Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

8 tips om goedkoop te scheiden

8 tips om goedkoop te scheiden

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Een scheiding meemaken is zeer emotioneel. Onder andere omdat je noodgedwongen bent om hevige gesprekken te voeren. Bijvoorbeeld over spullen verdelen, tijd die je mag besteden met de kinderen of het zien van elkaars families. Op zo’n moment heb je dus geen zin om ook nog eens hoge kosten te moeten betalen. Gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je goedkoper kunt scheiden. Pas je deze tips toe, dan is het financiële aspect van de scheiding hopelijk eenvoudiger op te lossen.


Wat kost een scheiding?

Een scheiding is behoorlijk duur. Dat komt omdat het een proces is dat je niet zomaar even doorloopt. Niemand die wil scheiden, stapt op een dag de deur uit en komt nooit meer terug. Er zijn altijd zaken die jou emotioneel of financieel verbonden houden met een ander. Bijvoorbeeld vrienden, familie, kinderen, het huis of de auto. Dit soort grote onderwerpen moeten goed besproken worden met elkaar. Vaak is dit niet eenvoudig. Dan komt er bijvoorbeeld een mediator of zelfs een rechter aan te pas om te helpen. Omdat dit soort gespecialiseerde personen enorme uurlonen hebben van soms meer dan 150 euro per uur, kost de scheiding op deze manier dus ontzettend veel geld.

Hoeveel een reguliere scheiding in de praktijk kost?

Dat hangt af van hoe complex de zaak is. Een scheiding kan bijvoorbeeld minder dan 1.000 euro kosten. Je hebt dan helemaal geen probleem met elkaar, en je gunt elkaar zelfs nog iets, waardoor de onderhandelingen snel verlopen. Zijn er kinderen bij betrokken, of zijn er toch echt nog zaken waar jullie onderling niet uitkomen? Dan kunnen de kosten hoog oplopen. Bedragen van meer dan 5.000 euro zijn dan geen uitzondering.

Wil je het liefst zo min mogelijk geld uitgeven aan de scheiding? We vertellen je hier enkele tips met manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat alles goed en goedkoop geregeld wordt. In sommige gevallen is het namelijk mogelijk om voor minder dan 300 euro te scheiden. In zeldzame gevallen is het zelfs helemaal gratis. Bekijk dus snel welke situatie op jou van toepassing is.


1. Bespreek alles samen

Wanneer je gaat scheiden, moeten er altijd rechtsgeldige documenten opgesteld worden. Net als dat het aangaan van een huwelijk iets officieels is, blijft een scheiding dat dus ook. Bij scheidingen waarbij de gemoederen hoog oplopen, kan soms neutrale hulp nodig zijn. Bijvoorbeeld bij het verdelen van officiële eigendommen, zoals een huis. Je komt dan onder andere terecht bij een mediator, notaris of rechter.

Omdat deze personen zeer hoge uurlonen hebben, zorgt zelfs een kort gesprekje er soms al voor dat je honderden euro’s kwijt bent. Is het mogelijk om samen met je partner te praten? Probeer dat dan eerst. Bespreek desnoods de financiële situatie waar jullie in zitten en benadruk hoeveel geld het jullie gaat kosten als samenwerken niet lukt.

Komen jullie ergens niet uit? Schrijf dan allebei jullie ideale uitkomst op. Kijk daarna naar elkaars gewenste eindresultaat en bekijk of er onderdelen zijn waar je met elkaar over kunt onderhandelen. Wil de ene graag de meubels en de andere de auto? Je kunt dat soort onderdelen dan gebruiken om een verdeling te maken die aansluit bij jullie beiden.

Kom je er nou echt niet uit, dan kun je ook alleen dát onderdeel gaan bespreken met een mediator. Daardoor ben je er veel sneller uit wie wat krijgt en blijven de kosten voor het inhuren van een mediator nog steeds beperkt.


2. Zorg dat alles snel wordt geregeld

Weinig dingen zijn kostbaarder dan een scheiding die maar voort blijft duren. Het is wel begrijpelijk natuurlijk. Niemand wilt graag de confrontatie aangaan, zeker niet als je elkaar nog steeds in de ogen kunt kijken. Het voelt niet realistisch om te scheiden en misschien begin je soms zelfs te twijfelen of het een goede beslissing was.

Om onrust, onzekerheid en verdriet zo snel mogelijk een plek te geven, moet je de scheiding zo snel mogelijk afronden. Dat is niet alleen goed voor de mentale gezondheid, maar ook financieel gezien beter. Wie weet slaapt één van jullie wel in een hotel zolang er niets verdeeld is, waardoor de kosten hoog oplopen. Zo zijn er nog enkele andere kostenposten die zich blijven opstapelen totdat de knoop echt is doorgehakt.


3. Ga online scheiden

Een voordeel van de hedendaagse techniek is dat we veel zaken online kunnen regelen. Een scheiding kun je dus ook prima online in gang zetten. Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Bij online scheiden moet bijvoorbeeld alles heel eenvoudig geregeld kunnen zijn. Gesprekken met mediators zorgen er al voor dat zo’n eenvoudige online scheiding niet mogelijk is.

Een online scheiding is dus alleen mogelijk wanneer alles al volledig besproken is tussen beide partners. Is er al zeker wie er in het huis blijft wonen? Wie gaat er voor de kinderen zorgen en voor hoeveel dagen per week is dat? Dit soort vragen moeten geen enkele onvoorziene situaties meer opleveren. Ook moeten dit soort afspraken goed vastgelegd worden, om later gedoe te voorkomen. Want online scheiden is goedkoop, maar als bepaalde afspraken niet worden nagekomen, dan kan later alsnog een dure rechtszaak ontstaan. Bijvoorbeeld over de zorg voor de kinderen.


4. Vraag zo snel mogelijk de belastingtoeslagen aan

Wanneer je gaat scheiden, verandert de gezinssamenstelling. Wellicht neem jij de kinderen wel, maar heb je een vrij laag inkomen. Dat betekent dat je in aanmerking kan komen voor toeslagen vanuit de overheid. Bekijk voordat je gaat scheiden eens waar je in jouw situatie recht op hebt zodra de scheiding geregeld is. Je komt misschien wel in aanmerking voor:

  • Huurtoeslag
  • Zorgtoeslag
  • Kinderopvangtoeslag
  • Kindgebonden budget

Hoewel je sommige toeslagen ook nog met terugwerkende kracht kunt aanvragen, is het beter om dit direct voor te bereiden. Op die manier kun je direct na de scheiding extra geld ontvangen. Dat zorgt er ook direct voor dat je een stuk zelfstandiger wordt. Dat kan ook een belangrijke reden zijn om sneller door de onderhandelingen heen te gaan.


5. Vraag subsidie aan

Hebben jij en je partner niet genoeg geld om te scheiden en is het inkomen erg laag? Dan kom je misschien in aanmerking voor subsidie. De overheid vindt namelijk dat iedereen recht heeft op rechtsbijstand in het geval van een scheiding. De hoogte van dat bedrag wordt per gezin bekeken en is dus nooit van tevoren zeker. Wel kan het ervoor zorgen dat je heel goedkoop en soms zelfs gratis kunt scheiden.

De enige kosten die je dan vaak nog moet maken zijn de griffiekosten. Maar die kosten zijn vrij laag, waardoor je uiteindelijk vrijwel niets betaalt voor de scheiding zelf.


6. Vergelijk het aanbod

De tarieven voor mediators en advocaten lopen enorm uiteen. Je kunt dus eenvoudig geld besparen, zelfs als je gebruik moet maken van dit soort diensten. Een uurtarief van 100 euro in plaats van 150 euro kan al enkele honderden euro’s besparen. Maar om nou de website van alle mediators te bezoeken kost ook veel tijd.

Gelukkig zijn er oplossingen om het snel én goedkoop te regelen. Er zijn namelijk diverse vergelijkingswebsites op internet te vinden. Die websites hebben een groot aantal mediators in de vergelijkingstool, waardoor je precies ziet welke 5 mediators in jouw omgeving het voordeligst zijn. Je kunt ze dan eenvoudig allemaal een bericht sturen met de vraag of zij de zaak willen opnemen, en waarom je voor hen zou moeten kiezen. Op die manier kies je alsnog de beste mediator, maar hoef je daar niet extra voor te betalen.


7. Stel de juiste vragen

Is het lastig om er samen met je partner uit te komen? Komen jullie niet samen tot een afspraak waar beide partijen tevreden mee zijn? In dat geval kan het nodig zijn om gebruik te maken van een mediator of advocaat. In Nederland hebben dit soort beroepen een flink uurloon. Het is daarom aan te raden ook dit soort besprekingen goed voor te bereiden. Ook het kiezen van de juiste mediator heeft wat voeten in de aarde. Want hoewel het uurloon soms laag lijkt, betaal je later soms alsnog extra voor verplichte bijkomende kosten. Die waren in eerste instantie dus niet vermeld, waardoor je veel meer geld uitgeeft dan je dacht. Hoewel dit in principe niet is toegestaan, wordt het nog wel regelmatig toegepast. Zorg er dus voor dat je altijd de juiste vragen stelt. Zowel bij het kiezen van (rechts)hulp als tijdens de eerste gesprekken.

Met deze vragen voorkom je zoveel mogelijk onvoorziene kosten:

  • Welke of hoeveel gesprekken zitten in het tarief?
  • Is de prijs per persoon, worden de kosten gedeeld en is de BTW inclusief?
  • Is het een all-in tarief, of komen er later extra verplichte kosten bij?
  • Is de rechtbankprocedure inbegrepen? Of moet er nog griffierecht of advocaatkosten betaald worden?

8. Houd je kinderen in gedachten

Hebben jullie kinderen? Dan zijn zij vaak een groot bespreekpunt binnen de scheiding. Hoewel je de kinderen natuurlijk kunt zien als het moeilijkste deel van de scheiding, maken zij het eigenlijk ook heel eenvoudig. Want de kinderen zijn waarschijnlijk nog wel iets waar jullie beiden in willen investeren. Probeer de keuzes die je maakt en de onderhandelingen die je doet dus ook altijd in het voordeel van de kinderen te houden.

Door een lange termijn visie in gedachten te houden, komen jullie er vanzelf achter welke beslissingen wel of niet goed zijn voor de kinderen. Vaak zorgt dat er ook voor dat jullie beter om te tafel kunnen. Het mooiste hiervan? Wanneer je de kinderen als uitgangspunt houdt, zorgt dit ervoor dat de financiële situatie voor beide partners na de scheiding ook nog steeds goed is.


Scheiden verandert je. Niet alleen als mens en als ouder, maar ook als onderhandelaar. Alles wat ooit één was, moet nu verdeeld worden. Dat is een moeilijk situatie. Hopelijk heb je met deze 7 tips genoeg ondersteuning om in ieder geval het financiële aspect van de scheiding iets dragelijker te maken.

 


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen