Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Vergeten pensioenen: hoe claim en vind je ze?

Vergeten pensioenen: hoe claim en vind je ze?

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Bij veel van de banen (of baantjes) die je in je leven hebt gehad, heb je (waarschijnlijk) pensioen opgebouwd. Omdat veel mensen, vooral toen ze jonger waren, regelmatig van baan wisselden, kunnen meerdere vergeten pensioenen zijn ontstaan. In dit artikel lees je wat vergeten pensioenen precies zijn en hoe je deze kunt vinden én kunt claimen.


Wat is een vergeten pensioen?

Vergeten pensioenen zijn pensioenen die je niet hebt aangevraagd, omdat je dat pensioen vergeten bent. Dit kan komen omdat je vaak van baan bent gewisseld of niet meer precies weet waar je (als jongere) allemaal hebt gewerkt. Vraag je het pensioen niet aan? Dan wordt dit een vergeten pensioen genoemd.

Geen aanvraagformulieren

In de meeste gevallen is het zo dat je in het jaar voordat het opgebouwde pensioen in zal gaan een aanvraagformulier krijgt. Dat formulier kun je invullen om aanspraak te maken op je pensioen. Maar in sommige gevallen kan een pensioenfonds jou niet vinden omdat je ze je gegevens niet hebben, waardoor je dus ook geen aanvraagformulier krijgt. Zo is de kans groot dat een pensioen een vergeten pensioen wordt.

Redenen waarom je niet gevonden kunt worden

Ben je geëmigreerd? Dan is de kans aanwezig dat een pensioenfonds je niet meer kan vinden. Hetzelfde geldt voor pensioen dat is opgebouwd voordat de pensioenfondsen toegang hadden tot de basisregistratie persoonsgegevens. Heb je pensioen opgebouwd in de jaren ’60 of ‘70? Dan is de kans groot dat die pensioenen vergeten zijn.


Vergeten pensioenen vinden

Ben je nu bang dat je diep in je geheugen zult moeten gaan graven om je te herinneren waar je hebt gewerkt en waar je dus mogelijk pensioen hebt opgebouwd? Dat is veel gevallen nergens voor nodig. Het vinden van jouw vergeten pensioenen is tegenwoordig vaak erg simpel.

Pensioenen bekijken

Om te beginnen surf je eerst naar de website mijnpensioenoverzicht.nl. Houd hiervoor je DigiD inloggegevens bij de hand, want die zul je nodig hebben om toegang te krijgen tot jouw gegevens.

Tip: Heb je geen DigiD? Dan kun je die aanvragen op digid.nl. Daarnaast is het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met mijnpensioenoverzicht.nl via telefoonnummer 020-7512870.

De pensioenuitvoerders

Als je hebt ingelogd met je DigiD krijg je een scherm te zien waarop jouw gegevens zichtbaar zijn. Hier zie je onder andere de pensioenuitvoerders bij wie je pensioen hebt opgebouwd. Voordat je je volledige pensioenoverzicht kunt inzien, zul je eerst moeten beantwoorden wat je huidige levenssituatie is. Vervolgens kun je ook nog aangeven wat je huidige netto inkomen is, dit is echter niet verplicht.

Pensioenoverzicht

Heb je alle gegevens ingevuld? Dan kun je verder klikken naar ‘bekijk mijn pensioenoverzicht’. In dit scherm kun je precies zien hoe hoog je AOW is/zal zijn en hoeveel pensioen je krijgt.

Houd rekening met het volgende:

De bedragen die je ziet, zijn schattingen. Dit betekent dat het pensioen dat je daadwerkelijk ontvangt of zult ontvangen hoger of lager is dan de bedragen die je ziet. Daarnaast is het zo dat veranderingen in je situatie (privé of qua werk) invloed hebben op je pensioen, waardoor de bedragen die je nu ziet kunnen veranderen.


Missende pensioenen

Mis je bepaalde pensioenuitvoerders in je overzicht op mijnpensioenoverzicht.nl? Dat is mogelijk. Het gebeurt namelijk weleens dat niet alle oudere pensioenen in het overzicht verwerkt zijn. Daarnaast kunnen er ook andere redenen zijn voor missende informatie. Als je gegevens mist, dan kun je hiervoor contact opnemen met het pensioenfonds of eventueel met de werkgever waar je toen werkzaam was om de missende informatie te achterhalen.

Missende informatie achterhalen

Om achter de informatie die je mist te komen, is het handig als je weet welke werkgevers je mist en van wanneer tot wanneer je daar werkzaam was. Houd er rekening mee dat er vroeger situaties waren waarin je geen pensioen opbouwde, bijvoorbeeld als je voor je 25ste al werkte of als je parttime werkte. Dat kunnen dus redenen zijn waarom die informatie mist in het overzicht. Ook kan het zijn dat je een heel klein pensioen had en dat die is komen te vervallen. Daarover lees je even verderop meer.

Werkgevers en pensioenuitvoerders achterhalen

Een oude werkgever kun je in veel gevallen achterhalen via de website van de KVK. Hier kun je zien of het bedrijf nog bestaat en hoe je in dat geval in contact kunt komen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een bedrijf niet meer bestaat of dat een pensioenfonds is opgeheven. In dat geval zul je moeten achterhalen welk pensioenfonds de rechtsopvolger is.

Tip: Hier vind je een complete lijst van alle pensioenuitvoerders.

Belangrijk: Heb je de waarde van je pensioen overgedragen of afgekocht? Dan zal het pensioen niet meer bij de oude pensioenuitvoerder beschikbaar zijn.

Lukt het je niet om je oude werkgever te vinden of om het pensioenfonds te vinden dat je zoekt? Dan kun je contact opnemen met de servicedesk van mijnpensioenoverzicht.nl via 020-7512870 of met de Helpdesk Vergeten Pensioenen via 070-3117373.


Wijziging regels kleine pensioenen

Vanaf 1 januari 2019 zijn de regels voor (heel) kleine pensioenen veranderd. Een heel klein pensioen is een pensioen van maximaal 2 euro bruto per jaar. Een klein pension is een pensioen tussen de 2 en 484,09 bruto per jaar.

Heel kleine pensioenen

Door die wetsverandering zijn heel kleine pensioenen (maximaal 2 euro per jaar) komen te vervallen. Dit houdt in dat die bedragen niet meer uitgekeerd hoeven te worden door de pensioenuitvoerders. Dit kan een reden zijn waarom dit opgebouwde pensioen niet in je overzicht staat.

Kleine pensioenen

Kleine pensioenen (tussen de 2 en 484,09 euro per jaar) worden sinds de wetswijziging niet meer afgekocht, maar kunnen samengevoegd worden bij je huidige pensioenuitvoerder. Een pensioenuitvoerder kan ervoor kiezen om dit niet te doen. In dat geval zal het pensioen gewoon blijven staan bij de oorspronkelijke pensioenuitvoerder.


Vergeten pensioen claimen

Als pensioengerechtigde heb je te maken met een zogenaamde haalschuld. Dit houdt in dat als je een vergeten pensioen hebt, dat je deze dan zelf zult moeten claimen bij de pensioenuitvoerders. Doe je dit niet? Dan blijft het bedrag staan bij de pensioenuitvoerder.

Dit betekent dus dat je zelf achter het pensioen aan zult moeten gaan op het moment dat deze mist in je overzicht of op het moment dat je er geen aanvraagformulier van ontvangt tegen de tijd dat je met pensioen gaat. Hiervoor kun je contact opnemen met het pensioenfonds. Zij zullen je de benodigde formulieren dan alsnog toezenden.


Vergeten pensioen bij overlijden

Is je partner (of een ander familielid) overleden en had die nog ergens een vergeten pensioen? In dat geval kun je het beste contact opnemen met het pensioenfonds zelf om alsnog toegang te krijgen tot het vergeten pensioen. In sommige gevallen kost dit wat moeite, omdat het pensioenfonds het pensioen vaak beëindigd bij overlijden.

In principe is het zo dat je als nabestaande recht hebt op het vergeten pensioen en dat je na het overlijden van je partner nog 5 jaar hebt om dit op te eisen. In de meeste gevallen zal een pensioenfonds het opgebouwde pensioen gewoon uitbetalen als je erachteraan gaat.

Heb je vragen of kom je er niet uit (met het pensioenfonds)? Dan kun je contact opnemen met de servicedesk van mijnpensioenoverzicht.nl via de website of via telefoonnummer 020-7512870. Zij kunnen je alles vertellen over de stappen die nodig zijn om toegang te krijgen tot het vergeten pensioen en kunnen je daar eventueel advies over geven.


Antwoord op al je vragen over je pensioen

Op de website mijnpensioenoverzicht.nl kun je niet alleen zien van welke pensioenfondsen je pensioen zult ontvangen, maar je krijgt daarnaast ook antwoord op al je andere vragen over je pensioen. Zo kun je er onder andere vinden hoeveel AOW en pensioen je hebt opgebouwd. Wat je te bereiken pensioen is en wanneer je dat zult krijgen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook zien wat je nabestaanden zullen krijgen als jij komt te overlijden. Zo weet je precies hoe je ervoor staat.


Vergeten pensioenen vinden en claimen

In dit artikel heb je alles kunnen lezen over vergeten pensioenen, waar je die kunt vinden en hoe je die zou kunnen claimen. Die vergeten pensioenen kunnen een klein bedrag per jaar zijn, maar ook oplopen tot een leuke aanvulling op je AOW. Het is dus zeker de moeite waard om erachteraan te gaan. Alle informatie over je pensioenen, inclusief de vergeten pensioenen, kun je vinden op de website van mijnpensioenoverzicht.nl. Heb je hulp nodig bij het achterhalen van vergeten pensioenen of heb je andere vragen? Dan kun je contact opnemen met de servicedesk van mijnpensioenoverzicht.nl of met de Helpdesk Vergeten Pensioenen (070-3117373).


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen