Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

12 Tips om goedkoop een pakket te versturen

12 Tips om goedkoop een pakket te versturen

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

De bezorgdiensten voor pakketpost in Nederland krijgen het steeds drukker. En dat terwijl er steeds minder brieven worden verstuurd. De voornaamste reden? We bestellen alles op internet en kunnen het vaak zelfs weer gratis terugsturen als er iets niet naar wens is. Wil jij zelf een pakket verzenden, maar heb je geen zin om hoge kosten te betalen? In dit artikel lees je 12 tips om goedkoop een pakket te versturen.


Wat zijn de afmetingen van een pakket?

Er zijn een aantal voorwaarden waar een pakket aan moet voldoen, om ook daadwerkelijk een pakket te zijn. Veel hebben er te maken met de afmetingen en het gewicht. Hieronder zie je de voorwaarden.

Een bezorgdienst spreekt van een pakket wanneer:
– Het object groter is dan een brievenbus.
– Het object zwaarder is dan 3 kilo.
– Het object kleiner is dan 176 x 78 x 58 cm.
– Het object lichter is dan 30 kilo.

Valt de doos binnen deze formaten en gewichtsklassen, dan spreekt een pakketbezorger ook echt van een pakket. In dit artikel geven we antwoord op de vraag hoe je dit soort pakketten goedkoper verstuurt.


1. Heb je wel echt een pakket nodig?

Tegenwoordig verzendt iedereen wel eens een pakketje. Bijvoorbeeld omdat je iets hebt verkocht op Marktplaats of Ebay. Maar is het wel echt nodig om een pakket te versturen? Stel je wilt twee boeken versturen. Beide boekjes zijn vrij dun en passen door een brievenbus. Maar als je ze samen in een pakket stopt, kan dat weer niet. Bij sommige aanbieders is het dan mogelijk om een verzwaarde brief te versturen. De kosten voor twee brieven zijn dan soms lager dan het versturen van één groter pakket.

Andere mogelijkheden om het pakket helemaal niet te hoeven verzenden:

  • Hoe dichtbij woont de ontvanger? Kun je het misschien zelf brengen?
  • Komt er iemand van je vrienden of familieleden in de buurt die het pakketje af kan geven?
  • Kun je het pakketje ergens afgeven en in bewaring laten nemen waar de ontvanger binnenkort ook komt?


2. Vergelijk prijzen van pakketdiensten

Heb je bepaald dat je echt een pakket moet versturen, dan moet je dat uiteraard altijd doen bij de goedkoopste aanbieder. Gelukkig is het eenvoudig om erachter te komen wie de goedkoopste aanbieder is. Op de website goedkooppakket.nl bijvoorbeeld. Je vult hier de gewichtsklasse in, en daarbij ook of je het pakket nationaal of internationaal wilt versturen. Vervolgens kun je zelf selecteren welke optie je wilt gebruiken. Goedkooppakket.nl werkt samen met veel postorderbedrijven, waardoor je op deze manier altijd profiteert van de goedkoopste verzending. Een andere website is Cheapcargo.com. Deze website is vooral erg compleet met het internationale aanbieder om pakketten mee te versturen en heeft vaak erg goedkope tarieven.


3. Bepaal of je iets verzekerd moet versturen

Het is ook belangrijk om te kijken naar de waarde van het pakket. Stuur je wat eten en drinken of een accessoire op, dan is de totale waarde niet zo hoog. Maar verkoop je voor een paar honderd euro je gebruikte telefoon, dan kan het wel handig zijn om een verzekering af te sluiten. Want ondanks dat misschien minder dan 0,01% van de pakketten kwijtraken, worden er jaarlijks miljarden pakketjes verstuurd. Er raken jaarlijks dus alsnog duizenden pakketten kwijt. Dan is het natuurlijk zonde als jouw verkochte telefoon daarin zat, zonder verzekering. Omdat de verzekering wel hogere kosten met zich meebrengt, is het verstandig om een afweging te maken of het wel echt nodig is.


4. Verzamel en hergebruik verpakkingsmateriaal

Nieuwe schoenen gekocht of zelf een pakketje besteld bij Bol.com? Grote kans dat je nu twee perfecte dozen in je bezit hebt, die je vervolgens zelf weer kunt versturen. Want hoewel de verzendkosten van een pakketje zelf ook al hoog zijn, kost een kartonnen doos vaak nog meer dan je denkt. Het is dus aan te raden om altijd een voorraadje met dozen te verzamelen. Verstuur je regelmatig breekbare spullen? In dat geval moet je ook rekening houden met verpakkingsmateriaal. Want kopers zitten niet echt te wachten op een halflege schoenendoos waar alle nieuwe spullen door elkaar zijn geschud. Je kunt hiervoor natuurlijk oude kranten gebruiken, maar dat werkt vaak niet het best en het ziet er ook niet zo netjes uit. Het is beter om bubbeltjesplastic te verzamelen of andere vormen van dik plastic die gemaakt zijn voor pakketten. Omdat dit soort verpakkingsmaterialen best duur zijn, kun je dus beter altijd een voorraadje in huis hebben.

Heb je vaak en veel verpakkingsmateriaal nodig? Dan kun je ook naar bedrijven gaan die veel pakketjes ontvangen. Jij helpt ze dan van hun ‘afval’ af, terwijl je zelf geen uitgaven hoeft te doen om de materialen te kopen. Een win-win situatie.


5. Verzamel dozen bij supermarkten

Hoewel niet alle supermarkten hier nog aan meedoen, kun je bij sommige filialen gratis een grote voorraad dozen ophalen. Die staan dan bij de uitgang en je kunt je boodschappen hier in doen na het afrekenen. De dozen komen vaak uit de supermarkt zelf en ze zijn gebruikt om de producten in te verpakken. Neem je een paar dozen mee, dan is de supermarkt zelfs erg blij. Zij besparen zo op de kosten voor het afvoeren van afval en door de doos een tweede leven te geven ondersteun je het milieu ook nog een beetje. Heeft een supermarkt geen dozen liggen? Vraag het even aan het personeel. In het magazijn staan vaak hele karren vol met oud karton. Daar mag vast wel een doosje vanaf gehaald worden.


6. Maak gebruik van een online verzendservice

Naar een postkantoor gaan om je pakket te verzenden is natuurlijk altijd een mogelijkheid. Maar wist je dat die optie over het algemeen duurder is dan wanneer je zelf online al het één en ander regelt? Zo kun je bijvoorbeeld met Jouw PostNL al online de verzendsticker klaar laten maken. Die hoef je dan alleen nog maar af te drukken en op het pakket te plakken. Dit is niet alleen sneller voor jou, maar ook voor de pakketjesbezorgers. En daarom kun je bij sommige aanbieders meer dan 10% besparen op het verzenden van een pakketje. Toch weer mooi meegenomen!


7. Weeg het pakket

Ga je een groot en zwaar pakket versturen? Dan is het handig om dit pakket van tevoren goed te wegen. Want bij veel pakketbezorgers zit er een groot verschil in prijs tussen de verschillende gewichtsklassen. Zo betaal je bij PostNL € 6,95 voor een pakket tot 10 kilo, maar schiet deze prijs omhoog naar ruim 12 euro wanneer je de grens van 10 kilo overschrijdt. Let er dus goed op dat je het pakket goed weegt. Is het pakket net iets te zwaar, dan kun je bijvoorbeeld overwegen om er iets uit te halen wat niet zo belangrijk is om te versturen.


8. Verzend het pakket naar een afhaalpunt

Een pakketje bij de voordeur van een ontvanger afgeven kost tijd en dus ook extra geld. Daarom bieden veel pakketdiensten de mogelijkheid aan om het pakket naar een afhaalpunt te laten brengen. Omdat hier in één keer meerdere pakketten worden afgeleverd is het voor hun een goedkopere optie. De afhaalpunten zijn bijvoorbeeld de lokale distributiecentra van de pakketdiensten, maar ook centrale punten zoals een supermarkt. Vaak is dit ook nog eens veel handiger, omdat je dan gelijk even wat boodschappen kunt halen.


9. Neem de zending direct af

Ben je ondernemer en moet je een pakketje verzenden? Dan kun je de pakketjes het beste direct van de aanbieder afnemen, zonder tussenpersoon. Zo’n directe zending is namelijk vrijgesteld van BTW, waardoor je die extra 21% hier niet voor hoeft te betalen. Dat moet dus wel wanneer je gebruik maakt van een partij die tussen jou en de zending bemiddelt. Voor particulieren heeft deze mogelijkheid geen voordelen, omdat het terugvragen van BTW voor particulieren niet van toepassing is.


10. Zoek een sponsor

Verstuur je vaak pakketjes? Dan kun je kijken of je een samenwerking aan kunt gaan met een ander bedrijf. Stuur je bijvoorbeeld regelmatig zelfgemaakte sieraden via een eigen handeltje op Marktplaats, dan kun je een bedrijf benaderen met dezelfde doelgroep. In ruil voor een flyer of brochure van dat bedrijf in jouw pakketje, betalen zij dan deels mee met de kosten voor het pakketje. Hiermee kun je heel snel 50-100% op de verzendkosten van een pakketje besparen.


11. Sluit een contract af met een postaanbieder

Stuur je per maand gemiddeld meer dan 8 pakketjes, dus 100 pakketjes per jaar? In dat geval kun je al een officiële samenwerking aangaan met een pakketdienst. Door een contract af te sluiten voor een minimumaantal pakketjes, weten zij welke inkomsten ze gaan ontvangen. Dat betekent dat jij een lagere prijs mag betalen voor het versturen van pakketjes. Verstuur je veel pakketten, dan kunnen deze kortingen oplopen tot tientallen en soms honderden euro’s per maand.


12. Onderhandel over de prijs

Moet je in één keer tientallen pakketjes verzenden? In dat geval is het verstandig om te onderhandelen over de prijs. Want als jij in één keer met een pallet vol pakketjes komt, levert dat flink wat inkomsten op voor de pakketservice. Daardoor kunnen de kosten soms met 25% of meer naar beneden worden gebracht. Dat is een behoorlijke besparing, en al helemaal wanneer je 100 pakketjes gaat verzenden.


Moet jij binnenkort een pakketje verzenden en ben je op zoek naar een oplossing voor de nogal hoge prijzen? Hopelijk ben je met deze 12 tips in staat om de kosten op de verzending een beetje te drukken en zo meer geld over te houden voor jezelf. Want dat zou natuurlijk helemaal mooi zijn. De pakketdienst bezorgt dan niet alleen goedkoper een pakketje, maar ze bezorgen je ook direct een goed gevoel!

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Consument
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen