Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

5 tips om te besparen op een nieuwe badkamer

5 tips om te besparen op een nieuwe badkamer

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Is jouw huis toe aan een nieuwe badkamer, omdat de oude badkamer er niet meer uitziet? Of heb je net een nieuw huis laten bouwen waar nog een badkamer in geplaatst moet worden? Of ben je misschien gewoon een beetje uitgekeken op je huidige badkamer en ben je toe aan iets nieuws? Wat de reden ook is dat je een nieuwe badkamer wilt: je bent hier terechtgekomen omdat je graag op de kosten voor die nieuwe badkamer wilt besparen. In dit artikel vind je daarom 5 handige tips om te besparen op een nieuwe badkamer.


1. Nieuw of renoveren?

Als je je badkamer gaat vernieuwen, is het handig om eerst eens te kijken naar wat er nog gebruikt kan worden. Misschien zijn de tegels die je in de badkamer hebt eigenlijk nog prima, maar vind je de kleur simpelweg niet meer mooi. Of misschien is de wastafel, de douchecabine of het bad eigenlijk nog in perfecte staat en zou je die gewoon kunnen hergebruiken.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de meubels in je badkamer. Is het nodig om de spullen te vervangen of kun je ze wellicht hergebruiken?

Badkamer renoveren

Ga je de badkamer renoveren of aanpassen, zodat je er weer blij van wordt? Onthoud dan dat kleine aanpassingen vaak al een groot verschil kunnen maken. Geef de muren of de tegels bijvoorbeeld een nieuwe kleurtje. Voorzie de ruimte van verlichting die de ruimte groter laat lijken. Maak gebruik van glimmende materialen, zoals glas of metaal waarin licht reflecteert om een gevoel van ruimte en luxe te creëren. Zet wat planten neer. Vervang de smoezelige gordijntjes voor mooie nieuwe rolgordijnen of shutters. En kies voor mooie decoratie om het geheel aan te kleden. Zo zorg je er ook met een klein budget voor dat je badkamer er weer helemaal als nieuw uitziet.

Hergebruiken

Er zijn een hoop manieren waarop je je oude spullen nieuw leven in kunt blazen. Zo kun je ervoor zorgen dat de meubels, tegels of vloer als nieuw lijken, terwijl ze dat niet zijn. In plaats van de tegels in je badkamer te vervangen, kun je ze ook gewoon schilderen. En in plaats van een compleet nieuw badkamermeubel te kopen, kun je het oude meubel misschien ook wel gewoon opknappen.

Daarom is het slim om te kijken naar wat nu eigenlijk echt aan vervanging toe is en wat je eventueel zou kunnen hergebruiken. Het hergebruiken en/of opknappen is in de meeste gevallen namelijk een stuk voordeliger dan nieuw kopen.


2. Bepaal je budget

Ga je aan de slag zonder dat je een budget voor de nieuwe badkamer hebt bepaald? Dan is de kans groot dat je uiteindelijk veel meer geld uitgeeft dan je had gewild. Door van tevoren een budget vast te stellen, kun je geld besparen. Het maakt dat je een beter beeld hebt van je mogelijkheden en dat je weloverwogen keuzes kunt maken.

Voordat je naar de winkel racet om van alles aan te schaffen, is het dus slim om eerst eens de tijd te nemen om te bepalen hoeveel die nieuwe badkamer eigenlijk mag gaan kosten.

Wat kost het?

Als je een budget gaat bepalen, is het handig om gelijk te bekijken welke kosten ‘vastliggen’. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor een professional die een bepaalde klus uit zal moeten voeren. Wat kost dat? Hierbij is het natuurlijk ook slim om gelijk de kosten voor die klus te vergelijken.

Is er een bedrijf die de klus voor minder uit kan voeren? Hier kom je achter door zoveel mogelijk offertes aan te vragen. Zodra je weet welke kosten betaald ‘moeten’ worden, kun je vaststellen hoeveel geld je dan nog overhebt voor de rest.

Maak scherpe keuzes

Als je geld wilt besparen op je nieuwe badkamer, is het slim om scherpe keuzes te maken. Wat heb je echt nodig? Wat is voor jou belangrijk en wat mag absoluut niet ontbreken in de badkamer? Door dit voor jezelf (en je partner) duidelijk te krijgen, weet je waar de badkamer aan moet voldoen om jullie blij te maken.

Als je weet wat niet mag ontbreken, kun je kijken hoe je dat zo goedkoop mogelijk kunt realiseren. Is het bijvoorbeeld echt nodig om die spiegel van dat ene dure merk te kopen, of kan het ook goedkoper? En die designkranen, kun je daar geen goedkopere exemplaren voor vinden?

Houd dezelfde indeling aan

Ga je je badkamer volledig vernieuwen? Dan doe je er goed aan om de indeling van de badkamer zoals die was aan te houden. Zo voorkom je dat je een hoop extra geld neer moet gaan leggen voor bijvoorbeeld het omleggen van leidingen en het verplaatsen van aansluitingen op het elektriciteitsnetwerk.


3. Wat kun je zelf?

Iemand inhuren is vaak behoorlijk duur. Daarom is het verstandig om te kijken naar wat je zelf zou kunnen doen. Moeten de tegels van de muur gehaald worden? Dit kun je in de meeste gevallen best zelf doen, in plaats van het uit te besteden. Net als het verwijderen van de oude badkamermeubels en het sanitair. Door dit  soort dingen zelf te doen, bespaar je een hoop geld. Kijk ook bij het opnieuw opbouwen van de badkamer wat het is dat je zelf zou kunnen doen. Kun je bijvoorbeeld zelf de muren schilderen? De meubels in elkaar zetten? De spiegel ophangen of de verlichting aansluiten? Doe dit dan vooral ook zelf. Scheelt een hoop geld.

Tip: Wist je dat je de nieuwe badkamertegels in de meeste gevallen ook gewoon over de oude heen kunt plakken? Scheelt niet alleen een hoop werk en troep, maar kan je ook nog eens geld besparen.

Vraag hulp

Kun je bepaalde dingen niet zelf? Vraag dan eerst eens om je heen of iemand je kan helpen, voordat je een professional inschakelt. Misschien kan een familielid of vriend je wel helpen met dingen waar jij geen verstand van hebt. Zo hoef je het niet aan een bedrijf over te laten en kun je een hoop geld besparen.

Maak het zelf

Veel dingen zijn gemakkelijk zelf te maken, zelfs als je niet superhandig bent. Online zijn bijvoorbeeld complete stappenplannen te vinden voor het maken van simpele badkamermeubels. Dit kan een heel stuk goedkoper zijn dan deze meubels in een winkel kopen. Bekijk dus zeker ook of het mogelijk is om bepaalde dingen zelf te maken, voordat je ze koopt.


4. Ga op zoek naar de beste prijs

Als je op zoek gaat naar de spullen en materialen die je nodig hebt voor je nieuwe badkamer, dan doe je er goed aan om hier echt even de tijd voor te nemen. Speur het internet eens af naar de beste aanbiedingen voor tegels, badkamermeubels en sanitair, voordat je dit bij de eerste de beste winkel aanschaft. Door grondig research te doen naar wat je waar het goedkoopst kunt kopen, kun je een hoop geld besparen. Niet alleen is het slim om online op zoek te gaan naar de scherpst geprijsde artikelen, maar het is ook slim om de aanbiedingen in folders in de gaten te houden. Vooral bij bouwmarkten vind je vaak fijne aanbiedingen, waardoor je een hoop geld op materialen kunt besparen.

Bespaar op materialen

Ook op je materialen kun je een hoop geld besparen. Vind je marmeren tegels bijvoorbeeld heel mooi? Of ben je gek op mozaïek? Dan kun je dit soort tegels kopen, maar vaak zijn deze behoorlijk duur. In plaats daarvan kun je dus beter op zoek gaan naar een goedkoper alternatief. Zo kun je bijvoorbeeld ook stickers kopen die je over je oude badkamertegels kunt plakken. Zo voorzie je je badkamer van een totaal nieuwe look voor een stuk minder geld. Ook is het slim om te kijken naar andere producten waarop je zou kunnen besparen, zoals je sanitair of kranen. Je kunt natuurlijk gaan voor de meest luxe producten, maar ook deze zijn vaak behoorlijk duur. Kies in plaats daarvan liever voor een (iets minder luxe) alternatief om zo een hoop geld te besparen.

Vergelijk prijzen

Heb je iets moois gezien? Of heb je een klus die uitgevoerd moet worden door een professional? Dan doe je er goed aan om de tijd te nemen om prijzen te vergelijken. Zo kan het zijn dat die mooie douchecabine enkele tientallen euro’s goedkoper is bij een andere winkel. Of dat die ene mooie lamp bij een andere winkel in de aanbieding is. Ook kan dan blijken dat een andere vakman veel minder rekent voor dezelfde klus. Door de tijd te nemen om prijzen te vergelijken, voorkom je dat je meer betaalt dan nodig.

Korting door meerdere aankopen

In veel gevallen is het zo dat je kunt onderhandelen over prijzen, als je meerdere producten bij één winkel koopt. Veel mensen durven dit niet te doen, of denken dat dat niet kan, maar dit is wel degelijk mogelijk. Vraag dus eens aan de verkoper bij die speciaalzaak hoeveel korting je krijgt als je niet alleen je toilet, maar ook je wastafel en je douchecabine bij hem koopt. Dit kan je zomaar een leuke korting opleveren.

Outlets

Online kun je een hoop outlets vinden waar je spullen voor je badkamer kunt kopen. Deze webshops (of winkels) zijn vooral heel fijn voor mensen die graag spullen van een bepaald merk willen kopen, maar daar liever niet de hoofdprijs voor willen betalen. Door je spullen bij een outlet te kopen, kun je absoluut een hoop geld besparen.

Goedkopere winkels

Voor je badkamermeubels kun je natuurlijk naar een speciaalzaak gaan, maar je kunt ook gewoon eens rondkijken bij andere winkels. Op die manier kun je vaak flink wat geld besparen op je de nieuwe meubels voor in je badkamer. Check bijvoorbeeld eens de collectie van IKEA of van een bouwmarkt, vaak ben je dan een stuk goedkoper uit.


5. Koop tweedehands

Naast dat je webshops af kun speuren naar goedkope materialen en spullen, is het ook slim om websites als Marktplaats te bekijken. Hier kun je vaak hele mooie spullen kopen voor relatief weinig geld. Niet alleen vind je hier een hoop mooie tweedehands spullen, maar er worden ook vaak gloednieuwe spullen aangeboden.

Zo vind je er bijvoorbeeld nieuwe kranen, omdat iemand op het laatste moment toch voor andere kranen koos en de eerder gekochte exemplaren niet meer kon retourneren. Maar ook tegels, lampen, spiegels en badkamermeubels die over zijn of tóch niet gebruikt zijn, worden hier vaak voor een fijne prijs aangeboden. Het is dus zeker de moeite waard om daar eens rond te kijken.


Andere bespaartips

Als je toch bezig bent met het verbouwen van je badkamer, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je ook op de langere termijn geld bespaart met de nieuwe badkamer. Denk bijvoorbeeld aan:

  • energiezuinige verlichting en apparaten
  • waterbesparende kranen, douchekoppen en toilet
  • een timer waardoor je niet te lang onder de douche blijft staan

Daarnaast kun je de decoratie en het textiel voor in de badkamer bij winkels kopen waar dit goedkoop is. Denk bijvoorbeeld aan IKEA, JYSK, Action of HEMA. Op die manier kun je ook op die spullen besparen.


Besparen op de kosten voor een nieuwe badkamer

Als je een nieuwe badkamer wilt, zijn er een hoop manieren om op de kosten daarvoor te besparen. Bekijk bijvoorbeeld eerst eens wat écht vernieuwd moet worden en wat eventueel hergebruikt kan worden. Bepaal ook gelijk wat voor jou/jullie onmisbaar is in de badkamer en wat dus absoluut niet mag ontbreken. Bekijk daarnaast wat je eventueel zelf zou kunnen doen of door een bekende kunt laten doen, en wat door een professional gedaan zal moeten worden. Neem daarna de tijd om eens goed rond te kijken om zo te bepalen waar je de spullen en materialen die je nodig hebt het goedkoopst zou kunnen kopen. Neem daarbij ook websites als Marktplaats mee. Op die manier moet het je lukken om flink wat geld te besparen op je nieuwe badkamer.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Wonen
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen