dus vooral de oorzaak en de duur van het probleem in je achterhoofd bij het lezen van de volgende opties. Jij kunt uiteindelijk zelf bepalen welke mogelijkheid geschikt is voor jouw situatie.


21 Oplossingen voor de korte termijn

Hieronder zie je welke oplossingen je hebt wanneer het probleem zich voor enkele dagen tot enkele weken voordoet. Op deze manier kun je vandaag nog zorgen dat je eten hebt voor een paar dagen. Deze oplossingen zijn wel echt alleen geschikt wanneer je binnen een maand weer uitzicht hebt op betere omstandigheden. Verderop in het artikel praten we ook over de lange termijn oplossingen. Heb je een hele maand geen geld voor eten, dan kan je beter kiezen voor die oplossingen. Niemand hoeft zonder eten te zitten, ook jij niet. Je moet soms wel een beetje creatief zijn om de situatie zo goed mogelijk om te lossen.


1. Aankloppen bij vrienden en familie

Vrijwel iedereen heeft iemand in zijn omgeving die een paar euro kan lenen voor een brood en een pot pindakaas. Voor 2 euro heb je dan genoeg eten om 2 of 3 dagen door te komen. Vrienden, familie, kennissen, collega’s. Als jij de situatie uitlegt en je weet dat het eenmalig is, dan zijn veel mensen bereid om je te helpen.


2. Automatisch incasso laten storneren

Zijn er net rekeningen afgeschreven terwijl je boodschappen wilde doen? Wanneer een automatisch incasso net is afgeschreven, dan kun je hem laten storneren. Dat betekent dat de bank jou het geld terugstuurt. Uiteindelijk moet je de rekening nog steeds betalen, maar hiermee zorg je ervoor dat je in ieder geval een paar dagen genoeg geld hebt voor eten.


3. Aankloppen bij de buren

Een kopje suiker lenen van de buren was vroeger heel normaal. En niet zonder reden. We willen als mensen graag zorgen dat andere mensen het goed hebben. Loop even langs bij je buren, leg de situatie uit waarom je even zonder geld zit en vraag vervolgens om wat ingeblikte bonen en een brood. Geef de buren dan het geld terug wanneer je weer nieuwe geld hebt.


4. Naar de markt

De markt is een geweldige plek om gratis eten te halen. Ga vooral aan het einde van de dag als er niemand meer is en de marktkooplui nog snel van hun waren af willen. Grote kans dat jij een tasje met groente of fruit meekrijgt als je de situatie uitlegt.


5. Restaurants die gratis eten aanbieden

Soms is het ook mogelijk om langs te gaan in een restaurant. Doe dat dan ruim buiten de drukste tijden, bijvoorbeeld na 20:00 ‘ s avonds. Vraag aan de bediende of er in de keuken misschien wat restjes zijn die jij mag opeten, omdat je geen geld hebt. Hoewel lang niet alle restaurants hiermee akkoord gaan, zijn er ook meer dan genoeg restauranteigenaren die je wel willen helpen.


6. Kleding terugbrengen naar de winkel

Vorige week een nieuwe broek gekocht? Heb je het bonnetje nog? Die kun je dan mooi terugbrengen naar de winkel. Met het geld dat je terugkrijgt kun je vervolgens boodschappen gaan doen.


7. Eten halen bij de snackbar

Heb jij een snackbar of afhaalchinees waar je regelmatig komt? Ga daar eens heen en leg je situatie uit. Wellicht kun je in ruil voor een onderpand – bijvoorbeeld je horloge of rijbewijs – een paar bakken eten meenemen. Die kun je vervolgens de week daarop komen betalen als je weer geld hebt.


8. Facebook pagina’s

Facebook is een geweldig platform op het gebied van sociale initiatieven. Er zijn veel mensen die geen eten weg willen gooien en dat vervolgens gratis aanbieden op diverse groepen. Zoek eens op ‘ jouw plaatsnaam + gratis eten’ en kijk of er een initiatief is bij jou in de buurt.


9. Iets verkopen op marktplaats

Marktplaats is een website waar je heel snel iets kunt verkopen. Vaak dezelfde dag bieden mensen op het product. Komen ze het bij je ophalen, dan betalen ze je direct contant geld. Heb je dus nog iets van waarde liggen, verkoop het dan op Marktplaats en ontvang dezelfde dag nog geld.


10. Buurtsupers

Lokale supermarkten – dus niet van grote winkelketens – worden vaak gerund door vriendelijke mensen. Met name Turkse en Marokkaanse buurtsupermarkten hebben heel aardig personeel dat waarschijnlijk bereid is om je te helpen.


11. Dumpster Diving

Iedere avond worden de producten van een supermarkt die over datum zijn, weggegooid in de prullenbak. Vaak komen die prullenbakken buiten te staan. Dat voedsel is vaak nog helemaal prima. Daarom doen steeds meer mensen aan Dumpster Diving. Daarbij haal je dus de over datum producten uit de prullenbak van een supermarkt.

Overige manieren om op korte termijn aan eten te komen:

12. Haal wat eten bij de boer

13. Vraag wat te eten bij een openbare moestuin

14. Doe een klusje in ruil voor een maaltijd of tas voedsel.

15. Ga fruit plukken in de natuur (www.wildplukwijzer.nl)

16. Haal gratis eten bij de buurtbuik in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht

17. Bezoek een voedselkringloop

18. Ruil cadeaubonnen in voor geld (www.wissel.nl)

19. Eet op je werk en haal eten uit de kantine of fruitschaal

20. Vraag een noodpakket aan bij de voedselbank (via je gemeente)

21. Vraag op internetfora om hulp, zodat je bij andere leden iets kunt ophalen

22. Bestel fruitrepen op Bol.com en betaal achteraf of per acceptgiro. Soms wordt het dezelfde dag nog bezorgd.

23. Kijk op websites zoals Marktplaats, gratisaftehalen.nl of gratisoptehalen.nl of er eten wordt aangeboden door te zoeken op de zoekwoorden ‘gratis eten’.


Oplossingen voor de lange termijn

Houdt de situatie zich langer aan dan een paar weken, dan moet je echt op zoek gaan naar een betere oplossing dan hierboven. Je moet dan een lange termijn oplossing zien te vinden voor je probleem. Dit zijn enkele mogelijkheden om een langere periode te overbruggen.


1. Foodsharing.nl

Foodsharing.nl is een initiatief van mensen die voedselverspilling willen tegengaan. Ze doen dat door mensen lokaal te stimuleren om eten in te zamelen. Dat eten wordt vervolgens verdeeld onder mensen die niet zoveel geld te besteden hebben aan eten.


2. Voedselbank

De meest logische keuze is de voedselbank. Steeds meer mensen maken gebruik van de voedselbank. Het is handig en je haalt er in één keer een hele hoop eten mee in huis. Het aanvraagproces kan wel even duren. Soms is er ook geen plek voor nieuwe aanvragen. Het is aan te raden om het gehele aanvraagproces samen met de hulpteams van de gemeente door te lopen. Zij weten precies hoe ze je moeten helpen.

https://www.instagram.com/p/B2RhdZdl6AY/?utm_source=ig_web_button_share_sheet


3. Voorschot op salaris vragen

Heb je werk in loondienst, of ben je ondernemer? Dan kun je wellicht vragen om een voorschot op je salaris of factuur. Dat kun je natuurlijk niet iedere maand doen, maar een keertje kan wel. Zeker als je al maanden met een bepaalde opdrachtgever werkt of al jaren in hetzelfde bedrijf werkt. Zolang jij de volgende maand je zaken op orde hebt, is dit helemaal geen vreemde oplossing.


4. Uitkering aanvragen

Heb je een te laag inkomen om eten te kopen? In dat geval kom je misschien in aanmerking voor een aanvulling vanuit de overheid of gemeente. Zo zijn er bijvoorbeeld een WW-uitkering, of een Bijstandsuitkering. Beide uitkeringen helpen je in geval van nood. Ook arbeidsongeschiktheidsuitkeringen toeslagen kunnen bijdragen aan meer inkomsten. Vraag bij hulpteams van de gemeente voor welke hulp jij in aanmerking komt.


5. Doe een paar klussen voor een uitzendbureau

Uitzendbureau’s staan erom bekend dat ze snel uitbetalen. Alle uren die je tussen maandag en zondag werkt, worden soms al op woensdag uitbetaald. Moet jij een paar weken overbruggen, dan kun je overwegen om een paar klussen te doen voor een uitzendbureau. Zo heb je iedere week in ieder geval wat geld binnen.


6. SchuldHulpMaatje

Bij SchuldHulpMaatje geven professionele vrijwilligers advies aan mensen met schulden of andere geldproblemen. Heb jij geen geld omdat je schulden hebt, of ziet de toekomst er niet zo rooskleurig uit? Bij SchuldHulpMaatje kun je terecht voor gratis advies. Zo zorgen zij er samen met jou voor dat zo’n situatie nooit meer voorkomt. Ook kun je een budgetcoach inschakelen die je helpt met je financiën.


Zoals je ziet zijn er gelukkig een heleboel oplossingen te bedenken wanneer jij geen geld hebt voor eten. En hoewel het natuurlijk belangrijk is om het probleem zo snel mogelijk op te lossen en eten te kopen, is het voorkomen van deze situaties ook belangrijk. Zo kun je bijvoorbeeld ook letten op je uitgavenpatroon en bijvoorbeeld een klein spaarpotje opbouwen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen