Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

12 tips voor goedkope traprenovatie

12 tips voor goedkope traprenovatie

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Ben je net verhuisd en ziet de trap er niet bepaald mooi uit? Of wil je het huis gewoon een opfrisser geven met een in het oog springende trap? Een trap renoveren kan al voor 300 euro als je het zelf doet, terwijl je er bij een bedrijf soms meer dan 2.000 euro voor betaalt. In dit artikel vertellen wij je daarom waar je op kunt besparen. Van zelf klussen, tot het kiezen van de materialen en het laten splitsen van de offertes. Zo ben je nooit teveel geld kwijt aan het renoveren van je trap.


Trap vervangen of renoveren?

Wil je iets aan je trap laten doen, of wil je zelf aan de slag? Dan is het als eerst belangrijk om je af te vragen of de trap nog goed genoeg is. Kraakt deze bijvoorbeeld, of is de ondersteuning niet goed genoeg meer? Dan is het misschien handig om daar direct iets aan te laten doen. Het zou zonde zijn als je een gerenoveerde trap hebt die kraakt, of dat je na een paar jaar de hele trap weer moet vervangen.

Twijfel je? Laat dan iemand kijken naar de huidige staat van je trap. Zo weet je zeker dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan in de nabije toekomst.


1. Zelf je trap renoveren

Zelf je trap renoveren is natuurlijk het voordeligst. Als je er de tijd voor hebt, dan kun je dus het beste zelf de trap onder handen nemen. Moeilijk? Neehoor. Er zijn bepaalde manieren hoe je de trap kunt renoveren, zonder daar al te veel moeite voor te hoeven doen. Soms kunnen de volgende 3 vormen van renovatie al een wereld van verschil maken:


1.1 Verven

Een trap neemt soms een prominente plek in binnen een huis. Bijvoorbeeld wanneer die via de woonkamer naar de eerste verdieping gaat. Andere trappen zie je alleen wanneer je een deur opent naar boven toe, of wanneer je het huis binnenkomt. Afhankelijk van de plek van de trap, kun je er ook voor kiezen om de trap alleen een nieuw likje verf te geven. Vooral wanneer de huidige kleur je niet aanstaat, of als de verf afbladdert door beschadigingen kan dat meer dan genoeg zijn. De kleur is namelijk allesbepalend voor de uitstraling van je huis.


1.2 Overzettreden

Een andere manier om een trap binnen één dag te renoveren is door gebruik te maken van overzettreden. Dit zijn op maat gemaakte stukken hout of PVC die je over de bestaande trap heen plaatst. Een voordeel is dat je maar weinig werk hebt om de trap te renoveren, terwijl het geheel er compleet anders uitziet. Wel is deze optie vooral geschikt voor rechte trappen, omdat je anders alsnog traptreden op maat moet zagen.


1.3 Led-strips

Een mooie blauwe of rode led-strip die langs de trap omhoog kruipt ziet er bijzonder uit. Ook geeft het je bestaande trap een totaal ander gezicht zonder dat er verder iets voor nodig is. Daarbij is de aanschafwaarde van dit soort lampen erg laag. Je koopt al 5 meter led-verlichting voor minder dan 100 euro. Ook het stroomverbruik van de led-lampjes is vrijwel te verwaarlozen. In plaats van een complete traprenovatie kan een nieuw likje verf en wat led-verlichting dus ook wonderen doen.


1.4 Vloerbedekking trap verwijderen

Overweeg je om de trap te laten renoveren omdat je geen vloerbedekking meer wilt hebben? Dat kun je prima zonder hulp doen. Er zijn namelijk genoeg slimme trucjes om de vloerbedekking zelf te verwijderen. Hieronder enkele mogelijkheden:

  • Warm water en zeep gebruiken om de lijm zacht te maken.
  • Voorzichtig lostrekken wanneer er spijkertjes of nagels gebruikt zijn.
  • Cola over het tapijt gieten, zodat de lijm oplost.
  • Los krabben met een spatel en hamer.
  • Trap laten zandstralen (alleen houten trap).
  • Schuurmachine.

Vloerbedekking en de eventuele lijmresten die achterblijven op de trap, kosten flink wat tijd om te verwijderen. Ook een klusjesman is hier lang mee bezig, waardoor dat veel geld kost. Het loont dus altijd om zelf zoveel mogelijk werk te verrichten. Ook als je de klus uiteindelijk uitbesteedt.


1.5 Trapleuning verven

De trapleuning is een belangrijk onderdeel van de traprenovatie. Waarschijnlijk wil je daar dus ook direct wat aan doen. Maar, hoe werkt dat bij de trapleuning eigenlijk? Want het schuren en verven van een trapleuning is niet zo eenvoudig als de trap zelf. Hieronder daarom enkele tips waarmee je dat prima stap voor stap zelf kunt doen.

  1. Schroef de trapleuning los van de muur, maar laat de beugels op de trapleuning zitten.
  2. Zet de trapleuning vast op de werkbank zodat deze niet beweegt tijdens het verven, of schuren.
  3. Verwijder, indien nodig, de huidige verf met schuurpapier of afbijtmiddel.
  4. Maak de trapleuning schoon met Universol.
  5. Herstel kleine gaatjes en beschadigingen met plamuur.
  6. Plak alles af met schilderstape.
  7. Breng de grondverf aan.
  8. Breng de verflaag aan.
  9. Hang de trapleuning op zodra de verf helemaal droog is.

Zoals je ziet kun je dit prima zelf doen. Je bent er een paar uur aan kwijt, maar het scheelt je wel weer een paar honderd euro aan personeelskosten.

https://www.instagram.com/p/3ilvlPgXMQ/?utm_source=ig_web_button_share_sheet


2. Trap bekleding kiezen

Wil je de trap een volledig nieuwe uitstraling geven? Is het gebruiken van een potje verf niet genoeg om de trap om te toveren in iets moois? Dan zal je de trap moeten bekleden. Hieronder enkele populaire opties die goed te betalen zijn en die je redelijk eenvoudig zelf kunt doen. Trapbekleding zoals natuursteen, betonnen trappen en andere dure oplossingen laten we dus buiten beschouwing. Je haalt dit soort materialen bij de bouwmarkt of bij een goedkope woonwinkel.


2.1 Overzettreden

Hierboven in het artikel spraken we al over de overzettreden. Ze zijn waarschijnlijk de beste optie voor jouw trap, wanneer je de trap volledig wilt omtoveren, zonder dat je iemand wilt inhuren om het te doen. Zeker met een rechte trap is het monteren van de treden een koud kunstje en kun je dezelfde dag alweer gebruik maken van de nieuwe trap. Wel zijn de kosten voor de overzettreden wat aan de hoge kant in vergelijking tot de volgende opties.


2.2 Vinyl

Een andere optie is vinyl. Dit wordt vaak gebruikt voor vloeren, maar je kan het dus ook voor trappen gebruiken. Het op maat maken van vinyl gaat heel eenvoudig, waardoor je geen zware machines nodig hebt om bijvoorbeeld hout te zagen. Daarbij scheelt het dat het vinyl voor trappen zelfklevend is. Daardoor hoef je geen lijm te gebruiken en wordt het geen rotzooi. Ook kun je het vinyl veel eenvoudiger vervangen wanneer je de trap na enkele jaren weer een opfrisser wilt geven.

https://www.instagram.com/p/Bzuogkiongz/?utm_source=ig_web_button_share_sheet


2.3 Vlokken

Een vrij nieuwe trend binnen de traprenovatie is het gebruiken van vlokken. Heb je nou echt geen zin om alle oneffenheden in de trap weg te werken? Of doet een likje verf net niet genoeg om een nieuwe sfeer aan de trap te geven? Met de zogenaamde Trapbox krijg je in één keer alles in huis om je trap binnen één dag een make-over te geven. Je brengt daarbij eerst verf aan, en sprenkelt vervolgens de vlokken over de verf. Hierdoor ontstaan een compleet nieuwe look, terwijl je helemaal niet zo lang bezig bent. Ideaal dus. En voor een prijs van nog geen € 350,- is het ook nog eens een hele voordelige manier om je trap te repareren. De Trapbox zit overigens helemaal vol met alles wat je nodig hebt. Je hoeft dus verder niets meer aan te schaffen.


2.4 Halve maantjes

Het is niet echt een vorm van volledige trapbedekking, maar het geeft wel een compleet nieuwe look aan je trap. Halve maantjes zijn er in alle soorten en maten en ze kosten soms nog geen 3 euro per stuk. Je kiest bijvoorbeeld uit aluminium, gekleurd, sisal of grijs en zwart. Halve maantjes op de trap zijn een goede overweging wanneer je de trap wilt verven, maar toch genoeg grip wilt hebben als je de trap oploopt. Het is dus ook een goedkoop alternatief als je anders tapijt op de trap zou laten plaatsen.

Tip: Zorg dat je altijd één extra trede koopt, of een extra stuk materiaal meeneemt uit de winkel. De kleurstellingen van materialen voor trapbekleding verschillen namelijk vaak in de loop der tijd. Moet je dan een keer een trede vervangen, dan heb je dus nét een andere kleur op je trap. Dat is natuurlijk niet zo mooi.


3. De traprenovatie uitbesteden

Ga je de renovatie laten uitvoeren door een bedrijf? Ook dan zijn er nog mogelijkheden om te besparen. Vraag bijvoorbeeld altijd of de offerte uitgesplitst kan worden op alle losse onderdelen. Zo zie je precies voor welk onderdeel je het meeste moet betalen. Zie je dan staan dat je 2.000 euro moet betalen, waarvan de helft is voor het verwijderen van het tapijt en de lijmresten? Dan kun je natuurlijk ook overwegen om dit tijdrovende klusje alvast zelf te doen. Zo bespaar je toch weer 1.000 euro op de totale factuur.

3.1 Vraag altijd meerdere offertes

Ook is het handig om minimaal 3 offertes te laten maken. Geen enkel bedrijf hanteert exact dezelfde tarieven voor het renoveren van een trap. Door offertes te vergelijken van alle aanbieders zie je direct bij welke aanbieder jij het goedkoopste uit bent. Heb je een beter gevoel bij één van de bedrijven, maar zijn ze niet het goedkoopst? Dan kun je aangeven welke prijs je bij een andere aanbieder hebt gekregen. Wellicht zijn ze dan bereid om voor diezelfde prijs de klus te komen uitvoeren.


3.2 Denk aan ‘goedkoop is duurkoop’

Het klinkt vervelend, maar het is wel belangrijk om te weten. Ook bij het renoveren van de trap is sprake van dit bekende gezegde. Want stel dat je iemand inhuurt die niet goed weet hoe ze een trap moeten renoveren? Of je kiest voor een materiaal dat maar 2 of 3 jaar meegaat? In dat geval moet je dus over een aantal jaar wéér geld betalen voor een renovatie. En uiteindelijk kost het je dan dus veel meer geld dan wanneer je eenmalig een grotere investering had gemaakt.

Natuurlijk is hier wel van belang hoe lang je in het huis wilt blijven wonen. In het een starterswoning waar je binnen 3 jaar weer uit wilt? Dan is een goedkope renovatie natuurlijk geen probleem. Maar ben je een leven aan het opbouwen in het huis en verwacht je er de komende 10 jaar niet weg te gaan? Dan kan een duurdere en wat meer duurzame traprenovatie veel geld schelen op de lange termijn.


De trap heeft een centrale plek in ons huis. Je gebruikt hem iedere dag en het oppervlak is enorm. Kleine veranderingen aan de trap hebben dus al een groot effect op de uitstraling van je huis. Een gerenoveerde trap kan er zelfs voor zorgen dat je huis interessanter wordt voor mogelijke kopers. Een traprenovatie kost je soms maar een paar honderd euro wanneer je het zelf doet, waardoor dat een mooie motivatie is om je kluskleding alvast op te zoeken.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Wonen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen