Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

12 tips om geld te besparen op openbaar vervoer

12 tips om geld te besparen op openbaar vervoer

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Ondanks dat autorijden vaak duurder is, is het openbaar vervoer in Nederland ook relatief erg duur. Het is dus niet vreemd dat jij hier terecht bent gekomen om te zoeken naar goedkopere manieren om met het OV te reizen. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om voordeliger te reizen met het openbaar vervoer. In dit artikel lees je daar meer over. 


1. Bij vertraging geld terugvragen

Het Nederlandse treinspoornetwerk is redelijk goed geregeld. Natuurlijk liggen er weleens blaadjes op het spoor, of waait er een boom op de rails. Veel mensen weten niet dat je dan geld kunt terugvragen aan de NS. Zij moeten er namelijk voor zorgen dat jij binnen een bepaalde tijd op een ander station terechtkomt.

Heb je meer dan 30 minuten vertraging, dan geeft de NS de helft van de ritprijs terug. Loopt de vertraging op tot meer dan één uur? Dan krijg je het volledige bedrag terug. Ga je een weekendje weg met de trein en moet je aan de andere kant van het land zijn voor 30 euro, dan hoop je er dus bijna op dat je een uur vertraagd bent.


2. Geld terugvragen na vergeten uit te checken

Je loopt met drie tassen in je hand, je bent te laat voor een afspraak en het regent ook nog eens. Dan komt het weleens voor dat je vergeet om uit te checken. Niet ieder station in Nederland heeft poortjes waar je doorheen moet. Zonde, want voornamelijk bij de NS kun je zo 20 euro mislopen.

Bij het inchecken wordt er namelijk 20, 10 of 4 euro van je pasje afgehaald. Bij het uitchecken wordt er gekeken waar je bent en stort de vervoerder het verschil terug. Neem je binnen 6 uur contact op met de vervoerder, dan is het vaak redelijk eenvoudig om het geld terug te vragen. Maar ook daarna kun je prima contact opnemen. Toch doet maar 10% van de mensen dit, wat natuurlijk heel erg zonde is.


3. Gebruik een kortingsabonnement

Het Nederlandse openbaar vervoer is één van de duurste in Europa. Het is niet vreemd dat veel mensen de auto blijven gebruiken, omdat die veel meer vrijheid, een gegarandeerde zitplaats en goede airco biedt. Reis je erg vaak, dan kun je wel gebruik maken van kortingsabonnementen. Dat kan voor een traject zijn waar je altijd op reist, maar ook een kaart voor heel Nederland. Hieronder zie je enkele tips wanneer je reist met dit soort kortingskaarten.

3.1 Ga voor een Daluren abonnement.

De voordeligste kaart is de Daluren kortingskaart. Voor een paar tientjes per jaar, krijg je buiten de spits 40% korting op al je reizen. Ben je niet verplicht om in de spits te reizen, dan is het dus heel voordelig om gebruik te maken van dit abonnement.

De tijden waarop je niet kunt reizen met een daluren abonnement? Maandag t/m vrijdag: 6:30 – 9:00 en van 16:00 – 18:30. In het weekend mag je de hele dag reizen met het abonnement.

3.2 Check eerder in voor 16:00

Reis je normaal gesproken om 16:15, dan kun je een stuk goedkoper uit zijn wanneer je een daluren abonnement neemt en een kwartier eerder vertrekt. Check je dus voor 16:00 in, dan is de gehele reis die je daarna maakt nog goedkoper, ondanks dat je misschien wel 1,5 uur in de trein zit.

3.2 Check slim uit bij overstappen

Moet je tijdens een reis overstappen en heb je een Daluren abonnement? Dan kan het handig zijn om uit te checken, ondanks dat het niet hoeft. Met een dalurenabonnement reis je namelijk vanaf 9:00 goedkoper. Stel dat je om 8:30 vertrekt, maar om 9:05 een overstap maakt, waarbij je 5 minuten moet wachten op de volgende trein. Dan kun je even uitchecken, om voor de rest van de reis wel korting te krijgen op de rit. Hetzelfde geldt voor een overstap na 18:30 in de avond.

3.3 Gebruik de maximale reistijden

Wist je dat er maximaal 6 uur mag zitten tussen het inchecken en uitchecken met je OV-chipkaart? Stel dat je een reis maakt van 1 uur. Die reis valt buiten je Daluren abonnement. Dan kun je in de pauze van je werk even langs het station lopen om in te checken. Vervolgens ga je terug, en heb je nog een paar uur om de reis ook daadwerkelijk te maken. Hoewel het natuurlijk niet de bedoeling is, kan je hier wel voordeel mee behalen. Ook is het niet mogelijk op veel stations, omdat je daar door afgesloten poortjes moet lopen.


4. Vergelijk verschillende abonnementen

Wanneer je een abonnement moet afsluiten voor de trein, dan ben je misschien geneigd om het meest simpele abonnement te nemen; een trajectabonnement. Je reist immers van A naar B en verder niet. Toch blijkt het in de praktijk niet altijd goedkoper te zijn dan andere abonnementen.

Vooral op langere trajecten wordt het voordeel van een jaartraject steeds minder, ten opzichte van een vrij reizen abonnement. Een Traject Vrij abonnement van Rotterdam naar Amsterdam kost bijvoorbeeld 346 euro per maand. Dat terwijl een Vrij Reizen abonnement 347 euro kost. Voor één euro per maand meer reis je dus ook gratis het hele land door.


5. Reis mee met abonnementhouders

Je kunt ook op ieder moment gebruik maken van kortingen, door samen te reizen met anderen die korting of een abonnement hebben. Bijvoorbeeld met studenten of houders van voordeelabonnementen. Die mensen hoef je natuurlijk helemaal niet te kennen. Vraag ze gewoon even of je bij ze in de buurt mag zitten in de trein, zodat je aan de conducteur kunt aangeven dat je samen reist.

Door een beetje brutaal te zijn, bespaar je op deze manier altijd geld op je treinkaartjes. Je gebruikt deze zogenaamde ‘samenreiskorting’ door het bij de automaat op je OV-chipkaart te laden.


6. ‘Vergeet’ uit te checken

De NS erkent dat je soms wel eens kunt vergeten om uit te checken. In veel gevallen verlies jij daar geld aan, tenzij je ver reist. Sommige trajecten kosten namelijk meer dan 20 euro. Bijvoorbeeld van Breda naar Groningen. Normaal gesproken haalt de NS dan nog wat extra geld van je OV-chipkaart als je uit checkt. Maar als je ‘vergeet’ om uit te checken, dan kan dat natuurlijk niet. De kosten blijven dan beperkt tot die 20 euro die de NS eraf haalt. Aangezien dit natuurlijk niet zo netjes is, en de NS jouw gegevens in de gaten houdt, is dit een tip die je moet gebruiken op eigen risico.


7. Koop kortingskaartjes

Reis je niet zo vaak met de trein, maar wil je wel minder betalen? Dan zijn er regelmatig kortingskaartjes te koop. Bij drogisten zoals Trekpleister en Kruidvat, maar ook Albert Heijn zijn regelmatig tijdelijke acties. Je reist soms, afhankelijk van de actie, voor € 12,50 een hele dag het land door. Dit soort kaartjes zijn dus vooral handig wanneer je een lange reis moet maken, bijvoorbeeld een familiebezoekje aan de andere kant van het land. Wil je ze nog iets goedkoper hebben, dan vind je er ook meer dan genoeg op Marktplaats.

Lees meer over het vinden van de goedkoopste kaartjes in onderstaand artikel:


8. Kies het goedkoopste vervoersmiddel

Reis je korte stukken, dan is het handig om de verschillende vervoerders onderling in prijs te vergelijken. Stel dat je van Rotterdam Centraal naar Rotterdam Blaak moet. Je kan dan kiezen voor vier vervoersmiddelen. De trein, metro, tram en bus. De kosten hiervoor liggen bijzonder ver uit elkaar:

  • Trein: € 2,40
  • Metro: € 1,21
  • Tram: € 1,14
  • Bus: € 1,73

De trein is uiteraard het snelst, vooral wanneer je direct een trein kunt nemen die daar stopt. De metro doet er een kwartier over, de tram iets langer. De bus doet er meer dan een half uur over en is zelfs duurder. Dit laat goed zien dat je vele kosten kunt besparen door verschillende vervoerders met elkaar te vergelijken. Zou je iedere dag de trein pakken in plaats van de metro, dan kost dat je na één jaar bijna 300 euro meer. Een flink verschil, waar je vast wel een paar minuten langer voor onderweg bent.


9. Koop papieren kaartjes wanneer nodig

Bovenaan dit artikel schreven we over de mogelijkheden om een abonnement te kopen en daarmee goedkoper te reizen. Maar moet je tijdens je reis overstappen op een andere vervoerder? Dan is het handig om een papieren kaartje met korting te kopen. Daardoor zorg je ervoor dat je bij een eventuele overstap niet extra hoeft te betalen omdat je vanaf dat moment niet meer met je Daluren abonnement reist.


10. Reis met een groep

Ga je met vijf of zes mensen op stap? Koop dat niet allemaal los een kaartje, maar reis als groep. Zolang de eindbestemming hetzelfde is, kun je op die manier gebruik maken van kortingen die oplopen tot 70%. Op de website van de NS vind je alle regels omtrent het reizen in een groep. In tegenstelling tot veel andere groepskortingen bij bedrijven, geldt deze korting al veel eerder. Daardoor reis je dus een stuk goedkoper.


11. Zet een fiets op het station

Ben jij een forens of student die de trein pakt naar een andere stad, om daar vervolgens nog met tram, bus of metro verder te reizen? En doe je dat regelmatig? Zet eens een fiets neer op het eindstation. Op die manier heb je nog wat beweging voordat je op je werk of universiteit aankomt en bespaar je flink op je dagelijkse kosten voor het openbaar vervoer.


12. Check de tips op 9292.nl

Je kent hem vast wel. Dé website om je reis te plannen. De website van 9292 geeft advies over je reis, overstappen en de kosten. Maar je kunt ook laten adviseren over een abonnement. Onderaan iedere geplande reis, staat dus ook de optie om te kijken naar abonnementen. Je ziet dan in één handig overzicht welk abonnement jij het beste kunt kiezen, gelinkt aan je leeftijd en de frequentie waarmee je de reis maakt.


Alternatieven voor openbaar vervoer

Er zijn ook alternatieve voor het openbaar vervoer, bijvoorbeeld het huren van een auto. Reis je samen met meerdere personen, dan kun je via Snappcar.nl bijvoorbeeld voor één dag een auto huren van een particulier. Krijg je geen korting op je treinkaartjes en heb je zelf geen auto, dan is die optie vaak veel goedkoper dan reizen met de trein. Op Snappcar vind je bijvoorbeeld een auto voor 25 euro per dag, waar je een onbeperkt aantal kilometers mee mag rijden. Je rijdt een halve tank leeg, ter waarde van 35 euro. Je bent dan in totaal 60 euro kwijt voor de auto. Een treinkaartje naar de andere kant van het land was 25 euro per persoon geweest. Door de auto te pakken heb je dus 40 euro bespaard op de reiskosten.


Zoals je ziet zijn er een hoop manieren om goedkoper met het openbaar vervoer te gaan, óók zonder zwart te rijden. Helaas blijven de prijzen voor openbaar vervoer in Nederland ook met kortingen nog steeds veel te hoog, waardoor veel mensen niet met de trein kunnen reizen. Pak je dus toch maar de auto, dan kun je ook meer lezen over tips om te besparen op tanken.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Vervoer
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen