Tips en artikelen over geld besparen

11 tips om geld te besparen als je een feestje geeft

11 tips om geld te besparen als je een feestje geeft

Laatst bijgewerkt: september 19, 2019

Ben je van plan om binnenkort een feestje te geven omdat je weer een jaar ouder bent geworden? Of is een van je kinderen binnenkort jarig en ga je zijn of haar verjaardag vieren? Hartstikke leuk en gezellig natuurlijk, maar de kosten voor het geven van zo’n feestje zijn vaak een stuk minder feestelijk. Wil je wél een leuk feestje geven, maar daar liever niet teveel geld aan uitgeven? Dan zit je hier goed. In dit artikel voorzien we je namelijk van 11 tips om geld te besparen als je een feestje geeft.


1. Geef je feestje thuis

Een zaal of een kroeg afhuren om daar je feestje te vieren, is natuurlijk leuk, maar ook alles behalve voordelig. Daarom: geef je feestje gewoon lekker thuis. Je bespaart dan al een hoop geld op de locatie en kunt de rest in principe zo duur maken als je zelf wilt. Wil je jouw huis zo efficiënt mogelijk omtoveren tot een geschikte locatie voor een feestje? Denk dan vooral ook even aan de volgende dingen:

Statafels

Statafels zijn een handige manier om veel mensen kwijt te kunnen in een minder grote ruimte. Ideaal dus als je niet zo’n grote woonkamer hebt, maar wel graag je huis als feestlocatie wilt gebruiken. Vraag even om je heen of iemand statafels voor je heeft die je een dagje zou mogen lenen. Scheelt een hoop geld. Ken je niemand met statafels? Check dan eens of je ze ergens goedkoop zou kunnen aanschaffen, bijvoorbeeld op Marktplaats of in de aanbieding.

Partytent

Voor feestjes in de zomer is de tuin dé ideale plek. Zet er bijvoorbeeld een partytent neer, zodat zelfs het weer geen roet in het eten kan gooien en geniet van een supergezellig feestje. Die partytent kun je vast van iemand lenen (vraag vooral ook even rond op social media) of anders wellicht ergens in de aanbieding op de kop tikken. Check vooral ook even websites als Marktplaats als je zelf een tent aan wilt schaffen.

https://nl.pinterest.com/pin/640285272004873950/

Tip: Is jouw huis of tuin écht te klein? Dan kun je eventueel aan je ouders (of iemand anders) vragen of je je feestje misschien bij hen (in de tuin) mag geven.

2. Geef samen een feestje

Zijn jij en je partner, of jij en een vriend/vriendin/familielid rond dezelfde tijd jarig? Denk er dan vooral ook eens over na om samen een feestje te geven. Dit is vooral ook handig als jullie toch (grotendeels) dezelfde mensen uit zullen nodigen. Op die manier bespaar je op de kosten, een feestje is immers goedkoper dan twee, én je kunt de kosten delen. Daarnaast is het samen geven van een feestje ook ideaal als je wél een locatie af wilt huren.

Tip: Wil je een locatie huren voor je feestje? Gebruik dan vooral de zoekmachine om de goedkoopste optie in jouw buurt te vinden.

3. Geef je feestje op een gunstige tijd

Een zomerse BBQ met al je vrienden en familie is leuk, maar ook behoorlijk duur. Daarom kun je er misschien beter voor kiezen om je feestje op een tijdstip te geven dat goedkoper is. Daarmee bedoelen we dat je zorgt dat je geen complete maaltijden hoeft te verzorgen tijdens je feestje. Geef je feestje bijvoorbeeld ’s middags tot een uur of vijf. Of kies ervoor om je feestje pas om 20.00 uur te laten beginnen.


4. American Party (potluck)

Wil je juist wél een feestje geven waarbij jullie gezellig met z’n allen gaan eten? Dan is een feestje waarbij iedereen zelf eten (en eventueel drank) meeneemt een van de voordeligste manieren dit te doen.

Zo kun je ervoor kiezen om een dinerparty te houden, waarbij iedereen een gerecht maakt. Of je kunt wél een BBQ geven en vragen of iedereen iets meeneemt. Op die manier kun je flink wat geld besparen en tóch gezellig eten. Zeg bijvoorbeeld tegen je gasten dat je geen cadeautjes wilt, maar dat het door hen meegebrachte eten en/of drinken je ‘cadeautje’ is. Ideaal!

https://nl.pinterest.com/pin/294774738107906547/


5. Nodig mensen verder van tevoren uit

Ben jij iemand die normaal gesproken een week van tevoren nog eens een uitnodiging voor je feestje de deur uit doet? Dan doe je er goed aan om dit keer eens iets eerder te zijn. Als je de uitnodiging bijvoorbeeld een maand van tevoren al naar je gasten stuurt, heb je véél meer tijd om alles wat je nodig hebt zo goedkoop mogelijk in te slaan.

Digitale uitnodiging

Ja, fysieke uitnodigingen in de vorm van een kaartje zien er superleuk uit, maar ze zijn niet echt handig als je graag geld wilt besparen. Stuur je uitnodiging daarom digitaal. Je kunt natuurlijk gewoon een appje sturen, maar je kunt ook online een e-card maken.

Kaartje

Wil je toch echt een kaartje sturen? Kijk dan eens hoe je dit het goedkoopst zou kunnen doen. Knutsel bijvoorbeeld zelf een leuke uitnodiging. Online is genoeg inspiratie te vinden.

https://nl.pinterest.com/pin/733242383062494027/


6. Hapjes en drankjes

Als je thuis een feestje geeft, kun je zelf bepalen hoeveel je uit gaat geven aan eten en drinken. Je kunt natuurlijk dure wijnen en sterke dranken kopen, zes soorten frisdrank aanschaffen en toastjes met kaviaar serveren, maar daarmee zul je weinig besparen. Met de volgende tips kun je dit wel doen.

Houd de aanbiedingen in de gaten

Als je een maand van tevoren de uitnodigingen verstuurd hebt, dan heb je genoeg tijd om je inkopen te doen. Door de aanbiedingen in de gaten te houden, kun je voordelig je boodschappen inslaan.

Wijn en bier

Koop enkel wijn en bier en laat mensen eventuele andere dranken zelf meenemen. Grote kans dat je anders allerlei verschillende dranken aan moet schaffen, voor slechts een handjevol mensen. Vind je het lastig om dit tegen mensen te zeggen? Dan kun je eventueel op de uitnodiging zetten dat er bier & wijn in overvloed is, maar dat sterke dranken zelf meegenomen dienen te worden.

Producten van huismerken

Kies voor producten van het huismerk in plaats van dat je voor duurdere opties gaat. Stop de chips, nootjes, zoute stokjes en andere snacks in leuke schaaltjes en niemand zal doorhebben dat ze goedkopere producten aan het eten zijn.

Maak goedkope hapjes

Ben jij iemand die graag zelf hapjes maakt? Kies dan voor goedkope hapjes om te besparen op de kosten. Ga bijvoorbeeld voor schijfjes komkommer met krabsalade of hüttenkäse, tomaatjes met mozzarella, gevulde eieren, en andere voordelige opties. Online kun je allerlei ideeën voor goedkope hapjes vinden, waardoor je je gasten voor een habbekrats kunt voorzien van heerlijke hapjes.

https://nl.pinterest.com/pin/149463281370656248/


7. Decoratie

Wil je je huis graag voorzien van slingers, ballonnen en andere versiering? Dan kun je een groot deel van deze dingen gewoon lekker zelf maken. Vooral als je wel van een beetje knutselen houdt, is dit ook nog eens superleuk om te doen. Online, op sites als Pinterest, kun je veel leuke voorbeelden vinden.

Wil je toch liever iets in de winkel kopen? Sla dan vooral winkels als Action, HEMA en Xenos niet over. Als je op tijd begint met het plannen van je feestje, kun je ook veel versieringen en decoratie via AliExpress bestellen. Houdt wel rekening met een maand levertijd.

https://nl.pinterest.com/pin/417427459211057658/?nic=1

Tip: Een andere manier om je feestje ‘aan te kleden’ is door een themafeestje te geven. Laat iedereen dan ook verkleed komen om zo gelijk een leuke sfeer te creëren.

8. Muziek

Een goed feestje gaat vaak gepaard met goede muziek. Als je graag geld wilt besparen, is het inhuren van een leuke artiest geen optie, maar er zijn wel andere dingen die je kunt doen.

Misschien heb je wel een vriend of vriendin die kan zingen? Of ken je iemand die in zijn vrije tijd graag achter de draaitafel staat? Dan zou je hem of haar eens kunnen vragen of hij/zij op je feestje zou willen spelen/draaien. Een andere optie is natuurlijk gewoon een leuke playlist samenstellen en die via je boxen afspelen. Kleine moeite, groot plezier.


9. Spelletjes

Vind jij feestjes waarop spelletjes gedaan worden het allerleukst? Dan heb je een hoop opties. Wat dacht je bijvoorbeeld van beerpong? Of van een avondje karaoke zingen (via YouTube). Of ben je meer van het beantwoorden van vragen tijdens een quiz? Online zijn veel leuke ideeën te vinden voor spelletjes tijdens een feestje, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Goedkoop én leuk.

Je kunt ook een ‘Oud-Hollands Spellenavond’ organiseren, waarbij je gaat sjoelen, spijkerpoepen en koekhappen. Hilariteit en plezier alom.


10. Taart

Verjaardagen zijn onlosmakelijk verbonden met taart. Om je gasten zo goedkoop mogelijk van taart te voorzien, kun je deze het beste zelf maken. Daarnaast kun je ook eens naar alternatieven kijken.

Bak bijvoorbeeld cupcakes of een cake, of serveer soesjes of donuts. Je kunt ook eens om je heen vragen. Misschien is er wel iemand die het leuk vindt om een taart voor je te maken. Je kunt het eventueel ook nog als cadeau vragen aan die ene goede vriend of vriendin die zo goed is in taarten maken.

https://nl.pinterest.com/pin/56365432823522225/


11. Besparen op een kinderfeestje

Ben je op zoek naar bespaartips voor een kinderfeestje? Dan hebben we hieronder een aantal handige tips voor je verzameld:

 • zet een speurtocht uit in het bos en neem snacks en drinken mee
 • ga naar een speeltuin, het strand of het bos
 • maak thuis een bioscoop met kussens en matrassen
 • ga samen cupcakes maken of pizza’s bakken
 • vul de dag met leuke (bord)spelletjes
 • ga hutten bouwen (in de tuin)
 • bezoek het park of een recreatiestrand in de zomer
 • organiseer een leuke knutselmiddag
 • ga een uurtje rondkijken op de kinderboerderij
 • houd een watergevecht
 • organiseer een sporttoernooi

Bij het verzinnen van leuke dingen die je kunt doen tijdens een kinderfeestje, is het vooral handig om te kijken naar wat jouw kind leuk vindt om daar vervolgens een goedkope optie voor te bedenken. Op die manier kun je een hoop geld besparen op een partijtje.

https://nl.pinterest.com/pin/549579960754211271/


In dit artikel heb je handige tips kunnen vinden om geld te besparen als je een feestje geeft. Allereerst is het waarschijnlijk het meest voordelig als je je feestje thuis geeft. In dat geval kun je om je heen vragen of iemand statafels of een partytent te leen heeft, of of iemand klapstoeltjes voor je heeft. Zorg dat je je feestje ruim van tevoren aankondigt en op een gunstige tijd geeft. Online kun je vervolgens veel ideeën vinden voor goedkope hapjes, decoratie en uitnodigen om er zo voor te zorgen dat jouw feestje niet onnodig veel geld hoeft te kosten.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen