Tips en artikelen over geld besparen

Tips voor goedkoop foto’s afdrukken

Tips voor goedkoop foto’s afdrukken

Laatst bijgewerkt: september 24, 2019

Voor het bekijken van foto’s hebben we tegenwoordig vaak meerdere schermen tot onze beschikking. Vrijwel iedereen heeft tenslotte tegenwoordig een smartphone met een scherp kleurenscherm waar foto’s prima op voor de dag komen. Maar ook op een tablet of een ‘ouderwetse’ laptop kun je prima foto’s bekijken. Toch is het ook nog altijd heel leuk om foto’s af te laten drukken, bijvoorbeeld om een prachtig fotoalbum te maken waar je zelf de foto’s in doet, of om een afdruk weg te kunnen geven aan iemand anders. Daarom hebben we in dit artikel enkele handige tips voor je om goedkoop foto’s af te drukken. Ook bespreken we de beste afdrukservices die de mooiste kwaliteit foto’s bieden tegen de laagste prijzen.


Is zelf foto’s afdrukken goedkoper?

Met moderne inkjetprinters en fotopapier van goede kwaliteit kun je ook zelf prima mooie foto’s afdrukken. Dat is echter niet automatisch goedkoper dan het door een ander bedrijf te laten doen. We zouden dit daarom alleen aanraden wanneer je reeds een goede inkjetprinter bezit die ook goed met fotopapier overweg kan. Bovendien kan het qua kosten alleen uit wanneer je niet al teveel foto’s wilt laten afdrukken en zelf je inkt bijvult. Af en toe zelf een foto op fotopapier uitprinten om in een fotolijstje op de schouw te zetten moet prima lukken en hoeft niet veel te kosten. Maar je hele serie vakantiefoto’s zelf afdrukken omdat je ze in een fotoalbum wilt doen is geen aanrader. Kies dan liever een van de voordelige fotoafdrukservices die we in dit artikel bespreken.


Neem het kleinste formaat

Het kleinste formaat foto is vaak ook het voordeligst om af te laten drukken. Er is namelijk minder papier en ook minder inkt nodig voor de afdruk. Bovendien neemt het afdrukken van kleine foto’s ook gewoon minder tijd in beslag. Bij de meeste afdrukcentrales is het formaat 10 x 15 cm het voordeligst. Niet alleen omdat het vaak het kleinste formaat is dat beschikbaar is, maar ook doordat dit heel populaire afmetingen zijn en bedrijven onderling dus graag op de prijs van deze foto’s de concurrentieslag met elkaar aan gaan. Daar kun jij als consument regelmatig van profiteren.


Druk zoveel mogelijk foto’s tegelijk af

Wanneer een fotoservice korting biedt op afdrukken naarmate je er meer laat maken ligt het natuurlijk voor de hand om zoveel mogelijk van je foto’s tegelijk te bestellen. Daarmee bespaar je dan ook op de verzendkosten, dus dat is dubbel winst. Bedrijven zoals Albelli en Kruidvat bieden deze kortingen aan, dus check altijd of je bestelling per foto niet goedkoper kan door direct meerdere foto’s te bestellen. Je kunt een bestelling bijvoorbeeld ook met andere mensen uit je familie of vriendenkring combineren en zo samen geld besparen.


Tip: Laat direct een heel fotoboek afdrukken

Als je de foto’s af wilt laten drukken om in een album te stoppen kun je dat album ook gewoon meteen digitaal ontwerpen en het als een fotoboek af laten drukken. Een mooi fotoalbum, plus daarbij nog de afdrukken, kost namelijk al snel meer dan direct voor een digitaal fotoalbum te kiezen.

Het handige aan het digitale album is dat je op je computer heel makkelijk een mooie lay-out kunt maken die er enorm professioneel uit ziet. Ook kun je foto’s makkelijker in allemaal verschillende groottes gebruiken, als je wilt zelfs als een achtergrond over een hele pagina. Bovendien blijft een boek vaak langer goed dan individueel afgedrukte foto’s.

Fotoalbums online samenstellen, af laten drukken en op laten sturen is heel populair. Daarom zul je ook – met name net na de vakanties en rond de feestdagen – regelmatig aanbiedingen voorbij zien komen van bedrijven als Albelli en Pixum. Maak daar bij een goede deal gerust gebruik van, want het is dan heel voordelig. Laat je alleen niet verleiden tot extra opties maar kies puur voor het boek uit de aanbieding (dus precies die grootte en hetzelfde aantal pagina’s).


Kies de goedkoopste afdrukcentrale voor je foto’s

Wanneer je geen belang hebt bij een fotoboek kun je natuurlijk ook gewoon de foto’s direct af laten drukken. Er zijn tegenwoordig tal van manieren om dat goedkoop en heel makkelijk via internet te doen. Was je tot een jaar of 10 geleden vooral aangewezen op bedrijven zoals de HEMA en Kruidvat, tegenwoordig zijn er ook allerlei online aanbieders waar je heel goedkoop foto’s af kunt laten drukken met een uitstekende kwaliteit. Hieronder bespreken we 5 opties die bij consumenten op dit moment het populairst zijn.

We hebben gelet op de prijs plus de verzending en overige kosten voor een serie van 100 foto’s in het formaat 10 x 15 cm. Dat is het formaat dat particulieren het vaakst af laten drukken. We hebben daarbij telkens gekozen voor glanzend papier.

Bedrijf 100 stuks 10×15 Verzendkosten Verwerkingskosten Totaal
1. HEMA meerdagenservice € 10,00 n.v.t. € 1,50 € 11,50
2. Aldi € 11,00 € 1,99 n.v.t. € 12,99
3. Kruidvat € 13,00 n.v.t n.v.t. € 13,00
4. Albelli € 12,00 € 2,95 n.v.t. € 14,95
5. Pixum € 20,00 € 3,99 n.v.t. € 23,99

1. HEMA meerdagenservice

Een van de goedkoopste afdrukcentrales van dit moment is de meerdagenservice van HEMA. Momenteel betaal je er namelijk slechts 10 cent per foto bij een grotere bestelling, zoals in ons voorbeeld van 100 foto’s. Wanneer je de bestelling in een HEMA filiaal in je buurt ophaalt kost dat je geen verzendkosten, maar let wel op dat er altijd € 1,50 aan verwerkingskosten bij de prijs wordt opgeteld. Bezorgen kan natuurlijk ook, dan komt er nog € 2,95 aan verzendkosten bij. De levertijd is om en nabij de 3 werkdagen.

Heb je snel foto’s nodig? Dan kun je ook gebruik maken van de HEMA snelservice. Dan kun je online foto’s uploaden en ze vervolgens bij het dichtstbijzijnde filiaal ophalen, meestal al na 30 minuten. Dat is dus ideaal wanneer je de foto’s heel snel nodig hebt, maar ook fijn doordat je verzendkosten bespaart. Helaas is het wel zo dat je foto’s per stuk behoorlijk duur uitvallen, tot € 0,28 per afdruk van 10×15 cm. Heb je langer de tijd, dan kies je beter voor de al genoemde meerdagenservice.

2. Aldi

Bij de Aldi kun je heel goedkoop foto’s laten afdrukken en thuis laten bezorgen. In tegenstelling tot bij de HEMA is het niet mogelijk om de foto’s gratis in een Aldi-filiaal op te halen. Gelukkig vallen de verzendkosten mee, want voor foto-afdrukken is dat € 1,99 per bestelling. De afdrukken zijn voordelig, maar helaas zijn er veel klanten die melden dat ze af en toe problemen hadden met hun bestelling, zoals het verkeerde formaat of een ongewenste witte rand om de foto. Dan krijg je gewoonlijk wel alsnog de goede foto’s, of je geld terug, maar natuurlijk wil je liever dat je bestelling ineens goed gaat. Foto’s af laten drukken bij de Aldi is als het goed gaat echter wel een van de aller goedkoopste mogelijkheden.

3. Kruidvat

blank

Net als bij HEMA kun je ook nog altijd bij drogisterij Kruidvat foto’s laten afdrukken en ophalen. Dat kan heel snel bij de fotokiosk in een filiaal, want na het uploaden van de foto’s kun je de afdrukken al na een uur op komen halen. Net als bij de HEMA snelservice betaal je daar echter bijna € 0,30 per foto voor. Om kosten te besparen kies je dus beter voor de normale afdrukservice, waarbij de levertijd gemiddeld 3 werkdagen is. Omdat je de foto’s bij Kruidvat zelf op kunt halen bespaar je ook dan verzendkosten, wat Kruidvat tot een van de goedkoopste opties maakt. Bij een hoeveelheid van 100 foto’s betaal je € 0,13 per foto, wat zeer schappelijk is te noemen.

4. Albelli

blank

Albelli is inmiddels een bekende naam, want dit bedrijf maakt regelmatig reclame op televisie voor foto-albums en andere fotoproducten. Je kunt er echter ook behoorlijk voordelig mooie afdrukken laten maken en thuis ontvangen. Albelli is heel populair bij consumenten vanwege de uitstekende service en de hoge kwaliteit van de foto-afdrukken. Ook maken veel mensen er jaarlijks een of meerdere fotoboeken, want dankzij de intuïtieve software die je daarbij gebruikt ligt een prachtig maar heel voordelig fotoboek voor iedereen binnen handbereik.

5. Pixum

blank

Pixum is op dit moment veruit de populairste online afdrukcentrale voor allerlei soorten foto’s en andere afdrukken. Dit komt niet zozeer direct door de lage prijzen die gehanteerd worden, want de standaardprijs voor een afdruk is behoorlijk hoog. Maar er worden regelmatig fijne kortingsacties georganiseerd waar je van kunt profiteren. Zo kun je bijvoorbeeld af en toe foto’s bestellen waarbij de eerste 50 stuks gratis zijn. Een bestelling van 100 foto’s wordt zo de helft goedkoper dan normaal. De afdrukkwaliteit en ook de service worden door veel mensen als heel hoog ervaren.


Waar nog meer op letten bij een afdrukcentrale?

Waar moet je allemaal op letten wanneer je foto’s af laat drukken bij een afdrukcentrale?

Kies het goedkoopste formaat

Het kleinste formaat foto hoeft niet automatisch ook het goedkoopste te zijn. Check dit dus altijd even, want met name de meest bestelde formaten zoals 10 x 15 cm of 13 x 18 cm zijn de producten waar veel bedrijven met elkaar op concurreren.

Let op de verzendkosten

Bespaar op verzendkosten door wanneer dat mogelijk is je foto’s zelf op te halen. Een aantal afdrukservices die eigen filialen hebben zoals de Kruidvat en HEMA bieden deze optie. Maar ook voor de verschillende online afdrukcentrales kunnen de verzendkosten sterk uiteenlopen. Let ook daar dus even goed op voordat je een bestelling plaatst.

Zoek naar speciale aanbiedingen en kortingen

We noemden in dit artikel al 5 bekende en populaire bedrijven waar je foto’s af kunt laten drukken, maar staar je natuurlijk niet blind op deze aanbieders. Hou bijvoorbeeld ook zelf kortingen in de gaten van andere bedrijven waardoor die ineens een goede optie zouden kunnen zijn om je foto’s bij af te laten drukken. Prijsvechters als Kruidvat en Aldi hebben zelden deze extra kortingen omdat ze al bodemprijzen hanteren, maar afdrukcentrales die normaal gesproken meer geld vragen kunnen toch ineens interessant worden met een kortingscode. Let op acties die in de media komen of hou websites met kortingscodes in de gaten.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Consument
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen