Tips en artikelen over geld besparen

24 tips voor een goedkope bruiloft

24 tips voor een goedkope bruiloft

Laatst bijgewerkt: augustus 30, 2019

Ben je van plan om een bruiloft te organiseren? Leuk! Er zijn vast duizenden dingen die door je hoofd heen schieten wanneer je wegdroomt bij je ideale bruiloft. Maar wat nou als je budget kleiner is dan die droombruiloft? In dat geval moet je de organisatie van je bruiloft slim aanpakken. Gelukkig zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om een geweldige bruiloft te hebben, zonder daar een fortuin voor te betalen. Hoe je dat doet? Dat vertellen we in dit artikel.


1. Budgetteren voor je bruiloft

Je kunt alleen geld besparen wanneer je van tevoren een planning maakt. Want hoe houd je anders in de gaten of je over het budget heen gaat? De volgende tips helpen je op weg om ervoor te zorgen dat je tijdens het organiseren beter let op je budget.

1.1 Bepaal van tevoren het budget

Voordat je begint met organiseren, moet je samen om de tafel om een budget samen te stellen. Zo kom je er direct achter of jullie wel op één lijn zitten wat betreft budget. Want misschien betekent de bruiloft voor de ene wel veel meer dan voor de ander. Daar moet jullie budget dus ook op afgestemd worden.

Vervolgens moet je dus een bedrag overeenkomen. Dat moet jullie maximumbudget worden. Je spreekt met elkaar af dat je niet over dit bedrag heen gaat. Gebeurt dat bij het plannen wel, dan moeten er dus ergens anders kosten worden weggestreept om onder dit maximumbedrag te blijven.

Tip: Zorg ervoor dat je altijd iets extra’s als buffer houdt. Bijvoorbeeld 10%. Veel bruidsparen vergeten toch nog iets te budgetteren, waardoor er op het laatste moment nog extra kosten worden gemaakt.

1.2 Fantaseer over je ideale bruiloft

Als je een budget hebt, kun je gaan kijken naar de daadwerkelijke onderdelen van de bruiloft. Wil je een locatie huren, wil je de catering laten regelen en wil je een fotograaf huren? In deze stap schrijf je alle kostenposten op, zonder naar prijzen te zoeken. Het is belangrijk dat je in kaart brengt wat je precies wilt op je bruiloft, zonder te denken in restricties.


1.3 Bepaal welke onderdelen belangrijk zijn

Nu ga je kijken welke onderdelen van de bruiloft echt belangrijk zijn. Heb je een specifieke locatie waar je beslist wilt trouwen, of is het bijvoorbeeld alleen belangrijk dat er minimaal 100 mensen kunnen komen? Je gaat nu dus bepalen welke onderdelen van de bruiloft echt belangrijk zijn.


1.4 Verdeel je budget over de kostenposten

Uiteindelijk kun je op zoek naar de prijzen van alle onderdelen. Je kunt daarbij het volledige budget verdelen over de prioriteitenlijst, waarbij je bovenaan begint. Is het niet mogelijk om alle belangrijke onderdelen te dekken met je budget? In dat geval moet je gaan besparen. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.


2. Op welke kostenposten kun je besparen?

Vervolgens ga je ook daadwerkelijk de kosten maken. Maar waar kun je allemaal op besparen? Enorm veel. Hieronder zie je enkele tips waardoor het budget van je bruiloft met tientallen procenten vermindert.

2.1 Vraag hulp van familie en vrienden

De hulp van vrienden en familie kan het budget voor een bruiloft drastisch omlaag brengen. Je voelt je wellicht bezwaard om iedereen te vragen om hulp, maar je kan het ook zien als iets moois. In plaats van alles te organiseren en op de bruiloft slechts enkele uren bij elkaar te zijn, bouw je samen op naar het grootse moment. Je beste vrienden en familieleden zullen daar uiteraard dolgraag onderdeel van uitmaken.

Waar je vrienden en familieleden mee kunnen helpen?

 • Achter de bar staan om drankjes in te schenken.
 • Het maken of ophangen van decoratiemateriaal.
 • Het bakken van een bruidstaart
 • Regelen van vervoer tussen de locatie van de bruiloft en het feest
 • Mensen thuisbrengen die geen vervoer hebben
 • Fotograferen van jouw hele bruiloft
 • Opruimen
 • Gasten verwelkomen, kampvuur aansteken etc.

2.2 Beperk de gastenlijst

Natuurlijk is het gaaf om tientallen of zelfs honderden mensen uit te nodig voor je bruiloft. Maar bedenk dat je voor iedere extra persoon ook extra geld betaalt. Een kleinere groep zorg voor minder kosten voor eten en drinken, tafels, stoelen. Misschien kun je zelfs een kleinere locatie huren wanneer je met een kleinere groep bent.

Wat je kunt doen is twee lijsten maken. Op de ene lijst schrijf je de namen van mensen die er sowieso bij moeten zijn. Op de tweede lijst zet je mensen die je er graag bij zou willen hebben. Vervolgens ga je kijken naar de kosten die je maakt wanneer je alleen de mensen van de ene lijst uitnodigt. Vervolgens kijk je hoeveel geld het kost om ook de andere groep uit te nodigen. Je ziet dan zelf hoeveel geld het je kost, waardoor je kan bepalen of dat het ook echt waard is.

Je kunt ook een verdeling maken tussen mensen die op de ceremonie mogen komen en wie er naar het feest mogen komen. En omdat er een paar uur tussen de ceremonie en het feest kan zitten, hoef je je daar helemaal niet ongemakkelijk over te voelen.


2.3 Kies een goedkope locatie

Ook de locatie is een perfecte kostenpost om op te besparen. Want je kunt natuurlijk op internet zoeken op locaties voor een bruiloft, maar je mag er dan gelijk van uitgaan dat de prijzen daarvoor extreem hoog zijn. Je kunt beter zelf actief op zoek gaan naar mooie locaties en dan vragen om op die plek de bruiloft te houden. Bijvoorbeeld in een restaurant in jullie geboorteplaats, die je voor een paar honderd euro kunt afhuren.

Locaties waar je goedkoop een bruiloft of feest kunt vieren zijn onder andere:

 • Thuis
 • Een park
 • Een museum
 • Landgoed van familie of vrienden
 • Camping
 • Evenementenlocatie
 • Plaatselijke club

2.4 Neem eenvoudige catering

Luxe hapjes, de lekkerste drankjes én iemand die het allemaal voor je langs brengt bij de gasten. Het is erg fijn om te hebben, maar ook een zeer dure kostenpost. Er zijn een aantal opties waarmee je de kosten laag kunt houden:

 • Organiseer zelf de catering
 • Eet lokale gerechten uit de regio
 • Maak een buffet
 • Kies gerechten die snel vullen, zoals hamburgers, hotdogs etc.

2.5 Vraag een bekende als fotograaf

Uiteraard wil je foto’s hebben van één van de mooiste dagen van je leven. Maar een professionele fotograaf is niet per definitie veel beter dan een fanatieke hobbyist in de familie. Kijk eens op de Facebook pagina’s van je vrienden en familieleden. Zit er iemand tussen met prachtige foto’s, of is er iemand zelfs vaker gevraagd voor bruiloften? Bespaar jezelf honderden euro’s en vraag of ze ook naar jouw bruiloft willen komen. Je kunt mensen die dit soort grote vriendendiensten doen, altijd vergoeden in de vorm van ongelimiteerde hapjes en drankjes wanneer je bij het feest geen open bar hebt of op een andere manier.


2.6 Kies voor goedkope decoratie

Decoratie is belangrijk voor een bruiloft. Het tovert een locatie vaak direct om in een sprookjesachtige verschijning. De decoratie uit het budget halen is dus geen verstandig idee. Maar besparen is wel degelijk mogelijk.

Je bespaart honderden euro’s aan decoratie wanneer je:

 • Kiest voor goedkopere bloemsoorten.
 • Bloemen van de ceremonie ook bij het feest/receptie gebruikt.
 • Decoratie koopt op Aliexpress of een andere Chinese webshop.
 • Tweedehands decoratie koopt.
 • Enkele maanden van tevoren de aanbiedingen in de gaten houdt.

2.7 Regel goedkope trouwkleding

Wie voor de etalage van een winkel met bruidsjurken weg droomt, komt bij het zien van de prijskaartjes alweer snel terug in de realiteit. Prijzen van 2000 euro zijn eerder de norm dan een uitzondering. Omdat bruiden er op hun bruiloft vaak goed uit willen zien, loopt het algehele budget een flinke deuk op door deze dure uitgavenpost.

Gelukkig zijn er ook enkele manieren om de trouwjurk goedkoper te krijgen:

 • Koop een tweedehands trouwjurk.
 • Huur een trouwjurk.
 • Kies voor een budget trouwjurk van ca. 100 euro.
 • Laat een bruidsjurk of park op maat maken in Aziatische landen.

2.8 Organiseer een budget feest

Je huwelijksdag afsluiten met een feestje hoort er natuurlijk een beetje bij. Maar dat feest hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Er zijn bijvoorbeeld genoeg bruidsparen die geen open bar hebben. Of er staat iemand uit de familie achter bar, in plaats van een ingehuurde barman.

Zo organiseer je het goedkoopste trouwfeest:

 • Regel zelf de drank en hapjes.
 • Kies niet voor een open bar.
 • Laat gasten alleen gratis drinken tijdens het eerste uur.
 • Spreek een (zo laag mogelijk) maximum bedrag af met de cateraar, zodat je later geen onverwachte kosten krijgt.
 • Kies een lokaal restaurant als cateraar in plaats van een grotere en duurdere cateraar.
 • Huur een muziekinstallatie van familieleden of vrienden.
 • Vraag een lokale muziekband of schoolband om (gratis) op te treden.


3. Overige mogelijkheden om te besparen

Alle besparingen hierboven zorgen er voor dat je droombruiloft een stukje dichterbij komt, zonder dat je teveel moet inleveren op de ervaring. Maar we zijn er nog niet, want er zijn nog meer tips om te besparen op de bruiloft.

3.1 Kies goedkope trouwringen

Lees ook:

De trouwring is het stukje metaal dat twee mensen met elkaar verbindt. Maar natuurlijk is een echtpaar ook mert elkaar verbonden wanneer er geen 24 karaats diamant in de ring verwerkt zit. Je kunt tegenwoordig prachtige trouwringen kopen, die eruit zien als ringen die duizenden euro’s kosten. Toch kosten de ringen soms maar honderd of tweehonderd euro per stuk. Die lage prijs zorgt er uiteindelijk voor dat je meer kunt besparen op de bruiloft.

Je bespaart op trouwringen door te kiezen voor:

 • Ringen van goedkopere materialen (staal, palladium, titantium).
 • Ringen in de sale (bijvoorbeeld tweede gratis).
 • Dunnere ringen met minder materiaal, die daardoor goedkoper zijn.

3.2 Maak zelf de uitnodigingen

Dan de uitnodigingen. Het gaat misschien een beetje ver om iedereen in een groepsapp te gooien of een Facebook bericht te sturen. Toch kun je flink wat geld besparen op dit soort extra kosten. Want komen er 100 mensen op je bruiloft en laat je de uitnodigingen ontwerpen en drukken, dan ben je voor een eenvoudig ontwerp al snel 200 euro kwijt. Maak je de uitnodigingen zelf (eventueel digitaal), dan kun je een groot deel van die kosten besparen.

3.3 Ga op budget huwelijksreis

De Malediven zijn een zeer populaire bestemming voor een huwelijksreis. Maar is een hotelletje in Nederland niet ook hartstikke leuk? Gewoon een weekendje of midweek naar een lekker spa hotel bijvoorbeeld. Alle stress van de afgelopen maanden komt er dan uit én je bent de hele dag lekker samen. En is dat niet waar het huwelijk om gaat? Dat je zelfs van de kleinste dingen iets moois kunt maken omdat je samen bent? Door iets bijzonders te maken van een bezoekje aan een Nederlands hotel bewijs je alleen maar dat jullie geen fortuin uit hoeven te geven om samen gelukkig te zijn.


3.4 Trouw in regenachtige of koude maanden

Heb je geen behoefte om buiten te trouwen, en hoeven jouw trouwfoto’s niet perse buiten genomen te worden? Een bruiloft in de koude of regenachtige wintermaanden is vaak een stuk goedkoper dan de lente of zomer. Bruidsparen staan in die maanden namelijk in de rij om hun favoriete locatie te bemachtigen, terwijl de locatie eigenaar in de winter kortingen moet geven om bezoekers te krijgen. En wie denkt dat een bruiloft alleen leuk is in de zomer heeft het mis. Juist het donkere, koude en natte weer zorgt ervoor dat de hele bruiloft een stuk intiemer wordt. Een ander voordeel? Je hoeft niet bang te zijn dat je zomerse bruiloft wordt verstoord door regen. Je gaat er stiekem zelfs een beetje van uit.


3.5 Plan een jaar vooruit

Een bruiloft is vergelijkbaar met een vakantie. Je krijgt vaak veel korting wanneer je ver van tevoren boekt. Dat komt omdat de evenementenplanners, cateringbedrijven en locaties nog maar weinig aanvragen hebben. Naarmate de agenda voller wordt, passen ze de prijzen naar boven aan. Uiteindelijk zie je ook weer dat er last minute kortingen worden gegeven, maar dat is met een bruiloft niet echt aan te raden. Omdat je te maken hebt met verschillende partijen die samenwerken, is de kans groot dat je uiteindelijk misgrijpt. En die stress wil je niet hebben nadat je net 100 mensen een uitnodiging hebt verstuurd.


3.6 Sluit geen trouwverzekering af

Je kunt tegenwoordig overal een verzekering voor afsluiten. Zo ook voor de bruiloft. Dan krijg je annuleringskosten wanneer iemand van de genodigden komt te overlijden, of wanneer noodweer alle vervoersmogelijkheden plat legt. De vraag is; wil je daar geld aan uitgeven. Vaak kost zo’n verzekering enkele honderden euro’s. Heb je een bruiloft van een 20.000 euro georganiseerd, dan is het misschien logisch dat je dat wilt afsluiten. Maar doe je een low budget bruiloft, dan is het de investering waarschijnlijk niet waard. Je kunt het overwegen door te kijken naar de kosten die je zou moeten maken om de bruiloft te verplaatsen. Zijn die hoger dan wat je bereid bent te betalen, dan kun je kiezen voor de verzekering. Let er wel op dat de goedkoopste verzekering ook niet alle mogelijke kosten dekt.


3.7 Onderhandel over prijzen

Ga je een locatie huren in de winter? Wil je dat een lokaal restaurant de catering organiseert? Vraag altijd om korting of speciale voorwaarden. Een bruiloft levert altijd aardig wat geld op voor een locatie of cateringsbedrijf. Kan er niets van de prijs af? Dan kan je ook om extraatjes vragen. Bijvoorbeeld dat de deserts gratis worden geleverd, of dat je kortingen regelt in het bijhorende hotel wanneer er gasten blijven slapen. Met name in de minder populaire maanden kunnen de kortingen flink oplopen, dus probeer het vooral. Je kunt ook korting krijgen in ruil voor een uitgebreide review. In ruil voor een paar procent korting schrijf jij dan reviews op Facebook, Google en andere plekken waar de onderneming vermeld staat.


3.8 Vraag om geld of hulp als cadeau

Geld vragen is altijd een beetje ongemakkelijk. Maar vaak weten gasten van je bruiloft helemaal niet wat ze als huwelijkscadeau moeten geven. Mensen zijn nou eenmaal iets minder materialistisch dan vroeger, waardoor we niet zo gelukkig worden wanneer we een porseleinen servies krijgen, of een zilveren bestek set.

Geloof het of niet, maar veel gasten zullen dus blij zijn als je vraagt om geld. Ze kunnen dan gewoon een bedrag in een envelop stoppen en ze zijn af van het probleem. Jij hebt daardoor het voordeel dat je een deel van de bruiloft weer terugkrijgt, waardoor de financiële schade beperkt blijft.

Een andere mogelijkheid is het vragen om hulp in plaats van een cadeau. Hierboven in het artikel zie je precies waar jouw familie en vrienden bij kunnen helpen. Je kunt denken aan het maken van foto’s, eten, regelen van vervoer etc.

Op die manier kun jij geld besparen op je bruiloft en besparen je gasten met jou mee. Daar zullen ze jou ook weer dankbaar voor zijn.


3.10 Kies voor een goedkope ceremonie

Prachtige witte stoelen, een volledig versierd altaar en prachtige druipkaarsen langs de gehele rode loper. Wat dat kost? Veel teveel geld. Een goedkope ceremonie is net zo memorabel en mooi als een dure ceremonie.

Hoe je het beste kunt besparen op de ceremonie?

 • Laat iedereen staan, behalve mensen die slecht ter been zijn. De ceremonie duurt namelijk niet zo lang. Het is zonde om daar stoelen voor te huren.
 • Doe de ceremonie op een gratis locatie, bijvoorbeeld buiten, thuis of bij een vriend(in).

3.11 Leg wegwerpcamera’s of polaroidcamera’s neer

Een leuke manier om te besparen op extra fotografen is door te enkele wegwerpcamera’s op te hangen. Gasten kunnen deze dan zelf gebruiken om foto’s te maken en later te laten ontwikkelen. Omdat de camera’s door iedereen gebruikt kunnen worden, heb je aan het einde van de bruiloft een mooie, gevarieerde en ongetwijfeld grappige verzameling foto’s. Een ander leuk idee is om een polaroid camera neer te zetten. Deze camera drukt de foto’s direct af. Daardoor kunnen de gasten zelf een gastenboek samenstellen met leuke foto’s en inspirerende teksten.


Bonus tip: zorg dat het jullie dag blijft

Het is wellicht de beste tip voor iedere bruiloft. Zorg ervoor dat het jullie dag blijft. Verkopers proberen je aan alle kanten producten en diensten aan te smeren. Bijvoorbeeld door te vertellen dat de catering voor een bruiloft niet compleet is zonder hun dure zelfgemaakte drankjes. Of een eigenaar die zegt dat zijn locatie normaal gesproken altijd inclusief catering wordt verhuurd omdat dat een échte bruiloft ervaring geeft.

Laat je dus niet gek maken en bepaal van tevoren waar je wel en geen geld aan wilt uitgeven. En bedenk ook dat het budget van de bruiloft in verhouding moet staan tot de herinneringen die je eraan overhoudt. Is alles low-budget en ben je 2.000 euro kwijt voor een bruiloft die je eigenlijk niet zo leuk vond? Dan heb je daar waarschijnlijk voor altijd spijt van. Dan kan je dus beter een bruiloft hebben voor 2.500 euro waar je wel tevreden mee bent. Want uiteindelijk gaat het niet alleen om de kosten die je maakt, maar ook om wat deze dag je oplevert aan onvergetelijke momenten.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Bespaartip van de redactie:

Internet & TV voor maar €30,- per maand
blank
© Bespaarinfo.nl 2020 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
Tip: Internet & TV voor maar €30,- per maand. Bekijk nu