Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

8 Tips voor het verkopen van je mobiel

8 Tips voor het verkopen van je mobiel

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Je oude smartphone verkopen is een goede manier om wat extra geld in het laatje te brengen. Vooral relatief nieuwe telefoons met een hoge aanschafprijs kunnen daarbij nog een aardig bedrag opleveren. Maar ook het recyclen van een vijf jaar oude telefoon kan voor een leuke bijverdienste zorgen (en natuurlijk is het recyclen van je oude elektronica altijd een goede zaak). Daarom geven we in dit artikel 8 tips voor het verkopen van je oude mobiel en hebben we ook een actueel overzicht voor je van de beste online opkoopsites voor mobiele telefoons en andere elektronica.


Tip 1. Verkoop zelf je smartphone via Marktplaats

Zelf je telefoon direct aan de nieuwe eigenaar verkopen biedt in potentie de beste kans op een mooie prijs. Je hoeft dan namelijk niet de winst van een eventuele wederverkoper voor je rekening te nemen. De eerste poging om je oude smartphone te verkopen kan dus eenvoudigweg zijn om hem op Marktplaats te zetten. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je eerder kans maakt op een goede verkoop bij een gewild toestel, zoals bijvoorbeeld een nog niet al te oude Samsung Galaxy of iPhone. Oudere smartphones van minder bekende merken doen het helaas wat minder goed op Marktplaats.

Pas natuurlijk op voor oplichting, want telefoons zijn zo gewild dat ook fraudeurs hun malafide praktijken daar vaak op richten. Wees altijd op je hoede en dan met name als een bod onrealistisch hoog is of wanneer de koper heel veel haast heeft. Stuur nooit de telefoon op voor je geld hebt ontvangen en spreek als het even kan in levende lijve af met de koper. Wantrouw ook altijd eventueel bewijs van de koper dat er inmiddels betaald is als je dat nog niet op je eigen rekening terugziet, want dat soort bewijsmateriaal is veel te eenvoudig te vervalsen.


Tip 2. Verkoop je smartphone aan vrienden of familie

Je kunt eerst ook gewoon je telefoon aan vrienden of familie aanbieden. Er zijn ook in jouw omgeving waarschijnlijk wel mensen die niet per se de allernieuwste en duurste telefoon willen maar jouw oude en nog goed functionerende toestel met plezier nog enkele jaren willen gebruiken. Natuurlijk is het dan wel een beetje lastig om de hoofdprijs voor de telefoon te vragen, dus als je verwacht dat die op Marktplaats meer opbrengt is het geen gek idee om hem daar eerst te koop aan te bieden. Voor het bepalen van de prijs die je aan vrienden of familie vraagt kan het een goed idee zijn om een kijkje te nemen op de opkoopsites die we zo dadelijk nog bespreken. Neem bijvoorbeeld een gemiddelde van de prijzen die in de opkoopmodules van Rebuy en/of GSMLoket worden geboden.


Tip 3. Verkoop je smartphone aan een opkoopsite

Wanneer je je telefoon niet direct aan een nieuwe eigenaar wilt verkopen via Marktplaats of een ander platform kun je ook kiezen voor een opkoopsite. Deze sites kopen mobiele telefoons en andere elektronische apparaten op om ze vervolgens op te knappen (wanneer dat nodig is) en door te verkopen of te recyclen. Hoeveel je voor je gebruikte telefoon kunt krijgen en of de opkoper hem überhaupt wil overnemen verschilt per telefoon en per opkoper. Over het algemeen geldt dat je meer geld kunt ontvangen voor toestellen met een hoge nieuwprijs, die nog niet al te oud zijn en nog in een zo goed mogelijke staat verkeren.

Let op deze punten:

  • De accu is niet dood en laadt dus nog goed op. Dat de telefoon minder lang op een lading kan doen dan toen je hem kocht is logisch en dus niet zo erg.
  • Er zit een werkende oplader bij de telefoon en het liefst is dat zelfs nog de originele.
  • Er zitten zo min mogelijk gebruikssporen op de telefoon.
  • De telefoon start nog goed op en crasht ook niet spontaan als hij een tijdje aan staat.
  • De beveiliging is van de telefoon gehaald zodat de nieuwe koper er ook echt wat mee kan doen.

Tip 4. Kies de beste opkoper voor je toestel

Een aantal jaren geleden waren er nog aardig wat opkopers van oude smartphones te vinden maar dat worden er helaas steeds minder. Hieronder vind je een actueel overzicht:

Rebuy.nl

Bij Rebuy.nl kun je niet zomaar elke telefoon inleveren en geld ontvangen. Omdat de toestellen worden verkocht in de Europese Unie is namelijk niet voor elke oudere smartphone een nieuwe eigenaar te vinden. Gelukkig kun je op de Rebuy.nl website checken of jouw toestel wordt opgekocht en hoeveel geld je daarvoor ongeveer kunt ontvangen. Met wat minder oude telefoons maak je een goede kans dat je ze hier kunt verkopen. Maar een relatief nieuwe maar niet zo bekende Nokia 5 kwam helaas niet voor in de online verkoopmodule.


WeBuyIt.nl

Bij WeBuyIt.nl kun je niet alleen je telefoon maar ook andere elektronische apparaten opsturen en er geld voor ontvangen. De bedragen die je nog voor die apparaten kunt ontvangen zijn goed te noemen. Maar let wel opdat WeBuyIt in de algemene voorwaarden aangeeft dat toestellen niet teruggestuurd zullen worden als er onenigheid ontstaat over de uiteindelijke prijs. Soms worden er namelijk defecten aan de telefoon gevonden die de vergoeding verlagen. Je hebt dan eigenlijk geen keuze meer en bent min of meer gedwongen om het toestel alsnog voor die lagere prijs te verkopen.


GSMLoket

GSM Loket is vergelijkbaar met Rebuy.nl en ook hier kun je online je telefoon opzoeken om te bekijken wat deze nog waard is. Deze site heeft bij ons op dit moment de voorkeur omdat er veel meer merken en modellen worden opgekocht en de prijzen daarvoor ook redelijk zijn te noemen. Bovendien is het scherm waarin de waarde van je oude telefoon wordt bepaald heel overzichtelijk. Gebruikerservaringen van GSMLoket zijn over het algemeen heel positief te noemen.

Let op: de telefoons die door GSMLoket worden opgekocht kunnen overal ter wereld weer worden verkocht, dus ook in ontwikkelingslanden waar recycling vaak een lage prioriteit heeft. Zeldzame grondstoffen gaan op die manier uiteindelijk verloren en ook het milieu is daar uiteraard niet bij gebaat.


Recycle Michael

Recycle Michael is een bedrijf dat elke oude mobiele telefoon opkoopt die je maar aan kunt bieden. Dat komt doordat dit bedrijf recycling heel belangrijk vindt en dit wil stimuleren. Zo willen ze ervoor zorgen dat telefoons nooit zomaar bij het gewone afval terecht zullen komen. En ook al ontvang je hier soms maar een paar euro voor je oude toestel, dan is dat toch weer een klein bedragje dat je niet ergens anders op hoeft te bezuinigen. Maar wees gerust dat je ook met je nieuwe toestel hier terechtkunt, want die worden eventueel refurbished gewoon opnieuw verkocht (binnen de Benelux).


Zonzoo

Omdat we hier een compleet overzicht willen geven noemen we ook Zonzoo in deze lijst met opkopers. Op deze site kun je soms voor opvallend hoge bedragen je telefoon verkopen. Voor een oude Samsung Galaxy S4 mini die bij GSMLoket slechts 5 euro op zou leveren wordt ons bij Zonzoo bijna het viervoudige geboden. Wie naar ervaringen over dit bedrijf gaat zoeken merkt echter al snel een enorme hoeveelheid mensen die zeggen wel hun telefoon opgestuurd te hebben maar nooit geld te hebben gekregen. Mensen die wel geld ontvingen moesten daar bovendien vaak maandenlang op wachten. De vraag is of je dat risico dus wel wilt nemen. Als je snel geld wilt ontvangen lijkt dit hoe dan ook geen goede optie.


Verkoopjetelefoon.nl

Verkoopjetelefoon.nl bood lange tijd goede prijzen maar gleed in korte tijd af naar zo’n bedenkelijk niveau dat ze in 2018 zelfs op heel negatieve manier aan bod zijn gekomen in het consumentenprogramma RADAR. Inmiddels lijkt de telefoontak van het bedrijf ingelijfd te zijn door GSMLoket omdat de website daar nu naar door verwijst.


Tip 5. Maak een back-up van je bestanden en verwijder ze

Je kunt beter niet op de wederverkoper vertrouwen om je oude smartphone klaar te maken voor een nieuwe gebruiker. Het laatste wat je wilt is dat iemand met de gegevens die nog op je telefoon staan aan de haal gaat. Het is daarom belangrijk om zelf je telefoon voor te bereiden op verkoop. Als eerste maak je natuurlijk een back-up van alle gegevens die je wilt bewaren. Daarna kun je de Simkaart en eventuele geheugenkaart uit het toestel halen. Zorg ook dat je het geheugen dat in de telefoon zelf zit leegmaakt. Het beste zet je de smartphone daarom zelf terug naar de fabrieksinstellingen. Dan loop je niet het risico dat de nieuwe eigenaar bijvoorbeeld ineens op je sociale media in kan loggen. Haal tot slot de beveiliging van de telefoon (als die er nog op zit) voor je hem overdraagt. Het is ook goed om je telefoon nog even goed schoon te maken.


Tip 6. Verkoop in originele doos met originele accessoires

Je telefoon in de originele verpakking verkopen en voorzien van alle accessoires die er origineel bij zaten biedt de meeste kans om hem voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. In de eerste plaats laat dat zien dat je de telefoon met zorg hebt behandeld en dat je niets kwijt bent geraakt, maar het is ook handig voor de nieuwe eigenaar omdat die niet essentiële accessoires zoals een adapter of een verbindingskabel erbij hoeft te kopen. De originele accessoires werken vaak ook het beste bij een bepaalde telefoon, bijvoorbeeld wanneer je de telefoon met USB op een computer aan wilt sluiten.


Tip 7. Reset je toestel

Door het toestel te resetten kan niets of niemand meer iets van je foto’s of andere bestanden en instellingen bekijken. Voor je jouw oude telefoon uit handen geeft kun je het toestel daarom het beste zelf resetten. Dat betekent in de praktijk dat je hem terugzet naar de fabrieksinstellingen. Hoe doe je dat? Dit zijn de instructies voor wanneer je een iPhone hebt:

  1. Tik op de app Instellingen.
  2. Tik op Algemeen.
  3. Tik nu op Stel opnieuw in.
  4. Tik op Wis alle inhoud en instellingen
  5. Typ je toegangscode en kies dan voor Wis iPhone.

En deze stappen moet je volgen als het om een Android telefoon gaat:

  1. Tik op Instellingen of Opties.
  2. Tik op Back-up maken en resetten.
  3. Zoek de optie Standaardinstellingen of Fabrieksinstellingen.
  4. Bevestig je keuze.

Zo weet je zeker dat niemand je bestanden of wat dan ook nog kan zien.


Tip 8. Hoe bepaal ik de waarde van mijn mobiel bij het verkopen?

Hoe kun je nu zelf de waarde van je toestel bepalen wanneer je hem wilt verkopen? De rekenmodules die we in dit artikel hebben genoemd zijn daar een mooi startpunt voor, maar hou er wel rekening mee dat je bij particuliere verkoop direct aan een nieuwe eigenaar iets meer (10% tot 20%) kunt rekenen dan de prijzen die op deze sites worden geboden. Een andere goede manier om de verkoopprijs te betalen is door eerst op Marktplaats te checken welke prijzen er voor jouw of voor vergelijkbare telefoons worden gevraagd en/of geboden. Daarbij geldt overigens dat iPhones over het algemeen beter hun waarde behouden dan andere merken telefoons.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen